Грешка H2 на пералня Samsung

грешка H2 в SamsungАко няколко минути след началото на прането на дисплея на вашата пералня Samsung се появи код за грешка H2, тогава трябва да помислите за ремонт на оборудването. Освен това тази грешка е точна индикация за неизправност. Какво да направите в тази ситуация, дали да се обадите на специалист - ще говорим за това.

Декодиране на грешката

В пералня Samsung грешката h2 се появява доста често. Това съобщение се дешифрира по следния начин: отоплението на водата не е възможно поради повреда на отоплителната система. Колкото и реклами да възхваляват керамичните нагреватели в машини от тази марка, остава фактът, че те не са толкова добри. По-скоро те могат да се нарекат слабото място на пералните машини Samsung.

И така, на дисплея се появява грешка H2, ако в рамките на десет минути водата в барабана не се загрее с повече от 2 градуса. Това може да се случи по различни причини:

 • нагревателният елемент е изгорял, което се случва най-често, когато се появи тази грешка;
 • температурният сензор е повреден;
 • проводниците между нагревателния елемент и контролния модул са повредени;
 • повреда на електронния модул.

Ако пералнята няма дисплей, потребителят се уведомява за неизправност чрез индикатори на контролния панел. В случай на липса на нагряване на вода, всички светлини ще мигат, с изключение на светлините за температура на нагряване при 400С и 600С или температура 600При студена вода тези двойки индикатори ще останат светещи, вместо да мигат.

индикация за грешка H2

H2 и 2H - има ли разлика?

Потребителите често бъркат код за грешка h2 с информационно съобщение 2h. Всъщност те не са едно и също нещо. Ако в първия случай това е сериозна неизправност, то във втория случай това е просто показване на оставащото време на програмата. Английската буква h означава часове, съответно 2h – два часа.

Важно е, че когато се появи код за грешка h2, машината може да спре да работи напълно и прането няма да започне. Въпреки че при някои модели перални машини процесът на пране се извършва в студена вода. Това е лесно за разбиране, ако докоснете стъклото на вратата с ръка, когато нагрявате водата, тя трябва да е топла. Що се отнася до съобщение 2h, машината се държи според очакванията, не възникват повреди.

Смяна на нагревателния елемент и температурния датчик     

Нагревателен елемент в пералня Samsung изваден през предната стена. Това усложнява процеса на подмяна на части, ще трябва да разглобите почти цялото тяло на машината. Преди това подгответе няколко отвертки и мултицет. След това следвайте алгоритъма:

 1. извадете резервоара за прах от машината и развийте дренажния филтър;
 2. развийте горния капак и временно го отстранете настрани;
 3. развийте винтовете, които държат предния панел на пералнята и внимателно го извадете и поставете върху машината, така че да не пречи;
 4. С помощта на плоска отвертка отстранете долния пластмасов панел;
 5. сега трябва да поставите гумения маншет в барабана, като първо премахнете металната скоба на маншета;
 6. Намираме винтове по периметъра на предната част на кутията и ги развийте;
 7. свалете панела;
  подмяна на нагревателен елемент_1
 8. По-долу под резервоара, до противотежестта, намираме контактите на нагревателния елемент, с помощта на мултицет измерваме съпротивлението, за да се уверим, че частта е изгоряла;

  ! Работен нагревателен елемент има съпротивление от 25-30 ома, изгорял ще покаже 0 или 1 на дисплея.

 9. Сега изключваме контактите от нагревателя и развиваме централния болт;
  смяна на нагревателен елемент_2
 10. С разтърсващи движения се опитваме да отстраним нагревателния елемент, ако частта не се поддаде, напръскайте основата с WD-40 и оставете за няколко минути;
 11. Преди да инсталирате нова част, почистете седалката от отломки и чужди малки предмети;
 12. След като инсталирате нагревателния елемент, можете да сглобите машината, като изпълните стъпките в обратен ред.

Ако причината за грешката не е нагревателният елемент, а температурният сензор, тогава за да го смените, ще трябва да свършите не по-малко работа. В крайна сметка температурният сензор се намира в основата на нагревателя, при някои модели до нагревателния елемент, в тялото на резервоара, както виждате на снимката по-долу.

температурен сензор в Samsung

Сменете тази част и сглобете отново машината. Проверете функционалността след приключване на ремонта.

Ремонт на окабеляване и контролен модул

Най-честата причина за липса на отопление е електричество или електроника. За да коригирате сами такава неизправност, трябва да имате умения в тази област. В противен случай най-накрая можете да изпратите електронния модул на депото. Факт е, че в някои случаи платката може да бъде ремонтирана, достатъчно е да запоите повторно някои изгорели елементи и писти.

! Също така е важно, че при пълна подмяна на контролния модул може да се наложи да инсталирате софтуер, което е много трудно да направите сами.

Идентифицирането на тези елементи обаче не е толкова лесно. Ето защо най-често с такъв проблем се обръщат към специалист, ще бъде по-евтино и ако парите са твърде много, тогава определено ще спестите нервите си.

Що се отнася до окабеляването, това е малко по-лесно за справяне, ако знаете как да работите с мултицет. Ще трябва да позвъните един по един на всички проводници, преминаващи от контролната платка към нагревателя, и след това да смените счупения проводник.

И така, появата на грешки h2 на дисплея на пералня Samsung води до сериозни проблеми, чието решение в повечето случаи се доверява на експертите.Ако сте решени да направите всичко сами, ние не ви обезсърчаваме, а ви желаем успех!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня