Какви видове съдомиялни машини има? Видове и типове

видове съдомиялни машиниМного неща са се променили след патентоването на изобретението на първата съдомиялна машина. Въвеждането на нови технологии, съчетано с натрупания опит в работата на съдомиялни машини, доведе до появата на техните разновидности.

И сега, за да може потребителят да направи правилния избор, е необходимо първо да проучи видовете и видовете съдомиялни машини, да определи как се различават един от друг, какви предимства и недостатъци има този или онзи тип. Нека да разрешим тези проблеми заедно в рамките на тази статия.

Историята на съдомиялната машина

история на съдомиялната машинаПървата в света съдомиялна машина е изобретена от американеца Джоел Готън, въпреки че той трудно може да се нарече „изобретател на съдомиялната машина“, той е по-скоро автор на идея, която така и не успява да реализира. Прототипът, който той сглобява през 1850 г., е труден за използване, изисква тежък физически труд и оставя чиниите също толкова мръсни. Goughton излезе с идеята за автоматизиране на миенето на съдове, но така и не успя да осъществи идеята.

Историята на създаването на пълноценна съдомиялна машина започва с изобретението на американката Джоузефин Кокрейн. Пералнята й вече донякъде напомняше на модерна. Съдомиялната машина на Cochrane имаше ръчно задвижвани бутални помпи, нагревателен елемент, който постоянно нагряваше водата до желаната температура и удобна кошница за съхранение на съдове.

За ваша информация! Въпреки че изобретението на Cochrane беше революционно, то не беше широко използвано поради високата цена и лошото качество на миене на съдове. Въпреки това, историята на структурата на съдомиялните единици започва с нейната съдомиялна машина.

1960 Съдомиялна MieleИсторията на съдомиялните машини продължава в Европа. Напълно автоматичната съдомиялна машина е изобретена от инженерите на Miele през 1929 г. в Германия.Сега, за да измиете чиниите, нямаше нужда да стоите до машината и да въртите дръжката, тъй като горещата вода се доставяше в резервоара с чиниите от електрическа помпа. През 1960 г. същата компания пуска съдомиялна машина, която изглежда като модерна и мие чиниите напълно автоматично. От този момент започва историята на съвременните съдомиялни машини.

Видове съдомиялни машини, техните отличителни черти

Само преди 15-20 години можеше да се отговори просто, бързо и изчерпателно на въпроса какви видове съдомиялни машини има. Сега това става все по-трудно осъществимо. За да хвърлим светлина върху този въпрос по-подробно, решихме да ви представим една от най-често срещаните класификации, която включва почти всички видове съвременни съдомиялни машини. Можете да видите схематично показване на класификацията на съдомиялните машини на снимката по-долу

видове съдомиялни машини

Всички съдомиялни машини са разделени на битови и индустриални. Има три основни вида промишлени съдомиялни машини:

 • Предно монтирани - те са много подобни на домакинските съдомиялни машини; имат и вратичка отпред, вътре кошница за съдове и подобен контролен панел. Разликата е в надеждността. Предните индустриални машини имат изцяло метални части, те мият повече съдове и такива машини издържат много по-дълго от домакинските.
 • Куполните машини са оригинални индустриални машини, които нямат врата. Резервоарът за измиване покрива контейнера със съдове като купол, откъдето идва и името на това устройство. Куполната машина обикновено се доставя с маса за сортиране и мивка.
 • Тунелните съдомиялни са най-големите и ефективни съдомиялни машини, които се монтират в големи заведения за обществено хранене и големи хотели. На външен вид машината прилича на конвейер, по който мръсните съдове се движат, влизат в резервоар за миене и след това излизат чисти.

Забележка! Тунелните съдомиялни изискват много място, от около 18 квадратни метра. м.

Има много компании, които произвеждат промишлено оборудване за миене. Такова оборудване е много скъпо, така че няма смисъл да се използва за домашни нужди.Повече информация професионални и индустриални съдомиялни машини се обсъждат в едноименната статия на нашия уебсайт.

Домакинските съдомиялни машини, които потребителите най-често срещат, се разделят на:

 1. пълен размер;видове съдомиялни машини
 2. тесен;
 3. малък.

Пълноразмерните съдомиялни са тези с височина 82-87 см и ширина 60 см. Дълбочината на такива съдомиялни машини може да бъде различна: 55 или 60 см. Съвременните пълноразмерни машини могат да мият от 10 до 17 комплекта чинии в един цикъл, следователно те се считат за най-просторните. Пълноразмерните машини могат да бъдат изцяло вградени в мебели, частично вградени или свободно стоящи.

Тесните съдомиялни машини се различават от пълноразмерните само по ширина, която варира от 44,5 до 49 см. Въз основа на вида на инсталацията те също се разделят на три категории. Наличните за продажба малки (компактни) машини също могат да варират по начин на монтаж, а що се отнася до размерите им, ширината им варира от 50 до 60 см, дълбочината от 50 до 55 см, височината от 44 до 60 см.

Отделно сред пълноразмерните се открояват комбинирани машини. Това могат да бъдат съдомиялни машини, комбинирани с газов котлон и фурна, или с електрически котлон и фурна. Тази техника току-що се появи на пазара; поради своята сложност, той има висока цена и ниско търсене.

Кои съдомиялни машини са по-надеждни и икономични и мият по-добре съдовете?

Надеждността на съдомиялната машина се определя от няколко критерия.

 • Първият от тях е материалът, използван за направата на вътрешния резервоар, кобилиците и кошовете. Колкото по-малко пластмасови елементи, толкова по-здраво ще бъде устройството. По правило производителите използват пластмаса по-често в компактни съдомиялни машини, така че направете заключение.
 • Втората точка е софтуерното „пълнеж“ на съдомиялната машина; колкото по-сложен е и колкото повече режими има, толкова по-уязвим е. Сложният дизайн на комбинираните съдомиялни машини ги прави най-ненадеждни. Ако резервна част от газова печка се повреди, ще трябва да вземете целия уред за ремонт, което е много неудобно.съдомиялни машини
 • Третото нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато мислите за надеждността на съдомиялната машина, е страната, в която е сглобена. Германските машини (Miele, Bosch, AEG) се считат за най-надеждни; съдомиялни машини от италиански производители също могат да се считат за надеждни, но китайските машини не могат да бъдат наречени такива. Въпреки това, не трябва да мислите лошо за китайската технология; сред тях има прилични единици, които работят стабилно, зависи от вашия късмет.

Трудно е да се каже кой тип съдомиялна е по-икономичен; трябва да вземете предвид характеристиките на конкретен модел. Пълноразмерните перални машини харчат средно 11-12 литра вода, има първокласни перални машини, които консумират до 10 литра, например машина от Neff 51M65X4 харчи 7,5 литра вода, но не много хора ще могат да си позволят да купите такава „домакиня“. Но повечето компактни перални машини консумират 7-8 литра вода, има съдомиялни машини с консумация от 6 литра вода.

важно! Дали консумацията на вода в малките машини трябва да се счита за икономична ще зависи от броя на зарежданията на машината на ден, тъй като такава съдомиялна машина може да измие наполовина по-малко от пълноразмерна.

Същото може да се каже и за консумацията на енергия; при пълноразмерни и тесни модели е средно 0,73 - 0,9 kW/h, а при малки 0,61 kW/h. Но ако пускате малка машина 2 пъти на ден, тогава консумацията на енергия ще бъде по-висока.

Съвременните съдомиялни машини се характеризират с доста високо качество на миене на съдове. Трудно е да се каже кой тип има предимство в този аспект, но все пак могат да се направят някои изводи. Съдомиялна машина, оборудвана с режим "накисване", може да се справи дори със засъхнали мръсни съдове, докато машините без такъв режим не са в състояние да се справят със „засъхналата“ мръсотия.

Машините, които разпознават продукт 3 в 1, мият по-добре съдовете, както и тези, които имат по-голямо разнообразие в температурните настройки, които могат да се задават.За някои подобни тънкости може да изглеждат като професионално заяждане, но, както знаем, „дяволът е в детайлите“ - малък недостатък може в крайна сметка да доведе до незадоволително измиване на съдовете.

Кои са по-скъпи и кои по-евтини?

Крайната цена на съдомиялната машина изобщо не зависи от нейния тип. Историята тук е следната: доста голяма част от цената на съдомиялната машина е таксата за марката и страната на производство. Много перални машини се сглобяват в Европа, по-специално в Германия - за това веднага надплащате около 25% от цената. След това марката, колкото повече пари харчи една компания за популяризиране и поддържане на марката си, толкова по-скъп е продуктът, въпреки че много все още зависи от „политиката“ на компанията.

Световноизвестната компания Bosch разчита на бюджетни модели съдомиялни машини, следователно, въпреки огромните разходи за реклама и поддържане на имидж, те се опитват да превземат пазара чрез увеличаване на продажбите, а не чрез увеличаване на цената на продукта. Като общо правило крайната цена на съдомиялната машина се влияе от следното:

 • кой е направил съдомиялната;
 • къде е направена съдомиялната;
 • колко нов е моделът и какви технически предимства има в него;
 • колко технически сложна е една съдомиялна машина.

Комбинираните съдомиялни машини са скъпи, защото освен самата съдомиялна имат още котлон и фурна. Но това не прави комбинираните съдомиялни най-скъпите. Най-често срещаните съдомиялни машини на немската компания De Dietrich могат да струват 2000 долара или повече, докато комбинираните машини струват около 1000–1200 долара. Ценообразуването е много трудно за обяснение и понякога противоречи на логиката.

Съдомиялни Bosch

В заключение отбелязваме, че историята на съдомиялната машина започва в Америка и успешно продължава в Европа. Въпреки факта, че първите образци на такива машини, меко казано, не се справиха с функцията си, хората харесаха идеята и продължиха да я изпълняват.В момента има огромен брой различни видове съдомиялни машини, сред които понякога е трудно да изберете добър вариант за вашия дом.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня