Как да изберем пералня според нейните параметри?

Избор на пералняКогато купувате пералня, почти всички хора са изправени пред проблема с избора. Всеки голям търговски обект предлага десетки гами модели перални машини от няколко марки наведнъж и как да изберете, когато имате пред очите си стотици „домашни помощници“, които не се различават много един от друг? Има само един изход - да направите избор на пералня, като оцените нейните параметри и ние ще ви кажем как да направите това в тази статия.

Върху какво да се фокусираме?

Когато отидете в магазин за домакински уреди, за да изберете нова пералня, трябва вече да вземете решение за критериите за такъв избор. Ако отидете на случаен принцип, вероятно ще бъдете манипулирани от продавачите и ще купите не това, което искате, а това, което грижовните мениджъри на търговския етаж ви „продават“. Не бих искал да говоря лошо за продавачите на домакински уреди, но те имат такъв грях.

как да си купя пералняМного по-трудно е да измамиш подготвен купувач, който знае какво да търси и вече разбира нещо от пералните машини. На какво трябва да се съсредоточи потенциалният купувач на пералня, какви параметри на оборудването трябва да привлекат вниманието му? Нека започнем с основните параметри, главно най-важните, които трябва да ви интересуват първо.

 • Цена. По-голямата част от потенциалните купувачи на перални не са богати хора и не е изненадващо, че искат да харчат възможно най-малко за покупки. Основното тук е да не се увличате; не забравяйте, че не всяка скъпа машина си заслужава парите и не всяка евтина пералня си заслужава вашето внимание.
 • Размери. Изборът на пералня често е обвързан с нейния размер. Купувачите са готови да се примирят с много недостатъци на оборудването, стига да се побира в тясна баня или кухня. По техните причини, нека да има поне някои пералня в малка баня, тогава няма да има и има причина за тези съображения.
  размери на пералнята
 • Надеждност. Надеждността на пералнята е относително понятие. Някои хора оценяват надеждността по марката, други по мястото, където е сглобен моделът, и само малък брой хора оценяват обективни критерии, които могат да повлияят на цялостната надеждност и издръжливост на „домашния помощник“.
 • Външен вид. Не на последно място сред оценяваните параметри е външният вид на пералнята. Много често съвременните потребители правят избор в полза на оборудване с необичаен и красив дизайн, без да обръщат внимание на техническите му характеристики.
 • Марка. Изборът на марка пералня до голяма степен се дължи на нейната популярност и публичност. Често се случва технологията да не е нищо, но пробите от нея не напускат телевизионните екрани и потребителите я избират, тъй като рекламната информация се установява в мозъка против тяхната воля и често поради тази причина манипулира поведението на купувачите.

Забележка! Често марката на пералнята се свързва с мястото на нейното производство, като се смята, че например пералня Bosch е задължително сглобена в Германия, което означава, че е добра, всъщност не трябва да се фокусирате върху това, тъй като страната на сглобяване може да бъде всичко.

 • промоции и намаления на перални машиниНаличност. Доста често продавачите манипулират купувачите, като организират различни промоции, разпродажби и бонус програми. Често, докато предлагат добра отстъпка, те се опитват да изтласкат не съвсем успешни или остарели модели перални машини. И купувачът гледа ценовия етикет с отстъпка, той се вълнува да купи евтина пералня и забравя да мисли за всяка характеристики, пред очите му е само ценовият етикет с огромна отстъпка.

В допълнение към основните характеристики на пералнята, на които трябва да обърнете внимание при избора на конкретен модел, има допълнителни параметри, които също могат да бъдат много важни.Невъзможно е да ги игнорирате, така че нека първо просто да ги изброим и едва след това да ги „разширим“ в рамките на следващите параграфи на статията.

 1. Тип товар.
 2. Дизайн и капацитет на барабана.
 3. Ниво на шум по време на работа.
 4. Брой и състав на функции и програми.
 5. Контролни функции.

Къде е люка на пералнята?

зареждане отгоре или отпредВсички съвременни автоматични перални машини могат да бъдат разделени на два вида: машини с вертикално зареждане, в които люкът е разположен отгоре, и машини с хоризонтално зареждане, в които люкът е разположен в предната стена. За някои въпросът за зареждането на бъдещата им пералня не изглежда важен на пръв поглед, но ако се замислите, това е много важен параметър.

 • Ако търсите тясна пералня, която да се побере в тесен килер или баня, тогава е по-добре да изберете пералня с горно зареждане, тъй като тялото й е по-тясно от много хоризонтални.
 • Пералната машина с хоризонтално зареждане може да бъде поставена под мивка или плот, докато вертикалните могат да бъдат предимно свободностоящи.
 • Видът на зареждане често е свързан с обема на барабана и цената. Пералните с горно зареждане често са по-скъпи от хоризонталните и освен това са по-малко просторни поради редица причини.
 • Машините с горно зареждане са много по-удобни за сгъване на пране, защото не е нужно да се навеждате. От друга страна, ако изберете пералня с предно зареждане, можете да поставите прахове и различни препарати върху горния й капак, като на рафт.

машина за хоризонтално зареждане

За ваша информация! Местоположението на люка значително влияе върху външния вид на пералната машина. Стоящите машини често изглеждат селски, докато машините със странично зареждане могат да отразяват идеал за техническа естетика.

Гледайки барабана

Ако имате голямо семейство и съответно ви се налага често да перете много пране, имате нужда от пералня с голямо натоварване, която може да побере 8 или повече килограма пране наведнъж.Машина с голям барабан е необходима и когато често перете обемисти и извънгабаритни вещи, които по дефиниция не могат да се поберат в барабани с товар от 4,5-6 кг. Какво препоръчват експертите в това отношение?

обем на барабана

Те съветват, преди да направите избор в полза на един или друг модел, да изчислите състава на нещата, които перете по-често, и тяхното количество. В повечето случаи е достатъчен капацитет на барабана, предназначен за 8 кг сухо пране - можете да перете голямо пране и, ако е необходимо, много малко пране.

Огледайте и опипайте вътрешността на барабана. Клетките и ударите на ребрата трябва да са гладки и наклонени; ако по време на опипване се натъкнете на стоманен или пластмасов брус, не трябва да избирате такава пералня.

Шумно или тихо?

шумна пералняМного купувачи искат да изберат тих „домашен асистент“, за да могат да заредят пране в него и след това да започнат прането през нощта. Но много модели са доста шумни за използване през нощта. А някои перални са толкова шумни, че дори и да ги използвате през деня, ще изплашите малки деца и съседи, защото по време на центрофуга те работят почти като перфоратор.

За да не попаднете на такава дрънкаща машина, а да изберете нормална като шум пералня, разгледайте внимателно описанието на модела. Почти винаги производителите посочват в описанието на модела нивото на шума по време на пране и нивото на шума по време на центрофугиране в dB. Ще се интересуваме от нивото на шума по време на цикъла на центрофугиране, тъй като по това време то обикновено е по-високо.

Така че, ако моделът на пералнята, който ви интересува, произвежда повече от 80-85 dB по време на центрофугиране, по-добре е да изберете друга техника, тъй като нормалният шум по време на центрофугиране е в рамките на 70-75 dB. Ще бъде по-добре, ако намерите модел, който произвежда 60-65 dB по време на въртене, но в този случай най-вероятно ще върти на ниска скорост, което също не е добре.

Бъди внимателен! Някои безскрупулни производители на перални машини посочват неверни данни в описанието на модела.По-специално за нивото на шума на машината по време на предене. Ако е възможно, по-добре е да слушате как работи пералнята, преди да я купите.

Функции и програми

Някои хора се опитват да изберат нова пералня, като имат предвид колко функции и програми има даден модел. И щом намерят модел пералня с максимален брой програми и функции, взимат. Колко оправдано е това?

 1. Ще трябва да платите повече пари за допълнителни и необичайни програми и функции за пране в дадена пералня.
 2. Колкото повече функции и програми има една машина, толкова по-сложна е нейната електроника и толкова по-вероятно е да се повреди.
 3. Доста от рекламираните функции на съвременните перални машини са напълно безполезни в практически смисъл, но ще трябва да платите солидна сума за тях. Въпросът е защо?

функции и програми

Нашият съвет в този случай е следният – внимателно проучете функциите, които са интегрирани в модела пералня, който харесвате. Маркирайте за себе си само тези, които наистина са необходими, и след това, въз основа на това, опитайте да изберете „домашен помощник“ за себе си. В 95% от случаите действително са необходими следните програми и функции за пране:

 • бързо измиване (в рамките на 30 минути);
 • синтетика;
 • памук за бързо пране;
 • връхни дрехи;
 • обувки;
 • нежно измиване;
 • изплакване;
 • въртене;
 • заключване за деца;
 • лесно гладене;
 • половин товар.

Ефективността на такава функция като например Eco Bubble не е доказана, така че според нас няма смисъл да плащате допълнително за нея.

контрол

контрол на измиванетоКогато избирате пералня, погледнете колко интуитивен е нейният контрол. Предпочитание трябва да се даде на моделите перални машини, които имат информативни контролни панели, на които всеки бутон и всеки селектор са обозначени на руски език. Би било чудесно, ако машината има дисплей, който надеждно ще показва напредъка на програмата за пране, това е много удобно.

В идеалния случай активирането на всички налични функции трябва да се извършва интуитивно от потребителя.Без сложни кодове или клавишни комбинации; това трябва да е налице само в изключителни случаи. В това отношение пералните машини на корейските марки се считат за най-достъпни за потребителя, а пералните машини на италианските марки се считат за най-малко разбираеми.

В заключение отбелязваме, че сме изброили параметрите, по които трябва да изберете автоматична пералня. Ако имате горната информация и имате желание да разберете този въпрос, никога няма да бъдете измамени от някой хитър продавач на домакински уреди. Приятно пазаруване!

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Катя Кейт:

  Благодаря за информацията!!!

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня