Сушилнята не загрява

Сушилнята не загряваДомашната сушилня е незаменим домакински уред, който помага за ускоряване на процеса на сушене на дрехите. Въпреки това, както всяка друга технология, тя може да има проблеми. Най-честият проблем е, че сушилнята не загрява. Днес ще ви кажем защо може да възникне такъв дефект и ще се опитаме да ви помогнем да го премахнете.

Диагностика за откриване на проблема

Има много причини вашата сушилня да не загрява и те могат да бъдат доста неочаквани. На първо място, трябва да се уверите, че устройството е почистено от прах и мръсотия, след което преминете към по-задълбочена диагностика. Ще трябва да направите следното:

 • свалете горния капак на сушилнята;
 • намерете контролния модул (изглежда като платка с много възли);
 • проверете съпротивлението на контактите.

За да направите това, ще ви е необходим мултицет: настройте го в режим на съпротивление на Ом и след това свържете сензора за ниво на водата към първите четири контакта. Петият и шестият са отговорни за нагревателния елемент (нагревателен елемент). Ако вашата пералня има ключалка за бързо освобождаване, тогава следните пет контакта са отговорни за нейната работа; в случай на стандартна ключалка, три контакта. Конекторът "j1" отговаря за захранването на целия модул. Обадете се на контактите един по един със сондите на мултиметъра и ако стойността е нула или безкрайна, това означава, че елементът е повреден.

След успешен тест за съпротивление е препоръчително да проверите и за възможни течове!

Обикновено модерните модели сушилни са оборудвани с функция, която автоматично изключва нагревателния елемент, ако бъдат открити течове. Важно е обаче да се отбележи, че в такива ситуации машината ще изведе код за грешка. Ако липсва, все още трябва да проверите тази точка.проверете нагревателния елемент с мултицет

Преди да започнете, разгледайте внимателно гуменото уплътнение на вратата на вашата сушилня. Граничи с отвора за зареждане на пране. Ако забележите пукнатини, порязвания или разкъсвания по маншета, не забравяйте да го смените.Същото важи и за маркучите за подаване на вода и дренаж. Проверяването им за течове е толкова лесно, колкото премахването на крушите: потопете ги в пълна вана; ако има дупки или пукнатини в маркучите, от тях ще започнат да излизат мехурчета.

Проверката на качеството на уплътнението също е важна стъпка в поддръжката на сушилнята. В нормално работещо устройство влагата трябва да кондензира и да се събира в специално отделение. Ако корпусът е загубил уплътнението си, по стените в близост до устройството ще започне да се появява влага и въздухът ще стане влажен. Тези признаци показват наличието на пукнатина в корпуса. Може да успеете да отстраните този проблем сами, но все пак ви препоръчваме да се свържете със сервизен център за помощ.

След това почистете контактните повърхности от мръсотия с тампон, напоен със спирт. Извършете рутинна проверка, запоете счупвания и поправете повредените проводници. Само след тези манипулации можете да стартирате програмата и да се уверите, че вашият „домашен асистент“ работи.

Вторични причини за липса на отопление

Вашата сушилня не загрява може да се дължи на различни причини. Те често са взаимосвързани и изискват поетапен подход за разрешаване. Проблемът може да е:

 • в малък товар;
 • в неработещ компресор;
 • в изгорял нагревателен елемент и термичен предпазител;
 • захранващата платка е дефектна;
 • в запушен кондензатен уловител.

Един от ключовите фактори, които влияят на сушилнята да не се нагрява, е дефектен нагревателен елемент. Той е отговорен за създаването на необходимата топлинна енергия. Ако елементът вече не осигурява достатъчно топлина по време на процеса на сушене, е настъпило износване, изгаряне или друга повреда.Сушилня LG спира да нагрява

Дефектните термостати също могат да накарат вашата сушилня да не загрява въздуха. Обикновено те отговарят за контролирането на температурата и изключването на нагревателния елемент, когато тя надвиши определен диапазон. Ако термостатът е повреден, това може да доведе до лошо регулиране на температурата, което ще се отрази негативно на процеса на отопление.

Друга често срещана причина е изгорял предпазител.Това може да се случи с него поради късо съединение или дефект в самия блок. Първото нещо, което трябва да направите, е да изключите устройството от захранването, за да предотвратите всички негативни последици. След като изключите машината, трябва да намерите местоположението на предпазителя и да смените дефектния елемент с нов.

За да предотвратите подобни ситуации в бъдеще, е изключително важно да проверите мрежата за претоварване, да се уверите, че сушилнята е правилно свързана и заземена, а също така е необходимо периодично да диагностицирате устройството!

Друго нещо, което трябва да имате предвид, е запушен въздуховод. Ефективността на системата за обмен на въздух, която е отговорна за циркулацията и отстраняването на горещия въздух, влияе пряко върху самия процес на сушене. Препятствия като прах, влакна или други материали могат да блокират въздушния поток и следователно да намалят ефективността на отоплението. Редовното почистване и поддръжка на вентилационната система ще ви помогне да поддържате вашата сушилня да функционира правилно. За да направите това ще ви трябва:

 • извадете филтъра от сушилнята;
 • отстранете всички замърсители от повърхността на капана;
 • с помощта на четка или прахосмукачка отстранете всички мъхове, натрупани във филтъра;
 • отидете до вентилационния маркуч и внимателно го откачете от двата края.

Също така си струва да обърнете внимание на този елемент и да го проверите за наличие на мъх и други препятствия. Ако се е натрупала твърде много мръсотия, използвайте четка или прахосмукачка с гъвкава приставка, за да отстраните всички останали остатъци от маркуча. Уверете се, че няма прегъвания и нищо не пречи на въздушния поток.

След това ще трябва да почистите самата вентилационна система. За да направите това, ще ви трябва същата четка и прахосмукачка. Почистете старателно целия аспиратор, отстранете всички препятствия, които иначе биха могли да блокират вентила, и след всички тези стъпки прикрепете здраво вентилационния маркуч към сушилнята. Проверете отново плътността на връзките и се уверете, че никъде няма течове или пропуски.Табло за управление на сушилня Miele

Липсата на топлина в сушилнята може да бъде причинена и от дефектни таймери или контролни платки. Такива важни електронни компоненти са отговорни за регулирането на циклите на отопление и поддържането на оптимални температури. Всяка повреда в работата на тези елементи може да наруши функционирането на сушилнята и да я лиши от способността за отопление.

Ако следвате инструкциите, внимателно инспектирате всички части и внимателно ги смените, ще бъдете напълно способни да възстановите функцията за отопление на сушилнята. Ако все още не можете самостоятелно да идентифицирате причината за проблема, препоръчваме да се свържете с специалист. Той ще проведе по-подробна диагностика и ще отстрани всички неизправности. Не забравяйте, че редовната поддръжка и правилната експлоатация на вашата сушилня ще ви помогнат да избегнете много проблеми и ще удължите експлоатационния й живот.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня