Как работи автоматичната пералня?

Устройство за пералняРаботата на пералнята започва с добавянето на вода. Това се случва с помощта на входящ маркуч, свързан към водопровода. Пресостатът гарантира, че количеството събрана вода отговаря на необходимото. Нарича се още сензор за ниво или реле за ниво. Между другото, умните машини са в състояние да разберат колко пране има в резервоара. И налейте точно толкова вода, колкото е необходимо за измиването на това количество.

Движение на водата по време на пране

По време на процеса на измиване водата не само се налива, но и се източва, когато е необходимо. И дренажната помпа (помпа) прави това. Намира се в долната част на пералнята. За да се предотврати навлизането на чужди предмети в помпата, пред нея е монтиран филтър. Предназначен е да предпазва помпата от малки предмети. Като:

 • монети,
 • Кламери,
 • Бутони,
 • карфици,
 • И така нататък.

Тези предмети често се озовават в машината заедно с дрехите за пране.

Препоръчително е да почиствате филтъра на дренажната помпа поне веднъж на всеки шест месеца. Това се прави съвсем просто. Филтърът се намира в долната част на пералната машина от предната страна. За да стигнете до него, трябва да премахнете долния панел, след което да развиете филтъра. Почистете го и го върнете на мястото му. Докато изваждате филтъра от машината, ще тече вода. Затова пригответе парцал или малък контейнер.

За да ви покажем целия процес на почистване на филтъра, решихме да добавим видео. Вижте:


Дренажната помпа може да участва и в измиването по друг начин. Например, може да създаде циркулация на водата нагоре по резервоара или към дозатора. Някои модели използват отделна помпа за това.

Движението на водата в долната част на резервоара на пералната машина разтваря останалия там препарат. Това помага да се подобри качеството на прането и предотвратява изтичането на част от праха за пране в канализацията.

Допълнително количество прах за пране и воден разтвор попада върху дрехите от ребрата на резервоара, които се намират от вътрешната му страна. Те извършват механичен ефект върху прането, като го повдигат и пускат, докато резервоарът се върти. Освен това в много модели машини ребрата също допълнително поливат прането с разтвор.

Когато необходимото количество вода се събере в резервоара, нагревателният елемент (нагревателният елемент) се включва в работа. Намира се под резервоара на машината. При някои модели се намира отпред, при други отзад. Температурата на нагряване се контролира от специално устройство, което ви позволява да загреете водата до необходимия брой градуси, посочени в програмата за пране.

Загряване на вода и въртене на барабана на пералнята

Затопляне на вода в пералняЗа нормално пране е необходимо използването на топла вода, препарат и механично действие. За нагряване на водата се използва нагревателен елемент, като средство се използва прах за пране, а за механично въздействие се използва въртенето на барабана. Моторът на пералнята се използва за въртене на барабана. Намира се в долната част на машината под резервоара.

На гърба на резервоара е монтирана макара. Той и двигателят са свързани чрез задвижващ ремък. Моторът завърта колана, а той от своя страна създава въртене на барабана вътре в резервоара. Този дизайн на машината се счита за общ и доста приемлив. Но има и своите недостатъци. Постоянният контакт на колана с движещи се елементи създава ефект на триене. И рано или късно коланът се износва. Освен това поради този дизайн могат да възникнат ненужни вибрации на машината.

Поради това някои перални машини не използват ремъчно задвижване. Заменен е с директно задвижване (DD – директно задвижване). Подобни перални се произвеждат активно в LG (ElG). При тях моторът е монтиран директно върху барабана.Този дизайн ви позволява да изразходвате по-малко енергия за въртене, намалява силата на вибрациите и ви позволява да спестите място вътре в машината.

Използваният двигател е по-малко шумен и чрез минимизиране на необходимото пространство позволява по-компактни машини.

Центрофугирайте и изперете

Центрофугиране и пране в пералняПо време на пране барабанът се върти бавно. Първо в едната посока, после в другата. А по време на цикъла на центрофугиране скоростта на въртене на барабана достига своя максимум. Необходим е голям брой обороти, за да бъде прането възможно най-сухо. Благодарение на светлината на центробежната сила, водата от изцедените предмети отива в малки дупки в резервоара. След това се отстранява от дренажната помпа.

Скоростта на центрофугиране се увеличава постепенно. Това е необходимо, за да се гарантира, че прането е равномерно поставено върху вътрешната повърхност на барабана. Благодарение на това се избягват ненужните вибрации.

Ако внезапно балансът в резервоара се наруши, скоростта на въртене отново се забавя и прането се преразпределя в барабана. След това пералнята отново набира скорост и продължава да центрофугира.

Контролен модул

Модулът за управление управлява всички процеси по време на програмите за пране. Той решава кога е време да включи или изключи нагревателния елемент. Включва дренажната помпа, когато е необходимо да се отстрани водата от резервоара. Той решава кога и с каква скорост да се върти барабанът. Той също така следи работата на различни сензори, които се предоставят по време на процеса на пране. Нито една модерна перална машина не може да направи без такава система за управление.

Контролният модул е ​​една от най-скъпите части на машината. Високата му цена се дължи на факта, че има много сложно устройство. Освен това, ако тази част е повредена, не препоръчваме да я сменяте сами. В случай на такъв проблем е по-добре да се свържете с специалисти. Те ще изберат необходимата част и ще сменят дефектната.

Резервоар и барабан

Корито и барабан на пералняБарабанът на пералнята е разположен вътре във ваната. Именно в барабана зареждаме мръсното пране.В резервоара се налива вода и влиза препарат. Поради наличието на малки отвори, разтворът от вода и прах за пране влиза в контакт с предметите в резервоара.

Барабанът е изработен от неръждаема стомана. Резервоарът може да се състои от неръждаема стомана или пластмаса. По-често се прави от две части. Също така се случва, че има резервоари, които не могат да бъдат разглобени и се състоят от едно „парче“. Има занаятчии, които, ако е необходимо, разрязват неразделимите резервоари на две части. И след това по време на монтажа те се свързват с помощта на болтове и водоустойчив уплътнител.

Пластмасовите резервоари са по-леки и по-евтини, но имат и недостатъци. Например, те са по-крехки от металните. Има модели перални машини, където резервоарите са наклонени. Но обикновено те са разположени строго хоризонтално.

За хората, които предпочитат нагледна демонстрация на пералнята, решихме да добавим видео. В това видео ще видите не само дизайна на пералните машини, но и тяхната кратка история. Гледай видеото:

   

11 читателски коментара

 1. Граватар Александър Александър:

  Възможно ли е да свържете машината, ако няма водоснабдяване през резервоара?

  • костен граватор кости:

   Най-вероятно е възможно. Проучете инструкциите. Или най-добре се консултирайте със специалист. Ако се интересувате сериозно от дизайна на перални машини, прочетете съответната литература. Напълно възможно е да направите това сами.

  • Граватар Саша Саша:

   Възможно е, но имате нужда от налягане, като във водопровод. Реших този проблем с инсталиране на помпа.В резултат на това водата ми през 200-литров резервоар минава през помпата и в пералнята и в крановете, точно както в апартамент

 2. Граватар Марс Марс:

  да

 3. Граватар Виталий Виталий:

  Вода изтича от дъното на контейнера за прах при наливане на вода.

  • Граватар Анонимен Анонимен:

   От контейнера за прах изтича вода

 4. Граватар Оля Оля:

  Здравейте всички, казвам се Оля. Извиках механик чрез приятел да ремонтира моята кола Веко; барабанът не се въртеше. Майсторът погледна, махна някакъв мотор и изчезна напълно. Сега не знам какво да правя? Имам друга машина Indesit. Кажете ми, моля, възможно ли е да прехвърля двигателя от една пералня в друга?

 5. Граватар Антон Антон:

  Изгорели са контактите на дренажната помпа какво да правя???

  • Граватар Влад Влад:

   Ако помпата работи! Почистете контактите и свържете.

 6. Граватар Игор Игор:

  Влиза вода, но по време на цикъла на центрофугиране се включва 4E, което означава, че няма достатъчно вода. Какво да правя?

 7. Граватар Алена Альона:

  Кажете ми какво е отвес или окачване в пералня? Благодаря предварително :)

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня