Как работи пералня Samsung?

Как работи пералня Samsung?Обикновено на потребителите не им хрумва да се занимават с вътрешната структура на пералня Samsung, но ако възникне някаква неизправност, интересът към този проблем възниква незабавно. За да ремонтирате сами оборудването, трябва да проучите диаграмата на устройството, да разберете къде се намират частите и компонентите на машината. Повечето SMA имат подобна структура, разликата може да се види само в някои елементи; сега ще разгледаме много подробно пералните машини на марката Samsung.

От какви части се състои?

За да можете правилно да диагностицирате възникващите повреди и компетентно да ремонтирате автоматична пералня, трябва да разберете каква структура има устройството. Всяка пералня Samsung, независимо от вида на натоварване, съдържа следните основни елементи:

 • електрически мотор;
 • резервоар;
 • помпа;
 • няколко вида тръби;
 • дозатор за препарати;
 • различни пружини и амортисьори;
 • нагревателен елемент (нагревателен елемент);
 • дренажен филтър;
 • електрическа помпа;
 • барабанна шайба;
 • охлюв;
 • температурен сензор;
 • модул за управление SMA;
 • специални противотежести;
 • устройство за блокиране на люка;
 • входен електромагнитен клапан;
 • маншет на вратата на люка;
 • превключвател за нивото на течността;
 • захранващ блок (е източникът на захранване за цялото устройство);
 • дренажни и входящи маркучи;
 • SMA контролен панел.SM Samsung подробности

Дизайнът на автоматичната машина се състои от изброените основни части. Всички елементи са разположени в корпуса. Ако говорим директно за металния корпус на пералната машина, той се състои от странични стени, горни, предни и задни капаци и дъно.Как е позициониран люкът, хоризонтално или вертикално, зависи от избрания тип товарене. За да разберем по-добре как работи машината, нека разгледаме по-подробно някои от отделните елементи, да видим какви задачи решават и какво да правим, ако дадена част се повреди.

Контролен блок

Захранващият блок захранва и управлява всички елементи на пералнята. Това е електронният модул, който изпраща сигнала за включване и изключване на уреда чрез окабеляването, свързващо контролната платка и всяко SMA устройство.

Всички специални програми, добавки и режими на пране се изпълняват и регулират от това устройство. Ето защо, ако някой елемент от модула се повреди, тогава всяка част от пералнята може да спре да функционира. За да контролира основните задачи, например пълнене на резервоара с вода или въртене на барабана с необходимата скорост по време на цикъл на центрофугиране, захранващият блок разполага с полупроводници, отговарящи за всяка функция поотделно.Контролна платка Samsung

Една от частите на контролния модул е ​​контролният панел SMA. Чрез натискане на бутоните или завъртане на програмния селектор потребителят самостоятелно избира предпочитания режим на пране, скорост на центрофугиране, температура на загряване на водата и с тези действия предава сигнал на захранващия блок, който след това отговаря за нормалното изпълнение на зададените условия .

важно! Неизправността на контролния блок се счита за сериозна повреда, която е доста трудна за отстраняване, така че си струва да поканите квалифициран техник за ремонт на модула.

Сензор за ниво и клапан за пълнене

Релето за ниво на течността (известно още като превключвател за налягане, сензор за ниво), както подсказва името, контролира обема на водата в резервоара.Пресостатът измерва налягането в резервоара и изпраща информационен сигнал към контролния блок. Електронният модул, след като получи информацията, дава команда на клапана за пълнене да спре изтеглянето на вода от комуникациите.

Входящият вентил може да има от 1 до 3 намотки. Именно към тях се предава напрежението, което позволява на клапанната мембрана да се отвори и да започне да функционира. Когато се получи сигнал от контролния блок за започване на изтегляне на вода, мембраната се отваря и започва да работи. Веднага след като напрежението спре да се подава към бобините, тя се затваря.клапан за пълнене

Тези два елемента са описани заедно с причина; те постоянно си взаимодействат. Схемата е следната: клапанът за пълнене поема вода, а сензорът за ниво контролира оптималния обем течност, предотвратявайки недопълване или препълване.

Мотор и тахогенератор

Тази двойка части също работи заедно. Моторът "принуждава" барабана да се върти, а тахогенераторът гарантира, че броят на оборотите съответства на зададения. Тахометърът помага на контролния модул да контролира скоростта на двигателя, тъй като за всеки режим на пране скоростта на въртене трябва да е различна.

Електрическият мотор на пералнята подпомага правилното въртене на барабана с определена скорост. Повечето съвременни перални машини Samsung са оборудвани с инверторни двигатели. В този случай моторът е прикрепен директно към барабана, което води до по-голяма ефективност и мощност на двигателя. Този дизайн е надежден и издръжлив, повредата на инверторния двигател е изключително рядка.двигател

Колекторният двигател задвижва барабана благодарение на специален ремък. В този случай електрическите четки се износват, така че от време на време ще трябва да се ремонтира двигателят.

Нагревателен елемент и температурен датчик

Функцията на нагревателния елемент е да загрява водата в резервоара до желаната температура. Всеки от режимите на пране изисква настройка на определена температура, така че контролният блок, след като получи сигнал за избраната от потребителя програма, предава зададената степен на нагряване на водата към нагревателя.

Температурният сензор следи температурата и след достигане на даден градус предава сигнал към захранващия блок. Термостатът е представен под формата на метална тръба, монтирана директно в корпуса на нагревателния елемент. След като получи сигнал от температурния сензор, основното устройство автоматично изключва нагревателния елемент.

Пружини, амортисьори и противотежести

Използвайки тези компоненти, пералната машина е предотвратена от трептене и „подскачане“ по време на работа. Това е много важно, в противен случай машината просто ще се унищожи отвътре по време на цикъла на центрофугиране. За какви подробности говорим?

 1. Амортисьорите закрепват долната част на резервоара към тялото на SMA и го предпазват от подскачане по време на въртене и удари в стените.
 2. Пружините поддържат резервоара отгоре, тяхната функция е много подобна на предназначението на амортисьорите.
 3. Противотежестите са блокове с тежести, те са свързани с външната повърхност на резервоара и служат за поддържане на баланс.

По време на работа на машината противотежестите могат да се разрушат под въздействието на силни вибрации. Въпреки това, в повечето случаи техните закопчалки просто се разхлабват и като ги затегнете, можете да се справите с проблема с „тракането“ на шайбата.

Заключващо устройство и маншет

Устройството за заключване на люка не е нищо повече от електронна брава, която затваря вратата преди началото на прането.Потребителят, след като затвори люка, активира само механичната ключалка и след стартиране на програмата се чува щракване - това включва електронното заключване на вратата. Само след такъв сигнал водата ще започне да тече в резервоара. UBL предотвратява случайно отваряне на вратата по време на пране.устройство за блокиране на люка

Маншетът служи за по-сигурно затваряне на люка. Това е гумено уплътнение, което предотвратява изтичането на вода през пролуката между тялото на SMA и вратата на люка. Уверете се, че маншетът е чист, сух и неповреден. Ако гумената лента се скъса, не трябва да използвате машината, докато проблемът не бъде отстранен, тъй като течността от барабана ще се разлее на пода.

Охлюв, филтър, помпа

Помпата е специална помпа, която се използва за изпомпване на отпадъчната вода от барабана след процеса на предварително или основно пране или режим на изплакване. В пералните машини Samsung можете да намерите два вида помпи:

 • синхронен;
 • асинхронен.

Вътрешното съдържание на помпата е стандартно: двигател и работно колело. В горната част на помпата е прикрепена спирала, към която са свързани тръба и дренажен маркуч. В повечето случаи помпата се проваля поради навлизане на чужди тела в системата.помпа SM Samsung

 

Ако в джобовете на дрехите, заредени в барабана, останат монети, опаковки, малки играчки и т.н., всичко това може да попадне в дренажната тръба. Поради това не само филтърът и маркучите се запушват, но и самата помпа. Филтърът за боклук е монтиран в охлюв, който е прикрепен към помпата. Както можете да видите, тези три елемента са много тясно свързани помежду си.

Пластмасов резервоар и метален барабан

Пластмасовият резервоар е важна част от пералната машина; там се събира водата и се смесва с перилните препарати. Необходимо е да се гарантира, че резервоарът не губи пълно уплътнение. В противен случай може да започне изтичане на вода, което е доста трудно да се отстрани.

Барабанът е изработен от метал и се намира вътре в резервоара. В него домакините слагат прането си. Както забелязахте, повърхността на барабана е гофрирана, това е необходимо за по-добро измиване на замърсени тъкани. Барабанът е оборудван и с пластмасови ръбове (ребра), които ви позволяват да разпръснете прането вътре, като гарантирате, че смес от вода и перилни препарати прониква в дрехите.

При различните модели машини на Samsung барабаните са с различен обем и съответно различни максимални количества пране.

Маркучи, тръби и прахоприемник

Дозаторът за перилен препарат (дозатор) е предназначен за съхранение на прах за пране и балсам до подаването им в резервоара. Контейнерът за прах има интелигентно устройство и предотвратява едновременното навлизане в резервоара на препарати за различни цели. В началото на прането дозаторът доставя прах, а на етапа на изплакване - балсам.

дренажен маркуч и фитинги

Дренажните и входните маркучи са важни компоненти на уреда. Те са необходими за своевременно подаване на вода в резервоара и оттичане на отпадъчната течност. В допълнение към маркучите си струва да говорим за тръбите, те са разположени вътре в корпуса и служат за транспортиране на вода в системата.

Пералнята е доста сложна и в началото може да изглежда, че е просто нереалистично да се разбере оформлението и принципа на работа на всяка конкретна част. Но ако проучите добре този въпрос и се потопите напълно в него, със сигурност можете да го разберете.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня