Как работи пералня Whirlpool с горно зареждане?

Как работи пералня Whirlpool с горно зареждане?При нормални условия потребителите не трябва да разбират как работи тяхната пералня или друг домакински уред. Обикновено пералната машина Whirlpool с горно зареждане трябва да се знае, когато оборудването се е повредило и се нуждае от ремонт. Ако собственикът на „домашния асистент“ познава добре системата, тогава той може първо да провери основните компоненти и сензори със собствените си ръце и след това да коригира повредата, без да се обажда на специалист от сервизен център. По принцип машините с марка Whirlpool са подобни, така че тези инструкции са подходящи за повечето модерни модели.

Какво има вътре в тялото на машината?

Като част от запознаването с пералното оборудване с вертикална система за зареждане, трябва да знаете списъка с компоненти. След като го проучи, потребителят ще може да разбере връзката на ключовите възли и тяхното приблизително местоположение. Така че във всяка пералня с горно зареждане можете да намерите доста части.

 • Електрически мотор.
 • резервоар.
 • Метален барабан с клапа на вратите.
 • Дренажна помпа.
 • Разклонители с гумени маркучи.
 • Барабанна шайба.
 • Ремъчна предавка.

Последният елемент може да се намери в устройства без директно задвижване.

 • Отделение за битова химия, известно още като контейнер за прах.
 • Система за абсорбиране на удари, състояща се от пружини и подпори за гасене на вибрации.
 • Нагревателен елемент за нагряване на вода.
 • Дренажен филтър.вътрешни компоненти на перална машина с горно зареждане
 • Модул за управление на пералнята.
 • Контролен панел.
 • Охлюв.
 • Термистор.
 • Противотежести.
 • Устройство за заключване на люка.
 • Смукателен клапан.
 • Гумен маншет.
 • Сензор за ниво на водата, известен още като пресостат.

Почти всички тези части са разположени в метален корпус. Таблото с инструменти и капакът на люка са монтирани отгоре на устройството, а отстрани могат да се видят празни панели. Обикновено можете да намерите прикрепена тава под машината.

Няма да е възможно да проверите функционалността на ключовите компоненти на пералнята, без да разберете как работят и къде са инсталирани. Затова ще анализираме системата подробно в следващите раздели на статията.

Електронно пълнене

Най-важното нещо във всяка съвременна система за управление е контролната платка, която контролира работата на всички процеси. Ако в старите устройства работата на системата зависи от механиката, тогава в новите устройства всичко се регулира от контролен модул. Как работят домакинските уреди с електронно управление?

 • Домакинята избира работния цикъл, както и неговите характеристики, с помощта на селектора и бутоните на контролния панел.
 • Контролният модул приема входните данни и изпълнява програмата с избраните настройки.
 • Необходимите ключови компоненти на пералнята са активирани.
 • Цикълът започва.

Контролното табло активира работата на „домашния асистент“, тъй като именно тя получава и предава информация от контролния панел към ключовите компоненти на системата. Активиране на устройството, теглене на вода, стартиране на електродвигателя, източване на отпадъчната течност - всяко от изброените действия започва само след команда от "мозъка" на пералнята.Табло за управление Whirlpool

След това електронен блок, състоящ се от сензори, контакти и триаци, контролира работата на оборудването, проследявайки цялата възможна информация от други елементи. Ако контролният модул открие повреда или най-малкото отклонение, той спешно ще спре работния цикъл и ще уведоми потребителя за това, като покаже съответния код за грешка на дисплея.

В никакъв случай не се опитвайте сами да ремонтирате контролната платка, тъй като без опит, професионално оборудване и модерен софтуер можете случайно да повредите частта още повече.

Една от най-неприятните повреди на SM е свързана именно с повреда на електронния блок, защото ако контролният модул се повреди, тогава цялата машина няма да може да работи нормално - или ще спре да се включва, или ще замръзне по време на работа и няма да реагира на действията на потребителя. В същото време намирането на източника на проблема в тази ситуация е много трудно, тъй като повреди могат да започнат да се появяват не само в случай на критична повреда на целия модул, но и ако отделните му елементи, например пистите, се повредят .

Във всеки случай, независимо от естеството на повредата на дъската, тя губи контрол над пералнята, следователно, като предпазна мярка, не позволява на системата да стартира. Рядко е възможно да се справите сами с този проблем, поради което е по-добре незабавно да се обадите на специалист, за да може той да извърши висококачествена диагностика и последващи ремонти.

Основен клапан и сензор

Сега нека обърнем внимание на друга важна система – системата за пълнене. Включва превключвател за налягане, маркучи плюс входен клапан. Събирането на вода за работния цикъл обикновено започва веднага след като домакинята инициира началото на измиването чрез натискане на бутона "Старт/Пауза". Как точно се пълни барабана?

 • Контролният модул получава сигнал, че трябва да изтегли вода за измиване.
 • Сензорът за ниво на водата измерва налягането в резервоара и предава информация за текущото ниво на водата.
 • Таблото получава информация за празен резервоар и предава команда за напълване на течността.за какво е пресостат?
 • Системата подава напрежение към всмукателния клапан, мембраната се активира и амортисьорът се отваря.
 • Водата от водопровода започва да тече в резервоара през входния маркуч.
 • След това сензорът за ниво на водата използва дълга тръба, спусната в резервоара, за да измери текущото налягане.
 • Именно тази част контролира обема на водата - веднага щом се достигне необходимото ниво на водата, превключвателят за налягане ще предаде съответния сигнал към контролния модул.
 • „Мозъкът“ на шайбата ще спре напрежението на входящия клапан.
 • Мембраната на входящия вентил ще се затвори отново и водата ще спре да тече в системата.

Така всеки елемент от системата за пълнене винаги работи като добре координиран екип, който се проверява от пресостат. Благодарение на контрола на сензора за ниво на водата, резервоарът винаги се пълни до необходимото ниво, предотвратявайки недопълване и препълване.

Какво кара барабана да се върти?

Ако „мозъкът“ на системата се нарича електронна платка, тогава „сърцето“ е електрическият мотор. Двигателят стартира вала на барабана, който върти цилиндъра с необходимите обороти в минута. Тахогенераторът, прикрепен към двигателя, отговаря за контролирането на броя на оборотите. Ако не беше този малък елемент, тогава цилиндърът би се въртял хаотично и би могъл внезапно да промени посоката на въртене.

Движещата сила в системата е електродвигател. Новите перални машини с горно зареждане имат инверторни двигатели, свързани директно към вала на барабана без задвижващ ремък. Такава връзка е много по-надеждна, по-безопасна и по-ефективна, тъй като в този случай в възела няма „посредници“.Двигател за пералня Whirlpool

Но понякога в модерно оборудване с вертикален тип натоварване можете да намерите колекторни двигатели. В тази ситуация импулсът от двигателя отива към барабана с помощта на задвижващ ремък, който се хвърля върху шайбите. Този дизайн е много по-евтин, но в същото време е по-малко надежден, тъй като коланът често пада от шайбите, счупва се и се деформира с течение на времето. Освен това си струва да запомните електрическите четки, тъй като по време на работа те постепенно се износват върху корпуса на двигателя и следователно трябва да бъдат внимателно наблюдавани и заменени, ако са износени.

Какво затопля студената вода?

Точно както при машините с предно зареждане, при оборудването с вертикално зареждане водата се нагрява от тръбен електрически нагревател. Домакинята трябва само да избере програмата и температурата на нагряване, след което контролният модул ще получи тези данни и след това ще ги предаде на нагревателния елемент. Нагревателят ще получи сигнал и след изтегляне на вода ще започне да загрява течността.

Не се препоръчва да използвате пералнята три пъти подред, като изберете цикли със силно нагряване на водата - това може да доведе до изгаряне на нагревателния елемент.

В допълнение към бойлера има и термистор - специален температурен сензор, който следи температурата на течността в системата. Тази част изглежда като малка метална тръба, която се намира в самия тръбен електрически нагревател. Веднага щом температурата на водата достигне необходимата стойност, термисторът ще докладва това на таблото за управление, което ще спре нагревателя.

Защо амортисьори и бетонни блокове?

Собствениците на перално оборудване вероятно са забелязали, че тяхното оборудване вибрира силно по време на центрофугиране. Вибрацията може да бъде още по-силна, ако амортисьорите вътре в корпуса не намаляват центробежната сила, която възниква при прекомерно въртене на барабана. Амортисьорите са тези, които отслабват изходящите вибрации, предотвратявайки подскачането на пералнята по време на работа и повреждането на подовата настилка, стените и околните предмети. Какво точно прави една пералня Whirlpool стабилна?противотежестта се счупи

 • Амортисьорите са виброгасители с вградена пружина, която свързва резервоара за миене и корпуса на SM.
 • Пружини, на които резервоарът е окачен не само отгоре, но и отстрани.
 • Противотежестите, които изглеждат като бетонни блокове, прикрепени към дъното или отстрани на устройството, натежават уреда, като го държат на място.

В резултат на това амортисьорната система поема всички повишени вибрации, така че с течение на времето тя се поврежда вместо други ключови компоненти на системата, които не биха се справили с натоварванията. Постоянните вибрации разхлабват бетонните противотежести, разтягат пружината и износват амортисьорите.

Това се случва още по-бързо, ако пералната машина е монтирана неправилно или ако нейният експлоатационен живот е към края си. Ако случаят е такъв, тогава трябва да поставите правилно оборудването, да го изравните до нивото на сградата, да затегнете фиксиращите болтове и също така да смените старите елементи на системата за поглъщане на удари, които са се деформирали или са се повредили с течение на времето.

Еластична лента и заключващ механизъм

Всяка машина с горно зареждане има не само механичен, но и електрически заключващ механизъм. Механичният се задейства при нормално затваряне на вратата, в момента, в който езичето на бравата попадне в жлеба. Електрическата част на системата работи автоматично, веднага щом потребителят активира работния цикъл. Това се дължи на устройството за блокиране на люка - това е UBL, което не позволява вратата да се отваря по време на пране, което би довело до изтичане на вода от барабана през люка.заключване с вертикален люк и маншет

Що се отнася до херметичността на барабана, за него отговаря гумен маншет, който е разположен по всички ръбове на цилиндъра. Това гумено уплътнение плътно затваря празнината между барабана и корпуса на SM, като напълно блокира изтичането на вода. Ето защо, ако гуменото уплътнение е повредено, дори не се опитвайте да стартирате машината, в противен случай течността ще започне да изтича през деформираните участъци на гумата, силно наводнявайки вашето подово покритие.

Какво изпомпва мръсна вода от резервоара на машината?

След успешна работа всяка перална машина трябва да източи използваната течност. За целта разполага с тръби, маркучи, помпа и дренажен филтър. Основното нещо в този списък е помпата, защото благодарение на нея водата напуска системата в канализацията. Съвременните помпи се предлагат в два вида:

 • синхронен;
 • асинхронен.SM помпа с вертикално натоварване

Независимо от вида, помпите са проектирани по един и същи начин. Те се задействат от малък електрически двигател, който ускорява и започва да върти работното колело, придавайки на водата необходимата траектория. Помпата е фиксирана върху спиралата, плюс към нея е свързан дренажен маркуч заедно с тръби, така че водата да преминава през тях в канализацията.

Не забравяйте да следите филтъра за боклук - той предпазва домакинските уреди от запушване с отломки.

Рядко възникват повреди в дренажната система, особено поради повреда на помпата. Най-често потребителят може да изпита проблеми с оттичането на вода поради запушени маркучи и дренажния филтър, в които редовно остават мръсотия и чужди предмети. Ето защо е необходимо да почиствате старателно дренажната система от време на време и също така не забравяйте да премахнете малки предмети като монети, копчета и кламери от джобовете на дрехите.

Най-големият възел на машината

Резервоарът се счита за изключително важна част от SM. В този запечатан пластмасов резервоар водата от чешмата се смесва с перилен препарат и след това се пренасочва към барабана. При пералните машини с горно зареждане резервоарът се монтира с отвора нагоре, а при системите с предно зареждане се монтира напред.

Барабанът може да побере от 3,5 до 15 килограма пране, което зависи от конкретния модел на „домашния помощник“.

Самият барабан е изработен от неръждаема стомана, така че при активна употреба да не се деформира поради постоянен контакт с вода. Първо в него се зарежда прането, след което се центрофугира до желаната скорост с помощта на електрически мотор. Самият барабан е по-малък от резервоар, има перфорирани стени и пластмасови перки - специални остриета, които смесват неща и разпенват домакински химикали по време на работа.

Дозатор и маркучи

И накрая, всяко пране е невъзможно без специален препарат, за който в техниката е приготвен контейнер за прах. Този пластмасов дозатор обикновено е разделен на няколко сегмента - за предпране и основно пране, както и за балсам и белина. Всички химикали се вземат от отделенията в точното време, когато са необходими за текущия етап от работния цикъл. Ето защо е толкова важно да добавяте всеки продукт в правилната част на тавата.непропусклив входящ маркуч

Трябва също така да вземете предвид системата от тръби, през които водата първо влиза в барабана от водопровода и след това отива в канализацията, което смътно напомня на кръвоносните съдове в човешкото тяло. И накрая, нека споменем маркучите за вход и дренаж , които са необходими, за да влезе водата в устройството и да я изпомпва от резервоара.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня