Как да сменим лагер на пералня Ardo

Как да сменим лагер на пералня ArdoВ 99% от случаите шумът, скърцането и тропането при пране изчезват след смяна на лагерите в пералнята. В противен случай проблемът ще се увеличи, всеки цикъл ще бъде придружен от силен рев и скоро машината ще се провали напълно, което ще изисква скъпи ремонти. Ето защо е по-добре да не стигате до крайности и да смените лагерния възел при първите признаци на повреда. Ще ви разкажем подробно как да направите това бързо и компетентно, използвайки пералнята Ardo като пример.

Да разглобим машината

Процесът на подмяна на устройството е доста трудоемък, тъй като можете да стигнете до лагерите само като издърпате резервоара и барабана. За да направите това, ще трябва да разглобите машината почти изцяло, което често плаши домашните майстори. Но всъщност, действайки последователно и внимателно, всеки може да се справи със задачата. Основното нещо е да не се отклонявате от следните инструкции:

 • изключете машината от всички комуникации, захранване, водоснабдяване и канализация;

внимание! Не забравяйте да запишете местоположението на проводниците, свързани към частите на камерата, за да избегнете грешки по време на повторното сглобяване.

 • осигурете свободен достъп до задната стена на машината;разглобяване на пералня Ardo
 • развийте съответните болтове и свалете задния панел;
 • свалете ремъка (при по-старите модели на Ardo е клинов ремък);
 • нулирайте сензорите, прикрепени към резервоара, като повдигнете гумените ленти с плоска отвертка и огънете всяка група проводници;
 • отстранете заземяването от вала, като развиете гайката в основата;
 • освободете окабеляването на нагревателния елемент, разхлабете болта, държащ нагревателния елемент, натиснете пръта навътре и отстранете частта;
 • развийте двата винта отгоре и повдигнете предния панел нагоре отзад;
 • вземете главата 13 и отстранете металната плоча, предназначена за затягане на резервоара;
 • фиксирайте маховика с отвертка, развийте централната гайка и я извадете;
 • Развийте всички винтове, разположени в средната кръгла връзка на резервоара;
 • хванете горния резервоар с две ръце и, движейки го в различни посоки, го издърпайте през съществуващия отвор.

Ако действате по този начин, няма да е необходимо да премахвате противотежестите, двигателя, амортисьорите, дозатора и други недокоснати елементи на машината. Изважда се само барабана с по-малко от половината резервоар. Поставяме го върху стара гума на пералня и започваме демонтаж и последваща смяна.

Премахване на стари лагери

След като поставите отстранения резервоар пред вас, трябва да оцените състоянието на шахтата. Най-вероятно в продължение на много години употреба в центъра на корпуса се е натрупала много ръжда и котлен камък, така че ще трябва да го третирате с универсален почистващ препарат като WD-40. Докато съставът изяжда мръсотията, поставяме тухлена основа под контейнера и мека възглавница между тях. Продължаваме да действаме.

 1. Избиваме заседналия вал, за който заместваме гумен чук и го удряме с чук, докато барабанът падне вътре.
 2. Избиваме външния лагер и масленото уплътнение, останало на резервоара.
 3. Ако външният лагер е силно заседнал, наточете длетото и, променяйки ъгъла на наклон, го избийте с чук.
 4. Когато вътрешният пръстен също е недостъпен, внимателно направете разрези от двете страни с мелница и го развийте с газов ключ.
 5. След това премахваме второто маслено уплътнение.

премахнете старите лагери

Сега е необходимо да подготвите място за последващо монтиране на лагерния възел. Почистете добре барабана и резервоара с почистващ препарат и парцал. След това го избърсваме и изваждаме резервни части.

Монтаж на нови части

пълнене на нови лагериОстава само да смените лагерите сами. Първо вземаме пръстен с по-малък диаметър, поставяме резервоара с отвора за барабана нагоре и поставяме детайла в седалката.Спускаме длетото с тъпа основа и го почукваме с чук в кръг, докато се свие напълно. След това монтираме подходящо маслено уплътнение, смазваме го със специално съединение и го обръщаме.

Следващият по ред е външният лагер, който се монтира по подобен начин: поставяме го в отвора и го уплътняваме с удари. След това щедро намажете вала със смазка и завийте барабана в резервоара. Би било добра идея да нанесете уплътнител върху лагерния възел.

Сега трябва да го сглобим правилно. Връщаме резервоара на мястото му и свързваме двете половини на резервоара заедно с предварително развитите винтове. На този етап препоръчваме да проверите качеството на работата, като завъртите контейнера наляво и надясно. Ако няма външен шум, инсталацията е завършена перфектно.

След това фиксираме шайбата, затягаме противотежестите, прикрепяме нагревателния елемент и свързваме двата отстранени сензора. Бъдете изключително внимателни с капилярната - газовата тръба лесно се поврежда от най-малкия натиск. На „финала“ трябва да поставите задвижващия ремък и да затегнете двата капака. Не забравяйте да „пуснете“ машината през пробно измиване, като изберете най-краткия режим.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня