Устройство за пералня Ardo

Устройство за пералня ArdoПреди да започнете ремонт на автоматична пералня Ardo, трябва да се запознаете с нейната структура. Важно е не само да знаете общата структура, а именно къде са разположени основните компоненти и възли на тази пералня, но и къде са разположени нейните допълнителни структурни елементи и какви са техните характеристики. Нека поговорим за всичко това.

Основни възли

Нека започнем с общата структура на автоматичната перална машина от семейството Ardo. По-голямата част от структурните елементи на тези перални машини не се различават от структурните елементи на други перални машини.

устройство ARDO

 • резервоар. Специален резервоар, в който се натрупва вода, смесена с почистващи препарати. В тази вода се перат дрехите.
 • Барабан. Подвижен, перфориран, издръжлив резервоар, изработен от метал. Барабанът се намира в резервоара, прането се зарежда в него и сапунената вода прониква в него от резервоара през отворите. Въртенето на барабана осигурява пране, изплакване и центрофуга на прането.
  съд за пране и барабан
 • Електрически мотор. Доста обикновен електрически мотор, който върти задвижващия механизъм, осигурявайки въртенето на барабана и следователно измиването на дрехите. Под резервоара е монтиран електродвигател.
 • Помпа (дренажна помпа). Това е електрическа водна помпа, която помага за изпомпване на отпадъчни води от резервоара на пералня Ardo. Електрическата помпа обикновено се включва в края на всеки цикъл на грижа за прането: след пране тя източва сапунена вода, след изплакване също източва вода и източва останалата вода след центрофугиране. Помпата за пералня Ardo е монтирана в долния ляв ъгъл в корпуса на пералнята.
  двигател и помпа
 • Десет (нагревателен елемент). Много важен компонент на пералня Ardo.Осигурява нагряване на студената вода, подадена от водопровода, до желаната температура. Ако е необходимо, водата в резервоара може да се загрее до 90-950S. Ten е монтиран в резервоара на пералната машина, така че термичните му елементи да влизат в контакт с водата.
 • Електрически вентил за пълнене. Този елемент е монтиран в пералната машина Ardo на мястото, където входният маркуч контактува с тялото. Задачата на електровентила е да създаде надеждна бариера между чешмяната вода, която се стреми да се втурне под налягане в резервоара, и вътрешните комуникации на пералната машина. Ако е необходимо, електромагнитният вентил се отваря и определено количество вода влиза в пералнята; щом се налее достатъчно вода, вентилът се затваря.
  нагревателен елемент на входния клапан

За ваша информация! Съвременните модели перални машини Ardo имат техническа възможност за свързване към захранване с топла вода, така че вместо електрически вентил те имат блок от електрически вентили.

 • Контролен модул. Електронният блок на пералнята, който съдържа програмираната микросхема на автоматичната пералня Ardo. Контролният модул е ​​сърцето на машината; работата на самата пералня и качеството на тази работа зависят от правилната работа на модула.
  табло за управление
 • Контролен панел. Може да бъде електронен или механичен. Контролният панел осигурява комуникация между пералнята и потребителя, позволявайки на лицето да избере програма за пране или дори да направи фини настройки. Панелът за управление на пералня Ardo разполага с дисплей, бутони и превключватели.
 • Товарен люк и неговото заключващо устройство. Много важен компонент на пералнята. Люкът за зареждане е винаги видим, през него поставяме прането в пералнята.UBL (устройство за заключване на люка), напротив, е скрито вътре в пералната машина, но ви позволява да затворите здраво люка по време на периода на пране и да контролирате отварянето и затварянето му.
  люк от пералня Ardo
 • Дозатор за препарат (кювета, приемник за прах). Кюветата за прах също е част от пералната машина, с която потребителят е в постоянен контакт, тъй като той сипва прах в нея преди всяко пране. Контейнерът за прах трябва да се използва правилно, тогава машината Ardo ще измие много по-добре. Прочетете статията за правилното използване на кювета за прах. Къде да поставите прах в пералнята?

Други елементи

Говорихме за основните компоненти на пералнята Ardo, сега ще дадем списък с допълнителни елементи. Веднага отбелязваме, че съставът, външният вид и функционалното предназначение на елементите могат да се различават в зависимост от конкретния модел перални машини на марката Ardo. И така, за какви елементи говорим?

 • Задвижващ механизъм. Състои се от ролки, втулки, задвижващ ремък, лагери, уплътнения, амортисьорикръстовини и други части. Този механизъм служи за осигуряване на връзката между двигателя и барабана на пералнята. Без задвижващ механизъм въртенето на барабана би било невъзможно, както и прането.
 • Амортисьори. Това са елементи, които спомагат за намаляване на вибрациите. Получава се по време на въртене на барабана. Без амортисьори движещите се и статични структурни елементи на пералнята бързо биха станали неизползваеми и рухнали от чудовищни ​​вибрации. Освен това без амортисьори барабанът на пералнята не би могъл да се върти с повече от 400 оборота.

По-старите перални машини Ardo имат пружини за гасене на вибрациите, монтирани на резервоара; новите модели имат хидравлични подпори вместо пружини.

 • СензориВ автоматичната пералня Ardo има много полезни и много важни сензори. Това също е пресостат - сензор за нивото на водата, който определя кога има достатъчно вода в пералнята и изпраща команда към контролния модул. И той отваря и затваря клапана за пълнене. Температурен сензор, който определя степента на нагряване на водата и помага на контролния модул да определи кога нагревателният елемент е включен и изключен.
  пресостат и температурен датчик
 • Уплътнителни ластици и филтри. Проектиран да предпазва от течове и да филтрира водата. Най-голямата уплътнителна гума на автоматичната пералня Ardo се счита за маншет на люка. И най-големият филтър е филтърът за боклук.
  маншет и филтър за боклук
 • Тръби и маркучи. Тръбите изграждат вътрешните водни комуникации на пералнята. По тръбите тече чиста вода и вода, смесена с препарати. Мръсната вода се изхвърля от машината през тръбите. Маркучите съставляват външните водни комуникации на пералнята. Водата навлиза в пералнята през входния маркуч и излиза от пералнята през дренажния маркуч.
  тръби и маркучи

В допълнение към всички основни и допълнителни елементи на пералня Ardo, които осигуряват нейната работа. Би било хубаво да кажем няколко думи за корпуса на пералнята. Корпусът осигурява и работата на пералнята, тъй като неговата задача е да предпазва механизма от всякакви външни влияния. Част от корпуса на пералня Ardo е изработен от пластмаса, а част от метал. Тялото се състои от следните елементи:

 1. капак;
 2. дъно;
 3. странични стени;
 4. предна стена
 5. задна стена.

Характеристики на дизайна

Няма много дизайнерски характеристики на съвременните автоматични перални машини на марката Ardo, но те съществуват. Нека поговорим за тях накратко.Първо, пералните машини от тази марка в 98% от случаите имат монтиран метален резервоар. Може би това е причината Ардос да издава толкова много шум по време на пране. Но това също е плюс, тъй като металният резервоар е много по-труден за повреда. Той не се страхува от кабелите на сутиена или „лудите ръце“ на начинаещите майстори.

Второ, нагревателният елемент на Ardo не е разположен в самото дъно на резервоара, а леко встрани. Това от една страна улеснява демонтажа и монтажа, а от друга увеличава водоемкостта при пране в гореща вода. В края на краищата, за да започне машината да загрява вода за пране, нагревателният елемент трябва да бъде напълно скрит под водата и това е 1/6 от общия обем на резервоара.

къде се намира нагревателният елемент в пералня Ardo

В случай на ремонт можете да стигнете до нагревателния елемент на пералня Ardo през сервизния люк, който се намира на задната му стена.

Трето, програмите, вградени в контролния модул на пералня Ardo, са уникални по много начини. Има програма за пране във вода без нагряване, пране на ризи и чисто пране. Но в същото време Ardo има доста неясен интерфейс. С други думи, трябва да експериментирате много, преди да можете да се адаптирате към всички режими на пране на тази машина.

В заключение отбелязваме, че автоматичната пералня Ardo външно и вътрешно е много подобна на своите колеги - перални машини от други марки; устройството на всички автоматични перални машини е приблизително същото. Въпреки това, тази машина все още се откроява в някои отношения, а именно, материалът на резервоара и местоположението на някои важни компоненти.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня