Сифон за пералня - монтаж и свързване

Сифон за пералняМодерните домакински уреди са станали неразделна част от всеки апартамент. Пералните се предлагат в различни размери. Поради това те могат да бъдат монтирани в почти всяка баня или кухня. Разнообразието от модели прави възможно използването на машини в комбинация с разнообразни дизайни. Могат да бъдат вградени и в мебели, монтирани под мивка или плот и т.н. При инсталиране на пералня е препоръчително да използвате сифон. В края на краищата, този малък предмет ще предотврати появата на не толкова приятната миризма от канализацията в стаята. Тази сифонна функция се постига благодарение на наличието на хидравлично уплътнение.

Нека обсъдим правилното свързване на машината с помощта на сифон.

Свързване на сифон за пералня

Документите, придружаващи този тип домакински уреди, обикновено показват стойността на налягането на водата, приемлива за работа на пералната машина. Когато свързвате пералня на висок етаж, трябва да се уверите, че разликата във височината с резервоара за съхранение ще позволи образуването на достатъчно ниво на налягане.

Обикновено такива проблеми не се случват на първите етажи на сградите. Като правило, налягането на водата върху тях е доста подходящо за нормална работа на пералната машина. Въпреки това, ако искате да инсталирате повече от една перална машина във вашия апартамент, трябва да се консултирате с професионални монтажници. И разберете колко добра е тази идея.

Нека разгледаме схематично описание на свързването на машината към вода и канализация (премахнахме самата пералня от тази диаграма):

 • Вход половин инч. тръба.
 • Машинен клапан.
 • Повод.Маркучите са пластмасови.
 • Наливане на вода.
 • Маркуч за източване на вода.
 • Водовземна тръба
 • Дренажен сифон.
 • Канализационна тръба за оттичане на вода (един и половина инча).

Доставяме вода и монтираме самонарезни кранове

Свързване на пералнята към водатаКъм новата пералня получавате и пластмасови маркучи. Те са необходими за свързване на нашите домакински уреди към студена вода и канализация. Те се намират на гърба на машината. А в края на една от тях (по-тънката) има малко пластмасово кръгче с резба. Необходимо е да фиксирате маркуча върху специален клон на водопровода.

Освен това машините обикновено се доставят с клапан за свързване към тръбата. Използвайки го, можете, ако е необходимо, да изключите потока вода вътре в пералнята. Много е удобен за използване. В крайна сметка, когато захранването с вода към машината е изключено, водата продължава да тече към други части на апартамента. Следователно можете да го използвате в кранове във ваната и кухнята, в тоалетната и на други места (ако водата ви е прекарана някъде другаде).

Ако не намерите клапан в комплекта, тогава трябва да го закупите сами. Продава се във ВиК магазините. Препоръчително е да закупите немски или италиански клапан. В края на краищата, той може да служи в продължение на години и дори десетилетия. За разлика от евтините китайски, които могат да се счупят след няколко месеца. Неочаквана повреда на клапана най-вероятно ще доведе до пробиване на студена вода. В резултат на това можете да наводните своя, както и апартамента на съседа си.

Нещо толкова неприятно като наводнението не предизвиква приятни емоции. И може да ви навлече проблеми. Например, възстановяване на парите, похарчени от съседите по-долу за ремонти, които са били повредени поради наводнението. Ето защо трябва да бъдете много внимателни при избора на клапан.И не трябва да спестявате твърде много, когато купувате.

В някои случаи можете да използвате специален самонарезен клапан. Такава клапа може да направи необходимата дупка във водопровод, без да затваря водата в нея. Такива клапани имат специална цветна маркировка. Както и резба с резба за свързване на входния маркуч на машината.

Използването на тези клапани е приемливо, ако няма различни устройства за всмукване на вода по-нататък по тръбата. В крайна сметка те може да се нуждаят от доста голям натиск. И вграденият самонарезен вентил може значително да намали това налягане.

Монтаж на самонарезен кран

След това ще разгледаме как се извършва инсталирането на този прекрасен елемент:

 • Първо, трябва да завиете плочата към повърхността на стената, за да монтирате скобата.
 • След това върху него се поставя надземна част с гумено уплътнение. След това трябва да проверите дали е фиксиран правилно. И след това можете да го завиете.
 • След това трябва да завъртите вентила, така че да е в затворено положение (позицията, в която водата не трябва да тече). След това се завинтва в капака. В частта на вентила, която ще проникне във водопровода, има специална режеща повърхност. Поради което ще се създаде необходимата дупка.
 • След като вентилът е проникнал в тръбата до необходимата дълбочина, ще трябва да затегнете контролната гайка с гаечен ключ с необходимия диаметър. След това можете да завиете края на входния маркуч на пералната машина върху клона с резба.

Преди да включите домакинските уреди за първи път, не забравяйте да поставите спирателния кран в отворено положение. Това ще осигури подаването на вода към машината.

Клонове

Тръбни тройнициСлед това ще разгледаме други условия за правилно свързване на пералната машина към студена вода и канализация. И нека да поговорим как да инсталираме сифон за нашата машина. Между другото, ако в близост до мястото на инсталиране на пералната машина няма водопроводни тръби за баня, тогава можете да я свържете към всякакви подходящи тръби. Например тези, разположени в кухнята. За да направите това, може да се наложи да поставите разклонителна тръба към вашия уред.

Той трябва да бъде разположен така, че машината да може да бъде свързана без проблеми. В края на такава тръба е монтиран специален адаптер, върху който може да се завинти маркуч. Моля, уверете се, че съдържа спирателен вентил за вода. Можете също така да вградите вентила не в края на тръбата, а във всяка друга част от нея. По-добре е да изберете такъв, който е лесно достъпен. И към които няма да се налага да се разтягате твърде много. Тоест всичко трябва да се направи удобно. Така че, ако е необходимо, можете да изключите и включите водата без никакви проблеми.

Преди да направите такъв клон, не забравяйте да изключите водата в щранга. Може да се наложи да се свържете с вашия жилищен офис за това. Ако се съмнявате в водопроводните си умения, можете да се обадите на професионален водопроводчик. Можете също да го намерите в жилищния офис или в Интернет. Нека Google и Yandex ви помогнат!

След като тръбата и адаптерът са монтирани, трябва да завинтите входния маркуч на машината към него.

Източване

Сифон за свързване на пералняТук сифонът идва на помощ! Монтира се на тръбата. И се използва, за да предотврати проникването на неприятната миризма от канализацията във вашия дом през връзката за оттичане на водата от пералнята.Също така, когато монтирате дренажния маркуч, е необходимо да вземете предвид височината, на която се намира. Можете да намерите тези данни в документите, доставени с машината. Ако не можем да намерим конкретни цифри за разрешената височина на сифона, тогава смятаме, че тя не трябва да надвишава шестдесет сантиметра от подовата настилка.

Ако до пералнята има мивка, можете да свържете канализацията към нея. За да направите това, можете да използвате специален сифон, към който можете да свържете както сифона на мивката, така и сифона на машината. Допуска се и източване на вода директно в мивката или ваната. Към машината е включена пластмасова кука специално за тези цели. Върху него се поставя краят на дренажния маркуч. И тази кука, с маркуч, се закача на ъгъла на ваната или мивката.

Видео, в което ще видите всичко необходимо за правилното свързване на пералнята:

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня