Обозначения върху дрехи за пране (знаци, икони и символи)

Етикет върху дрехитеНе всеки човек обръща внимание на етикетите, които присъстват на дрехите. Много хора дори не се замислят, че съдържат полезна информация. Производителите посочват там икони, съдържащи информация за материала, от който е направено облеклото. За това как да се грижим за него, на каква температура да го перем, дали може да се изцежда, глади и т.н.

Ако вземете предвид всички тези съвети, можете да увеличите експлоатационния живот на дрехите си, да запазите свойствата на тъканта и нейния цвят за доста дълго време. И ако не следвате препоръките на производителя, можете да повредите трайно артикула.

Естествено, символите върху дрехите за пране може да не са ясни за всички. В училище не ни учеха какво означава този или онзи знак на етикета на нещото, което сме купили. И въпреки факта, че някои от иконите може да са интуитивни за нас, по-добре е да се уверим, че нашите предположения са правилни и внимателно да проучим декодирането на символите, които ще дадем по-долу.

Икони на етикетите за пране

 Знаци върху дрехите Знак със зачеркнат контейнер с вода означава, че този артикул не може да се пере.
 Маркировки върху нещата Същият съд с вода и длан в него показва, че този материал е подходящ само за ръчно пране.
 Рисуване върху етикета Отново същият контейнер с вода, без никакви допълнителни подробности, информира, че този елемент от облеклото може да се пере на ръка или в пералня.
 Икони за пране Същият символ, под който има хоризонтална линия, препоръчва използването на нежно пране и лек цикъл на центрофугиране.
 Леген с две линии Същият модел с две хоризонтални линии в долната част силно препоръчва да използваме само деликатен цикъл за пране на този артикул и забранява ръчното центрофугиране.
 Басейн 30 Можете също да видите различни цифрови стойности на самия контейнер за вода. Например: 40, 60, 80 и т.н. Тези числа ограничават максималната температура на пране.
 Басейн 95 Ако виждате стойността 95 като число на иконата, то материалът, от който е направен артикулът, може да се пере при различни температури и да се подлага на кипене. Тези видове облекла не са капризни.
 Знак триъгълник върху бельо Триъгълното изображение на етикета ни казва, че можете да използвате белина върху тази тъкан.
 Кръстосан триъгълник на етикета Триъгълно изображение, зачеркнато с кръст, често се среща върху неща, изработени от цветен материал. Това означава, че не трябва да използваме белина върху този елемент от облеклото.

 

Символи върху етикетите на сушилнята

Правилната грижа за облеклото е не само висококачествено пране, съответстващо на вида на тъканта и температурата, която е подходяща за нея, но и правилния процес на сушене. Затова ще обърнем внимание и на въпроса за правилното сушене на нещата.

Нека не дрънкаме повече и да преминем направо към въпроса:

 Квадрат Квадратният знак на етикета ни казва, че можете да изсушите този артикул с помощта на програмата за машинно сушене (ако тя присъства във функционалността на вашите домакински уреди).
 Зачеркнат квадрат за пране Квадратният символ, зачеркнат с кръст, както може би се досещате, забранява автоматичното машинно сушене.
 Знак за безкрайност в квадрат Ако забележите знак за безкрайност вътре в квадрата, известен също като числото „8“, поставен отстрани, тогава знайте, че не можете да изцедите този плат. Ще трябва да изключите този режим в машината и просто да закачите мокрия предмет, така че водата да се оттича от него.Артикулът ще изсъхне, просто ще отнеме повече време.
 Кръг в квадрат Ако има кръг в средата на квадратния знак, тогава можете да разгледате това разрешение за машинно центрофугиране и сушене.
 Зачеркнат кръг в квадрат Ако намерите същия символ, но само зачеркнат с кръст, тогава, както вече се досещате, машинното центрофугиране и сушене е силно непрепоръчително.
 Точка в кръг в квадрат Ако видите вече познат ни квадрат с кръг вътре, но сега една точка е удобно разположена в него, тогава това нещо може да се изсуши само при ниски температури.
 Две точки в кръг Същият знак, само с две точки (наподобява розетка), дава разрешение за сушене на тъканта дори при високи температури.
 Подчертан кръг в квадрат Ако видите хоризонтална линия под квадратна икона с кръг вътре, тогава трябва да използвате внимателно сушене.
 Кръг в квадрат с две линии Отново същия знак, само че вместо една линия има две. Това означава, че тази тъкан може да се суши само в деликатен режим.
 Квадрат с три линии Ако има 3 линии във вертикално положение в средата на квадрата, не ни е забранено да изсушим артикула, но трябва да се изключи предене.
 Джоб за плик на етикет Знакът на квадрат с извита линия отвътре показва, че изделието може да се суши във вертикално положение.
 Квадрат с една линия Квадратното изображение със знак минус препоръчва сушене на артикула хоризонтално.
 Квадрат с три диагонални линии Квадрат, чиято горна лява част е защрихована с 3 диагонални линии, показва, че трябва да изсушим артикула на сянка.

Други знаци

Можете да се запознаете с други знаци, както и да повторите вече научените символи, като гледате следното видео:

Спазвайте правилата за грижа за вашите неща и те ще ви радват дълго време!

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня