Преглед на биоразградими прахове за пране

Преглед на биоразградими прахове за пранеПочти всеки знае за предимствата на биоразградимите прахове за пране. Това е естествен състав, хипоалергичен, екологичен - всичко, което прави перилните препарати абсолютно безопасни за хората и околната среда. Безвредните смеси са обозначени с етикета „Еко“, но за какво са полезни и кои от предлаганите от магазините марки са по-добри – ще ги разгледаме по-долу.

Какви са предимствата на такива продукти?

Всички биоразградими продукти са с безупречен състав и са направени от натурален бебешки сапун, растителни екстракти, вещества и ензими. Най-важното е, че екологично чистите прахове не съдържат фосфати - соли, които засилват ефекта на повърхностноактивните вещества. Това има своите предимства: белините проникват по-добре в структурата на тъканта, почистват и омекотяват по-ефективно твърдата чешмяна вода, но силно дразнят кожата и дихателните пътища и са вредни за околната среда. Тъй като когато попадне в сладка вода, провокира "цъфтеж" и отделяне на токсини.

Поради добавянето на фосфати към праховете рязко намаляват запасите от питейна вода и се нарушава екологичната система.

В много западни страни е незаконно добавянето на фосфатни соли към перилните препарати. Но не навсякъде, особено ако праховете са произведени в Русия. Затова трябва внимателно да прочетете списъка с безфосфатни съединения, като се грижите за себе си и природата като цяло.

Ecover Zero

Белгийската домакинска химия се счита за универсална и безопасна, предлагайки няколко десетки продукти за перално, миялно и водопроводно оборудване. Сред праховете за пране, концентратите, избелителите и балсамите се откроява „Ecover NON BIO Zero“ - прахова смес на растително-минерална основа.Не съдържа петролни продукти, аромати, пигменти, оптични компоненти и фосфати, поради което продуктът:Ecover Zero

 • не оставя чужда миризма;
 • подходящ за детско бельо поради хипоалергенната основа;
 • ефективно премахва петна;
 • не измива цвета;
 • бързо се разтваря;
 • има биоразградима опаковка.

Компанията Ecover предлага удобни обеми продукти: течни - от 750 ml до 1,5 l, сухи - от 400 g до 3 kg.

Но има своите недостатъци. По този начин продуктът не отмива „сложните“, упорити петна, премахвайки само пресни замърсявания. Сред недостатъците е високата цена.

EverCleanNew

Вътрешната марка е EverCleanNew, под която се произвеждат детски прахове, както и универсални, наречени Premium White за избелване и Premium Color за цветни артикули. Първият се счита за най-безопасен, тъй като се основава само на сапун. Премиум серията съдържа анионни повърхностно активни вещества, силни избелители и аромати, което намалява нейната екологичност. Но всички продукти са универсални, подходящи за всяка тъкан, с изключение на вълна и коприна.

Предлага се в удобни обеми от 950 ml, 400 g или 2,4 kg.

EverCleanNew

По отношение на способността за почистване, EverCleanNew може да се похвали, че няма миризми върху прането, намалява консумацията и прави нещата по-меки. Струва си обаче да се има предвид, че само обикновените петна изчезват без следа, докато петна от плодове или упорити петна остават непокътнати дори след няколко цикъла. Възможно е също така да се образуват бучки, ако препоръчителната доза е силно превишена при изливане в тавата.

Nordland ECO

Друг препарат от чуждестранен производител е испанският Nordland ECO. Нарича се прах от ново поколение, тъй като не съдържа фосфатни соли, агресивни аромати и аромати, нежно отстранява петна, изплаква се напълно и се разгражда до 90%. Произведено в Испания и може да се използва при всяко пране.

Предлага се само в 1,8 кг.

Марката е привлечена от следните предимства:

 • не оставя миризма;
 • икономично използвани;
 • Удобен за използване благодарение на мерителната чашка.

Nordland ECO

Но има и недостатъци. Първо, прахът няма да се справи със стари петна. Второ, Nordland ECO рядко се доставя в Руската федерация, така че е трудно да се намери на масовите пазари. Просто поръчайте онлайн и изчакайте няколко седмици за доставка.

Molecola Екологичен

Molecola ЕкологиченРуската еко-линия под марката Molecola предлага продукти с растителни ензими. Подходящ за пране и на най-деликатните дрехи, тъй като запазва наситеността на цвета, не уврежда структурата на тъканта, не оставя миризма и не предизвиква алергии. Радват и икономичната консумация, биоразградимата опаковка и включването на специална мерителна лъжица.

Използва се при ръчно и автоматично пране за почистване на памук, лен, вискоза и синтетичен лен. Отстранява само пресни петна във вода над 30 градуса. Трябва да внимавате, когато зареждате плътни тъкани в барабана - продуктът трудно се изплаква от тях. Предлага се в опаковка от 1,2 кг.

Биомио

Призната за най-качествената и безопасна пудра от всички продукти, произведени за деца с етикет „Еко”. Основните му предимства са възможността за пране при температури под 30 градуса, като същевременно омекотява тъканта и запазва интензитета на цвета. Освен това сместа не е тествана върху животни, има компостируема опаковка и може да се използва при всяко пране.

Под "BioMio" в серия "Eco" се произвеждат и допълнителни препарати, балсами и избелители.

Производителят предлага няколко опции:Биомио

 • универсален концентрат за боядисване – Bio-color;
 • пудра за бяло и светло – Bio-white;
 • гел за нежно почистване – Bio-sensitive.

Естественият състав често влияе върху ефективността на измиването - продуктът не премахва петна от органичен произход. Потребителите посочват като недостатъци ненадеждната опаковка и мерителната лъжица, пълна с прах, която трябва да се изкопава на ръка. Произвежда се само в един обем – 1,5 кг.

EcoleivBio

Биопродуктите на руския производител Ecoleiv не са тествани върху животни. Това са универсални прахове и гелове, които са напълно биоразградими в околната среда и лесно се отмиват при изплакване. Консумацията им е 2-3 пъти по-малка, което ви позволява да спестите значително, без да компрометирате измиването. Списъкът с предимства се допълва от следните точки:

 • Съдържа екстракт от алое вера и бетаин.
 • Премахва и най-трудните петна.
 • Придава мекота.

Ecoleiv предлага няколко вида продукти: за деца - Baby, универсални - Universal, за цветни - Color, за светли - White.

Прахът се измива по-добре при температура на водата от 35 до 60 градуса. Предлага се в кашони по 1,25 кг. Струва си да се има предвид, че след измиване остава забележима миризма и не винаги се предоставя мерителна лъжица.

EcomixBaby

EcomixBabyEcomixBaby, предназначен само за автоматично пране, се оказа отличен. „Акцентът“ му е удобната опаковка със специална закопчалка, която не позволява на влагата да проникне вътре и да образува бучки. Предлага се в два вида - “Living Color” и “Universal”, с еднакъв обем от 450 гр. Предимствата на следната пудра са следните:

 • не оставя миризма;
 • освежава прането;
 • бързо премахва петна;
 • омекотява тъканите.

Но този препарат има и недостатъци. Те включват безполезност при силно замърсяване и висока цена.

GardenKids

GardenKidsДетска пудра от местния производител Garden. В допълнение към серията Kids има и универсални продукти, обозначени като „Universal“. Те се основават на естествен сапун, произведен съгласно GOST с помощта на палмово и кокосово масло, натриев цитрат, сребро и сода. В допълнение към безопасния състав, потребителите отбелязват и други предимства:

 • придава мекота и нежност на бельото;
 • липса на аромати и вкусове;
 • бързо разтваряне и лесно измиване;
 • плътност на опаковката;
 • Включена удобна дозираща лъжица.

Продава се в кашони от 1,35 кг и 400 гр.

Има и недостатъци: необходимостта от загряване на водата до поне 60 градуса и бързата консумация на продукта. Също така прахът не премахва упоритите петна и рядко се намира в магазините. Сместа се излива директно в барабана, което също създава неудобства.

Ecole Mountain Air

Биоразградимите прахове за пране включват и местната марка Ekol. Освен универсалния “Планински въздух” се предлагат и “Лавандула”, “Морска прохлада” и “Лимон”. Произвежда се и Алое Вера, което се смята за бебешки препарат. Концентратите се доставят отделно. Всички изброени състави се състоят от сода и имат следните предимства:

 • Сравнително малки дози.
 • Омекотяване на водата (няма нужда от допълнително използване на продукти като Calgon).
 • Пълно изплакване.

Основният недостатък е наличието на фосфатна киселина и силен аромат в солта, което донякъде намалява естествеността на прахообразните смеси.Тежките петна не се отстраняват, особено ако се перат при температура под 30 градуса. Освен това миризмата остава върху нещата.

Избирайки биоразградими прахове, не е нужно да се притеснявате за вашето здраве и състоянието на околната среда. Основното нещо е внимателно да проучите състава, за да не хвърляте пари.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня