Коя пералня да закупите - съвети от професионалистите

Коя пералня е по-добре да купите в магазин?Днес нито един нормален дом не може да се представи без автоматична пералня. Търсенето създава предлагане и сега изборът е толкова голям, че можете да се объркате. Все повече хора се чудят коя пералня е най-добре да си купят. Експертите предлагат определен алгоритъм за избор, тъй като пералнята не е евтина покупка и парите трябва да се харчат разумно.

На първо място, трябва ясно да определите съществуващия си бюджет. След това направете списък с изискванията към машината, по-специално - определете точните й размери с начина на зареждане на прането, избройте и запишете всички необходими функции и на последно място - проучете рецензиите и вземете решение за предпочитаната марка и производител. Само след това можете да отговорите на въпроса къде да купите пералня, която да отговаря на всички изисквания.

Защо тесните перални са интересни?

Тясна пералняТесните перални имат ширина до 40 см, най-често 32 см, което в сравнение със стандартната ширина от 60 см е много за предпочитане за малки апартаменти. Повечето от нашите граждани живеят в малки апартаменти и не всеки има възможност да инсталира пералня в банята или кухнята. И тясна пералня може да се монтира, без да се нарушава полезното пространство, дори в коридора. Трябва обаче да се разбере, че тесните машини в сравнение с конвенционалните имат много по-малък обем на натоварване. Ако една стандартна машина може да побере до 7 кг пране, то тясната машина може да побере не повече от 3-4.

Сред недостатъците на тесните перални е фактът, че моделната им гама е много по-къса от тази на стандартните. Безспорно предимство обаче е спестяването на място, тъй като много от тях са с вертикално зареждане и не изискват допълнително място за отваряне на вратата . А моделите с предно зареждане са толкова компактни, че могат да се монтират директно под мивката.

Друг важен плюс - някои тесни перални машини често използват директно задвижване (без ремък), което значително намалява работния шум, вибрациите и консумацията на енергия. Тоест, освен че спестява място, тясната машина спестява и пари, а това е важно за самотни хора и млади семейства без деца.

По-голямата част от тесните перални машини имат достатъчен брой програми за пране (7-9). В много модели нагревателният елемент е с керамично покритие, което елиминира образуването на котлен камък и преждевременната повреда на машината, а също така елиминира необходимостта от често използване на реактиви против котлен камък.

Консумацията на вода за целия цикъл на пране в такива машини е стандартна и възлиза на 48 (от 42 до 60) литра. По този начин качеството на пране в тесните машини не се различава от качеството на пране в стандартните машини, а цикълът на центрофугиране е дори по-добър поради малкия радиус на барабана и по-малкото пране.

Какво зареждане предпочитате – вертикално или предно (странично)?

Предна пералняАприори, вертикалното зареждане е измислено за машини, които не трябва да заемат много място. Всеки знае, че по време на почивките между измиванията вратата на машината трябва да е леко отворена и това е неудобно в зони с голям трафик и още повече в тесни пътеки.

Но вертикалното натоварване има и други важни предимства. Например, докато работите, можете да отворите капака и да хвърлите допълнително пране в машината. Това също е отлично решение за семейства с малки деца - в крайна сметка контролният панел на такива машини е разположен отгоре и малко дете, колкото и да искат, просто не могат да достигнат ценните му бутони.

Когато купувате машина с горно зареждане, трябва да обърнете внимание на ъгъла на отваряне на капака. В идеалния случай е 180 градуса, тоест, когато капакът е сгънат напълно. Това е особено важно, ако машината се планира да бъде вградена под кухненския панел. Трябва да обърнете внимание и на материала, от който е направен барабанът.Предпочитание трябва да се даде на модели с барабан от неръждаема стомана, тъй като те са по-надеждни и издръжливи, въпреки че моделите, изработени от композити (пластмаса или метал), могат да бъдат по-евтини.

Кой клас пране да избера?

Класът на пране означава съотношението на качеството на пране към нивото на консумация на електроенергия. В автоматичните перални машини класовете на пране са обозначени с букви - от G до A. Минимална консумация на енергия при сравнително нежно измиване се осигурява от машини клас А, те се считат за най-добрите. Но клас G е най-ниското ниво на ефективност на машината.

Класовете за въртене също се обозначават отделно, но по абсолютно същия начин. Въпреки че в повечето съвременни перални машини скоростта на центрофугиране се регулира ръчно, диапазонът е от 400 до 2000 оборота в минута (при конвенционалните машини - 1200). Най-малките скорости са посочени за тънки и деликатни предмети, най-големите – за дебели и плътни. Също така, колкото по-висока е скоростта на центрофугиране, толкова повече вода се отстранява от прането, но в същото време, толкова по-висока е цената и консумацията на енергия на машината. Кое е по-важно е собственикът да реши.

Кои програми за пране са за предпочитане?

Нека да разгледаме най-популярните и често използвани режими на пране.

 • Бързо пране – предназначено за освежаване на прането, нищо повече.
 • Накисване и премахване на петна - за силно замърсено и детско пране.
 • Икономично пране при половин зареждане – за пестеливите домакини, консумира значително по-малко вода и електричество.
 • Допълнително изплакване – за тези, които не харесват миризмата на пудра по дрехите си.

Изборът на предпочитани програми за пране е тясно свързан с избора на метод на свързване към водопровода. В зависимост от обичайния температурен режим на пране трябва да изберете и метода на свързване - към студена вода, гореща или смесен метод.

Когато е свързана към захранване със студена вода, водата се нагрява плавно, но ще трябва редовно да използвате омекотители за вода и периодично да я премахвате от котления камък.Пълненето с гореща вода ви позволява значително да спестите енергия, но не е допустимо при пране на деликатни тъкани, както поради високата начална температура, така и поради ниското качество на топлата вода, тъй като тя е априори техническа.

Допълнителни функции на автоматичните перални машини

Сушене на дрехи. Много съвременни перални машини се предлагат с вградена функция за сушене. Привидното удобство на тази функция идва със сериозен недостатък. Можете да изсушите само половината от изпраното пране в машината, т.е. трябва да изваждате половината от него всеки път след пране. И често прането се оказва пресушено и не може да се изглади, а сушенето в машината е противопоказано за деликатни тъкани. Затова трябва внимателно да помислите дали си струва да плащате допълнително за допълнителната функция за сушене.

Шумоизолация. Може да е различно, така че трябва да знаете, че най-тихите машини са тези с трифазни асинхронни двигатели (обикновените машини са с колекторни двигатели). Специален изолационен слой от специален материал вътре в корпуса също намалява шума. Но не трябва да обръщате внимание на ярките стикери на кутията, които показват класа на шума.

Допълнителна защита срещу течове. Не се предлага във всички перални машини; той е инсталиран изключително при производителя, тоест няма да е възможно да го купите в магазин за резервни части и да го инсталирате на съществуваща пералня. Защитата срещу течове може да бъде пълна или частична. Ако машината е оборудвана със система за управление Aqua Stop, тогава ако водата попадне на неподходящо място в тялото на машината, подаването на вода автоматично спира.

Система за контрол на водата. Има машини, които автоматично контролират параметри като тегло на зареденото пране, консумация на вода и електричество.Например, системата Aqua Sensor следи степента на прозрачност на водата; колкото по-мръсно е прането, толкова по-мътна е водата и системата автоматично увеличава продължителността и интензивността на изплакването.

Система за контрол на качеството на разтваряне на детергент. Booble-soaking е допълнителна система, която създава много въздушни мехурчета във водата, благодарение на което всеки прах се разтваря бързо и 100%.

Допълнителни функции на пералните машиниАвтоматичен избор на режим на пране. Тази функция се осигурява от системата Fuzzi Control, която анализира обема на зареденото пране и вида му, след което определя оптималния режим на пране и последващо изплакване с центрофуга.

Тази система също следи степента на образуване на пяна и, ако е в излишък, предприема подходящи мерки, например включва допълнително изплакване и променя скоростта на въртене на барабана по време на центрофугиране. Някои други системи работят по подобен начин, например Smart и S-системите се използват за контрол на образуването на пяна, Fuzzi Logic се използва за автоматичен избор на режим на пране.

Системата за водно охлаждане преди източване ви позволява да удължите живота на дренажните възли и пластмасовите канали.

Системата за защита на люка заключва вратата в рамките на 1-3 минути след измиване, през което време прането има време да се охлади и няма да изгори ръцете ви.

Защитата против намачкване забавя въртенето на барабана в края на всеки цикъл на пране до 30 об./мин. Центрофугирането на интервали и функцията за спиране на машината с вода служат за подобна цел; в този момент нецентругираното пране може да се извади и да се окачи да се отцеди на закачалки, като в този случай то ще се окаже практически без гънки. Или, обратно, добавете допълнително пране към машината.

Таймерът за стартиране ви позволява да зададете началния час на прането в диапазона от 1 до 24 часа. Това е полезна функция за тези хора, чието нощно електричество е много по-евтино от дневното.

Системи за пране в автоматични перални машини

 1. Традиционен.Машината се пълни с вода без никакви трикове; контактът между прането и перилния разтвор е в долната част на барабана.
 2. AquaSpar и Aqua-Tronic. Барабанът на такава машина има асиметрични дръжки, които насочват водата нагоре по барабана; прането влиза в контакт с перилния препарат както отдолу, така и отгоре на барабана.
 3. 3-DAquaSpar и 3-DAqua-Tronic. Машината е проектирана така, че водата се подава отдолу, отгоре и отстрани.
 4. Activa и Jetsystem. Машините с такава система подават вода към барабана под формата на мощна струя, резервоарът се пълни бързо и прането се подлага на първична обработка.
 5. Директен спрей. По време на прането перилният разтвор непрекъснато се нанася върху прането под формата на душ.
 6. Combiwash. Комбинирана система за пране, когато деликатното пране се пере „под душа“, а нормалното пране се пере, както обикновено, във вода. Освен това душът е изключителен, с въздушни мехурчета, които нежно избиват мръсотията от тъканта.

Коя марка пералня и кой производител да избера?

Марки перални

Трябва да се разбере, че продуктите, сглобени в клонови фабрики на известна марка, чийто централен офис се намира в друга държава, във всеки случай ще бъдат с по-лошо качество от оригиналните. Самото местоположение на монтажните цехове по-близо до потребителите е доказателство за желанието на производителя да намали производствените разходи. А такава политика се проявява във всичко, включително и в използването на по-евтини и некачествени компоненти. Поради това експлоатационният живот на такива машини непрекъснато намалява.

Но това има своето предимство, защото колкото по-близо е монтажният цех, толкова по-достъпни са резервните части. Единственият въпрос е колко често се съгласявате да правите ремонти. Най-често пералните машини от най-ниската ценова категория издържат не повече от 5 години, много от тях не достигат този период, след което има безкрайни ремонти. Това се отнася преди всичко за китайски перални машини и руски клонинги на европейски марки.

Машините в средната ценова категория се отличават с голям брой програми за пране, скорост на центрофугиране от 1200 оборота, наличие на допълнителни функции и по-ниски нива на шум и вибрации. Срокът на експлоатация на такива машини без повреди е най-малко 8 години. Най-скъпите и "напреднали" машини издържат поне 15 години и имат пълен набор от допълнителни функции. И ако изчислите спестяванията от внимателно измиване на най-скъпите предмети, спестяванията на перилни препарати и електроенергия и липсата на ремонт, се оказва, че надплащането при покупка се изплаща доста бързо.

   

19 читателски коментара

 1. Граватар Инна Ина:

  Хареса ми статията, беше ясна и разбираема.

 2. Граватар Тамара Тамара:

  Благодаря ти! Много полезна информация достъпна за всеки!

 3. Граватар Оля Оля:

  Статията ми хареса, защото материалът за пералните беше достъпен и изчерпателен. Аз като потребител се интересувам. Благодаря ти!

 4. Граватар Ирина Ирина:

  Много необходима, полезна статия. Сега решаваме каква машина да вземем. Научихме много, благодаря ви много за информацията.

 5. Граватар Анна Анна:

  Тук, вероятно, зависи от вашия късмет. Моят Indesit беше сглобен в Русия, въпреки факта, че компанията е италианска. И нямам проблеми с него. Може би е много успешен модел, не знам, но съм доволен от всичко.

  • Граватар Людмила Людмила:

   Моята машина Indesit работи 20 години без повреди. Монтаж - Италия. Много е тъжно да се разделя с нея, но явно моментът е дошъл.

 6. Граватар Анна Коваров Анна Коваров:

  Благодарение на вас избрахме Hotpoint. Преди вашите статии не бяхме чували почти нищо за тях, много сме доволни от избора! Благодаря ти!

 7. Граватар приятел приятел:

  Indesit не е качествена пералня. Работи не повече от 3 години.

 8. Граватар Лия Лия:

  „Приятел“, ха-ха! Моят Indesit е в експлоатация повече от 10 години без никакви повреди 🙂 Иска ми се нещо вече да се е счупило, за да мога просто да го заменя за ново нещо.

  • Граватар Надя Надя:

   Лия, ти си някак нелюбезна, аз работя с Indesit от 7 години, а не от 10 години. И нека продължава да работи, пъф-пъф! Защо да харчите излишни пари? 🙂

  • Граватар Влад Влад:

   Сименса ми оре 21 години без ремонт, след ремонт още 3 години! Така че всички сте далеч от достигане на рекорди!

 9. Граватар Антон Антон:

  Имаме машина Indesit от 13 години. Имаше малък проблем с люка за товарене. Готина машина.

 10. Граватар Роман Роман:

  Добър ден, диодите "пране", "ивици", "центрофуга/източване" и "обслужване" светят. Що за грешка е това?

 11. Граватар Алис Алис:

  Моят нагревател на Indesit изгоря две години след покупката, след ремонт работи още 13 години, но сега е време да го сменя с друг. Барабанът започна да чука, сервизът каза, че най-вероятно са лагерите. Ремонтите са скъпи.

 12. Граватар Ирина Ирина:

  Моята машина Indesit работи 16 години без повреди. Монтаж - Италия. Скъсах само защото бях с 4 кг по-лек и имах нужда от повече :)

 13. Граватар Екатерина Катрин:

  Имам Атлант, работи 13 години без никакви повреди

 14. Граватар Илона Илона:

  Моят Indesit работи 21 години без повреди, но дойде време да избера друга машина.

 15. Граватар Лео Лео:

  Добър ден на всички!
  Имам машина Samsung, но сглобката е руска 🙁
  Тя е само на седмица, така че още не мога да кажа нищо. Но да се надяваме.
  А статията е направо пожар!
  Ако го бях прочел по-рано, това щеше да повлияе на избора на комплект пералня.
  Но всичко, което трябва да направите, е да вярвате :)

 16. Граватар Галина Галина:

  Имам “Hansa Comfort 800” от 16 години; лагера е сменен преди 10г. Доволен съм от всичко: тихо, мие чисто. Но днес програмите се сринаха. Чакам техника, съпругът ми каза: „купете нов, този работи.“ Дори и да трябва да купите, жалко е, в настоящата ситуация не знаете какво да изберете. Цените скочиха двойно, няма избор на европейско сглобяване, Китай не е задоволителен.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня