Как да перете маратонки в пералня

Пране на маратонки в пералняМаратонките са универсални обувки, незаменими за разходки, във фитнес залата и се превърнаха в ежедневен атрибут на почивка и работа. Тя се нуждае от почистване отвътре и отвън повече от всяка друга обувка. Затова практиката маратонките да се перат в пералня става все по-разпространена. Полученият резултат обаче не винаги е ефективен: петната не се измиват или маратонките са безнадеждно повредени. Преди да ги поставите в пералнята, трябва да знаете кога е възможно автоматично пране, в какви режими и какви продукти могат да се използват.

Какви обувки не трябва да се перат в пералня?

Не всички маратонки могат да се перат в пералня; противопоказан е за следните видове обувки:

 • от естествена кожа - изисква специално химическо чистене за кожени обувки; в пералнята от гореща вода и механично триене те са силно деформирани и не могат да бъдат възстановени;
 • изработени от набук и велур - всякакъв вид мокро пране е строго забранено; също е необходимо химическо чистене или ръчно почистване със специални съединения;
 • с изкуствена или естествена козина - не понася висока влажност, козината може да стане плешива след първото измиване;
 • с декоративни декорации (дизани, нитове, мъниста, пайети, бродерии, щампи, апликации, светлоотразителни елементи) - дори ако самите обувки са измити, декорът може да падне и освен това да повреди машината;
 • със залепени елементи - рядко лепило може да издържи на излагане на гореща вода и препарат;
 • с повредени или скъсани части - водният цикъл в барабана само ще влоши ситуацията и напълно ще унищожи обувките, а парчета гума от пяна, стелки и др. могат да запушат филтрите на машината.

Какво да правим с обувките, които не се мият

Много производители на обувки включват инструкции за грижа в кутията или на етикета на маратонките.

За обувки от естествени материали (кожа, велур, набук) е разрешено само ръчно почистване без излишни водни процедури. Бутиците за обувки продават много продукти за грижа и почистване на такива обувки: аерозоли, шампоани, специални гуми за велур и набук, водоотблъскващи импрегнации. Ако следвате инструкциите, можете да постигнете добри резултати.

Ако тези продукти не са налични, се препоръчва да се използва вода с амоняк (няколко капки амоняк на 1 литър вода). Почистените от мръсотия обувки се избърсват с мека кърпа, напоена с приготвения разтвор. След тази процедура купчината от велур и набук се разресва с гумена четка или се съживява с гореща пара, например от чайник. Накрая върху обувките се нанася водоотблъскваща импрегнация. Препоръчително е да третирате кожените маратонки с крем с подходящ цвят или безцветен.

Маратонките от синтетичен материал и текстил могат да се почистват с мека четка и сапунена вода, но трябва да действате бързо, без да чакате да се намокрят напълно. Използването на белина е нежелателно; могат да останат постоянни белезникави петна.

Кои маратонки могат да се перат?

Маратонки черно и бялоПреди да изперете маратонките си машинно с обикновени препарати, огледайте добре от какво са направени. Платените или парцалени маратонки се перат предимно в пералня. Автоматичната пералня е идеална за маратонки, изработени от следните материали:

 • изкуствена кожа;
 • синтетичен плат;
 • текстил;
 • мрежа от найлон и полиестер.

Обърнете внимание и на подметката; гума или пяна няма да падне по време на автоматично пране.

Подготовка

Правилното машинно пране на маратонки изисква значителна подготовка. Най-добрият начин да проверите дали обувките ви могат да се перат в пералня е да ги накиснете за 10-15 минути в купа с топла вода и препарат за пране. Този тест драйв ще покаже дали обувките избледняват, дали подметките се разпадат и дали декоративните елементи падат.По-нататъшният алгоритъм за подготовка за „процедури за баня“ се състои от следните стъпки:

 • премахване на обувки от стелки и връзки;
 • отстранете мръсотията и камъните от протектора на подметката;
 • поставете чифт обувки в специална торба за обувки или в обикновена мрежеста торба за пране, която винаги идва с машината;
 • За да се предпазите от механични повреди, препоръчително е да добавите ненужни неща, парцали и т.н. към колата, тъй като маратонките звънят на резервоара и повърхността на пералната машина се влошава.

Мембранните маратонки изискват специално внимание. Отговорът на въпроса „Хигиенично ли е маратонките да се перат в пералня“ е ясен: да! Основните препоръки на производителя за пране на маратонки с мембрана:

 • температура - не по-висока от 30 ºC;
 • използване на течни продукти без избелители;
 • изплакнете обилно.

Аксесоари за пране

Новите перални, които имат програма за пране на обувки, имат специални кукички за закачане на маратонки, за да не се чукат по време на пране. В конвенционалните единици, за да се избегне това, маратонките могат да се поставят в мрежеста чанта, чанта за обувки, която обикновено идва в кутия за обувки, или всяка друга торбичка с връзки. В краен случай за такава чанта може да служи стара калъфка за възглавници; калъфка за възглавница за деца ще работи много добре. Основното е, че чантата не е оцветена и не избледнява при пране.

Детергенти

Обикновеният перилен препарат се използва много внимателно, тъй като е по-агресивен от течните перилни препарати. Затова за маратонките са за предпочитане гелове за пране, течни прахове или разтворими капсули. Разходни норми – 1 стандартна доза гел или 1 капсула на чифт маратонки.

Белите маратонки също няма да издържат на белина; трябва да се използват кислородни избелители. Преди да поставите бели маратонки в колата, можете първо да използвате препарат за премахване на петна без хлор, за да третирате места със силно замърсяване.

Няма смисъл да използвате омекотител при пране на маратонки. Неговите антистатични или омекотяващи ефекти няма да имат желания ефект.

Режим и температура

Отговорът на въпроса „Колко време продължава програмата“ зависи от режимите на машината. Пералните машини от ново поколение осигуряват специален режим за пране на обувки с продължителност 20-25 минути. Ако вашето оборудване го няма, тогава можете да използвате ръчни, деликатни или други режими за нежно измиване.

Основни параметри за пране на маратонки:

 • температура – ​​не по-висока от 30-40 °C;
 • режим на пране - нежен;
 • продължителност – не повече от 25 минути;
 • Режимите центрофуга и сушене са деактивирани.

Автоматично центрофугиране и сушене

Интензивността на автоматичния цикъл на центрофугиране в машината може да повреди спортните обувки. Затова не бива автоматично да изцеждате обувките си. В краен случай можете да използвате програмата за нежно центрофугиране, ако пералнята ви има такава.

Машинно сушене на маратонки също не се препоръчва. Твърде горещият въздух ще има отрицателен ефект върху мокрите обувки и те могат да загубят формата си.

Как да изсъхне

Сушенето на спортни обувки ще отнеме много време и по най-простите, почти старомодни начини:

 • на балкона при слънчево време, но на сянка;
 • върху вестника в близост до отоплителните радиатори, но не и върху самите горещи радиатори;
 • пълнене на обувки с хартия (не вестник, може да се замърси) или мека кърпа, която трябва периодично да се сменя със суха;
 • използвайки силикагел като изсушаващ пълнител, който се нанася върху всеки чифт обувки и ако сте успели да го запазите.

След изсушаване е препоръчително да покриете маратонките с водоотблъскваща импрегнация съгласно инструкциите за употреба: на открито, в 2 слоя. Това импрегниране ще предпази маратонките от по-нататъшно замърсяване.

   

8 читателски коментара

 1. Граватар Астра Астра:

  Най-досадното нещо е прането на мръсни маратонки в пералнята. Там пера спално бельо, дантела и после тези...

 2. Граватар Анна Анна:

  Astra, разгледай по-отблизо машините от Hotpoint Ariston, много от тях имат автоматично почистване, така че можете да го направите по този начин, първо маратонките, а след това леглото или бебешките дрехи, автоматичното почистване ще направи всичко само: ) и програмата не е само за спорт (където можете да перете и маратонки) , но дори има програма за пухени якета

 3. Граватар Вероника Вероника:

  Имам и Hotpoint Ariston и изобщо не ми се занимава с пране. След постелки и ежедневни дрехи, както и след мръсен крос не ми остава нищо в барабана. И всичко се измива добре. Така че може би просто трябва да смените машината?

 4. Граватар Ирина Ирина:

  Между другото, аз също използвам пералня Hotpoint. Изненадах се, когато за първи път изпрах маратонките си в него и тогава бяха напълно бели. Преди това имаше машина, която скърцаше и измиваше мръсотията от маратонките.

 5. Граватар Валерия Валерия:

  Indesit, между другото, също има функция за самопочистване. Имам такава пералня. Няма миризма и деликатните предмети могат да се перат без страх, след като носят същите маратонки.

 6. Граватар Рома Рома:

  И моят Аристон готви и храна на пара :)

 7. Граватар Никита Никита:

  Пера на деликатния цикъл в моя Whirlpool, винаги всичко е перфектно.

 8. Граватар Владислав Владислав:

  Пера го в обикновена машина, всичко е наред.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня