Сифон за мивка над пералня с изход

сифон за мивкаАко решите да инсталирате автоматична пералня в банята, като същевременно я скриете под специална мивка, определено ще ви трябва сифон за мивка с изход за пералнята. Без сифон няма да можете да направите дренаж за мивката, да не говорим за свързването на пералнята към канализацията, затова решихме да посветим тази публикация специално на сифоните. Надяваме се, че ще ви помогнем да изберете и инсталирате правилната водопроводна инсталация, организирайки нормалното изхвърляне на отпадъчните води в канализацията.

Разновидности

На съвременния пазар можете да намерите много голям брой различни сифони, които се различават един от друг: по размер, брой изходи, форма, монтаж и т.н. Ако за първи път се сблъсквате с необходимостта да монтирате пералня под мивката в банята, тогава е много важно да изберете подходящ сифон, който не само ще ви позволи да свържете мивката и машината към канализационната система , но също така няма да попречи на правилното поставяне на корпуса на пералнята.

Понякога сифоните имат толкова странен вид, че дори е невъзможно да се разбере какъв вид водопроводна инсталация е и как може да се използва.

Факт е, че обикновеният сифон се намира точно под мивката и заема доста място. И ако решим да поставим пералнята нито отляво, нито отдясно на мивката, а директно под нея, могат да възникнат затруднения. Но нека не изпреварваме, но първо ще се занимаем с въпроса какви сифони има, които биха могли да бъдат полезни в нашия случай?

Конвенционален сифон с изход. Можете да го видите на снимката по-долу.Не се различава от сифона за мивка, с който сме свикнали, с изключение на специалния страничен изход, към който се свързва маркучът за източване на пералнята. Такива сифони са много разпространени, но не са подходящи за нашата цел. Те могат да се използват само при инсталиране на пералня под мивка с плот и дори тогава с висока степен на конвенционалност.

обикновен сифон с изход

Разклонител за сифон. Много проста водопроводна инсталация, която помага да се организира двойна канализационна връзка. Състои се от пластмасов тройник, единият изход от който е свързан към канализацията, а в другите два са вкарани гофрирани маркучи. Единият маркуч ще идва от пералнята, а другият от канализацията на мивката.

разклонител за сифон

Сифон вграден в стената. Това е най-компактният от всички сифони, тъй като неговото "тяло" е зазидано в стената заедно с канализационната тръба, и излиза само малка част от корпуса и изводите за свързване на дренажния маркуч на пералнята и маркуча, монтиран на сифона на мивката. На фигурата по-долу виждате вграден сифон с един изход, но има абсолютно същите модели с два и дори три изхода.

сифон вграден в стената

Устройство с възвратен клапан. Такива сифони се появиха сравнително наскоро, но вече са спечелили популярност сред водопроводчиците, които все повече започват да ги използват. Възвратен клапан предотвратява навлизането на отпадъчни води в пералната машина и издигането им до канала на мивката, ако тръбата е запушена.

За хората, живеещи на първите етажи на жилищни блокове, такива сифони се превърнаха в истинско спасение; ако беше изобретен такъв клапан за тоалетната и като цяло би било „супер“!

сифон с обратна клапа

Плосък сифон.Специално проектиран за случаите, когато пералнята се поставя точно под мивката и разстоянието между капака на пералнята и дъното на мивката е минимално. Напоследък такива водопроводни елементи станаха много широко използвани поради тяхната компактност и лекота на монтаж.

плосък сифон

За какво са и как работят?

Всеки знае, че сифонът е необходим за организиране на отводняването на отпадъчни води от мивка, пералня, съдомиялна машина и друго оборудване в канализацията, това несъмнено е основната цел на този водопроводен елемент. Не бива обаче да забравяме, че това не е единствената задача, която той изпълнява успешно.

  1. Правилно монтираният сифон създава добра бариера за неприятните миризми, които потенциално могат да проникнат от канализационната тръба в помещението.
  2. Тази водопроводна част е проектирана по такъв начин, че в нея се утаява доста голямо количество различни отпадъци, които могат да запушат канализационната тръба. Можете да премахнете остатъците от сифона с „леко движение на ръката си“, като развиете резервоара за съхранение, но няма да можете да почистите тръбата с един замах.
  3. Изходът на сифона е прикрепен към тялото му под ъгъл, което ви позволява да свържете дренажния маркуч на пералната машина само с огъване. Това огъване от своя страна улеснява работата на помпата и предотвратява "ефекта на сифона".

Един от нашите занаятчии се пошегува, наричайки сифона „канализационен рутер“; може би има известна истина в тази шега.

Инсталационни функции

Инсталирането на мивка над пералня с преливник има много функции. Ако искате да проучите този процес подробно, прочетете статията за монтиране на пералня под мивката. В този параграф ще се спрем само на въпроса за инсталирането на сифон, въпреки че според нас няма нищо сложно в този процес, всичко е интуитивно.

Мивка с преливник може да се държи от мивка или плот, окачени на специални стойки, монтирани в стената. За да изберем и монтираме сифон, за нас е важно да знаем само очакваното местоположение на пералнята спрямо мивката.

  • Пералнята се намира точно под мивката. Изберете плосък сифон или вграден в стената. Завийте плоския сифон към канала на мивката. В единия изход вкарваме гофриран маркуч, чийто другия край вече сме пъхнали в канализационната тръба. Вкарваме дренажния маркуч на пералната машина във втория изход и го закрепваме със скоба - монтажът е завършен.
  • Пералнята се намира отляво или отдясно на мивката под плота. Теоретично можете да използвате всеки сифон, който има изход за пералня, но трябва да имате предвид, че пространството под мивката ще бъде отворено и самият сифон също ще се вижда „в целия си блясък“, така че има причина да изберете модел за вграждане в стената.
    монтаж на скрит сифон
  • Пералнята се намира под дълъг плот на почтително разстояние от мивката. В този случай всеки сифон също ще свърши работа, стига да не разваля естетиката на помещението, но има една особеност: тъй като пералнята е разположена доста далеч от мивката, дължината на стандартния й маркуч за оттичане може да не е достатъчно, за да го свържете към сифона. Ще трябва да закупите удължен маркуч и да го инсталирате вместо стандартния.

В заключение отбелязваме, че за да инсталирате сифон за мивка над пералня с дренаж, нямате нужда от много и почти никакви инструменти, но изборът на правилния сифон често може да бъде труден.Надяваме се, че въз основа на горната информация ще направите правилния избор, успех!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня