Сушилнята не събира конденз

Сушилнята не събира кондензПонякога, когато сушилнята се стартира за първи път, потребителите не могат да разберат къде премахва конденза. Съдът, предназначен за събиране на вода, остава празен. Какъв може да е проблема?

Ще ви кажем какво да правите, ако във вашата сушилня не се събира конденз. Нека да разберем какво може да причини това поведение на „домашния асистент“. Нека поговорим за дизайна на съвременните сушилни.

Сушилнята работи, но резервоарът за конденз е празен

Потребителите с изненада забелязват, че машината е изсушила напълно прането и в специалния контейнер няма конденз. Защо това може да се случи? На какво първо трябва да обърнете внимание?

Може да не се получи конденз, ако сушилнята е заредена с много малко предмети, като например няколко чаршафа или кърпи. Тогава няма да има какво да се натрупва в контейнера. Решението е напълно да „запушите“ барабана на сушилнята и да проверите тавата в края на цикъла.

Също така няма да има вода в контейнера след изсушаване на леки, синтетични продукти. Такива неща излизат от пералнята полусухи. Следователно няма да забележите кондензация.резервоар за конденз на сушилнята

Следващата възможна причина е, че машината е свързана към канализацията. Може би техникът е инсталирал сушилнята и е забравил да предупреди за това. Тогава кондензатът веднага ще се оттича в общата домашна тръба.

В този случай няма нужда да почиствате контейнера.

Не забравяйте да погледнете под сушилнята, за да видите дали там има вода. Възможно е устройството да не е свързано към канализацията, но в същото време е активирана функцията за източване на кондензат в тръбата. След това всичко ще изтече през дренажния маркуч на пода. В такава ситуация преконфигурирайте „домашния асистент“.

Какви други причини са възможни? Кондензатът може да не потече в контейнера поради запушени тръби или дренажен маркуч. Това се случва, когато сушилнята се използва небрежно и потребителят пренебрегне почистването на филтрите за мъх.

Решението на проблема е ясно - трябва да почистите запушените елементи. Достъпът до филтрите за пух е свободен, но за да стигнете до тръбите и маркуча, ще трябва частично да разглобите тялото на сушилнята.

Дренажната помпа е отговорна за изпомпването на кондензат. В режим на сушене помпата работи непрекъснато, така че може да се повреди. Освен това понякога чужди предмети попадат в елемента. Какво ще бъде решението на проблема:

 • промиване на дренажната помпа;
 • подмяна на помпата (ако е механично повредена).помпа за сушилня

И накрая, проблемът може да е в контролния модул. Това е най-сериозната повреда, която засяга работата на всички компоненти на сушилнята. Платката не приема информация, получена от сензорите и не дава команда за източване на вода.

Препоръчително е да поверите ремонта на контролния модул на специалисти. Без достатъчно опит и познания е по-добре да не се бъркате в електрониката на сушилнята. В противен случай ситуацията може само да се влоши. Техникът ще извърши диагностика, ще поправи платката или ще презареди сушилнята.

Как работи сушилнята?

По-добре е всеки потребител да разбере структурата на сушилнята. Това ще ви позволи да забележите проблемите в работата на оборудването своевременно и независимо да диагностицирате устройството. Структурата на съвременните сушилни е подобна. Разбира се, може да се различава в зависимост от марката, но повечето машини са направени по един и същи модел.

Можете да се запознаете със структурата на сушилнята в инструкциите за оборудването.

Ръководството за потребителя описва от какви елементи се състои сушилнята.Има и информация за неизправностите, които могат да възникнат и как да ги отстраните. Всяка съвременна сушилна машина се състои от следните елементи:разглобяване на сушилнята

 • табло (има цифров дисплей, допълнителни бутони за опции, въртящ се превключвател за режими, индикатори);
 • барабан за сушене (по дизайн не се различава от барабана за пране; вътре има ребра за твърдост. Някои модели имат вградено осветление);
 • топлообменник (през него тече студен и горещ въздух изолирано. Благодарение на това прането се изсушава, образувайки конденз);
 • нагревателен елемент (частта загрява въздуха преди да влезе в барабана на сушилнята);
 • вентилатор (елементът издухва въздушни маси в желаната посока, поради което въздушният поток бързо и правилно достига целта си);
 • задвижващ механизъм (ремъкът свързва вала на барабана и двигателя, което осигурява въртене на работния капацитет на сушилнята).

Това са най-значимите елементи. Разбира се, списъкът не е пълен. Всяка сушилня има контейнер за събиране на кондензат. Тавата може да бъде разположена в горната или долната част на машината.

Контейнерът за кондензат трябва периодично да се изпразва. Ако това не се направи навреме, ще се получи теч. Тавата е с прибиращ се механизъм и се изважда от машината възможно най-лесно, без усилие.

Някои модерни сушилни могат да бъдат свързани директно към канализацията, така че няма нужда да почиствате контейнера за кондензат.

Освен това всяка сушилня има въздухозаборници. Те са оборудвани с филтри за мъх, които събират всички отпадъци, които попадат в системата. Филтърният елемент трябва да се почиства поне веднъж месечно, за предпочитане на всеки 2 седмици.

„Сърцето“ на сушилнята е електрическият мотор.Това е двигателят, който определя мощността на устройството и максималната скорост на въртене на барабана. „Мозъкът“ на машината е контролната платка. Модулът контролира изцяло работата на системата, като отговаря за своевременното подаване на команди към определени SM възли.Табло за управление на сушилня Miele

Работата със сушилня е много подобна на използването на пералня. Необходимо:

 • отворете вратата на люка;
 • зареждайте неща в барабана (без да надвишавате максимално допустимото тегло);
 • изберете желания режим на сушене;
 • започнете цикъла.

Вярно, не вода, но топъл въздух ще започне да тече в резервоара. Освен това елиминира стъпката на добавяне на перилен препарат. И барабанът ще се върти със скорост от само 100 оборота в минута.

Що се отнася до режимите, сушилните обикновено имат около десет от тях. Всеки алгоритъм е предназначен за конкретен тип плат и вид облекло. Програмите се различават по продължителност и температура на нагряване на въздуха.

Какво се случва в сушилнята след стартиране на цикъла:

 • вентилаторът започва да движи въздух през филтрите за пух към нагревателния елемент;
 • Нагревателният елемент загрява машината до 50-70 градуса;
 • вентилаторът насочва горещия въздух към дрехите в барабана;
 • въздушният поток се насища с влага от прането и отива към топлообменника;
 • в топлообменника въздухът „изхвърля“ водата и се връща обратно към нагревателя.как работи сушилнята

Всички действия се повтарят циклично, докато прането се изсуши до желаното ниво. Когато приключи, сушилнята издава звуков сигнал. След това остава само да разтоварите машината и да поставите нещата в килера

Честотата на почистване на филтъра за мъх до голяма степен зависи от интензивността на използване на сушилнята. По-добре е да отстранявате остатъците от тавата след всеки 5-6 цикъла. Това е необходимо, за да може въздухът да циркулира свободно в машината.

Не забравяйте също така да изпразните контейнера за конденз.За предпочитане след всяка употреба на уреда. Не се препоръчва да оставяте вода в сушилнята за дълго време.

Освен това не можете да пускате няколко сушилни подред. Производителите препоръчват да правите почивка между циклите от 15-20 минути. През това време машината ще се охлади и ще бъде готова за изпълнение на нова задача.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня