Декодиране на маркировките на перални машини Bosch

CM Bosch маркировкаСлед като дойдоха в магазина, за да купят нова пералня Bosch, купувачите се интересуват от закупуването на модел, който е сглобен в Германия или поне в ЕС. Защо? Да, защото качеството на сглобяване на „европейците“ е много по-високо. Продавачите могат да „подхлъзнат“ машина, сглобена в Китай или дори Русия под прикритието на немска технология. Възможно ли е да разпознаете измамата още в магазина? Разбира се, че можете, маркировките на пералня Bosch ще ни помогнат. Ако го прочетете правилно, можете да получите цялата необходима информация, така че нека се научим как да го четем.

Страни на сглобяване

Първо, нека се научим да разпознаваме частите от маркировката, които ни казват за страната на сглобяване на пералната машина Bosch. Можете да определите произхода на пералнята на първо място по буквения индекс, който може да се намери в края на маркировката на конкретен модел.

 1. OE - ни казва, че машината е произведена в Русия, Беларус или Украйна.страна настрани
 2. EE - този индекс показва, че машината е сглобена в Испания.
 3. BY - ни казва, че пералнята Bosch е произведена в Източна Европа.
 4. GB - този индекс ни казва, че машината на Bosch е сглобена в Обединеното кралство.
 5. EU - този индекс показва, че пералнята е произведена в Източна или Западна Европа.

 

Какво означава този или онзи префикс на индекса е много важно, но трябва да разберете, че не всички обозначения имат такива префикси. Освен това е невъзможно да се определи точно страната на произход с помощта на индекса. Трицифрен буквен код в самото начало на маркировката ще ви помогне да направите това с конкретна пералня Bosch. Нека дадем конкретни примери.

 1. WAS - означава, че този модел е сглобен в Германия.
 2. WLX - тези перални също се сглобяват в Германия.
 3. WAE – този код означава перални машини, произведени в Полша или Турция, с изключение на модела с маркировка WAE28441, който се сглобява в Германия.
 4. WLF - в повечето случаи този код обозначава оборудване, сглобено в Германия, ако цифровият код завършва с 4 или 5 - в Китай.
 5. WAA е обозначението за модели, произведени в Турция.
 6. WOT – Перални Bosch от Франция.
 7. WOR - това оборудване е сглобено в Полша.
 8. WFX е старо наименование, което идентифицира перални машини, сглобени в Полша.
 9. WLM е код, който идентифицира китайско оборудване.

Горните кодове обозначават голямо разнообразие от перално оборудване от Bosch: тясно, пълноразмерно, вертикално и с предно зареждане.

Общо описание на различните модели

Дешифрирането на маркировките може да ни разкрие много повече от страната на произход на машината Bosch. Ако правилно дешифрираме обозначението на маркировката, ще научим за основните параметри на конкретен модел, без дори да погледнем неговите инструкции. Нека започнем с обозначенията, които показват дали пералнята принадлежи към определена серия. Днес Bosch произвежда няколко линии перални машини: 2 Classixx, 4 Maxx, 6 Avantixx, 8 Logixx и др.

Серия SM Bosch

Има линийки, които са обозначени с група буквени символи. Решихме да насочим вниманието ви към тях.

 1. WAE - този код обозначава стандартния Maxx 6 с или без дисплей.
 2. WLX – с този код производителят обозначава Maxx 5 с тесен корпус и дисплей (в някои случаи няма дисплей).
 3. WFR - този трицифрен код показва пълноразмерна пералня Bosch Maxx Comfort с предно зареждане и добър дисплей.
 4. WAA - след като сме видели този код, трябва да знаем, че това е пералня Classixx 5 с дисплей.
 5. WFX е стандартен Maxx Advantage с отличен дисплей.
 6. WOT, WOR - и тези кодове, както може би се досещате, обозначават пералните машини Bosch с горно зареждане.
 7. WFCX – Този рядък четирицифрен код ни насочва към Maxx Advantage с персонализиран тесен корпус и екран.

Дадохме доста примери, но все още не сме разкрили напълно маркировка. Дойде време да преминем от разпръснати примери към практическо декодиране. Нека разгледаме по-отблизо пералнята Bosch WLT20271OE.

SM маркировка на Bosch

Първата буква от обозначението на маркировката се повтаря постоянно. Който и модел да вземеш, ще започва с W. Защо е така? Да, защото W е пералня. Втората буква ще зависи от вида на устройството за пране, с което трябва да работим. В нашия случай това е буквата L, но могат да се използват буквите O, A, K или I:

 • L – пералня с тесен корпус 45 см с хоризонтално зареждане;
 • I – машина за вграждане с хоризонтално зареждане;
 • O – перална машина с вертикално зареждане;
 • А – машина с дълбочина 60 см и хоризонтално натоварване;
 • K – тази пералня може да суши дрехи.

Третата буква от обозначението на маркировката показва серията, към която принадлежи даден модел. За да разберете какво означава това, нека дадем конкретни примери. В нашия случай това е буквата T, но може да бъде K, G, H, S, W или Y.

 1. Буквите K или T показват, че моделът принадлежи към серия 6.
 2. Буквите G или H показват, че машината принадлежи към 4-та серия.
 3. Буквите S или W ни казват, че шайбата е от 8-ма серия.
 4. Буквата Y идентифицира машината като домашен професионален уред.

Продължаваме да дешифрираме обозначението на маркировката. След третата буква имаме числото 20. То показва максималната скорост на центрофугиране. Какви опции има: 20 – 1000 rpm, 24 – 1200 rpm, 28 – 1400 rpm, 32 – 1600 rpm, 36 – 1800 rpm, 40 – 2000 rpm.

Следващите две цифри показват вида на управление на пералната машина Bosch. В нашия пример числата са 27, те означават електронно управление. Има и механично управление, но почти не се среща в днешно време. Последната цифра показва дизайна на машината, в нашия случай 1 – класически дизайн. Повечето модели се произвеждат само в класически дизайн, така че числото 1 винаги присъства във всички маркировки.

Последните два знака, както може би се досещате, са буквен индекс, който определя произхода на пералнята. В нашия пример това е OE, което означава, че машината е произведена в Русия, Беларус или Украйна. Най-вероятно говорим за руския модел.

Купувачите не харесват руските перални машини Bosch. Гаранцията им е само година, сглобката им е отвратителна и не издържат дълго, въпреки че са по-евтини от "европейците".

WM16S740

За да „хванете нещата“ и да се научите незабавно да дешифрирате всяко обозначение на една или друга перална машина Bosch, трябва да практикувате колкото е възможно повече. Ние ще направим това, като по пътя даваме интересни примери за вас, нашите читатели. Нека разгледаме по-отблизо машината Bosch WM16S740.

Всичко е ясно с първата буква, но все още не сме срещнали втората буква - М. Какво означава това в този контекст? Всичко е много просто: буквата M показва, че тази пералня има предно зареждане. Първата цифра от маркировката ни е 16. Това е скоростта на барабана; в този модел скоростта на центрофугиране достига 1600 оборота в минута.

Bosch WM16S740В нашия пример числовата серия е прекъсната от буквата S. Тя показва вида на платформата, на която е направен конкретен модел. Има няколко платформи: A, E, S, F, T и X. S означава новата платформа F20.

 1. A е базовата платформа FX 60 cm Entry.
 2. E е една от най-старите FV 60 cm базови платформи.
 3. F – тясна платформа SX 44 cm Entry.
 4. T – вертикална PV платформа.
 5. X – тясна усъвършенствана платформа SV 44см.

Последните три цифри от маркировката WM16S740 вече не са толкова интересни. Те ни показват вида на управлението на пералната машина и нейния дизайн.

WLG2416MOE

Bosch WLG2416MOEДруг интересен пример е маркировката на Bosch WLG2416MOE.Нека го дешифрираме. W - всички разбират, че това е пералня. L – модел с тесен корпус. G – принадлежност към старата линия тесни перални машини. 24 е, както може би се досещате, скоростта на барабана – 1200 об/мин. След това имаме числото 1, което показва не дизайна, а генерирането на системата за управление. В този случай имаме работа с по-младото (доста примитивно) поколение.

Какво следва? Следва номер 6. Това число ни показва вида защита срещу течове. Има машини с пълна защита срещу течове, която се обозначава с цифрата 4; в нашия случай частичната защита е номер 6.

Числата свършиха и ни останаха три букви. Да започнем с буквата М. Тя ни казва, че моделът е модифициран. Последните две букви са индексът на производителя. OE - пералнята е произведена в Русия, Беларус или Украйна.

WAS20443OE

Bosch WAS20443OEПълното име на модела е Bosch Logixx 8 VarioPerfect WAS20443OE, но ни интересува втората буквено-цифрова част от маркировката. A – машината е с предно зареждане. Буквата S идентифицира машината като оборудване от премиум клас с натоварване до 8 кг. 20 е скоростта на въртене на барабана, в случая 1000 об/мин. След това числото 4 показва, че машината има цифров дисплей.

Какво следва, а след това имаме числото 4, което показва, че машината има пълна защита срещу течове на вода. Числото 3 показва вида на дизайна на корпуса. Остават две букви от индекса на производителя OE, но вече знаем какво означават.

WAE24460OE

За да консолидираме нашия успех, нека дешифрираме друго обозначение за маркиране Bosch WAE24460OE. Сега можем да направим това относително лесно. Така че да започваме. Буквата А ни казва, че люкът на тази пералня не е отгоре, а отпред - предно зареждане.Следващата буква E ни казва, че това не е обикновена свободностояща машина, а вградена и дори можете да окачите врата на нея, тъй като на предната стена на кутията има закопчалки за панти.

Освен това всичко е по-просто. 24 - означава, че машината може да върти дрехи със скорост до 1200 оборота в минута. 4 е най-пълната защита срещу течове на вода. 6 – модерен цифров дисплей. 0 – стандартен дизайн. OE – произведени в Руската федерация, Беларус или Украйна.

Това е цялото декриптиране. Ако имате добри инструкции, можете бързо да разберете какво означават определени символи в маркировката на определена перална машина Bosch. Остава само да отидете в магазина и да купите най-добрия „домашен помощник“. Но имайте предвид, че закупуването на добра машина е само половината от битката, трябва да се научите използвайте пералня Bosch, а това е тема за отделна публикация.

   

6 читателски коментара

 1. Граватар Алексей Алексей:

  WAN280L8SN – декриптиране.

 2. Граватар Алекс Алекс:

  Ние използваме WFCX2460OE от 18 години. И така, къде мислите, че е събрано?

 3. Граватар Сергей Сергей:

  WGA242XVOE?

 4. Граватар Алексей Алексей:

  Русия

 5. Gravatar макс макс:

  Страна производител Bosch wag28400?

 6. Граватар Марина Марина:

  Добър ден. Можете ли да ми кажете дали контролният модул (дисплей) от машината Bosch Maxx Comfort 2441 ще пасне на Bosch Maxx Comfort 2830?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня