Как да транспортирате пералня - експертен съвет

транспортиране на пералнятаАко местите и транспортирате всичките си вещи, включително домакински уреди, неминуемо ще се сблъскате с проблема с транспортирането на вашата пералня. В крайна сметка не може да се транспортира като обикновените големи предмети. Възникват много въпроси: възможно ли е транспортиране на автоматична пералня настрани, възможно ли е транспортиране без опаковка, възможно ли е транспортиране без транспортни болтове и други. Ще се опитаме да им отговорим в рамките на тази статия.

Как да подготвим пералня?

Преди транспортиране би било правилно да поставите пералнята в оригиналната опаковка и да поставите полистирол или гума от пяна в стената, но това е идеалният вариант. Най-често перална машина, която е работила повече от година, няма непокътнати опаковки, но също така няма никакви компоненти или крепежни елементи. Следователно по време на транспортирането ще трябва да импровизирате. В процеса на подготовка на пералнята за транспортиране, на първо място, трябва да направите следното.

 • Изключете пералнята от електричеството и водоснабдяването. На пръв поглед това изглежда смешно, но има огромен брой случаи, когато те започват да движат машината, без да разкачат маркучите или един от маркучите. И често просто като не изключвате захранващия кабел. Какво се случва след това може лесно да се познае.
 • транспортни болтовеОтстранете останалата вода от машината. Водата се застоява в маркучите, тръбите и дренажната помпа и може да причини проблеми при транспортиране на домакински уред.
 • Закрепете маркучите, проводниците, люка, така че всичко това да не виси и да не пречи на движението на пералнята.
 • Покрийте всички остри ъгли и стърчащи остри части на пералнята с тиксо, за да избегнете нараняване при пренасяне на машината.

След това трябва да вземете мерки за фиксиране на резервоара на пералната машина.Най-добрият вариант за фиксиране са транспортните болтове, които се завинтват през отвори в задната стена на пералната машина. За повече информация относно инсталирането и премахването на транспортните болтове вж това статия.

Ако транспортните болтове не са запазени, тогава трябва да отворите горната стена на пералнята, като развиете няколко болта, след което в пространството между резервоара и стените да поставите дунапрен, пенополистирол, чисти парцали и др. След това трябва да върнете горната стена обратно заедно с крепежните елементи.

След като сте закрепили резервоара, увийте тялото на пералнята в плат и го завържете с канап. Ако изпълните всички горепосочени стъпки, можете успешно да транспортирате машината без оригиналната опаковка, просто трябва да внимавате.

транспортиране на пералня

Транспортиране на пералня

След като пералната машина е правилно подготвена за транспортиране, тя може да бъде пренесена и натоварена в превозното средство. Често трябва да спуснете машината от последния етаж на многоетажна сграда, което е доста трудно предвид размерите и теглото на това оборудване. Експертите препоръчват да не обръщате пералнята, когато я носите до пералнята. Единственото нещо, което е позволено, е малко накланяне назад.

След това трябва да решите как да заредите автоматичната пералня в автомобила. Има няколко опции за правилно зареждане на пералня; изборът на опция зависи от характеристиките на пералнята. Ако това е голям камион, всичко е по-просто; ако е местна лека кола, е по-сложно. Можете да транспортирате машината:

 1. в естествено положение - стоеж;
 2. на страничната стена;
 3. на задната стена.

Най-добрият вариант за транспортиране на пералня, според експерти, е стояща, при условие че резервоарът е фиксиран. Машината трябва да бъде обърната настрани по посока на движение на пералната машина.Освен това, ако в задната част на камиона има други големи предмети, трябва да поставите пералнята така, че да е притисната между тях. В този случай амортисьорите ще останат непокътнати и няма да се повредят тръби или контакти.

важно! Не можете да транспортирате пералнята върху капака, тоест с главата надолу. Една пералня може да оцелее при транспортиране с вдигнати крака само ако двигателят и цялата влага са отстранени от нея.

транспортиране на пералняСъщо така би било хубаво, ако поставите „пералнята“ настрани, когато я транспортирате. В този случай, според някои експерти, няма нужда дори да се поправя резервоарът на пералнята. Но ние, от своя страна, препоръчваме дори при тази възможност за транспортиране да завиете транспортните болтове или да закрепите резервоара с гума от пяна.

Когато поставяте машината настрани, внимавайте за тавата за прах. Факт е, че водата, натрупана в кюветата, при обръщане на пералната машина настрани, тече върху контактите на контролния панел и това може да доведе до повреда на електрониката. Ето защо, когато транспортирате машината настрани, извадете контейнера за прах и го поставете отделно. Или го избършете отвътре с кърпа.

Ако вашата пералня е от марка и модел, различни от Zanussi, тогава тя може да бъде транспортирана напълно безопасно легнала на задната стена. В пералните Zanussi има клапан за пълнене в непосредствена близост до противотежестите. Ако поставите машината на задната стена, противотежестта се опира в клапана за пълнене и го счупва.

важно! Пералнята не трябва да се транспортира върху предната стена. Ако поставите пералнята на предната стена, закопчалките на люка ще се счупят и маншетът ще се разкъса.

Какво се случва, ако нарушите правилата за подготовка и транспорт?

Нарушаването на правилата за подготовка и транспортиране на автоматична пералня може да доведе до най-неблагоприятните последици.Само едно лошо пътуване с вашата пералня може да я изпрати направо на сметището - без шега! Ето някои често срещани проблеми, които могат да възникнат.

 • Целостта на захранващия кабел е нарушена.
 • Пластмасовите части на корпуса на пералнята се чупят.
 • Маншетът се счупва и закопчалките на люка се чупят.
 • Амортисьорите на резервоара са повредени.
 • Скъсани са маркучи и тръби.
 • Електрическото окабеляване и контактите се намокрят и дават на късо.
 • Превключвателят на контролния панел се разваля.
 • Дренажната помпа се счупи.
 • Незакрепената кювета за прах се счупва.

Обобщавайки, отбелязваме, че дори опитен товарач не винаги знае как да транспортира правилно пералня. Преди транспортиране, пералната машина трябва да бъде подготвена и след това правилно поставена в превозното средство. В противен случай има вероятност след ръчно транспортиране този елемент от домакинския уред да не работи.

   

1 читателски коментар

 1. Gravatar Den Den:

  Как да транспортирам с горно натоварване?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня