Как да перете хавлиена роба

пране на хавлиена робаКак да перете хавлиена роба, така че да стане като нова и да не се превърне в нещо като кърпа? Много домакини сериозно задават този въпрос, защото подобни хавлиени неща има в почти всеки дом. Основното нещо, от което се страхуват домакините, когато перат мръсна хавлиена роба, е да не се разпадне, да загуби формата си или да избледнее. Това може да се случи, ако не се придържате към правилата, за които ще говорим в тази статия.

Правила за пране на такива предмети

Хавлиената роба е голяма, обемна дреха с много влакна. Докато влакната запазят формата и цвета си, халатът има отличен външен вид. Много влакна придават на халата обем и пищност, а ярките цветове само подчертават красотата на хавлиения продукт.

Белите хавлиени халати винаги са били смятани за най-зрелищните и привлекателни. Белият цвят подчертава чистотата, така че хвърлянето на такъв халат след баня, сауна или обикновен душ е особено приятно.

След известно време върху вълните се събира голямо количество прах и мръсотия. Освен това влакната на халата привличат мръсотия и прах много по-добре от всяка друга материя. Влакната на хавлиената роба се слепват, в резултат на което продуктът губи обем и става по-избелял и непривлекателен. Преди да се усетите, вашият халат ще се превърне от приятна и уютна домашна дреха в облекло за градинско плашило.

бял хавлиен халатСпециално за заклетите пушачи отбелязваме, че тютюневият дим кара халата да губи външния си вид още по-бързо.Защото, когато пушите на балкон или веранда, облечен в хавлиен продукт, цигареният дим се абсорбира перфектно в него, така че освен отвратителния външен вид, халатът ще придобие и неприятна миризма.

Вероятно е време да сложим край на предисторията тук. Всеки знае как да съсипе хавлиена роба, но как по-късно да я върнете към първоначалния й вид е по-трудна задача. Има общи правила за пране на такива предмети. Препоръчваме ви първо да се запознаете с тези правила.

 1. Изперете хавлиената си роба обилно с вода.
 2. Не поставяйте друго мръсно пране в пералнята заедно с халата си. Хавлиената роба „обича самотата“.
 3. Хавлиената роба е много трудна за изплакване и като гъба абсорбира перилни препарати, така че за такова измиване вземете най-изплакващите се прахове и гелове.
 4. Ако решите да перете или изплаквате хавлиената си роба на ръка, свалете пръстените и халките от пръстите си, хванете мъх и разкъсайте робата.
 5. Обърнете специално внимание на изплакването на халата си. По-добре е да използвате двойно или дори тройно изплакване.
 6. Не можете да изцеждате халата на висока скорост, тъй като перфорираните стени на барабана на пералната машина действат като ренде при скорости от 1000 или повече оборота, причинявайки сериозни щети на хавлиената тъкан.
 7. Няма смисъл да перете хавлиена роба в студена вода, тъй като тя не се разтяга, но врящата вода също е вредна за мъх. Ще трябва да изберете оптималната температура на водата.
 8. Не забравяйте да добавите малко омекотител при пране, в противен случай вашата прясно изпрана и изсушена роба може да се усети като настърнища.

Измиващ продукт и режим

И така, твърдо сте решили да перете халата си в автоматична пералня, прочетете горните правила и започнахте активно да се подготвяте за процеса. Въпреки че все още не знаете как да перете халат в пералня.

Въз основа на правилата, които сме формулирали, е необходимо на първо място да изберете добър препарат, тъй като хавлиената роба е трудна за изплакване. По-добре е да не е прах за пране, а гел, тъй като гелът се разтваря по-добре във вода и по-малко се задържа във влакната на тъканта. От наша страна препоръчваме следните средства за защита.

 1. Невестулка Блясък на цвета. Подходящ за цветни хавлиени халати. Благодарение на активните вещества, помага за възстановяване на цвета след 4-6 измивания.
 2. Frosch Universal. Идеален за цветни халати. Благодарение на балсама, включен в гела, халатът ще бъде мек и приятен на допир.

Напоследък има много оплаквания от страна на потребителите относно Frosch, тъй като на пазара се появиха много фалшификати. Внимавайте, купувайте само оригиналния продукт.

 1. Meine Liebe. Измиващ гел. Много добър датски продукт, който ви позволява да изперете дори упорити замърсявания от хавлиен халат.
 2. Power Wash. Гел за бяло пране. Ако халатът ви се е превърнал от бял в сив, използвайте този гел. Благодарение на оптичния избелител, ефектът на белота ще се появи след първото измиване.

линия измиващи геловеСега за режима на пране и като цяло за това как да перете халат в пералня. Тук възниква дилемата. От една страна, хавлиената роба изисква деликатно пране, тъй като всеки интензивен режим определено ще повреди деликатните влакна. От друга страна, в деликатен режим ще бъде невъзможно да се пере, още по-малко изплакнете и изцедете упорити тъкани. Предлагаме следната схема:

 • изберете нежен режим, например „обемни предмети“ или „ръчно пране“;
 • задайте допълнително изплакване;
 • изключете въртенето;
 • стартирайте прането и изчакайте машината да завърши програмата;
 • след това отделно стартирайте цикъла на центрофугиране при скорост не по-висока от 800 об./мин.

Някои препоръчват скоростта на центрофугиране да не надвишава 600 оборота в минута, но практиката показва, че такъв цикъл на центрофугиране е изключително неефективен. Задайте го на 800 - това също не е критично за тъканта. При каква температура трябва да пера хавлиена роба? Експериментално е доказано, че оптималната температура за памучна хавлиена роба е 600C, за бамбук 400C. Някои домакини питат дали е възможно да се пере памучна хавлиена роба при температура от 90 градуса. Отговорът е очевиден - нежелателно! Това почти сигурно ще съсипе нещата.

Ръчно пране

Повече или по-малко разбрахме как да перем хавлиена роба в пералня. Но какво ще стане, ако трябва да перете хавлиената си роба на ръка? Какво да правя? В такава ситуация можете да съчувствате. Това обаче си има предимства. Ръчното пране е много по-нежно от машинното, освен ако, разбира се, не сте твърде ревностни.

Заедно с хавлиена роба, можете да перете на ръка други хавлиени продукти, като кърпи.

накиснете халата в легенНакиснете халата заедно с кърпите в леген с гел за пране. Няма нужда да държите халата дълго време в леген, дори е лошо, 15-30 минути са достатъчни. Напълваме половината баня с вода и поставяме в нея халат и други неща, след което изплакваме обилно. Не търкайте тъканта твърде много, за да не я повредите. Изваждаме халата до ръба на ваната и след това на ръка го нанасяме с гела, като едновременно с това леко разпенваме препарата за пране. След това отново изплакваме халата.

Сега трябва да източим сапунената вода и да напълним отново с половин баня чиста вода. Изплакваме халата и другите продукти възможно най-старателно и след това източваме водата. Оставяме нещата на дъното на ваната, така че излишната вода да се оттича. Не се опитвайте да вдигнете намокрената роба, тя е много тежка. След това всичко, което трябва да направим, е да изстискаме продукта и след това да го изсушим.

Завъртете и изсушете

Изстискването на халат в автоматична пералня е много по-лесно, отколкото на ръка. Ако сте любители на ръчното пране, можете да изплакнете халата, да го поставите в леген и след това да го поставите в барабана на пералнята да се центрофугира. По принцип това е най-добрият вариант, просто оставете излишната вода да се отцеди първо, в противен случай халатът ще бъде напълно тежък за повдигане. Някои домакини предпочитат да се лишат от класическото въртене. Те просто поставят халата на дъното на ваната и след това, секция по секция, внимателно изцеждат водата от нея.

Предимството на този метод е деликатното отношение към тъканта на халата. Лошото е, че отнема много време. След като изцедихме халата, започваме да го изсушаваме. Ако разбирате как да перете хавлиена роба, тогава изобщо не трябва да има проблеми със сушенето.хавлиени халати в шкафа за сушене

Можете да го изсушите както в сушилня, така и в барабана на пералня с функция за сушене или навън, както желаете. Тук няма сериозни характеристики. Има обаче някои точки, които си струва да се вземат предвид:

 • не сушете халата на пряка слънчева светлина, това ще повреди хавлиената тъкан;
 • Не сушете този артикул в условия на обилен газ или дим;
 • не пресушавайте предмета, това ще го направи неприятен на допир;
 • и накрая, не окачвайте неизцедена роба на въже, за да изсъхне, тя може да се разтегне и да загуби външния си вид.

И така, как да перете хавлиена роба в пералня? Както се оказа, в този въпрос няма нищо сложно. Тези продукти, разбира се, имат свои собствени характеристики, но те могат да се перат на ръка или в пералня, основното е стриктното спазване на правилата. Честито миене!

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Михаил Майкъл:

  Благодаря за подробните съвети относно прането на хавлиена роба. Всичко е ясно и разбираемо.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня