Размери на пералнята - размери: височина, ширина, дълбочина

Размери на пералняВ съвременните магазини, продаващи домакински уреди, има доста богат избор от различни модели перални машини. Разбира се, най-популярните перални са автоматичните. Полуавтоматичните машини и други агрегати все по-рядко се срещат на витрините. И може би скоро те напълно ще изчезнат от рафтовете. Ето защо в тази статия ще разгледаме различните качества на автоматичните перални машини.

Ако сте решили да си купите кола, тогава вероятно сте загрижени за функционалните и размерни характеристики на различните модели. Градските апартаменти, построени през съветската епоха, са скромни по размер. И ако живеете в един от тези апартаменти, тогава вероятно се интересувате от спестяване на място.

В този случай е по-добре да закупите малка машина. Стандартните размери на банята може да не позволяват перална машина с пълен размер. Или ще го позволят, но може да има неудобства, свързани с малко свободно пространство. По принцип може да се купи и по-голяма машина. Но в този случай ще трябва да се постави в кухнята или в коридора.

Най-често срещаните размери на перални машини

Перални машиниПовечето модели перални са стандартни. Те са приблизително еднакви по размер. Но ако имате нужда от пералня за собствено пране или други подобни цели, тогава е по-добре да потърсите по-голям модел. Тъй като такива домакински уреди ще могат да перат повече пране наведнъж.

Повечето хора обаче искат да закупят машина специално за домашна употреба. В този случай трябва да продължите от свободното пространство, което е налично в апартамента. И това зависи от това кои функции за пране са по-необходими за вашите нужди. Традиционно в банята обикновено се монтира пералня. И ви препоръчваме първо да разгледате тази опция.

Размерите на домакинските уреди могат да бъдат измерени с параметри, които са съвсем разбираеми за нас. Като например: височина, ширина и дълбочина. В повечето случаи основният параметър за избор на машина е нейната ширина. Освен това в някои случаи височината има значение. Например, когато искате да поставите пералнята под мивката или да направите плот над нея.

Размерите и практичността на използване в тесни пространства също могат да зависят от вида на машината:

 1. При пералните машини с предно зареждане трябва да се уверите, че има малко свободно пространство в предната част на машината. Тъй като именно от тази страна има отварящ се люк. През този люк ще заредите мръсното пране в барабана и ще го извадите оттам.
 2. Когато използвате машини с хоризонтално зареждане, няма абсолютно никаква нужда да се притеснявате за свободното пространство отстрани и отпред на нашите домакински уреди. В крайна сметка вратата му се отваря нагоре. Но имайте предвид, че поставянето му под мивката или поставянето на плота директно над него не е най-добрият вариант. Тъй като в този случай ще имате проблеми с отварянето на вратата и зареждането и разтоварването на машината.

Размери и тегло в цифри

Размерите на пералнята с предно зареждане зависят от модела:

 • Широчина от 60 до 85 сантиметра,
 • височина около 90 см,
 • а дълбочината може да бъде от 32 до 60 сантиметра.

Размерите на машините с горно зареждане са както следва:

 • Дълбочината обикновено е около 60 сантиметра,
 • височина - около 85 см,
 • и ширина: 40-45 сантиметра.

Пералните също тежат различно. Някои модели могат да тежат до 85 килограма. Най-леките са 50 кг. По-голямата част от пералните машини се намират някъде между тези два показателя за тегло.

Изборът на пералня въз основа на нейния размер

Изберете пералняНе винаги е лесно да изберете пералня. Особено трудно е да вземе решение някой, който никога не е купувал този домакински уред. При избора е важно да не сгрешите с размерите.Особено в случаите, когато мястото, което сте избрали за машината е много ограничено. Не забравяйте да измерите подготвената площ с рулетка. За да могат новите домакински уреди да се поберат безпроблемно, трябва да оставите разлика от поне няколко сантиметра между размера на машината и размера на свободното пространство.

Трябва да се вземат предвид и размерите на вратите. Ако решите да закупите голяма машина, трябва предварително да се уверите, че тя ще влезе през всички врати, които ще бъдат разположени по пътя, за да я инсталирате. Като се започне от вратите на входа и апартамента и се стигне до вратите на помещението, в което искате да го монтирате. Ако машината не се вписва в отвора само с няколко сантиметра, тогава можете временно да премахнете задниците. Може би този трик ще ви помогне да вкарате пишещата машина през вратата.

Също така е важно да се вземе предвид наличието на тръби в стаята. Ако искате да поставите машината в банята или кухнята, тогава там има вода и други тръби. Ако една от тези тръби е разположена на тясно място по пътя на хамалите с пералня, тогава тя може да се превърне в пречка. Може също да пречи, ако се намира на мястото, където сте решили да поставите машината. Не забравяйте да измерите разстоянието, като вземете предвид такива тръби.

Ако внезапно се случи така, че вече сте закупили пералня и тя не се побира на мястото, което сте подготвили, тогава имате две възможности:

 1. Помислете къде другаде можете да го поставите. Ако машината не се побира в банята, можете да я инсталирате в кухнята или коридора. Вярно е, че в последния случай най-вероятно ще трябва да издърпате водопроводните и канализационните тръби към него. В кухнята тези тръби са на един хвърлей разстояние. И можете да избегнете ненужните разходи за удължаване и полагане на тръби.
 2. Ако по някаква причина не можете да го поставите никъде. Или принципно отказвате да го инсталирате на всяко място, различно от подготвеното.Но тя не ходи там. Това означава, че трябва да върнете пералнята в магазина и да я замените за домакински уреди с по-скромен размер. Или поискайте възстановяване на сумата.

Важни характеристики на пералните машини

В допълнение към размерите и теглото, пералните имат и други характеристики, които са важни при закупуване и по-нататъшна употреба. В световен мащаб всички съществуващи перални машини могат да бъдат разделени на два типа:

 1. Полуавтоматичните устройства са застрашен вид домакински уреди. Те стават все по-рядко срещани в магазините, тъй като не отговарят на нуждите на потребителите, имат скромна функционалност и не могат самостоятелно да извършват цялата необходима работа. Те трябва да бъдат контролирани. Освен това повечето от тези машини дори нямат цикъл на центрофугиране.
 2. Автоматичните машини са модерни единици, които вече са ни познати. Миенето в тях е просто удоволствие. Хвърлихме прането, добавихме праха за пране, настроихме програмата, натиснахме старт - и това е! След това можете да си починете. Пералнята ще направи всичко сама. А вие ще получите свежо и чисто пране, което трябва само да разнесете. И дори тогава не винаги, някои модели имат и сушене. В такива машини веднага получавате изпрани и изсушени вещи.

Ясно е, че вторият вариант има много предимства. И вероятно вече се досещате. Защо полуавтоматичните перални машини умират като динозаври.

Спестяване на пералняНо освен това има и други параметри, които са от значение за купувача. Например ефективността на пералнята. Ефективността на пералните машини по отношение на енергоспестяването е важен критерий при избора на домакински уреди. Все пак има машини, които консумират много енергия. А има и такива, които се задоволяват с малко. Според това качество всички домакински уреди са разделени на групи, които са обозначени с латински букви.

Най-икономичният вариант са перални с обозначение „A++“, следвано от „A+“, следвано от „A“, след това „B“, „C“, „D“ и така до буквата „G“. Колкото по-далеч е дадена буква от буквата „А“ в английската азбука, толкова повече машината консумира. Както може би се досещате, пералните машини с надпис „G“ изискват най-много енергия за работа.

Освен това различните модели машини могат да перат различни количества пране наведнъж. Ако живеете сами в апартамент, тогава не е необходимо да перете голямо количество пране наведнъж. Но ако искате да перете за няколко души, тогава ви трябва машина, която може да пере повече от 6 кг.

Съществува и класификация на качеството на пране и предене на дрехи. Той също така има обозначения, съответстващи на латински букви и започва с буквата „А“. Моделът, маркиран с тази буква, се счита за най-добър по този параметър. Моделите, които идват в азбучен ред след тази буква, показват по-ниски качества в това свойство.

Можете да разберете други важни критерии за избор на пералня, като гледате следното видео:

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня