Тесни перални машини - преглед и съвети за избор

Тесни пералниДнес не е възможно да се направи без пералня, не само поради значителните спестявания на време и усилия, но и защото повечето семейства отдавна използват домакински уреди за различни цели за различни нужди. Ето защо в малки апартаменти или в къщи, където просто няма достатъчно място за пълноразмерни устройства, тесните перални машини са най-доброто решение. Понякога компактните модели се вписват по-успешно в новия интериор на стаята.

На какви параметри се основава изборът?

Изглежда, че от името на устройството става ясно, че основната задача е доста дефинирана - такава техника трябва да пере дрехите. Но това далеч не е вярно, защото производителите предлагат огромен брой модели с различен формат, които се различават един от друг по редица характеристики.

Ето защо, преди да закупите, е препоръчително да определите сами приоритетните функции, които машината трябва да има. Успоредно с това трябва да определите размера на бюджета, който потребителят е готов да похарчи за покупката. Освен това не трябва да вземате предвид само цената, тъй като понякога можете да закупите нещо съвсем различно от това, което се изискваше с напълно безполезни функции на висока цена.

Повечето тесни перални машини са с горно зареждане. Такива модели имат своите предимства:

 • Възможност за монтаж от три страни на уреда;
 • спестяване на място, тъй като няма нужда да отваряте предния капак.

Но в същото време такова оборудване не може да бъде поставено под мивката именно поради вертикално натоварване. Някои потребители са убедени, че тясната пералня винаги означава минималния обем на барабана. Това обаче не е така и ако обмислите редица опции, можете като алтернатива на моделите с товар до 3-4 кг да изберете устройство с капацитет 5 кг, което ще има компактен размери.

Тясна пералня под мивката

Подробен преглед на характеристиките

За да може машината да служи правилно повече от една година, трябва да проучите характеристиките. Това е единственият начин да получите точно това устройство, което ще отговаря на изискванията на потребителя. Сред основните параметри са:

 1. Първо, по-добре е да решите кой тип изтегляне е за предпочитане. Например, основното предимство на предния люк е възможността за интегриране на такова оборудване под работен панел в кухнята или под мивката в банята. Но тесните перални машини, които се зареждат вертикално, могат значително да спестят място; освен това, по време на процеса на пране в такива модели, можете да хвърлите забравен елемент в машината.
 2. Изборът на клас пране ви позволява да получите пералня, която се отличава с добро качество на пране и в допълнение към Тясна пералня IndesitТова пести енергия. Най-добрият вариант за този критерий е модел от клас А. Можете да намерите различни видове оборудване с обозначения на клас от A до G.
 3. Брой обороти в минута. Този параметър е отговорен за качеството на въртене. Ако потребителят предпочита да извади почти сухо пране от машината, тогава трябва да обърнете внимание на моделите с най-висока скорост на въртене на барабана. Но трябва да сте подготвени за факта, че тесните перални машини при достатъчно високи скорости не осигуряват същото качество на центрофугиране на пране поради факта, че радиусът на барабана на такива модели е значително по-малък от този на пълноразмерните устройства.

Повечето машини от среден клас работят при 1200 об / мин, но има и аналози, чиято скорост на въртене на барабана достига 2000 об / мин. Допълнително предимство може да бъде възможността за самостоятелно избиране на режима на центрофугиране, но моделите от икономична класа обикновено нямат такава функция.

 1. Материалът, от който е изработен резервоарът, също играе роля при избора. Например, ако разгледаме неръждаемата стомана, тогава експлоатационният живот на такива устройства е много по-дълъг от този на другите.Композитните материали обаче позволяват на машината да работи много по-тихо. Така че тук потребителят трябва сам да реши кое е по-важно: експлоатационен живот или относително тиха работа на устройството.
 2. Метод на свързване. По-лесно и по-изгодно е да изберете машина с връзка само към студена вода. Това ще избегне редица проблеми, по-специално ще бъде възможно да се спестят пари, тъй като студената вода струва на потребителя няколко пъти по-евтино от топлата вода. Освен това нагряването на студена вода от нагревателния елемент на устройството става по-равномерно. Но не можете да гарантирате за качеството на топлата вода.
 3. Брой програми. Всички модели пълноразмерни и тесни перални машини винаги имат определен набор от предварително зададени програми, които ви позволяват да перете дрехите при определени условия (засилени или, обратно, нежни). Например, почти навсякъде можете да намерите програма за деликатно пране, режим на накисване или допълнително изплакване.
 4. Ниво на шум. Производителят винаги възхвалява своя продукт, но не бива да се доверявате сляпо на всички цветни стикери, които „цъфтят“ в буйни цветове върху тялото на машината. Факт е, че само оборудването, оборудвано с трифазен асинхронен барабанен двигател, както и тези, които имат шумоизолация под формата на специален материал, който изолира тялото по вътрешната повърхност, могат да се считат за напълно безшумни.
 5. Функция за защита на машината от течове. Тази функция не е достъпна навсякъде за всеки модел. Освен това има няколко вида устройства:
 • без защитна функция;
 • с частична защита;
 • с пълна защита.

Ако изборът падне върху тясна пералня, която има такъв блок, тогава това ще избегне редица възможни проблеми в бъдеще. В други случаи би било възможно да се мисли за отделен заключващ механизъм, но, за съжаление, това просто не е възможно и само производителят инсталира защита на машината.

 1. Сушене на дрехи.Моделите перални машини с тази функция ще струват на купувача значително повече. Очаква се потребителят да изпита по-голям комфорт при изваждане на сухото пране от барабана. Но това донякъде не е вярно, защото, първо, трябва всеки път да изпразвате частично машината, като изваждате половината от зареденото пране, за да завърши сушенето напълно, и второ, прането се мачка твърде много.

Допълнителни функции

В допълнение към основния набор от програми и функции, тесните перални машини могат да съдържат и други функции, включително:

 • Aqua Sensor - ви позволява значително да намалите консумацията на вода по време на измиване и в допълнение към това контролира степента на прозрачност на водата и, ако е необходимо, увеличава броя на изплакванията;
 • Fuzzi Control - автоматичен контрол на режима на пране, в резултат на което машината самостоятелно решава кои програмни параметри трябва да се използват за зареденото количество пране и вид материал;
 • S-система – функция за контрол на пяната;
 • стартов таймер – позволява на потребителя да забави стартирането на устройството;
 • спирането на водата е функция, която ви позволява да извадите прането от машината, преди да започне процесът на центрофугиране, за да избегнете бръчките.

Има напълно автоматични устройства, които без човешка намеса могат да избират режима на работа и да определят други параметри на измиване. Можете да изберете различни видове подобни машини, които се различават по технология на пране.

Един от факторите при избора е марката на машината. Популярните включват Candy, Ariston, Indesit, Beko, Samsung. Редица модели от марките Bosh и Electrolux принадлежат към по-висок клас. Цената ще варира съответно. Освен това не се препоръчва да се фокусирате върху цената или популярността на устройството отделно от други параметри. Машината трябва да бъде оценена в нейната цялост въз основа на редица характеристики, включително, разбира се, ценовия фактор.

В резултат на това, след като анализирате редица технически характеристики и първоначално определите бюджета, можете да изберете модел на устройство, надарен с точно онези свойства и функции, които впоследствие ще осигурят качество на желаното от потребителя ниво. Винаги можете да изберете алтернативно решение, което най-добре отговаря на вашите изисквания на достъпна цена, а ако няма финансови ограничения, тогава задачата за избор е опростена.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня