Как да сменим лагери на пералня Siemens

Как да сменим лагери на пералня SiemensСмяната на лагери на пералня е доста трудоемка задача. Потребителят ще бъде уведомен, че лагерите са се повредили чрез неприятен шум, скърцане и тропане, които се появяват, когато пералната машина работи. Специфичните звуци само ще се засилят с течение на времето и ако не ги замените, след известно време машината просто ще гърми по време на процеса на пране и в крайна сметка напълно ще спре да функционира. Ето защо, след като забележите тревожни „симптоми“, по-добре е незабавно да диагностицирате пералната машина и да смените дефектната част със собствените си ръце.

Ние събираме всичко необходимо

Обхватът на работата е доста широк: устройството ще трябва да бъде разглобено почти напълно. За това, разбира се, ще ви трябват помощни инструменти. За да смените лагери на машина Siemens, трябва да имате в арсенала си:

 • кръстати и шлицови отвертки;инструменти за ремонт на перални машини
 • ключове с различни диаметри;
 • реверсивна отвертка с комплект битове;
 • клещи;
 • уплътнител, характеризиращ се с отлична водоустойчивост;
 • удар;
 • чук с гумена дюза;
 • теглич;
 • няколко болта и гайки;
 • обикновен малък чук.

В допълнение към работещ набор от инструменти, трябва да се погрижите за закупуването на нови части. Уплътнението и лагерите могат да бъдат закупени в специализирани магазини. Когато купувате, трябва да посочите пълното име на модела на пералнята или да посочите серийния номер на частите, които могат да се видят на повредените елементи.

Може би, когато сами разглобявате пералнята, ще видите, че старите лагери са силно залепени за повърхността и дори частично се срутват.За да ги отстраните по-лесно, купете WD-40, универсален спрей-лубрикант.

Резервоарите на повечето машини на Сименс са неразглобяеми, ще трябва да се режат. За тези цели е полезна мелница.

Стигане до резервоара

Когато започнете сами да правите ремонт, имайте предвид, че ще трябва да извадите резервоара с барабана от тялото на автоматичната машина. За да извършите такава манипулация, първо трябва да премахнете стените на корпуса и да премахнете от устройството всички компоненти, които пречат на отстраняването на резервоара. Най-добре е да имате под ръка камера и да записвате напредъка на работата, това ще ви позволи лесно да сглобите уреда. Ние ще ви предоставим точен и разбираем алгоритъм за смяна на лагери в пералня.

 1. Разкачете горния капак на машината; за да направите това, ще трябва да развиете винтовете, които го държат на място. Оставете капака настрана.
  Премахване на горния капак на кутията
 2. Извадете дозатора от уреда - тава, предназначена за зареждане на препарати.
  извадете дозатора
 3. Развийте болтовете, закрепващи контролния панел, без да изключвате чиповете, и внимателно окачете елемента настрани.
 4. С помощта на отвертка издърпайте металната скоба, която държи маншета на люка, и пъхнете гуменото уплътнение вътре в барабана.
 5. Отстранете всички противотежести, клапана за пълнене от тялото на машината, разкачете тръбата за пълнене и кабелите, водещи до елементите. Това ще ви предпази от повреда на части при отстраняване на резервоара.
 6. Отстранете фалшивия панел, разположен в долната част на пералната машина.
 7. Разкопчайте предната стена на MCA. Това може да стане чрез отвиване на всички крепежни елементи. На този етап трябва внимателно да развиете устройството за заключване на люка или просто да премахнете контактите от него.
 8. Разкопчайте превключвателя за налягане и маркуча, водещ към него.
  премахване на пресостата от машина Siemens
 9. Изключете контактите (сиви, кафяви и черни захранващи проводници) и земята (жълт или зелен проводник) от двигателя CMA.
 10. Изключете кабелите на сензора и нагревателния елемент.

След извършване на горните стъпки ще се получи свободен достъп до резервоара. Внимателно извадете елемента от корпуса и го поставете на пода. Моля, обърнете внимание, че двигателят на машината не е откачен от резервоара. Свалете задвижващия ремък, развийте двата болта, държащи двигателя, и преместете двигателя настрани. Разкачете маховика. Можете да преминете към следващия етап от работата - разглобяване на резервоара и инсталиране на нови лагери.

Демонтаж на резервоар и ремонт на лагери

Както бе споменато по-горе, резервоарите на повечето модели автомати са неразделими, така че за да получите достъп до лагерите, ще трябва да отрежете или счупите крепежните елементи, свързващи двете половини на резервоара.

счупете крепежите, свързващи двете половини на резервоара

Проблемът може да възникне във вътрешните закопчалки, на които виси куката. Тя може да бъде съборена с чук или отрязана. Ще бъде невъзможно да разглобите резервоара по друг начин.

вътрешното закрепване ще трябва да бъде съборено или отрязано

След като тялото на резервоара се отвори, можете да започнете да сменяте частите. Първо трябва да демонтирате старото маслено уплътнение. За да извадите лагерите от шублера, най-добре е да използвате теглич. Ако видите, че частите са залепнали за повърхността, обработете ги със смазка WD-40, това ще направи процеса на отстраняване на лагерите много по-лесен.

Ако нямате изтегляч, можете да използвате специален дрифт и обикновен чук. С помощта на водопроводен инструмент с чук избийте външните и вътрешните лагери.

Неуспешните елементи са премахнати, сега остава само да поставите нови компоненти на тяхно място.За да започнете, монтирайте външния лагер; забийте го внимателно, като използвате плосък наклон и чук.

Вътрешният лагер е монтиран по подобен начин. След това трябва да поставите ново маслено уплътнение на седалката. Най-добре е да поставите оригиналното гумено уплътнение.

монтирайте лагера с плосък дрейф и чук

При монтиране на ново маслено уплътнение е необходимо частта да се третира със специална смазка.

„Устната“ на масленото уплътнение е напълно запушена с грес, а валът на барабана също се обработва в точката на контакт с масленото уплътнение. Необходима е смазка, за да се предотврати навлизането на влага в лагерите, благодарение на което експлоатационният живот на елементите на системата значително се увеличава.

Следващата стъпка е да инсталирате барабана в резервоара. След това монтирайте маховика и го закрепете. Можете да продължите с повторното сглобяване на резервоара. Свържете двете половини на детайла, обработете свързващия шев с устойчив на влага уплътнител. След това затегнете всички предварително развити болтове. Като поставите задвижващия ремък върху ролката и прикрепите двигателя на пералната машина, можете да инсталирате резервоара обратно в тялото на устройството.

Машината Siemens се сглобява в обратен ред. Снимките ще ви помогнат да свържете точно всички кабели, контакти и тръби, които са били разхлабени по време на ремонтните дейности.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня