Режими и програми за пране в пералня Indesit

режими в пералня IndesitПроизводителят на перални машини Indesit се опитва да направи всичко в своята технология възможно най-ясно. На контролния панел на повечето машини има не само икони, показващи един или друг режим, но и името на всеки режим и функция. Това улеснява избора на програми и запомнянето им. В повечето перални машини програмите са подобни, нека ги разгледаме по-подробно, разберете тяхната продължителност, температурни условия и натоварване.

Основен

Всички режими/програми на пране са разделени от производителя на стандартни (основни) и специални (допълнителни). Основните се намират на почти всички модели перални машини, те включват:

 • режими на пране на памук. Един от тях включва пране с предварително накисване при висока температура от 90 градуса, с максимално натоварване, за което е предназначена машината, продължителност 2 часа 51 минути. Подходящи за кухненски кърпи, салфетки. Интензивният режим на пране на памук се различава само по това, че времето се намалява поради липсата на накисване; прането се изпира за приблизително 2 часа и 35 минути. Най-подходящ е за силно замърсено бяло бельо (покривки, кърпи, спално бельо). Третият режим на памук включва пране на дрехи при температура 40 градуса за 2 часа 27 минути, с този режим е по-добре да перете цветно пране;

  За ваша информация! Температурата на пране в режим памук на машини Indesit може да се променя ръчно. За издръжливи цветни тъкани можете да настроите температурата на 60 градуса.

  Режими на машина Indesit

 • синтетични режими на пране. Те са два, интензивен при температура 60 градуса с продължителност 1 час 25 минути и лек при температура 40 градуса с продължителност 1 час 11 минути. Натоварването в този режим обикновено е половината от максималното, посочено отпред панел на машината. Приблизително от 2,5 до 3,5 кг на различните модели;
 • режим на пране на вълна.Включва пране на изделия от вълна и кашмир при температура 40 градуса за 55 минути, със зареждане 1-1,5 кг, с намалена скорост на центрофугиране;
 • режим на пране на коприна. В този режим пердета, вискозни продукти и бельо се перат в машината, температурата на водата е 300, продължителност 55 минути, натоварване не повече от 1-1,5 кг. В тази програма няма въртене.

При някои перални машини имената на режимите за памук могат да бъдат: предпране, нормално (ежедневно) пране, интензивно и деликатно пране. В този случай за всяка програма се посочва температурата на нагряване на водата.

Специален

Допълнителни, наричани още специални програми, има в най-новите модели перални машини. Такива програми включват пране на определен тип дрехи. Ето техния списък:

 • Програма "Дънки" - пране на дънкови изделия при температура не по-висока от 400C, с товар не повече от 2,5 кг и намалена скорост на центрофугиране.
 • Express 15 е режим за бързо пране за 15 минути, който ви позволява да освежите не повече от 1,5 кг пране при температура 300СЪС.

  важно! Забранено е прането на коприна и вълна в цикъл Express 15.

 • Спортни обувки - с този режим можете пране на маратонки, кецове от велур и плат. Температурата на нагряване е само 300C, зареждайте не повече от два чифта на цикъл на пране. Процесът е с продължителност 50 минути.
 • Спортното облекло е деликатно пране на спортно облекло при температура 300С продължителност 1 час и 18 минути. Натоварването на барабана на машината в този режим е приблизително 2,5 кг.

Допълнителните функции на пералня от тази марка също включват:

 1. допълнително и нежно изплакване;
 2. въртене;
 3. източване без центрофугиране;
 4. Eco Time – тази функция ще намали времето за пране чрез оптимизиране на консумацията на вода. Функцията е съвместима само с един от режимите на пране на памук и режимите на пране на синтетика.

Как да изберем режим

Изборът на режими на пране се извършва с помощта на копчето на програматора.Номерата на програмите са посочени около дръжката, а декодирането на тези програми е дадено от лявата страна на пералната машина. При много стари модели няма вербално декодиране, но има декодиране под формата на символи, които трябва да са интуитивно ясни. На снимката по-долу е показан такъв контролен панел за машина Indesit.

Контролен панел Inesit

В колоната вляво с числа от 1 до 7 са предложени програми за пране на памучни изделия. В следващата колона програмите с номера от 8 до 10 са програми за пране на синтетика. В последната колона (вдясно) програма номер 11 е деликатно пране.

Иконите с номера 5 и 12 са изплакване, номера 6 и 13 са поливане, 7 и 14 са температура, номер 15 е дренаж.

Снимката по-долу показва друг контролен панел на машината Indesit. Той има следните функции (оградени в червено):

Панел Indesit

 • предварително накисване;
 • лесно гладене;
 • отложен старт;
 • допълнително изплакване.

По този начин особеността на режимите на пералните машини Indesit е, че всички те са разделени на две или три групи, независимо от модела на машината, и са номерирани. Това са програми за пране на памук, синтетика и специални режими. За да не направите грешка при избора на програма, трябва внимателно да прочетете етикетите на дрехите, цялата информация е там. Приятно миене!

   

7 читателски коментара

 1. Граватар Сергей Сергей:

  Печатна грешка в параграфа „Как да изберем режим“. Икони 7 и 14 не са „температура“, а „въртене“.

 2. Граватар Мила Мила:

  Благодаря ти)

 3. Граватар Анонимен Анонимен:

  Кажете ми, в режим на 1 час 25 минути или по-малко, можете ли да зададете 90 градуса ръчно?

 4. Граватар Оксана Оксана:

  Indesit iwub 4105. Нова машина.1 пране зареди 1 голяма и 1 малка кърпа. При експресно пране всичко е наред. След това сложих 1 голяма завивка и чаршаф за пране. Изпрах го на същия режим за 30 минути и не се центрофугира. След това настройвам отделно цикъла на центрофугиране. Резултатът е същият. Прането е мокро. Всичко е монтирано правилно. Кажи ми каква е причината? И режимът на въртене 500 и 1000 е написан, как разбирате какво ще стане, ако натиснете бутона? 500 или 1000 ще бъдат?

 5. Граватар за Свети Валентин Валентина:

  Възможно ли е да нулирате програма, която е въведена неправилно?

 6. Граватар Инна Ина:

  Как да настроите времето за пране на машина Indesit?

 7. Граватар Наталия Наталия:

  Как да разберете режима на въртене? Написано 500 и 1000

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня