Как да поправите или смените кръст на перална машина

кръст за пералняКръстът на барабана е основата, която осигурява работата на движещите се елементи на пералната машина. Всички дефекти в напречния елемент могат да повлияят на работата на машината по такъв начин, че да доведат до разрушаване на лагерите, барабана, нагревателния елемент и дори тялото на резервоара. Ето защо, ако имате подозрения или знаете за проблеми с кръста, трябва незабавно да започнете ремонтни дейности.

Причини за повреда на напречната част

Най-общо казано, всички причини за повредата на кръста се свеждат до невниманието и небрежността на потребителя на пералнята, който не се е вслушал навреме в нейната работа. В този случай дори не е нужно да слушате твърде много, защото ако машината е доведена до точката на счупване на кръста на барабана, това означава, че е работила известно време с ужасно скърцане и метално смилане. Какво кара паяка да се счупи?

 • Дефект на лагера;
 • производствени дефекти;
 • твърда вода;
 • неуспешен ремонт.

Основната причина е, разбира се, ненавременната подмяна на лагерите, довела до пълното им разрушаване, което от своя страна доведе до повреда на напречния вал.

Забележка! Разрушеният лагерен пръстен и топките го надраскват много по време на въртене на вала, което води до износване, което от своя страна води до факта, че на този вал не може да се монтира нов лагер; подмяната трябва да се извърши навреме.

Фабричните дефекти са по-рядко срещани, въпреки че при машини на италиански фирми това не е толкова необичайно. Защо се случва това? Причината може да е качеството на сплавта или недостатъчен контрол на качеството по време на производството на компонентите. Историята мълчи, но фактът остава, че напречната част е унищожена.

кръст за пералняДори в идеално работеща пералня LG или всяка друга, напречната част може да се влоши от постоянно излагане на твърда вода. Въпреки че, разбира се, твърдата вода е второстепенна причина, тъй като затруднява въртенето на барабана, а това от своя страна уврежда лагерите, които вече увреждат напречния вал.

Също така причината за повреда на напречната част може да бъде неуспешен ремонт. Това обикновено е отделна тема за разговор, тъй като има различни майстори, които се опитват да премахнат и сменят лагера на напречния елемент. Някои, опитвайки се да извадят лагера с мелница, отрязват вала, други облизват резбите, опитвайки се да развият монтажния болт, като цяло смисълът е ясен, ако ръцете ви не растат оттам, не можете да кажете всичко!

Има ли нужда от ремонт или не?

Може би само опитен майстор ще може да определи дали си струва да ремонтирате напречната част, дали се нуждае от подмяна или можете да опитате да съживите частта. Необходимо е да се проучи износването на вала и състоянието на резбата, затова ви препоръчваме да бъдете изключително внимателни и ако имате най-малко съмнение относно изправността на вала, свържете се със сервизния център за съвет. Дефектна напречна част не трябва да се оставя в употреба.

Ако лагерите на напречната част на пералнята LG са повредени и износването на вала е малко, тогава не е необходимо да сменяте цялата част, още по-малко напречната част заедно с барабана, както ни предлагат представители на сервизни центрове ARDO. Такъв ремонт ще ни струва почти повече от нова пералня, отделно можем монтирайте нови лагери. Но ако има очевидна повреда на напречния вал или неговите елементи (особено седалките), подмяната на частта не може да бъде избегната.

Ремонт или замяна?

Така че ремонтът на тази част от пералнята LG или всяка друга е възможен само ако лагерите, разположени в втулката на капака на резервоара, са повредени. Отделно бих искал да отбележа факта, че някои майстори инсталират неоригинални, неподходящи лагери, които не са предназначени за дадено натоварване.В резултат на това лагерите се разрушават и ремонтът трябва да се извърши отново. За да предотвратите това, трябва да закупите лагери, които ще отговарят на конкретна пералня LG (или друга).лагери в пералня

За да смените напречните лагери на пералнята, трябва:

 1. отстранете старите лагери от вала (тъй като те залепват за вала);
 2. премахване на стари пломби;
 3. инсталирайте нови уплътнения;
 4. натиснете нови лагери.

Но, както се казва, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи. Основният проблем е свързан с внимателното отстраняване на старите лагери от напречния вал на барабана. Обикновено повредените лагери залепват толкова много за леглото на вала, че е изключително трудно да бъдат извадени. Трябва да положите усилия.

При никакви обстоятелства не трябва да удряте лагерите с чук в опит да унищожите състезанието; можете да повредите вала заедно с надпреварата, тъй като е направен от мек метал.

Събарянето на лагери с длето също е доста опасно, въпреки че все още можете да използвате длето, но по малко по-различен начин. Как можеш да действаш?

 • Вземете мелница или бормашина.
 • Направете разрези върху старите лагери от двете страни.
 • След това поставете длето в точките на рязане и избийте лагера от вала.

кръст в пералнятаАко има разфасовки, е по-лесно да съборите лагерите, не се нуждаете от много усилия и следователно има по-малък риск от повреда на вала. Най-важното е да отделите време, защото бързането е враг на всеки бизнес. Старите уплътнения също трябва да бъдат премахнати. Освен това те винаги се отстраняват във всички случаи, дори ако ви се струва, че уплътненията ще продължат да работят. По-добре е да похарчите допълнителни стотинки за уплътнения, отколкото скоро да правите нов ремонт на LG или друга пералня заради тях.

Слагаме нови лагери и семеринги на мястото на старите, сглобяваме пералнята и се радваме. Случва се лагерите да се поставят трудно във втулката или изобщо да не искат.В този случай можете да загреете малко стоманената втулка с горелка и внимателно да натиснете лагерите - те ще се държат здраво! Напречният елемент е прикрепен към външната стена на барабана с 6 болта, в някои случаи с 3 болта, развийте тези болтове, свалете напречния елемент, поставете нов и сглобете машината обратно.

важно! Някои модели перални имат кръстове, които са заварени към барабана. Тъй като кръстът е неотделим от барабана, ние го сменяме заедно с него.

Обобщавайки, отбелязваме, че ремонтът на барабана на машина LG или всяка друга, или по-скоро подмяната на кръста, е много трудоемка задача. Основният проблем дори не е ремонтът или подмяната на самата кръстачка, а дългото и досадно разглобяване на пералнята. Ако сте решени да завършите работата, тази статия е за вас!

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Антон Антон:

  Каква сплав?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня