Как работи пералня Electrolux с горно зареждане?

Как работи пералня Electrolux с горно зареждане?Когато домакинските уреди работят нормално, потребителите дори не се интересуват как работи това или онова устройство. Обикновено хората се замислят за „структурата“ на пералнята, когато възникне проблем. Знаейки от какви компоненти се състои машината, къде се намират частите и как взаимодействат помежду си, можете сами да извършите диагностика, без да се обаждате на техник.

Затова ще анализираме подробно структурата на пералната машина Electrolux с горно зареждане. Разбирайки от какво се състои „домашен асистент“, ще бъде по-лесно да се намери и отстрани причината за неизправността. Нека обясним кои части от вертикалата за какво отговарят.

От какви части е направена машината?

Автоматичните машини Electrolux от вертикален тип имат подобна структура. Възможно е да има разлики, например ако някой модел е оборудван с парогенератор, но обикновено те са незначителни. Инструкциите за оборудването описват устройството на SMA и също така представят диаграма на местоположението на основните компоненти и части на пералната машина. Затова се препоръчва да започнете с четене на ръководството за потребителя.

Всяка вертикална машина Electrolux съдържа:

 • електрически мотор;
 • оборотомер;
 • контролен модул;
 • резервоар;
 • метален барабан с врати за зареждане/изваждане на пране;
 • дренажна помпа;
 • охлюв;
 • гумени тръби и маркучи;
 • ремъчна предавка;
 • дозатор за препарати;
 • ударопоглъщащи елементи (ресори и подпори - виброгасители);Как работи пералня с горно зареждане?
 • нагревателен елемент;
 • дренажен филтър;
 • табло;
 • бетонови тежести;
 • термистор;
 • маншет за барабан;
 • устройство за заключване на капака;
 • клапан за пълнене на вода;
 • клапан за налягане

Почти всички изброени елементи са скрити в металния корпус на вертикалата. Панелът за управление с въртящ се програматор и бутони се намира на капака на пералнята. Под пералнята има тава.

За да се диагностицира SMA, е важно да се разбере как работят основните части на шайбата и къде са инсталирани.

Затова ще анализираме подробно предназначението и принципа на работа на всяка част от вертикалата Electrolux. Ще опишем къде се намира елементът, от какво се състои и как да проверите неговата функционалност.

Табло за управление

„Мозъкът“ на пералнята е електронният модул. Контролното табло контролира всички останали части на SMA. Ако не успее, работата на вертикалната линия спира напълно.

Автоматичните машини с електронно управление работят както следва:

 • потребителят избира програмата за пране с помощта на селектора, след което настройва настройките на алгоритъма с помощта на бутони на таблото за управление;
 • електронният модул приема команди и стартира режима с зададените настройки;
 • необходимите компоненти на пералната машина започват да работят;
 • Контролният блок наблюдава процеса, като въвежда нови възли в действие и деактивира ненужните възли с напредването на цикъла.

Контролното табло стартира работата на автоматичната машина. Само след сигнал от модула входният клапан се отваря и започва да пропуска вода, моторът създава импулси и върти барабана, а пресостатът измерва нивото на течността в резервоара. Всяко действие на пералнята се контролира от „мозъка“ на SMA.счупено табло за управление на пералня Electrolux

Има много полупроводници и следи, разположени на контролната платка. Всеки елемент е отговорен за работата на определена единица на пералната машина.Ако електронният модул забележи и най-малкото отклонение от нормата, той спешно прекъсва цикъла, изпълняван от пералнята, и уведомява потребителя за проблема. Дисплеят показва код за грешка, съответстващ на неизправността.

Една от най-неприятните и скъпи повреди на вертикална машина Electrolux е повредата на електронния модул. При такава неизправност "поведението" на пералната машина може да бъде непредсказуемо. Ако блокът за управление се повреди, оборудването може:

 • не отговаряйте на потребителски заявки;
 • замразяване на всеки етап от цикъла;
 • не включвайте;
 • не започвайте да събирате или източвате вода и т.н.

В такава ситуация може да бъде много трудно да се намери причината, тъй като такива „симптоми“ могат да се появят не само когато контролният блок е повреден. Следователно, ако машината не поема вода, ще трябва да проверите маркуча за подаване, входящия клапан, превключвателя за налягане и едва след това електронния модул. Ако барабанът не се върти, проверете задвижващия ремък, двигателя, шайбата и накрая платката.

Без опит в работата с електроника е по-добре дори да не се опитвате да ремонтирате контролния модул сами, в противен случай може да го повредите още повече.

Това е една от повредите на SMA Electrolux, когато ремонтът у дома ще бъде почти невъзможен. В този случай е по-добре да потърсите помощ от специалисти. Няма да е възможно да се извърши компетентно диагностика без знания и опит, а за ремонт на платка обикновено се изисква професионално оборудване и модерен софтуер.

Елементи на системата за пълнене

Всеки цикъл на машината започва с влизане на вода в резервоара. На този етап се активират клапанът за пълнене и превключвателят за налягане. Веднага след като потребителят натисне бутона "Старт", устройството започва да работи.Как се пълни барабана:

 • контролният модул получава сигнал за необходимостта от изтегляне на вода;
 • превключвателят за налягане измерва налягането в системата и предава информация на „мозъка“;Защо ви е необходим превключвател за налягане в пералня?
 • електронният блок получава информация за празния резервоар и дава команда за пълнене с течност;
 • системата изпраща импулс към клапана за пълнене, мембраната му се задейства, отваряйки клапана;
 • водата започва да тече в машината през входния маркуч;
 • превключвател за налягане контролира нивото на водата в резервоара;
 • когато има достатъчно вода, сензорът информира контролния модул за това;
 • "мозъкът" на машината спира да подава напрежение към соленоидния клапан;
 • диафрагмата на входящия клапан се спуска, клапата се затваря и пълненето с течност спира.Смяна на всмукателен клапан Electrolux

Всички елементи на системата за пълнене работят хармонично. Превключвателят за налягане контролира пълнотата на резервоара, предотвратявайки препълване или недостатъчно пълнене. „Мозъкът“ координира работата на частите, приемайки и предавайки сигнали.

Какви проблеми могат да възникнат на този етап? Често входящият филтър на Electrolux verticals се запушва. Поради това машината или не може да се запълни сама, или го прави много бавно и модулът генерира грешка. Мрежата трябва да се почиства на всеки шест месеца.

Също така е възможно самият всмукателен клапан да се повреди. Тази част не може да бъде ремонтирана; тя трябва да бъде сменена. Понякога пресостатът спира да функционира, в който случай ще трябва или да почистите тръбата за налягане, или да инсталирате нов сензор за ниво.

Електрически мотор

Двигателят е "сърцето" на всяка автоматична машина. Моторът стартира барабана, като го върти. Скоростта на въртене се контролира от тахогенератор, монтиран на електрически двигател. Без тахометър цилиндърът ще се върти хаотично, без да контролира нито посоката на движение, нито броя на оборотите в минута.

Някои модерни AGR с горно зареждане на Electrolux са оборудвани с инверторни двигатели.

При инверторните машини двигателят е свързан директно към вала на барабана. Тази връзка е по-безопасна и много по-ефективна. В комутационните машини импулсите на двигателя се предават към барабанното колело с помощта на задвижващ ремък - той действа като „посредник“.извадете и проверете двигателя SM Electrolux

Цената на инверторните машини е по-висока. Дизайнът със задвижващ ремък е много по-евтин, но в същото време по-малко надежден, тъй като:

 • задвижващият ремък има тенденция да се разтяга, разкъсва и излита от шайбата;
 • колекторните двигатели съдържат електрически четки, които се износват с времето и изискват подмяна;
 • колекторните машини консумират повече електроенергия по време на работа.

Електрическият мотор на Electrolux verticals не се проваля много често. Единственото нещо е, че четките на комутатора се износват с времето, така че след 3-4 години работа на SMA те ще трябва да бъдат заменени. Понякога намотката на двигателя се счупва, но това е много рядък проблем. Двигателят е тестван за работа с мултицет.

Електрически нагревателен елемент

Нагревателният елемент е отговорен за нагряването на водата до определена степен. Потребителят просто трябва да избере програмата и температурата на пране, а контролният модул ще получи тази информация и ще я предаде на нагревателния елемент. Той от своя страна ще се залови за работа.

Термостатът работи заедно с нагревателния елемент. Това е сензор, който следи температурата на водата. Веднага щом се достигне желаната степен, термисторът предава информация на контролния модул и той изключва нагревателя.Нагревателен елемент с температурен датчик Electrolux

Температурният сензор е монтиран близо до нагревателя. Термисторът е малка метална тръба. Термостатът и нагревателният елемент са свързани с проводници.

Често потребителите на Electrolux срещат изгаряне на нагревателния елемент.Ако не омекотите твърдата вода и не премахнете котления камък от вашата машина, отлаганията ще се натрупат предимно върху нагревателя. Това нарушава топлопроводимостта на частта и тя се проваля.

Също така не се препоръчва да се изпълняват повече от два високотемпературни режима подред. Това ще осигури максимално натоварване на нагревателния елемент. И ако тръбният нагревател не се остави да се охлади преди следващия цикъл, той може да изгори.

За какво са вътре бетонните парчета и пружините?

По време на въртенето на барабана възниква центробежна сила, за която в пералната машина са предвидени специални елементи. Амортисьорите отслабват изходящите вибрации, а противотежестите осигуряват стабилността на устройството. Ако не бяха тези подробности, тялото на пералнята щеше да се люлее в различни посоки и „домашният помощник“ определено щеше да подскача из стаята.

Стабилността на вертикалните SMA на Electrolux се осигурява от:

 • виброгасители или амортисьори. Снабдени са с вградена пружина, свързваща резервоара и тялото на шайбата;
 • пружини. На тях резервоарът SMA е фиксиран отгоре и отстрани;
 • противотежести. Блоковете са разположени на няколко места, те утежняват тялото, фиксирайки машината на едно място.Защо в машината има тежки противотежести?

С течение на времето амортисьорите, които постоянно изпитват външни влияния, се износват. Амортисьорите се повреждат, пружините се разтягат, противотежестите се разхлабват и понякога се деформират. Лесно е да проверите състоянието на амортизаторите на вибрациите - натиснете здраво резервоара и го спуснете. Той трябва незабавно да се върне в изходна позиция, без да подскача нагоре-надолу.

Още по-лесно е да се оцени състоянието на противотежестите. Свалете капака и страничните стени на MCA. Това ще отвори достъп до бетонни блокове, които могат лесно да бъдат проверени.

Износването на амортисьорната система ще бъде по-бързо, ако пералната машина е монтирана неправилно и не е хоризонтално. Важно е първоначално да регулирате позицията на тялото на SMA, така че да стои без изкривяване.

Можете да замените износените елементи на амортисьорната система със собствените си ръце. За да направите това, трябва да закупите нови компоненти, частично да разглобите тялото на вертикалната рамка и да инсталирате работещи амортисьори на мястото на повредените.

Маншет с люк и ключалка

Всеки вертикален шкаф има както механична, така и електрическа брава. Първият „щрака“ при затваряне на капака, когато езикът влезе в жлеба. Когато цикълът започне, машината се блокира допълнително от електронно устройство.

Това е UBL, който не ви позволява да отворите капака на SMA Electrolux по време на измиване.

Устройството за заключване на люка ще заключи панела до края на цикъла. Само когато машината приключи работа, електронната брава ще се изключи. След това можете да отворите капака на пералнята.заключване с вертикален люк и маншет

Херметичността на вертикалния SMA барабан се осигурява от гумено уплътнение. Маншетът е разположен в краищата на цилиндъра. Той напълно покрива празнината между резервоара и тялото, като по този начин предотвратява течове.

Когато уплътнителната гума се деформира, водата ще започне да изтича от шайбата. В този случай не можете да работите с машината. Маншетът трябва да се смени незабавно, тъй като системата винаги трябва да бъде запечатана.

„Мотор“, премахващ примесите

Много важна стъпка е отстраняването на отпадъчната течност от резервоара. Машината източва няколко пъти на цикъл. Например след накисване, по време на основното пране, преди изплакване. Дренажната система включва няколко елемента:

 • помпа;
 • маркучи и тръби;
 • филтър за боклук;
 • дренажен ръкав.Помпа за пералня Electrolux

Дренажна помпа изпомпва вода от резервоара в канализацията.Има два вида помпи в пералните машини Electrolux:

 • синхронен;
 • асинхронен.

Независимо от вида, принципът на работа на помпите е един и същ. Те се активират от малък двигател, който върти работното колело. Помпата е фиксирана върху кохлеята. Към него са свързани дренажни тръби за изпомпване на вода от резервоара към канализацията.

На дъното на вертикалния SMA барабан е осигурен филтър за боклук. Той събира мъх, конци, косми, чужди предмети, забравени в джобовете на вещите, предотвратявайки запушването на дренажната тръба и помпата. Не забравяйте периодично да почиствате филтърния елемент - приблизително веднъж на всеки 2-3 месеца.

Проблеми с отводняването на вертикалните модули Electrolux най-често възникват поради запушвания. Филтърът за боклук, тръбите и дренажният маркуч и работното колело на помпата се запушват с мръсотия. Ето защо е толкова важно периодично да почиствате пералнята си. Повредите поради повреда на помпата са редки.

Резервоар и барабан

Резервоарът е най-големият елемент на пералнята. В пластмасов контейнер водата се смесва с праха и след това сапуненият разтвор влиза в барабана. При вертикалните машини резервоарът е разположен с отвора нагоре, при фронталните – напред.

При вертикалните перални Electrolux барабанът може да побере от 4 до 8 кг пране, това зависи от модела SMA.

Ако резервоарът на вертикалните Electrolux е изработен от пластмаса, тогава барабанът е от неръждаема стомана. Този материал не страда поради постоянен контакт с вода. За да избегнете появата на неприятна миризма от машината, трябва постоянно да проветрявате пералнята, като оставяте капака й открехнат.вертикален резервоар и барабан

Повърхността на барабана е перфорирана. През тези отвори тече вода от резервоара. В металния контейнер има и пластмасови ребра.Тези остриета са предназначени за разбъркване на пране и разпенване на перилни препарати.

Кутия за прах и маркучи

Освен това всяка вертикална поставка има дозатор за препарат. Намира се под капака на автоматичната пералня. Контейнерът за прах на Electrolux стандартно има три отделения:

 • за предпране (означено с римска цифра I);
 • за основно пране (символ II);
 • за балсам-препарат за изплакване (отделението е маркирано с цвете).Контейнер за прах за перална машина Electrolux

Важно е да не бъркате отделенията, тъй като препаратът се отстранява от всяко отделение на определен етап от цикъла. Би било напълно погрешно да перете нещата с балсам и да ги изплаквате с вода и прах. В тази ситуация измиването ще трябва да започне отново.

Водата, изливаща се през входния клапан, веднага отива в приемника за прах и едва след това през тръбите в резервоара и барабана. Вътре в машината има цяла система от маркучи, през които циркулира течност. Те могат да бъдат сравнени с кръвоносните съдове в човешкото тяло.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня