Грешка 3e в пералня Samsung

грешка 3e в SamsungПри пералните машини на Samsung грешка 3e не е толкова често срещана, колкото всички останали, но въпреки това може да създаде много трудности за потребител, който внезапно загуби „домашен асистент“ в момент, когато се нуждае от него толкова много. Когато се появи тази грешка, както всички други грешки, измиването спира и не се възобновява, докато причината за проблема не бъде отстранена. Нека започнем да установяваме причините за грешка 3e и в същото време да я дешифрираме.

Моментът на появата на кода и неговите аналози

Грешка 3e се появява доста рядко произволно. По-често той „изскача“ на определени етапи от програмата за пране, разкривайки определен модел. Представете си, че пералня Samsung започва да пере дрехи. Напълва се вода, барабанът постепенно започва да се върти и изведнъж настъпва замръзване, машината спира да върти барабана и в същата минута на дисплея се появява грешка 3e. Случва се и различно.

 • Стартирате програма за пране на автоматична пералня Samsung.
 • Машината изтегля вода и извършва прането.
 • След това пералнята източва мръсната вода, събира чиста вода за изплакване и започва изплакването.
 • Това трябва да бъде последвано от етапа на предене, но предене не се случва. Машината, след като завърти малко барабана, замръзва, давайки код за грешка 3e.

След изплакване машината се опитва да завърти барабана до повече или по-малко прилична скорост, но това не се случва.

Ако срещнете точно горните симптоми, но на дисплея се появява различен код, не забравяйте, че грешка 3e има аналози, които имат подобна интерпретация.Много е възможно да срещнете кодове: 3C, 8E, EA, 3e1, 3e2, 3e3, 3e4, 3c1, 3c2, 3c3, 3c4, 8c1, 8c, 8c1. Има доста аналози, лесно е да направите грешки, така че бъдете внимателни. Код EA е типичен за перални машини, пуснати преди 2008 г., но кодове 8E, 8e1, 8c, 8c1 са типични за перални машини, по-млади от 2013 г.

Възниква друг въпрос: как се появява код за грешка 3e на перални машини Samsung, които нямат дисплей? На снимката по-долу ще видите отговора на него. Когато възникне такава грешка, на дисплея светват две лампички 400C и след това Bio 600C. Но това не е всичко, индикаторите, показващи програмите за пране, ще започнат да мигат бързо.

грешка 3e на перални машини Samsung без дисплей

Как се дешифрира?

Както винаги, нека започнем с буквално обяснение на грешка 3e. Това означава, че има проблем с оборотомера или двигателя. Едва ли ще се задоволим с толкова дълго описание на грешката, така че ще се опитаме да я дешифрираме по-подробно. Първо, нека дешифрираме двойните грешки, които се появяват при някои модели перални машини на Samsung вместо кода 3e.

 1. Грешка с EA кода се дешифрира точно по същия начин като 3e, просто този код е бил използван при по-стари модели перални машини на Samsung, но вече говорихме за това по-горе.
 2. Кодове 8e, 8c, 8c1 означават проблеми със сензора за вибрации, който е инсталиран на най-модерните модели перални машини.

Сензорът за вибрации е устройство, което ви позволява да контролирате движението на барабана в различни равнини, докато конвенционалният тахометър може да контролира само неговите обороти.

 1. Грешка 8e1 показва сериозни неизправности в управлението на двигателя, всъщност пълна загуба на комуникация със сензора за вибрации или тахометър.
 2. Е, грешки от серията 3C могат да се появят поради загуба на мощност на двигателя в пералня Samsung.

Защо се появява кодът?

Обикновено проблемите, които тази грешка „символизира“, могат да бъдат разделени на две категории. Първата категория включва проблеми, които не причиняват повреда на частите и компонентите на пералнята Samsung, а втората категория включва по-сериозни повреди, които създават необходимостта от извършване на сериозни ремонти на „домашния асистент“. И така, нека започнем с прости проблеми.

На пръв поглед може да изглежда смешно, но такива тривиални неща като претоварването на барабана с пране могат да доведат до грешка с код 3e или 3C. Ако поставите твърде малко пране, може да се появи грешка 3C. Тези кодове могат също да символизират задръстване на барабана поради попадане на чужди предмети между резервоара и барабана, ако двигателят няма достатъчно мощност, за да преодолее задръстването. Всяка от горните грешки може да се появи поради краткотраен срив в системата за самодиагностика и ако това е така, имате голям късмет - не е нужно да коригирате нищо.

оборотомерНека да преминем към втората категория грешки. Грешка 3e може да е резултат от пълно изгаряне на тахометъра и пълна загуба на комуникация с него. Ако вашата пералня Samsung има сензор за вибрации вместо оборотомер, може да възникнат подобни проблеми с нея. И с двигателя не всичко върви гладко. Когато се появи грешка 3C, можете да прецените загубата на мощност на двигателя поради износени четки или счупена намотка.

Тахометърът може да генерира неправилни сигнали поради окисляване на магнитния пръстен или вала на двигателя. Също така мръсотията попада между вала на двигателя и пръстена на оборотомера, което причинява същите проблеми. Отслабването на сигнала на тахометъра или периодичното му изчезване може да се дължи на лошо закрепване на този сензор към двигателя; всичко това също може да генерира код за грешка 3e.

Една от най-редките причини за грешка 3e и нейните аналози е отслабеният задвижващ ремък. Поради такъв проблем двигателят не може да набере обороти и да завърти барабана, което понякога се възприема от системата за самодиагностика на пералнята като проблем с двигателя, поради което издава код 3e.

Както можете да видите, има доста случаи на код 3e и неговите аналози, така че бъдете изключително внимателни да не объркате нищо, това ще забави времето за отстраняване на неизправности.

Премахване на причините

Е, изброихме причините за грешка 3e в пералня Samsung, сега нека да разберем как да ги отстраним. Да вървим по ред.

 • Ако случайно не успеете да добавите неща в барабана на пералнята или, напротив, претоварите го и това доведе до грешка 3e, ще се поправите. Изключете машината от захранването, извадете излишните дрехи или добавете допълнителни, ако липсват, и след това стартирайте пералнята отново - проблемът ще бъде решен.
 • Когато барабанът задръства, положението е по-лошо. Ако в резервоара попадне чужд предмет, ще трябва да го извадите през отвора за нагревателния елемент, а за да премахнете нагревателния елемент, ще трябва да премахнете предната стена на пералня Samsung. Как най-добре да направите това е описано в статията. Пералня Samsung показва грешка HE2. Веднага след като успеете да премахнете нагревателния елемент, можете да пъхнете ръката си в дупката и да извадите от дъното на резервоара това, което случайно е попаднало там.
 • Ако има краткотрайна неизправност на пералнята, просто трябва да я рестартирате, като я изключите от захранването за 5 минути и след това я включите отново. Грешка 3e или подобна трябва да изчезне.
 • Ако оборотомерът изгори, той трябва да бъде сменен с нов, подобен.Развиваме задната стена на шайбата, отстраняваме задвижващия ремък, така че да не създава смущения, отстраняваме окабеляването от двигателя и го развийте. Премахваме стария оборотомер от двигателя и монтираме нов.

За да се уверите, че частта е дефектна, проверете я с мултицет.

 • Ако двигателят е загубил мощност, четките трябва да се проверят и сменят. Отстрани на тялото има електромоторни четкималки винтове, които трябва да се отстранят, за да се премахнат графитните пръти с пружина. Наричат ​​се четки, защото се търкат в движещата се част на двигателя с четки и могат да се износят. Ако това се случи с поне една четка, сменете и двете наведнъж.
 • Прекъснатата връзка с оборотомера се лекува чрез щателна проверка и почистване на този елемент. Необходимо е да почистите добре вътрешния магнитен пръстен от оксид и мръсотия, след което контактът ще бъде възстановен. В същото време проверяваме и целостта на проводника, захранващ сензора, и неговия контакт.
 • Ако все още срещате грешка 3e, която е причинена от отслабен задвижващ ремък, трябва незабавно да смените ремъка. Недопустимо е да продължите да работите с пералната машина с такъв колан. Прочетете статията за това как да смените тази част. Как да поставите колан на пералня?

Обобщавайки, отбелязваме, че грешка 3e е не само многостранна сама по себе си, но има и много аналози, които не винаги се дешифрират по същия начин. За да разберете всичко това повече или по-малко подробно, прочетете публикацията отново и ви желаем късмет и търпение!

   

7 читателски коментара

 1. Граватар Радмир Радмир:

  UBL SAMSUNG DC64-01538A може да е причината за грешка 3e?

 2. Граватар Виктор Виктор:

  Браво, скъса ми се ремъка и се откъснаха кабелите от оборотомера, благодаря за съвета.

 3. Граватар Сергей Сергей:

  Благодаря за съвета, сензорът на Хол е малко прашен.

 4. Граватар Вал Вал:

  Благодаря на разработчиците на сайта, помогна!

 5. Граватар Виктор Виктор:

  И къде е отговорът на главния въпрос: защо пътеката изгоря? Премахнахте последствията, но не открихте причината.

 6. Граватар Богдан Богдан:

  Моля, кажете ми, Samsung eco bubble машина 7 кг модел WF72F5E5P4W, Барабанът потрепва, но не се върти. Смених контролната платка с нова, но проблемът не изчезна. Няма оборотомер на двигателя. Моторът е инверторен, машината работи 2 месеца.

 7. Граватар Никита Никита:

  Решихте ли проблема, иначе имам същото, но серия wf80?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня