На колко оборота трябва да настроите пералнята?

На колко оборота трябва да включите пералнята?Съвременните перални впечатляват със своите скорости и мощност, но високите стойности на етикета логично оскъпяват уреда. Особено когато става въпрос за предене. Наред с обичайните машини с лицеви опори от 1000-1200 оборота в минута, има и модели, които могат да ускорят до 1800 и дори 2000 оборота. Но наистина ли е необходимо това състезание, не се ли увеличава износването на частите и могат ли всички тъкани да издържат на такива натоварвания? Каним ви да разберем заедно колко оборота да зададете в програмата на пералнята за безопасен и ефективен цикъл.

От какво зависи изборът на скорост?

Повечето перални машини предлагат на потребителя самостоятелно регулиране на скоростта на центрофугиране, докато функцията бъде напълно отменена. Това се дължи на необходимостта от „настройване“ на пералнята към прането в барабана. Тъй като памучните продукти и артикулите, изработени от смесени тъкани, могат лесно да издържат натоварване от 1000 оборота, а деликатните материали, коприна, вълна, полиестер, се деформират, ако натискането се случи на нива над 400.

Потребителят може самостоятелно да регулира броя на скоростите на въртене в зависимост от вида на тъканта на дрехите, които се перат.

Но основните граници са определени от производителя. Оптималната максимална и минимална скорост зависи от възможностите и мощността на машината. Ще ви кажем по-нататък как да определите на какво е способна пералнята.

Скоростни възможности на пералните машини

Класът на центрофугиране, посочен на фабричния етикет, ще помогне на потребителя да разбере колко добре центрофугира машината. Има само седем от тях - A, B, C, D, E, F и G, където "A" се счита за по-добро, а "G" се счита за по-лошо. Нивата се присвояват на уреда в зависимост от два параметъра: остатъчната влажност на прането и оптималния брой обороти в минута.ефективност на въртене

На първо място се обръща внимание на остатъчната влага.С други думи, експертите измерват колко сухо е прането след цикъла на центрофугиране. Изчислението е просто: първо артикулите се претеглят преди измиване, а след това, след като барабанът най-накрая спре. След това по-малкото се изважда от по-голямото и резултатът се разделя на „сухото“ тегло и се умножава по 100%. Полученият процент ще покаже степента на сухота на тъканта и ще разкрие класа на центрофугиране:

 • до 45% – А;
 • до 54% ​​– Б;
 • до 63% – С;
 • до 72% – D.

Остатъчната влага в моделите от класове E, F и G се изстисква с приблизително 15-20%. Поради ниската сила на центрофугиране, тези перални машини са почти напълно спрени от производство и вече не се предлагат за продажба.

Но няма смисъл да преследвате перални машини, обозначени с "A" или "B". Всъщност разликата между процентите само изглежда голяма, но в действителност те са еднакво мокри неща. Разликата е само в няколко допълнителни часа сушене, докато качеството на пране остава на същото ниво. Защо купувате пералня?Gorenje WA 65205

В допълнение към остатъчната влага, максимално допустимият брой обороти в минута също влияе върху ефективността на лицевите опори. Тоест колко бързо двигателят върти барабана, за да освободи влагата. Колкото по-висок е индикаторът, толкова по-голяма е скоростта и толкова по-близо е желаният клас на въртене на ниво „А“. И ако преди това марката от 1000-1200 завъртания се смяташе за невероятна, сега някои машини могат да ускорят до 2000. Ярък пример е моделът Gorenje WA 65205, който предлага мощен двигател и производителност на барабана.

Доказано е, че колкото по-висока е скоростта на центрофугиране, толкова по-малко соли на твърдостта остават във влакната на тъканта и толкова по-меко става прането.

Друг въпрос е необходими ли са евакуационни скорости или е достатъчна средна стойност от 1000 оборота? Нека илюстрираме с диаграма процеса на предене. Започва веднага след източване на водата след изплакване. След спиране двигателят започва да увеличава мощността, като постепенно набира скорост.В същото време барабанът се върти, а прането в него се притиска към стените благодарение на центробежната сила. Влагата се изтласква от нещата и излиза през дупките в резервоара. Прането се изсушава и отделената течност, която постепенно се натрупва, се изпомпва в канализацията. Към края на програмата скоростта достига максимум и се задържа 2-3 минути, след което системата се забавя. Така посочените 2000 се достигат за няколко минути.

Необходима ли е наистина висока скорост на центрофугиране?

Всеобщо схващане е, че прекомерните обороти влияят на живота на пералната машина. По-конкретно, смята се, че ако една машина може да издържи на силно ускорение, тогава нейният дизайн и части са по-здрави и по-надеждни. Но сега експертите казват, че това е мит.

В момента не е установена пряка връзка между максималната издръжлива скорост и надеждността на домакинските уреди. Дори да имаме предвид, че силното ускорение изисква здрави части, не трябва да забравяме, че в същото време се увеличават общите натоварвания и износването на резервните части. Следователно по-малко стабилните компоненти на нискоскоростните машини, които не подлежат на въртене при 2000 оборота, не се отклоняват от по-напредналите конкуренти. Така единици с максимум 600 оборота работят правилно 7-10 години.

Много зависи от производителя и качеството на използваните материали. Това е марката, която установява периода на безпроблемна работа и поема гаранционни задължения.. Обявените по-рано цифри обаче се преразглеждат с времето. Ярък пример ще бъде компанията Ariston, която намали живота на оборудването си от 10 на 7 години. Нямаше официални изявления и се смяташе, че решението е повлияно от оплакванията на потребителите и желанието на компанията да се „застрахова“. Най-вероятно въпросът е в използването на нискокачествени резервни части, за да се намалят разходите за продукти и да се увеличи търсенето.

Високоскоростните перални са престижни и скъпи, но полезността им в ежедневието е съмнителна. По правило, ако потребителят иска бързо да изсуши прането, той или тя ще използва сушилня или ютия, но при стандартното окачване на дрехи 20-30% влажност няма значение.

   

5 читателски коментара

 1. Граватар Александър Александър:

  И ако скача върху дървен под и нищо не може да се направи, тогава препоръчвам да намалите скоростта за безопасна работа на машината.

 2. Граватар Боб Боб:

  Изобщо не съм съгласна, имах машина с 1200+ оборота, прането не е толкова влажно, колкото след 1000.

 3. Граватар Игор Игор:

  Но какво трябва да направите, ако не можете да намалите скоростта на машината, но трябва да въртите на 400?

 4. Граватар Соня Соня:

  В старата машина на LG - все още произведена в Корея - се въртеше на 400 оборота, както в новата на 800 (произвежда се в Русия). Сега на 400 оборота капе вода от прането, на 800 е средно, а на 1400 центрофугира добре. И по някаква причина температурата не е 30 градуса. Само 20, после веднага 40 и 60. Неудобно - много етикети препоръчват 30 градуса.

 5. Gravatar Serg Serg:

  Сложете го без центрофугиране.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня