Как работи превключвателят за налягане на пералната машина?

Как работи превключвателят за налягане на пералната машина?Сензорът за ниво на водата помага на контролния модул да следи пълнотата на резервоара на пералната машина. Без тази малка част машината просто няма да завърши измиването; цикълът ще „замръзне“, преди дори да започне. Ще анализираме устройството на превключвателя за налягане на пералната машина и ще ви кажем как можете да го диагностицирате у дома. Нека опишем принципа на работа на елемента.

Каква е тази подробност?

Съвременните автоматични машини имат много компоненти и компоненти. Всяка част изпълнява определена функция. Пресостатът следи нивото на водата в резервоара. Сензорът измерва колко течност има в „центрофугата“, като се фокусира върху налягането в тръбата.

Сложността на сензора за ниво на водата директно зависи от броя на режимите на пране, съхранени в „паметта“ на машината.

Релето е направено под формата на диск. Вътре в превключвателя за налягане има въздушна камера с диафрагма, магнитна сърцевина и тръба. Сензорите могат да бъдат от прости или сложни типове, различаващи се по чувствителността на мембраната и хода на пръта.

Превключвателят за налягане от една машина не винаги пасва на друга перална машина. Ето защо, ако фабричният сензор се повреди и изисква подмяна, не забравяйте да потърсите и купите аналог, като се съсредоточите върху модела и серийния номер на машината. „Обвивката” на пресостата е изработена от висококачествена пластмаса. Външно релето прилича на шайба. Сензорът е сглобен от следните компоненти:какво има вътре в превключвателя за налягане

 • пластмасова "черупка" (тяло);
 • бобина;
 • мембрана. Тя може да променя формата си под натиск и натискане на превключвател;
 • магнитна сърцевина (играе ролята на превключвател);
 • жици.

В зависимост от модела на автоматичната машина, превключвателят за налягане трябва да се търси на различни места.Сензорът за ниво на водата е инсталиран:

 • под горния панел на кутията (при повечето предни камери);
 • отдолу, под резервоара (във „вертикали“);
 • в задната част на тялото, точно под резервоара. Това разположение е типично за SMA с пластмасови варели.

Сега е ясно как работи превключвателят за налягане и в коя част на пералната машина да го търсите. Ще анализираме и принципа на работа на сензора за ниво. Нека ви кажем каква е ролята му в автоматична машина.

Как работи сензорът?

Превключвател за налягане е осигурен във всяка автоматична машина. Необходимо е да се контролира нивото на водата. Сензорът изпраща сигнал до „мозъка“ на пералната машина, като уведомява контролера за степента на запълване на резервоара. Тази информация се използва от модула за управление на прането.

Докато резервоарът SMA се пълни, налягането в тръбата и въздушната камера на превключвателя за налягане се увеличава.

Сензорната мембрана е много чувствителна. Под натиск прътът се издига и притиска плочата с пружината. Когато водата в резервоара достигне желаното ниво, веригата се затваря. Превключвателят за налягане уведомява модула, че има достатъчно вода и контролерът започва следващата „стъпка“ от измиването. На етапа на източване налягането в тръбата на превключвателя за налягане намалява, прътът започва да се спуска заедно с плочата. Електрическата верига е прекъсната.схема на работа на сензора

Типични проблеми

Можете да разберете, че сензорът за ниво на водата не функционира правилно по редица признаци. Първо, това е кодът за грешка, показан на дисплея на машината. Ако системата за самодиагностика не открие повреда, трябва да се подозира неизправност на превключвателя за налягане, ако:

 • повтаряне на цикъла. Когато сензорът не следи нивото на водата, прането не работи правилно. В този случай подмяната на превключвателя за налягане ще помогне;
 • липса на водоснабдяване. Може да има ситуация, при която цикълът е започнал, но машината не пълни.Обикновено причината за това е залепването на контакта на пресостата в „пълно“ положение;
 • непрекъснато снабдяване с вода. Понякога дефектен превключвател за налягане постоянно сигнализира, че резервоарът е празен, докато течността достига горната марка. В този случай източването започва автоматично и машината продължава да пълни. Процесът протича в кръг;Водата в машината кипи
 • непълно изтичане на вода от резервоара. Разбира се, това не е ясен знак за дефектен пресостат, но е напълно възможно част от течността да остане в барабана поради счупен сензор за ниво;
 • влошаване на качеството на измиване. Дрехите може да не се перат, ако в резервоара няма достатъчно вода. Това се случва, когато релето не е настроено правилно. За да коригирате ситуацията, просто регулирайте превключвателя за налягане, като затегнете регулиращия винт;
 • миризма на изгоряло, идваща от машината. В тази ситуация програмата за измиване все още започва, когато няма вода в резервоара, но релето показва, че е пълно. Нагревателният елемент се нагрява и тъй като вътре няма течност, пералнята започва да мирише на изгоряло. Важно е да изключите захранването на оборудването възможно най-бързо, за да спрете работата му.

След като забележите един или повече „симптоми“, по-добре е да не „измъчвате“ машината допълнително, а да проверите превключвателя за налягане. Не винаги е необходимо да сменяте сензора за ниво на водата, понякога е достатъчно да го почистите и регулирате. Нека да разберем как да диагностицираме елемент.

Проверка и настройка на сензора

Преди да разглобите корпуса на пералната машина със собствените си ръце, проверете дали машината е в гаранция. Ако безплатната услуга все още не е изтекла, по-добре е да поканите специалист, който да я диагностицира. Ако извършите неоторизиран ремонт, можете да забравите за гаранционното обслужване.

Ако гаранцията на устройството е изтекла отдавна, можете да започнете самодиагностика.Трябва да продължите така:

 • изключете захранващия кабел на машината от мрежата;
 • затворете спирателния вентил, отговорен за водоснабдяването;
 • развийте чифт винтове, държащи горния панел на машината;
 • отстранете "капака" на тялото на шайбата;
 • намерете превключвателя за налягане;
 • Развийте винта, фиксиращ релето в корпуса, и извадете конектора;
 • разхлабете скобата и извадете превключвателя за налягане от машината.

Преди да промените или настроите устройството, трябва да проверите дали работи правилно. За да направите това, ще трябва да подготвите къса гумена тръба, същата като на превключвателя за налягане. След като извадите сензора за ниво на водата, свържете подготвената тръба към него. След това духайте в него - ако превключвателят за налягане работи, трябва да се чуят две или три характерни щраквания. Мълчанието ще покаже, че контактите не се задействат, следователно релето е дефектно.как да регулирате сензора за ниво на водата

След това проверете превключвателя за налягане и се уверете, че няма повреда по него. Проверете и маркуча за запушвания – ако е запушен, продухайте го или го изплакнете под течаща топла вода.

Можете да проверите сензора за ниво на водата с помощта на мултицет.

Хардуерното тестване на превключвателя за налягане се счита за по-точно. За да извършите диагностика, превключете мултиметъра в режим на омметър и прикрепете сондите на устройството към контактите на релето. Не забравяйте да създадете налягане в тръбата, за да работят контактите. Ако числата на екрана на тестера не се променят, когато контактите са активирани, ще трябва да смените превключвателя за налягане. Когато всичко е наред, не е необходимо да купувате нов сензор, а просто да коригирате съществуващия.

Пресостатът се регулира ръчно. Регулирането ще помогне, ако по време на пране в машината попадне твърде малко вода. Обемът на течността може да се направи по-малък или по-голям - за да направите това, трябва да зададете силата на реакция на релето. Преди да започнете процедурата, не забравяйте да изключите захранването на оборудването.

Свалете горния капак на машината, намерете превключвателя за налягане и нулирайте конектора. Сензорът за ниво има 3 регулиращи болта, единият от които трябва да бъде затегнат по време на процеса. Винтът, с който се извършва настройката, обикновено се намира в централната част.

Необходимо е да регулирате превключвателя за налягане, когато резервоарът на пералната машина е празен.

Можете да затегнете винта с помощта на отвертка Phillips или звездичка. Процедурата се извършва на етапи - важно е да се оценят междинните резултати от настройката на сензора. И така, трябва да завъртите болта на половин оборот, след това да сглобите машината и да изпълните тестовия цикъл с празен барабан. Когато резултатите не са задоволителни, пак трябва да завъртите винта.

Необходимо е да се настрои превключвател за налягане с поне минимални основни теоретични познания. Ако нямате абсолютно никаква представа как работи сензорът за ниво, по-добре е да поверите работата на специалист. Специалист ще регулира правилно релето.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня