Проверка на нагревателния елемент на пералнята

Как да проверите нагревателния елемент на пералнятаАко вашата пералня внезапно не загрява водата, тогава са възможни различни повреди. Най-често срещаният от тях е повреда на нагревателния елемент (нагревател). Но как можете да сте сигурни, че това е проблемът? Ще говорим за това по-подробно по-долу.

Как да премахнете нагревателния елемент на пералнята?

Нека първо премахнем нагревателния елемент. За целта трябва да отворим тялото на пералнята.

При повечето модели нагревателният елемент е разположен отзад. Но има и такива, които имат отпред. Да приемем, че вашата машина попада в категорията на мнозинството. След това трябва да премахнем задната стена, като развием няколко винта (ако вашата машина има нагревателен елемент отпред, отстранете предната стена).

След това намираме нагревателния елемент. Намира се на дъното на резервоара. След това го изключете от кабелите. Ако искате, можете да снимате позицията им, за да не ги объркате после. И го извличаме. За да го извадим, трябва да развием гайката, която се намира точно в средата. След това натиснете или почукайте стърчащия край на болта, за да го натиснете навътре.

След това можете да откъснете нагревателния елемент с нещо плоско; отвертка или нож ще свършат работа. За по-голяма яснота решихме да добавим видеоклип за смяна на нагревателния елемент. В него ще видите как да разглобите машината и къде да намерите необходимия ни нагревател и как да го премахнете. Нека видим:

Проверка на нагревателния елемент

Сега премахнахме нагревателния елемент и можем да проверим неговата функционалност.

За проверка ще използваме мултиметър, наричан още тестер. Нормалното съпротивление на нагревателния елемент е от 20 до 40 ома. При някои модели перални може да достигне 60 ома.Ако съпротивлението е значително по-малко от 20 ома, това означава, че е дефектен.

Можете също така да гледате консултация на специалист за проверка (звънене) на нагревателния елемент с мултицет:

Съвет

Можем също така да използваме визуална проверка за идентифициране на грешки. Просто погледнете нагревателния елемент. Ако забележите черни петна, наподобяващи петна, тогава най-вероятно има повреда в тялото.

Трябва да сте много внимателни относно изпълнението на тази част. Наистина, в случай на някои повреди, той може да подаде електрическо напрежение към корпуса на пералнята. Това може да причини случаен токов удар.

Ако внимателно разгледате нагревателния елемент, можете да разберете как е фиксиран към резервоара и как се извършва уплътняването. Когато затегнем гайката върху резбата, гумената част на закрепващия механизъм се разширява. Благодарение на това той е правилно закрепен на мястото си и не позволява на водата да се разлее в машината.

Нагревателен елемент за пералняПоради тази причина, преди да извадим нагревателния елемент, завъртаме гайката и натискаме стърчащия резбован прът, така че да влезе вътре. Едва след това можем да премахнем нашия нагревателен елемент, като използваме плоска отвертка, за да го извадим. Целият процес трябва да се извърши много внимателно, тъй като при някои модели перални машини е много лесно да се счупи резервоарът.

Когато върнем нагревателния елемент на мястото му, трябва да се уверим, че той пасва в необходимия монтаж, който се намира в долната част на резервоара. Ако се намира над този монтаж, той ще докосне барабана. В някои случаи този проблем се открива само по време на центрофугиране.

   

3 читателски коментара

  1. Граватар роман роман:

    много полезно и ясно

  2. Граватар Сергей Сергей:

    Полезна информация! Кратко и ясно! Благодаря ти!

  3. Граватар Елена Елена:

    Страхотно, но с двигателя е малко сложно

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня