Защо моята съдомиялна машина не изсушава съдовете ми?

съдомиялната не сушиПоследният етап от програмата на съдомиялната е сушенето. Именно сушенето определя колко красиви ще бъдат съдовете, когато излязат. По неизсъхналите съдове има петна и капки и ви е неудобно да ги сложите на празничната трапеза. Ако съдомиялната машина не суши, това означава проблем, който трябва да се реши, без да оставяте всичко на случайността. Нека да разберем защо машината може да не изсушава съдовете и как да коригираме този проблем.

Причини за неизправност

Ако, когато отворите вратата на съдомиялната машина, видите чисти, но влажни съдове, тогава не бързайте да мислите, че машината е счупена. Най-вероятно причината за лошото сушене на съдовете е видът на сушене. Повечето съдомиялни имат тип кондензационно сушене, което е най-евтиното и най-лесното. Този вид сушене се нарича още естествено сушене. Кондензационното сушене обаче не е идеално.

Принципът на неговото действие е да изпарява влагата от горещите ястия. Но металните предмети се охлаждат едновременно със стените на резервоара, което води до образуване на конденз, което не може да се направи.

За ваша информация! За да подобрят сушенето, някои потребители на съдомиялни машини съветват да отворят леко вратата на машината след края на програмата и също така да не оставят съдовете за дълго време, така че кондензът да няма време да се утаи.

Ако съдовете са не само мокри, но и лошо измити, тогава в този случай трябва да помислите за сериозна неизправност.

При машини с кондензационно сушене това може да бъде:

  • повреда на нагревателния елемент, в резултат на което водата не се нагрява и следователно съдовете не се измиват или изсушават;
  • Температурният сензор е повреден;
  • повреда на релето на контролния модул.

В случай на съдомиялни машини с турбо сушилни, друга причина за повреда може да бъде повреда на вентилатора, който издухва горещ въздух в камерата със съдове; резултатът е, че машината не изсушава съдовете. Нека сега да разберем как да коригираме тези проблеми.

Счупен нагревателен елемент и температурен датчик

Ако нагревателният елемент и температурният сензор се повредят, е възможна само пълна подмяна на елементите. Диагностицирането на счупен нагревателен елемент като цяло не е трудно; това ще изисква умения за работа с мултицет. При повечето модели съдомиялни, включително Bosch, нагревателният елемент е проточен и се намира в долната част. За да го извадите ще трябва да обърнете пералнята и да махнете долната част. Следва нагревателният елемент, проверен за изправност и при необходимост сменен с нов, за предпочитане оригинален. Целият процес е описан по-подробно в статията. Смяна на нагревателен елемент в съдомиялна машина.

Що се отнася до температурния сензор, в работно състояние той регулира работата на нагревателния елемент, като дава команда за изсушаване на съдовете. Ако сензорът се повреди, тогава нагревателният елемент не получава команда, сушенето не започва, а в някои случаи процесът спира дори на етапа на измиване на съдовете. Температурният сензор се намира в отвора на камерата, предназначена за събиране на вода. В някои модели съдомиялни машини същата камера може да съдържа и сензор за чистота на водата. Проводниците се отстраняват от температурния сензор и след това самият сензор се изважда. Монтира се нов датчик на мястото на стария и ремонтът ще бъде завършен; остава само да сглобите пералнята и да я тествате.
температурен датчик в съдомиялна машина

За ваша информация! При съдомиялните машини LG температурният сензор се намира в основата на нагревателния елемент, точно както при пералните машини.

Вентилаторът и релето са дефектни

Една от често срещаните причини, поради които съдомиялната машина не изсушава съдовете, е дефектно реле, разположено на таблото за управление.В повечето случаи (при напълно вградени или свободно стоящи машини) таблото за управление се намира вътре във вратата, което лесно се разглобява чрез развиване на няколко болта.

След като извадите контролната платка, ще видите на нея реле, замяната на което ще изисква известно умение при работа с поялник. Ако се съмнявате, че можете да се справите с такава работа, по-добре е да се свържете със специалист, който ще направи всичко със сигурност. Смяната на реле е евтин ремонт.реле в съдомиялна машина

Колкото до вентилатора при машините с турбо сушилня, ако се повреди също трябва да се смени, ремонтира се турбо сушенене подлежи на. Когато вентилаторът спре да работи, няма да чуете характерния звук, когато турбо сушилнята работи. Вентилаторът, който изпомпва горещ въздух, е разположен по различен начин в различните модели машини, главно на страничната стена, в моделите на Bosch в долната част на камерата, а в машините AEG, напротив, в горната част. Следователно, за да стигнете до него, ще трябва да разглобите почти цялата съдомиялна машина. За да избегнете това, можете да поверите работата на специалист, което ще струва около 20 долара, плюс цената на самия вентилатор.

По този начин може да има няколко причини, поради които съдомиялната машина не изсушава добре съдовете или изобщо не ги изсушава. Всички те се свалят лесно и не създават особени проблеми, успех с ремонта!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня