Какъв размер на кабела е необходим за сушилня?

Какво напречно сечение на кабела е необходимо за сушилня?Когато се подготвяте за основен ремонт на кухня или баня, е много важно да помислите предварително за местоположението на електрическите и други комуникации. Дори ако все още не знаете какъв вид оборудване ще инсталирате в тези стаи, все пак си струва да помислите за това предварително. В днешната статия ще ви обясним какъв размер на проводника да изберете за вашата сушилня и ще ви кажем как да подготвите електрическата мрежа.

Захранващ кабел за сушилня

Преди да започнете работа, внимателно обмислете избора на проводник: трябва да вземете решение за неговото напречно сечение, брой ядра и материал, тъй като неправилно избраният свързващ елемент може да доведе до прегряване и неизправности. Не забравяйте да проверите мощността на вашата сушилня. Обикновено тази стойност е посочена на самия него или в инструкциите. Скаларната физическа величина на дадено устройство се измерва във ватове или киловати. Например, ако мощността на машината е 5 kW, по-добре е да вземете проводник от 6 kW.

Също толкова важен фактор е разстоянието от електрическото табло до сушилнята. Колкото по-голямо е разстоянието, толкова по-дебел ще трябва да се използва проводникът, тъй като с увеличаване на дължината съпротивлението също се увеличава, което в крайна сметка води до намаляване на напрежението. Обърнете внимание и на материала. Експертите препоръчват да се избягва използването на алуминиеви проводници за свързване на големи консуматори. Те смятат, че медните проводници са по-надежден избор, така че е по-добре да им дадете предпочитание.закупете подходящ проводник

След това трябва да вземете решение за броя на ядрата.Съгласно техническите стандарти, захранващият кабел на всяко модерно сушилно оборудване трябва да бъде заземен, което означава, че трябва да се монтира специален контакт. Трябва да изберете проводник с три проводника: един за фаза, втори за нула и трети за земя.

Неправилният избор на електрически продукт може да доведе до прегряване и късо съединение, което е опасно за Вас и Вашия дом!

Сега трябва да изчислите напречното сечение на трижилния проводник, който ще се използва за инсталиране на гнездото. Можем да споделим таблица, посочваща напречното сечение, ток и мощност, за които е проектиран кабел с подходяща дебелина, но решихме да не го правим. Първо, средната мощност на устройството е 2500 kW. Второ, споменахме по-рано, че за всеки случай е по-добре да изберете проводник с резерв за натоварване. Съобразявайки се с получената информация и препоръките на опитни специалисти, ние избираме трижилен меден проводник със сечение 2,5 mm и висококачествена изолация.Меден проводник

Струва си да се отбележи, че сушилнята включва цял комплекс от проводници и връзки. Те са тези, които го осигуряват с храна. Те включват:

 • мрежов изследовател;
 • кабел за управление и заземяване (единият за предаване на сигнал, другият за безопасност);
 • други кабели (от захранване на вентилатора или осветление).

Ако все още изпитвате определени трудности при избора на електрически проводник, по-добре е да се свържете с квалифициран специалист. Той ще извърши изчисления, като вземе предвид всички необходими фактори и ще даде препоръки за избора на оптималния проводник за вашата сушилня. По този начин ще можете да избегнете всички непредвидени последствия.

Други компоненти за свързване на сушилнята

Сушилнята е невероятно устройство, което прави сушенето на дрехи удобно. Въпреки това, за да свържете такова устройство, трябва да имате не само самото устройство, но и няколко допълнителни компонента. Не можем да минем само с един проводник; ще ни трябват още:

 • влагоустойчива муфа;
 • дифавтомат;
 • медни клеми и гнездова кутия;
 • пластмасов кабелен канал.дифавтомат

Необходимо е да се монтират влагоустойчиви контакти, тъй като сушилнята ще се използва в бани и кухни, където има влага и конденз. Инсталирането на difavtomat ще осигури надеждна защита срещу възможни повреди в електрическата мрежа. Използването на медни клеми ще допринесе за надеждното свързване на части от електрическото окабеляване, но в идеалния случай е по-добре да се избягват ненужни комбинации. Не можете да свържете медни и алуминиеви проводници. Сигурността трябва да е по-важна от спестяванията.

За да инсталирате гнездо с голямо натоварване, е важно да изберете само висококачествени гнезда, за да избегнете пожар. Обръщайки внимание на висококачествените продукти, вие гарантирате безопасна работа и избягвате бъдещи проблеми. Пластмасовият кабелен канал също трябва да бъде избран от най-добрите материали.

Някои експерти по електрическа инсталация смятат, че когато пуснете проводник в изкоп, изрязан в стена, можете да се справите без допълнителна защита, тъй като проводникът има собствена изолация. Въпреки това препоръчваме да бъде защитен, като се вземат предвид възможните непредвидени обстоятелства. Това може да стане с помощта на кабелен канал.

Може би трябва да спестите пари и да свържете сушилнята чрез удължителен кабел?

Много хора се опитват да спестят пари за електрически комуникации.И това като цяло е разбираемо, но си струва да си припомним, че подобен подход може да доведе до сериозни последици. Сушилнята не трябва:

 • свържете се към контакта чрез удължителен кабел;
 • свържете към изход, към който вече е свързан голям консуматор на енергия;
 • свържете към контакт с ненадеждно окабеляване.Защо е по-добре да не използвате удължителен кабел?

Защо се поставят такива ограничения? Всъщност всичко е много просто - сушилнята за дрехи консумира голямо количество електроенергия, което създава значително натоварване на електрическата мрежа. Максимално напрежение възниква, когато машината работи в режим на интензивно сушене при високи температури.

В такива моменти алуминиевите проводници в контакта могат да прегреят и да са потенциална причина за пожар!

Тук най-оптималното решение е да прекарате допълнителен проводник от ел. таблото до мястото на монтаж на сушилнята. Той трябва да е с подходящ размер и изработен от подходящ материал, за да осигури безопасно и надеждно захранване на влагоустойчивия контакт, през който ще се включва сушилнята. Този подход ще избегне риска от пожар и ще запази целостта на вашите скъпи домакински уреди.

Подготовка на електрическата мрежа за сушилнята

Преди полагане и свързване на проводника е необходимо да се определи оптималното местоположение на изхода. Важно е да се вземе предвид не само височината на разположението му, но и разстоянието от разпределителното табло. Трябва да се помни, че колкото по-далеч е изходът от него, толкова повече разходи ще са необходими за материали и работата по рязане на стената за жицата ще бъде дълга. Този процес е доста трудоемък, така че е необходим внимателен подход към избора на място за инсталиране.

Когато очертавате маршрута за жицата, не забравяйте да го маркирате с маркер на стената. Също така посочете мястото, където ще трябва да пробиете дупката за кутията на гнездото. Всички последващи действия ще зависят от какъв материал е направена стената, в която трябва да бъде направена канавката.нарязване на стени

Ако се състои от меки материали, тогава можете да използвате традиционни методи с помощта на чук и длето. В случай на стоманобетон ще е необходим стенорез или перфоратор в комбинация с мелница. С помощта на ударна бормашина пробиваме дупки по бъдещия канал и след това ги свързваме с длето и чук. В този случай ще се натъкнем на арматурата по пътя и за да улесним преминаването на жицата, ще трябва частично да я премахнем с мелница.

Започваме да издърпваме електрическия проводник от панела към изхода. Ще определим местата на проводниците (фаза, нула, заземяване), но все още няма да ги свързваме. Вие също ще трябва да инсталирате диференциален прекъсвач в таблото. Нека прекараме нулевите и фазовите проводници през дефаватора и свържете заземяването отделно.стенни врати

Също така е важно да запомните, че всички връзки трябва да бъдат внимателно изолирани. Изваждаме жицата от електрическото табло и я издърпваме по изкопания канал. Можете също така да поставите пластмасов кабел в него, като поставите там меден проводник. След като го докарахме до мястото, където е монтиран контактът, оставяме го сам и преминаваме към самия контакт. Ще имаш нужда:

 • Направете дупка в кутията на гнездото с перфоратор (за удобство можете да използвате специална бормашина);
 • поставете кутията на гнездото във вдлъбнатината и я прикрепете към студено заваряване или уплътнител;
 • вкарайте краищата на жиците в него;
 • разопаковайте новия влагоустойчив контакт и след това свържете фазовите, нулевите и заземяващите проводници към съответните контакти;
 • след това закрепете основата в гнездото, така че да пасне плътно;
 • завийте пластмасовата част на гнездото и се уверете, че нищо не е разхлабено.необходимост от инсталиране на влагоустойчиви гнезда

Остава да направим последните стъпки. Трябва да свържете фазовия, нулевия и заземителния проводник в електрическото табло, след което свържете настолна лампа към контакта. Можете също така да използвате специален тестер, за да проверите наличието на захранване. След като се уверите, че контактът работи правилно, можете да започнете да завършвате работата, като залепите изрязаната стена и поставите проводниците в специален кабелен канал.

Както можете да видите, трябва предварително да обърнете внимание на електрическите комуникации за сушилнята. Много е важно не само да изберете правилния проводник, но и да помислите за разположението на линията и да осигурите нейната защита. Ако имате съмнения относно собствените си електрически умения, препоръчваме да се свържете със специалист, който може да инсталира всичко в съответствие с всички изисквания за безопасност.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня