Инструкция за пералня Bosch Maxx 4

инструкции за Bosch Maxx 4Производителите на пералня с марка Bosch подходиха сериозно към изготвянето на инструкции за експлоатация на оборудването. Той съдържа цялата необходима информация, от която потребителят може да се нуждае, и всичко това е придружено от обяснителни снимки. Особеността е, че експертите считат изискванията за безопасност за най-важната точка, с която започва ръководството за машината Bosch Maxx 4.

Безопасност

Безопасната работа с вашата пералня започва с прочитане на инструкциите, които трябва да се съхраняват на място, където можете да ги намерите веднага, ако е необходимо. И няма значение дали е печатен или електронен. И така, предпазните мерки казват следното:

 1. Машината може да се използва у дома само когато е свързана към захранване със студена вода за пране на текстил.
 2. Деца и домашни любимци не се допускат близо до пералнята.
 3. Не докосвайте стъклото на вратата на люка, докато оборудването работи, може да е горещо.
 4. Не включвайте и не изключвайте машината с мокри ръце.
 5. Когато изхвърляте пералнята, отрежете захранващия кабел и счупете ключалката на вратата, така че децата да не могат да я затворят, ако си играят с уреда.
 6. Следвайте всички инструкции за свързване и монтаж, за да предотвратите изтичане на вода, токов удар, пожар или други инциденти.

При нарушаване на изброените изисквания производителят не носи отговорност за опазване здравето и Вашето имущество.

Инсталационни функции

Преди да пуснете пералнята в експлоатация, отстранете транспортните закопчалки, които трябва да се запазят при следващо транспортиране. Болтовете са разположени отзад, общо 4 броя; за да ги развиете, ще ви е необходим ключ SW 13. Поставете тапи в получените отвори.

Стабилността на пералната машина ще зависи от мястото на монтаж. Повърхността трябва да е гладка и твърда, без килими или меки покрития, за предпочитане подът е бетон или плочки.При монтаж върху дъсчен под или цокъл към пода се завинтва водоотблъскваща дървена плоскост с дебелина минимум 30 mm, а краката на машината се закрепват с WMZ 2200 закрепващи езици.

Пералната машина от серия Bosch Maxx 4 може да се монтира под плътен плот чрез монтиране на ламарина вместо горен пластмасов капак.

Входящият маркуч на пералната машина може да бъде свързан само към захранване със студена вода по няколко начина:

 • към отделна тръба;
 • към крана в банята;
 • към крана на кухненската мивка.

Във всички случаи краят на маркуча за подаване на вода се завинтва към резбата 3/4 на тройника. Вторият леко огънат край се завинтва към машината, основното е да не забравяте да поставите гумени уплътнения за плътна връзка. Тъй като гайките на маркуча са пластмасови, затегнете ги на ръка, без да ги затягате прекалено. Уверете се, че маркучът за подаване на вода не е прегънат или опънат.

свързване на машинатаКанализацията може да се оформи в сифон, в мивка или вана. Естетичен и по-безопасен начин за сифониране. В този случай точката на оттичане трябва да е на 60 см над пода. На изхода на сифона маркучът е закрепен със скоба. Тази връзка ще ви предпази от течове и чужди миризми.

След като маркучите са свързани и машината е преместена на място, можете най-накрая да я изравните, като затегнете контрагайките на предните крака. В този случай използвайте ниво на сградата, като се уверите, че наклонът не надвишава 2 градуса. Остава само да включите машината в мрежата, основното е, че има устойчив на влага заземен контакт на не повече от 1,5 m отдясно на машината и 1 m отляво. Ако няма такъв, повикайте електротехник. Можете да прочетете за трудностите при свързване в статията Как да свържете машината към електричество.

Избор на програми и функции

За да изберете желаната програма, на контролния панел има копче, което се върти в двете посоки. Този модел Bosch Max предоставя следните програми:

 1. Бял лен 900 – пране на силно замърсени памучни дрехи.
 2. Интензивно пране 600 – предназначени за пране на много замърсени дрехи.
 3. Цветно пране с предпране – изпиране на мръсни дрехи с цикъл на накисване 600.
 4. Цветен лен 30, 40 и 600 – тази програма е подходяща за издръжливи памучни и ленени тъкани; той се различава от предишния по липсата на накисване.
 5. Синтетика 30, 40 и 600 – програма, подходяща за смесени тъкани.
 6. Деликатни 300 – деликатен режим на пране, например подходящ за тюл, коприна и други деликатни дрехи.
 7. Вълна 15 и 300 – Подходящ за вълнени дрехи, които могат да се перат в пералня.

Контролен панел Bosch Maxx 4

Чрез завъртане на селектора на програми можете също да изберете функции като изплакване, центрофуга и източване. Сред допълнителните функции, които се показват на контролния панел чрез бутони, този модел има:

 • намаляване на скоростта на центрофугиране от 800 на 600 rpm;
 • допълнително изплакване;
 • бързо измиване;
 • спиране на програмата с вода в барабана, с други думи, този бутон изключва цикъла на центрофугиране, но водата не се източва.

В допълнение, инструкциите за използване на оборудването съдържат таблица за зареждане на пране и продължителност на пране за всеки режим. Според тази таблица времето за измиване варира от 45 до 135 минути.

Стартиране на прането

Сега е време да тестваме нашата нова машина на Bosch. Първо отворете водопровода и се уверете, че пералната машина е свързана към захранването. След това завъртаме копчето за превключване на режима и по този начин избираме програмата, която харесваме. Ако са необходими някакви функции, можете да натиснете съответния бутон, подобрявайки текущия режим на пране. Натискаме бутона "Старт". Е, това е всичко, програмата е стартирана, процесът е започнал. Всичко, което трябва да направите, е да имате търпение и да изчакате процеса да приключи.

Случва се програмата вече да е стартирана, минало е известно време, но изведнъж осъзнахте, че сте направили грешка в избора си и спешно трябва да превключите режима. Какво правим?

 • Поставете програмния превключвател на позиция „нула“.
 • Изчакваме 2-3 секунди и след това инсталираме нова програма.
 • Натискаме "Старт". Програмата ще се превключи и прането ще започне отново.

тава за прах Bosch max 4Изборът на правилната програма е само половината от битката; трябва да вземете правилния перилен препарат и да го разпределите в контейнера за прах. Какво е необходимо за това? Основното нещо е да знаете устройството на дозатора. Честно казано, тук няма много какво да се знае, тъй като контейнерът за прах на пералната машина от серия Maxx 4 има примитивен дизайн. Налични са 3 секции:

 • средна секция за климатик;
 • десен сегмент за накисване;
 • ляв сегмент за основно пране.

Използваме и лявата клетка, ако трябва да добавим белина.

По този начин прахът трябва да се изсипе в лявото отделение, ако прането е просто, без накисване. Ако перете с накисване, сложете праха и в дясното отделение. Е, балсамът е по ваша преценка; ако го добавяте, изсипете го в средното отделение.

Почистване и грижа

Преди да изперете пералнята, изключете я от контакта, за да не се излагате на опасност. Когато избърсвате оборудването отвън, можете да използвате мек сапунен разтвор и без почистващи прахове или разтворители. След измиване избършете всичко със суха кърпа.

Препоръчително е да избършете барабана след всяко пране със суха кърпа, както и да избършете водата в гумения маншет. Така ще се предпазите от мухъл и миризма. Ако трябва да премахнете котления камък от вашата машина и да отмиете варовика, използвайте специални продукти. Но не забравяйте, че те съдържат киселини, така че трябва да се използват с повишено внимание.

Отделно трябва да измиете дозатора за прах и балсам; това може да се прави на всеки 3-4 измивания. Кюветата се издърпва от машината чрез натискане на вдлъбнатината на вложката в центъра. Също така трябва редовно да почиствате дренажния и филтъра за пълнене, това не е необходимо често, но не забравяйте за тези подробности. Дренажният филтър се намира в долната част на машината, а мрежата на маркуча за подаване на вода се намира на кръстопътя на този маркуч с корпуса на пералната машина.

И така, пералнята Bosch има доста добри инструкции. Предадохме накратко основното му съдържание и ако имате въпроси, можете да видите връзката към пълната версия на ръководството по-долу.

Вижте пълните инструкции

   

40 читателски коментара

 1. Граватар Виктор Виктор:

  Как се разглобява

 2. Граватар Виктор Виктор:

  Когато включите прането, има късо съединение, главният прекъсвач избива

  • Граватар Светлана Светлана:

   Имам същото. Какво да правя?

  • Граватар Сергей Сергей:

   Беше същото. Те сами смениха нагревателя и това е. Старият изгоря и попадна вода върху бобината.

  • Граватар Кирил Кирил:

   Проверете четките. Това се случи с мен, защото четките бяха износени до жиците. Сменихме ги и всичко замина.

  • Граватар Алла Алла:

   Нагревателят се повреди, случваше ни се.

 3. Граватар Виктор Виктор:

  Колко струва един нагревателен елемент?

 4. Граватар Олга Олга:

  Имам машина Bosch Max 40 и въпросът е: какво да направя, ако започнах прането и забравих да излея гела? Отворих го при пране и бързо го изсипах в желаното отделение, след малко всичко се наводни..

  • Gravatar Мика Миха:

   глупаво.

  • Gravatar Guest Гост:

   Правя това през цялото време. Всичко е наред.

 5. Граватар Наталия Наталия:

  Какво е времето за пране за режимите?

 6. Граватар Дмитрий Дмитрий:

  При каква температура могат да се перат пердетата от тюл и коприна?

 7. Граватар Аня Аня:

  Кой бутон е бързото пране?

  • Gravatar Tata Тата:

   За бързо пране използвам режим за вълна 30 градуса

 8. Граватар Анна Анна:

  На панела кое е бързо измиване?

 9. Граватар Таня Таня:

  Как да блокирам от дете?

 10. Gravatar на Яна Яна:

  Дренажът ми на Bosh maxx 40 е счупен, какво да правя и колко ще струва ремонта? В машината има вода.

  • Граватар Денис Денис:

   Помпата струва 3000 със смяна.

 11. Граватар Ларник Ларник:

  Колко време отнема прането в машина Bosch?

 12. Граватар Михаил Майкъл:

  Климатикът не излиза от трета клетка. Какво да правя?

 13. Граватар Алена Альона:

  Какво става, ако индикаторът за край на прането мига и вратата е заключена? Явно счупен. Не изстисква и не източва вода. Краят на машината?

  • Граватар Анна Анна:

   За мен е същото. Не се оттича. Пране, покрито с пяна. И вратата не се отваря. Червеният бутон мига.

  • Граватар Валери Валери:

   Проверете близо до канализацията, къде е помпата.

   • Граватар Наталия Наталия:

    Как да проверя? Днес се опитах да измия цял ден, но нямаше изплакване (гелът все още е в отделението), лампичката мига. Вече го пробвах в различни режими, но когато дойде време за изплакване, пак се случва!

  • Граватар Мурат Мурат:

   Трябва да сменим помпата, сигурно има забит чорап. Това ми се случи два пъти, струва 500 рубли и можете да направите всичко сами.

 14. Граватар Лена Лена:

  Моля, кажете ми, настроих го на 60, мие повече от 2 часа. Трябва да го изключите и ръчно да го настроите на изплакване и центрофуга. Защо така каква е причината?

 15. Граватар Вера вяра:

  Преведете назначенията на бутоните на панела на машината Bosch Maxx 4

 16. Милан Граватар Милано:

  Добър ден, някой знае ли защо не работи градусният режим? Прането продължава, но водата е студена. Благодаря ти.

 17. Gravatar на Chynara Чинара:

  Включих го, вече минаха 3 часа и не мога да го изключа. Там все още няма въртене. Не разбирам как да изключа и отворя вратата. Някой знае ли? Помогнете ми моля!

 18. Граватар Виталий Виталий:

  11 години без нито една повреда. Направиха ремонт на банята, смениха всичко. Искаха и кола, но жена ми промени решението си. Малко бяло, не отказва. Браво Бош!

 19. Граватар Соня Соня:

  Здравейте, как мога да активирам бързо измиване? Помогнете ми моля.

  • Граватар Катя Кейт:

   Няма начин. Този модел губи половин ден за една отметка.

 20. Граватар Саша Саша:

  Как да включите въртенето?

 21. Граватар Сергей Сергей:

  Къде са инструкциите?

 22. Граватар Вал Вал:

  Как да развия помпата? Нашият капак на помпата се завърта само малко наляво и не излиза.

 23. Граватар Светлана Светлана:

  Машината ми работи от 2003 г., но преди месец се развали... жалко. Пералнята е супер!

  • Граватар Елена Елена:

   А моята се разваля от 2003 и вчера точно 17 години без нито една повреда :)

 24. Gravatar на Нат Ната:

  Включих пералнята за първи път. Машината работеше и тогава чух трясък. Тичам до пералнята, а тя буквално подскача. Опитах се да го изключа, не реагира, извадих го от контакта. Какво да правя?

 25. Граватар Борис Борис:

  Всяка операция - центрофугиране, изплакване или източване - се изключва след 3 минути.

 26. Граватар Демян Демян:

  Тя служи 18 години. Нагревателното тяло е сменено преди три години. Работи още три години и започва да се проваля напълно. Днес се развали - започна много да вибрира и да подскача и спря да поема вода. Жалко. Сега не можете да си купите такъв от вашия собствен.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня