Коя е най-добрата скорост на центрофугиране в пералня?

Коя е най-добрата скорост на центрофугиране в пералня?При избора на нова машина потребителят също така оценява скоростта на центрофугиране в пералнята. Колкото по-високо е, толкова по-бързо двигателят върти нещата и толкова по-сушилни са дрехите. Но оборудването с 1600-1800 оборота в минута струва няколко пъти повече. Струва ли си да плащате повече за високоскоростен модел или е по-добре да вземете „средния“ вариант? Предлагаме ви да се справите с всички нюанси на „изстискване“.

Полезно ли е въртенето на високи обороти?

Една скъпа високоскоростна пералня не е просто нещо, с което да се хвалите. В ежедневието автоматичните 1600 оборота са много удобни: за няколко минути можете да изсушите прането си почти напълно - всичко, което трябва да направите, е да закачите дрехите си и да изчакате 1-2 часа. Но преди да се зарадвате на перфектния модел, струва си да разберете какво означава такова „бързане“ за оборудване и плат. Има няколко неприятни момента.

 1. Платът се износва по-бързо. Когато се върти със скорост от 1600 оборота, тъканта изпитва огромни натоварвания - силата на триене се увеличава няколко пъти. Ако след 1-2 пранета прането остане същото, то след 3-4 влакната ще изтънеят и ще загубят цвят, а след 10-12 ще се скъсат напълно. Колко дълго ще издържи даден материал зависи от неговия тип: силната синтетика ще „живее“ по-дълго, а естественият памук или лен ще издържат по-малко.
 2. Натоварването върху амортисьора и лагерния възел се увеличава. Когато барабанът се върти, пералнята работи усилено и колкото по-високо е ускорението, толкова по-голямо е натоварването на ключовите компоненти. Центрофугирането на високи обороти оказва негативно влияние върху вала, лагерите и амортисьорите - те се износват по-бързо.Разбира се, тези машини са проектирани за висока мощност и няма да се счупят в първите дни на работа, но във всеки случай компонентите ще пострадат значително.лагерът ще се повреди по-бързо
 3. Консумацията на електроенергия се увеличава. Оборотите, които вдига пералнята, се отразяват и на сметките за ток - при скорост 1600 харчи повече. Също така си струва да се вземе предвид повишеното натоварване на електрическата мрежа. По-добре е да не включвате други мощни устройства и оборудване заедно с машината, в противен случай линията няма да издържи или RCD ще се задейства.

Оптималната скорост за въртене на неща в машина е 800-1000 оборота в минута.

Да, възможността да въртиш нещата на 1600 оборота в минута е голямо предимство. Но високата скорост има и своите недостатъци, които също трябва да се вземат предвид при покупката. Би било глупаво да го откажете, но не се препоръчва постоянно да пускате машината на максимална скорост. Експертите съветват да настроите цикъла на въртене на 800-1000 - това е „златната среда“, безопасна за тъкани и оборудване.

Колко ефективна е машината при предене?

Ефективността на центрофугата може да се оцени не само по фабричните спецификации. Има и начин за самостоятелно изчисляване, благодарение на който можете да разберете с каква скорост е по-изгодно да се мие. Схемата е следната:

 • претеглете прането, изцедено в пералнята;
 • сухи дрехи;
 • претеглете на сухо;претеглете прането на кантара
 • извадете сухата маса от „мократа“ маса;
 • разделете получената стойност на теглото на сухите дрехи и умножете по 100%.

Така че, ако след цикъла на центрофугиране прането тежи 6 кг, а след изсушаване - 3,5 кг, тогава разликата ще бъде 2,5 кг. Разделяме последната цифра на „3,5“, получаваме 0,71 и умножаваме по 100%. Резултатът ще бъде 71%. Препоръчително е да се проведат няколко експеримента, като се измери степента на ефективност на центрофугата при минимална, средна и максимална скорост.Тогава ще стане ясно колко добре машината премахва влагата от дрехите.

Спин класове

В зависимост от постигнатата скорост, на всяка машина се присвоява клас на въртене. Според европейския стандарт "списъкът с класове" включва стойности от "A" до "G", където първата буква показва най-високото качество на сушене, а последната - най-ниското. Пълната градация е както следва:

 • "G". Най-ниското ниво, при което процентът на остатъчна влага достига 90%, а максималната скорост на центрофугиране е само 400 оборота. Поради липса на ефективност тези машини практически не се произвеждат.
 • "F". Пералните машини от този клас се въртят при 600 оборота в минута, като премахват влагата от тъканта с максимум 20%. Такива модели са изключително редки.
 • "Е". Тук барабанът се върти до скорост от 800 оборота, което ви позволява да изсушите нещата с 25%.ефективност на центрофугиране на машината
 • "Д". Машината достига до 1000 оборота в минута, което в резултат ви позволява да центрофугирате дрехите с 30%.
 • "° С". Класът се определя, ако оборудването се върти при 1200 оборота и остатъчната влажност не надвишава 60%.
 • "Б". Максималното центрофугиране е 1400 оборота в минута, което в крайна сметка изтласква до 45% влага от влакната.
 • "А". Най-ефективното въртене, което изсушава тъканта почти напълно. Отстранява се около 55% от влагата, като се постигат обороти от 1600-1800 об/мин.

Нивото на центрофугиране трябва да бъде указано на етикета на всяко перално оборудване. Но тази характеристика значително влияе върху цената на машината: ще трябва да платите допълнително за повишено ниво.

Тип плат и предене

Съвременните перални машини не само предлагат високоскоростно центрофугиране, но и ви позволяват да променяте степента на центрофугиране на барабана. При някои модели е възможно да се намали скоростта до нула. Благодарение на тази функция можете да регулирате цикъла в зависимост от вида тъкан, която се пере. Не всички тъкани харесват висока скорост - много материали изискват деликатно боравене. Преди да зададете нивото на центрофугиране, трябва да проучите етикета на артикула.

 • Памук, деним, калико. За тези тъкани оптималната стойност е 800 оборота. Ако е по-малко, дрехите няма да се изцедят, ако е повече, влакната ще се повредят.
 • спално бельо. Естествен материал, който не обича силно въртене. Препоръчва се пране на щадяща програма и центрофуга на минимални обороти.за коприна 600 оборота
 • Сатен, коприна. Сатенените и копринени артикули, както и дантела, тюл и воал се препоръчват да се перат на ръка. Ако е избрано машинно пране, се задава специален режим и цикълът на центрофугиране се изключва. Максимум – 600 об/мин.
 • Синтетика. Има здрава структура, която не налага ограничения при предене.
 • Вълна. Не обича да се върти. В идеалния случай го изключете или го намалете до минимум.

Неразумно е постоянно да „карате“ пералнята на високи обороти. По-добре е да променяте степента на въртене, като се фокусирате върху вида на тъканта.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня