Видове сушене в съдомиялни машини

сушене в съдомиялна машинаПоследният етап, през който преминават съдовете в съдомиялната машина, е сушенето. Има няколко вида сушене, които се различават по принципа на действие и съответно продължителността. Решихме да опишем подробно всеки тип сушене, да разберем кое е по-добро, като посочим техните плюсове и минуси.

Тип кондензационно сушене

Най-разпространеното е кондензационното сушене, което може да се нарече естествено. Осъществява се чрез плавно охлаждане на съдовете след изплакването им в гореща вода. Парата, излизаща от съдовете, удря студените стени на резервоара на съдомиялната машина и кондензира. Получените капки се събират в специален контейнер. Кондензационното сушене има предимството, че е най-икономичният вариант за сушене. Минус: трябва да чакате дълго, докато съдовете изсъхнат, поради което много хора стартират машината вечер, оставяйки съдовете да изсъхнат до сутринта.

Конвекционно сушене

Конвекционното сушене, наричано още турбо сушене, се извършва с горещ въздух, нагнетен от вентилатор. Благодарение на тази технология съхненето става много по-бързо, което е нейното предимство. Но за да се подаде този въздух в камерата със съдовете, той трябва да се нагрява със специален нагревателен елемент, а това означава допълнителни разходи за енергия. Много хора отбелязват, че не винаги използват топлинно сушене, като изключват съдомиялната машина след последния цикъл на изплакване.

Турбо сушене се намира както в скъпи модели, така и в евтини съдомиялни машини, например:

  • Electrolux ESF 9420 LOW – 21 хиляди рубли;
  • Korting KDI 4530 – 23 хиляди рубли;
  • Smeg ST2FABNE2 – 93 хиляди рубли;
  • Miele G 4263 Vi Active – 57 хиляди рубли.

Заключение! Наличието на турбо сушене не влияе на цената на съдомиялната машина.

видове сушене

Интензивно сушене

Този тип сушене изисква наличието на топлообменник в съдомиялната машина. Въздухът в камерата за измиване се движи по време на процеса на сушене не поради вентилатора, а поради разликата в налягането. Около тялото на машината има топлообменник, вътре в който има студена вода, но вътре в машината, напротив, е гореща и оттам се получава тази разлика в налягането. Освен това, до топлообменник Има и въздушен колектор, благодарение на който възникват въздушни потоци.

Интензивното сушене е много по-добро от кондензационното, но е по-бавно от конвекционното.

Сушене на зеолит

Това е нова технология, която прави възможно използването на минерали като източник на топлина. Под дъното на съдомиялната машина е монтиран резервоар с минерал (зеолит), в който по време на изпарението навлиза влага. Когато е изложен на влага, зеолитът се нагрява, отделяйки топлина. След това тази топлина навлиза в резервоара на съдомиялната машина, поради което съдовете изсъхват добре. След приключване на сушенето няма да има пара при отваряне на вратата и това е още едно предимство на тази сушилня.

По време на работа на съдомиялната машина зеолитът няма да загуби свойствата си. Технологията за сушене със зеолит в момента е налична само в първокласни съдомиялни машини, например:

  • NEFF S 51T65 X2EU;
  • NEFF S 41T65 N2EU;
  • Bosch SMV 69 T 70 RU.

Интелигентно сушене

сушене в съдомиялна машинаДруга модерна технология за сушене е Sensor Dry. За първи път е използван в съдомиялни машини Miele (MIELE G4263VI ACTIVE, Miele G4263Vi). Същността на това сушене е, че в машината е монтиран специален сензор за докосване, който измерва температурата извън съдомиялната машина (в стаята).

Ако температурата в помещението е висока, въздушният поток в камерата на съдомиялната машина се включва. Ако температурата е ниска, водата за последното изплакване се нагрява до по-висока температура.

Клас на сушене

Класът на сушене в съдомиялната машина определя нейното качество, клас А е най-високият - съдовете излизат сухи, клас В предполага, че по съдовете могат да останат капки вода. Съвременните машини имат клас на сушене А, други не сме виждали и това изобщо не зависи от вида на сушене.

Но на практика потребителите отбелязват, че в машини с кондензационно сушене съдовете не винаги изсъхват добре, въпреки че имат клас А. Сушенето с горещ въздух е по-добро в това отношение, а интензивното сушене е оптимално.

Така че кой тип сушене е най-подходящ за вас, решете сами. Ако времето е ценно, тогава без никакви опции вземете модел с турбо сушене. Ако резултатът е важен, но в същото време искате да спестите енергия, вземете съдомиялна със зеолит или интензивно сушене. Няма значение колко време отнема на съдовете да изсъхнат, има доста съдомиялни с кондензационно сушене, изберете всяка.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня