Как да изберем съдомиялна машина за вашия дом

избор на съдомиялна машинаАко миенето на чинии се е превърнало в задължение, равномерно разпределено между всички членове на семейството, но по някаква причина жената все още трябва да прави повече, тогава е време да си купите съдомиялна машина.

Това ще ви спести от мислите кой да мие чиниите днес и ще спести много време, което можете да отделите за почивка след работен ден. Но как да изберем железен „помощник“, на какво да обърнем внимание и да бъдем доволни, без да обвиняваме спонтанния избор или съвет на продавача - това е, което ще прочетете в нашата статия.

Избор на вида съдомиялна машина

Най-доброто място, от което да започнете, когато избирате съдомиялна машина, е да решите кой тип съдомиялна е най-подходящ за вас. И има три от тях:

 1. машини за пълно вграждане;съдомиялна за вграждане
 2. частично вградени;
 3. не е вградено или свободностоящо.

В този случай изборът на съдомиялна зависи от вашата кухня. Ако ремонтът е направен, мебелите са направени, но дори не сте помислили за ниша за вградена машина, тогава в този случай можете да разгледате варианта за свободностояща съдомиялна 45 или 60 см. Ако пространството позволява, след това изберете подова опция, а ако кухненското пространство е ограничено, тогава като опция настолен модел. В краен случай ще трябва малко да модернизирате мебелите и да поставите 45 см съдомиялна за вграждане под мивката или в шкафа.

Ако ремонтът е само в плановете, тогава вградените уреди от 45 или 60 см са просто идеални. Тя ще бъде скрита зад мебелните фасади и няма да наруши цялостната идея за декорация и дизайн. И днес това се смята за стилно и модерно.

Вземане на решение за размерите

компактна съдомиялна машинаСлед като решите вида на съдомиялната машина, вземете решение за нейния размер и е по-добре да направите това едновременно. Машините от всички видове, в зависимост от техния размер, принадлежат към една от трите групи:

 • малки или компактни - средната ширина на такива модели е 45 см, дълбочина 55 см, височина 55 см, но има и малко по-малки модели.
 • тесни модели - размерите на такива модели варират в рамките на 45 на ширина, 60 см на дълбочина и 82 см на височина;
 • моделите в пълен размер се считат за стандартни и имат размери 60 см ширина, 60 см дълбочина и 82 см височина.

За ваша информация! Размерите на някои модели могат да се различават от средните от няколко милиметра до няколко сантиметра. Ето защо трябва да знаете точно колко място в кухнята може да бъде отделено за нови домакински уреди.

Избор на марка

Сега нека да преминем към коя марка или марка пералня да изберете. Това не е толкова лесно да се направи, защото има много производители на съдомиялни машини. Всеки от тях обаче има свои собствени характеристики. Най-популярните съдомиялни машини са марки като Bosch, Siemens, Electrolux, Candy, Beko, Hotpoint-Ariston, AEG, Miele, Gorenie, Whirpool.

Съдомиялните машини на Bosch са най-популярните на вътрешния пазар. Производителят предлага повече от 50 модела машини, различни по дизайн, размери и технически характеристики. Те варират от прости модели с минимален набор от функции до модели от елитен клас, оборудвани с най-новите сензори. Съдомиялните машини на Bosch се считат за надеждни.

Съдомиялните машини на Siemens не се различават много от Bosch, но тяхната моделна гама е представена предимно от компактни и пълноразмерни модели. Именно в техните машини се появи технологията с инфрачервен лъч, която определя твърдостта на водата.

Съдомиялните машини Electrolux имат оптимално съотношение цена-качество, но когато избирате този модел, трябва да обърнете внимание в коя страна е сглобен. Добре е да не е Китай.

Да празнуваме! Много е трудно да се даде съвет за дадена марка, защото някои потребители вече са си изградили мнение за тази или онази марка, предпочитайки я пред други, независимо какво казват.

съдомиялна с котлонНемските съдомиялни машини от Miele и AEG могат да се нарекат най-надеждните, в производството се използват само най-добрите компоненти, но цената за такива модели ще бъде висока. Съдомиялните Miele дори могат да бъдат препрограмирани и можете сами да избирате параметрите на температурата и водния поток. AEG се отличава с наличието на многостепенна система за регулиране на твърдостта на водата и пръскането.

Сред съдомиялните машини Kandy най-популярни са компактните модели. В допълнение, Kandy има модел, който комбинира котлон, фурна и съдомиялна машина за 4 комплекта, което може да се хареса на собствениците на много малки кухни. Можете да прочетете повече за марките съдомиялни в статията От коя фирма да купя съдомиялна?.

Анализ на технически характеристики

И накрая, най-важното е преглед на пералните машини според техните технически характеристики. Няма много от тях, но всеки от тях има определено значение. Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е капацитетът, който зависи от размерите. Най-малките съдомиялни машини са предназначени за 6 комплекта прибори за хранене. Тесните модели могат да поберат 9-11 комплекта, а пълноразмерните средно 13-15 комплекта, елитните модели до 17.

Втората точка е ефективността на съдомиялната машина.Повечето съдомиялни машини имат клас на енергопотребление А, премиум моделите имат клас на енергопотребление А++ или А+++. Консумацията на вода за цикъл на пране също варира; пълноразмерните, по-евтини модели консумират средно 12-14 литра вода, тесните модели около 11 литра. Що се отнася до скъпите съдомиялни машини, поради вградените сензори за определяне на мътността на водата, консумацията може да бъде -7-8 литра. Например, съдомиялната машина Miele G 6410 SCi ще измие 14 комплекта чинии със 7 литра вода.

съдомиялна Следващото нещо, на което трябва да обърнете внимание при избора на съдомиялна 60 или 45 см, е броят на програмите и допълнителните функции. Тук е важно да се разбере, че колкото повече такива функции, толкова по-скъпа е машината и толкова по-сложна е нейната електронна „пълнеж“. Повечето машини имат 4-5 програми и 3-4 температурни настройки. И това, както показва практиката, е напълно достатъчно, други програми обикновено не се използват, въпреки че има модели с до 10 режима.

Потребителите смятат нивото на шума за важна характеристика. Малко хора могат да свикнат с факта, че всичко в кухнята дрънчи и чука, а на някои това пречи на съня. Машините в средната ценова категория имат ниво на шум от 45-52 dB, както отбелязват потребителите, не е по-шумно от пералня, някои изобщо не обръщат внимание на такъв шум.

Съдомиялните машини от елитен клас имат средно ниво на шум от 44 dB, но цените на такива машини са не по-малко от 600 долара, а в машина от италианския производител Smeg декларираната цифра обикновено е 39 dB.

Попитайте продавача за наличието на система за защита от изтичане на вода, това ще предпази вас и вашите съседи от наводнение. Машините с марка Bosch и Siemens имат система Aqua-Stop, съдомиялните AEG и Electrolux имат система Aqua-Control, а съдомиялните Miele имат Waterproof.Най-важното е, че такава защита е пълна и магнитна. Наличието на защита от деца също ще покаже надеждност, но ако ги нямате и искате вградена машина, тогава по принцип можете да се справите без такава защита.

В допълнение, според статистиката от магазините за продажба, купувачите често се интересуват от следните функции:

 • отложен старт за стартиране на прането през нощта;
 • звуков сигнал за края на измиването или светлинен лъч на пода;
 • индикация за оставащото време;
 • наличието на индикатори за препарат за изплакване и сол, които ще уведомят потребителя, когато е необходимо да добавите или допълните продукта;
 • наличие на отделение за таблети.

Потребителите дават съвети за избор на съдомиялни машини с изброените функции, а не без тях.

И накрая, сушене. Най-бързо е турбо сушенето, което се осъществява с вътрешен сешоар. Моделите на машини с такова сушене са най-скъпи. Кондензационното сушене е най-често срещаното и икономично и се извършва с помощта на топлината, генерирана от нагряването на водата по време на последното изплакване. Някои потребители обаче отбелязват, че след употреба върху съдовете могат да останат следи и понякога капчици вода.

Проучване на оценки и рецензии

съдомиялна След като сте решили марката съдомиялна машина и конкретен модел, не бързайте. За да сте сигурни в избора си, можете да се обърнете към различни оценки и прегледи на реални потребители на съдомиялни машини; те ще ви разкажат за всички нюанси, които се появяват по време на работа, и ще оставят добри съвети при избора.

Рейтингите най-често предоставят информация за най-популярните модели и могат да бъдат съставени както от търговски отдели, така и от техници в сервизния център. Може да бъде капацитет на съдомиялна машина 60 см или 45 см съдомиялни машини, рейтинг на надеждни и висококачествени машини.

В заключение предлагаме още няколко съвета как да изберете правилната съдомиялна 60 или 45 см:

 • Обърнете внимание на материала, използван за направата на машинните части. Колкото повече пластмасови елементи, толкова по-голяма е вероятността да се счупят. Тавите за съдове, пулверизатор и други вътрешни части трябва да бъдат изработени от неръждаема стомана;
 • вижте как вратата се затваря и отваря; в идеалния случай не трябва да използвате прекомерна сила и вратата трябва да се заключи при отваряне;

  За ваша информация! След като отворите напълно вградения модел, не се изненадвайте, ако вратата не се заключи, което означава, че първо трябва да окачите фасадата, така че заключващият механизъм да започне да работи.

 • съдомиялната трябва да се регулира добре на височина и да стои стабилно;
 • Ако планирате да използвате съдомиялната машина всеки ден и да миете различни съдове, тогава трябва да предпочетете средна съдомиялна машина с максимален набор от функции; за малко семейство от 2-3 души е по-добре да вземете компактен модел; за големи семейства е по-добре да вземете 60 или 45 см съдомиялна машина.

Така че, както виждате, изборът на съдомиялна машина не е лесна задача. Понякога е трудно да се избере най-добрият вариант, който отговаря на цената и функциите. Опитайте се да „разходите“ из онлайн магазини, проучете моделите, които са на пазара, и едва след това потърсете модела в реален магазин. Надяваме се, че нашите съвети ще ви помогнат да избегнете грешки.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня