Пране на плетени изделия в пералня

Пране на плетени изделия в пералняПреди да заредите плетен артикул в машина или да го изперете на ръка, трябва да проучите етикета на артикула. Етикетът показва как най-добре да се грижите за облеклото, така че да запази свойствата, формата и външния си вид по-дълго. Плетените изделия трябва да се перат внимателно. Етикетът посочва оптималния температурен режим, метода на почистване (ръчно или машинно), възможността за използване на белина, балсами и препоръки за гладене.

Вредно ли е да се перат такива неща в машина?

Домакините се интересуват от въпроса: приемливо ли е да се перат плетени изделия в пералня? В някои случаи на етикета няма информация за това. Повечето съвременни модели перални имат програми за нежна грижа за деликатните тъкани. Прането на плетени изделия в автоматични машини е позволено, но само при нежни програми, например „Вълна“ или „Деликатно пране“.

Практиката обаче показва, че в автоматична пералня могат безопасно да се зареждат само плътно плетени дрехи или такива от дебели конци, примесени със синтетика. Що се отнася до нещата, изработени от чиста вълна, особено ако преждата е направена със собствените си ръце, без никакви добавки, тогава е по-добре да не поемате рискове. В този случай ще има голяма вероятност да повредите продукта, така че е по-добре да прибягвате до ръчно пране. Или поне използвайте специални торбички, където да поставите предмета, преди да го поставите в барабана за пране.изберете правилния режим на пране

Използване на машината правилно

Ако решите да перете плетени изделия в автоматична машина, важно е да следвате някои препоръки. Простите правила ще ви позволят да запазите цвета, формата и външния вид на любимия си пуловер или рокля за дълго време.Така че, преди да заредите продукта в барабана, поставете го в специална торба за пране. Поради това няма да се появят гънки върху нещата и влакната на тъканта няма да се разтягат по време на интензивно пране. Дрехите не са деформирани. Ако нямате платнена чанта, можете да използвате обикновена калъфка за възглавница, която се закопчава с цип.

След това трябва да вземете решение за температурата на пране. Прекалено горещата вода може да повреди плетеното изделие. Вълнени дрехи, съдържащи синтетика, могат да се почистват при 40°C. Препоръчително е водата да е малко топла или още по-добре - хладна.

Оптималната температура на нагряване на водата за пране на изделия от чиста вълна е не повече от 30 °C.

За да бъде процесът успешен и да не завърши с тъга за повредения елемент, е необходимо да стартирате правилния режим. Можете да избирате от програми:

 • "Деликатно пране";
 • "Вълна";
 • "Ръчно пране".

Препоръчително е да деактивирате опцията „Завъртане“. Ако обаче перете дебел плетен пуловер или жилетка, можете да използвате автоматична центрофуга, но на минимални обороти - максимум 400-600 оборота в минута.задайте оптималната температура

Също толкова важно е да изберете правилния перилен препарат. Препоръчително е да се даде предпочитание на течни формулировки, насочени към грижа за деликатни вълнени тъкани. Също така е възможно да се използват насипни прахове, които се разтварят добре във вода и лесно се измиват от нещата. Същото важи и за балсамите, те трябва да са предназначени за капризни тъкани.

С какво да се измие?

Друг „вечен“ въпрос, който възниква, когато става въпрос за пране не на ежедневни дрехи, а на отделни вещи. За да увеличите времето за износване на любимите си плетени рокли, пуловери, жилетки, шалове и други елементи от гардероба, трябва да използвате специални продукти, които съдържат определени активни вещества.

По-добре е да се откажете от „химията“, съдържаща А-повърхностноактивни вещества, избелващи вещества, ензими, фосфати, хлор и други агресивни компоненти.

Нека ви представим кратък преглед на продуктите, които ще свършат отлична работа за почистване на плетени изделия.

 • Течност „Невестулка. Вълна и коприна." Бюджетен продукт, който се справя с гръм и трясък с всяко замърсяване. Перфектен за пране на плетени изделия. Може да се използва за ръчно почистване и изсипване в автоматична машина. Има деликатен, ненатрапчив аромат и е много икономичен за използване.
 • Хелп е специален препарат за пране на вълна. Той се справя перфектно с функциите си, премахва петна, придава на нещата мекота и фин аромат. Може да се използва за ръчно и машинно пране. Евтин състав, който се изразходва много бавно, 1 капачка течност е достатъчна за един цикъл.продукти за почистване на вълна
 • Концентрирана пудра Luxus Professional, идеална за грижа за деликатни тъкани, вълна и коприна. Специалната формула позволява продуктът да се използва максимално икономично. Важно е да спазвате дозировката на пудрата, твърде много може да повреди предмета, да остави петна по материала и да причини избледняване. Не съдържа фосфати и може да се използва както за ръчно, така и за машинно почистване.
 • Nordland гел за вълна и коприна. Биоразградим състав, който не предизвиква алергии. Изпира добре дрехи от деликатни тъкани и е подходящ за SMA. Проучвайки отзивите на клиентите, е лесно да се разбере, че продуктът премахва най-трудните петна и придава на нещата приятен аромат.
 • Универсалният Prosept Crystal е предназначен за пране на „капризни“ тъкани. Благодарение на специална формула, гелът прониква дълбоко във влакната на тъканта, измива частиците прах и мръсотия и след това се изплаква перфектно, без да оставя следи. Ефективно почиства дрехите дори в студена вода, което несъмнено е важно при пране на плетени изделия.

Добрият перилен препарат е ключът към успеха при грижата за плетени изделия. Ето защо си струва да подходите към избора му съзнателно. Съставът трябва да поддържа еластичността на влакната, да не разваля преждата, да осигурява мекота и да запазва свойствата на вълнените тъкани.

Традиционно измиване

И все пак най-доброто решение би било ръчното пране на плетените изделия. Само в този случай можете напълно да контролирате процеса и да почистите артикула възможно най-внимателно и деликатно. Ето защо, ако е възможно, е по-добре да не докосвате автоматичната пералня, а да изперете продукта сами. Така вълната определено няма да се деформира или да загуби външния си вид. Освен това е по-лесно да изперете отделни петна по дрехите на ръка.

Според някои домакини е много по-лесно да занесете плетена вещ в химическото чистене - професионалистите определено няма да навредят на тъканта. Подобно вярване обаче не винаги е вярно. Днес има много компании, които предоставят услуги, които не са на ниво, и трябва да изберете химическо чистене само въз основа на отзиви и препоръки от реални клиенти. По-лесно и много по-евтино е да перете нещата у дома, на ръка.пране на плетени изделия в леген

В легена се събира необходимото количество хладка вода. Не забравяйте, че температурата на пране не трябва да надвишава 30-40°C. Поставете плетеното изделие в контейнера и оставете да се накисва буквално за 10 минути. Ако водата е твърде гореща, артикулът веднага ще се свие с няколко размера, така че бъдете много внимателни.

След тази процедура извадете дрехите от легенчето и ги изцедете леко. Напълнете съд с нова вода и разредете в него почистващ препарат, например течност Laska или концентриран прах Luxus Professional. След това преминете към основния процес на пране. Ако в къщата няма състав за пране на вълна или деликатни тъкани в точното време, можете да използвате обикновен шампоан. По-добре е да не използвате гелове и прахове за памук и синтетика за почистване на плетени изделия, техните компоненти може да са твърде груби и агресивни за деликатна прежда.

Внимавайте за движенията си, не разтягайте дрехата при пране, за да не я деформирате, не перете определени места - нишките ще се разпушат и дрехите ще изглеждат небрежни.

Лесно избършете най-замърсените зони - подмишници, лакти, маншети, яка. Не търкайте дрехите с четки, тъй като това определено ще повреди плетивото. Ако перете ажурен пуловер от много фина прежда и дори с декоративни елементи, нежно го погладете, като леко притиснете зацапаните места. Процесът на пране ще наподобява изплакване на продукта във вода, като по този начин ще бъде възможно да се запази плетката.

След като тъканта е изпрана, е време да започнете изплакването. Можете да напълните легенчето с чиста вода или да добавите по-голям обем директно във ваната. Изсипете омекотител в течността. Леко изстискайте плетеното изделие от сапунената вода и го поставете във ваната. Важно е да перете и изплаквате вълнените дрехи във вода при същата температура; внезапните промени ще се отразят негативно на тъканта.

Когато ивизирате продукта, трябва леко да го разтриете с ръце, за да отстраните целия прах от влакната на тъканта. След като процесът на почистване приключи, не изцеждайте плетеното изделие.Просто стиснете леко пуловера, жилетката или шала с ръце, за да отстраните излишната течност. Сега, когато работата е свършена, важно е да изсушите правилно дрехата. Тук също има няколко трика.

Премахване на влагата от нещата

След като по-голямата част от водата се отцеди от продукта, трябва да увиете предмета в голяма кърпа (за предпочитане хавлиена) и да я натиснете малко. Материалът ще абсорбира излишната влага. След това трябва да разположите джъмпера или жилетката върху равна повърхност, която преди това е покрита със същата кърпа. Поставете пуловера на гърба, след това изправете яката и ръкавите. Уверете се, че артикулът е позициониран равномерно, без да се разтяга повече в една посока.

Не е препоръчително да сушите плетените изделия на въжета.

В такава ситуация дрехите със сигурност ще се разтегнат и ще загубят първоначалната си форма. Освен това върху артикула може да остане гънка от ленения конец, която често е трудно да се отървете, тъй като не всички вълнени дрехи могат да се гладят. Не се препоръчва сушене на плетени изделия върху радиатори, в близост до радиатори или отоплителни уреди. Също така не трябва да окачвате вълнени пуловери и жилетки на палещото слънце. Най-добрият вариант е да поставите продукта върху плоска маса или дъска за гладене в добре проветриво помещение.сушене на плетени изделия

Ако все още има нужда от гладене на плетени дрехи, нещата трябва да се гладят от грешната страна и винаги през допълнителен слой плат. Но, като правило, при правилно сушене необходимостта от гладене изчезва сама.

Така че не се страхувайте от прането на плетени изделия. Следвайки всички препоръки, няма да развалите любимия си елемент от гардероба.Основното нещо е стриктно да наблюдавате температурата на нагряване на водата, да избягвате резки промени, да не търкате материала твърде силно при пране и да не усуквате продукта. По-добре е да прибягвате до ръчно пране, но ако няма време, можете да използвате автоматична машина.

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Анонимен Анонимен:

  Но все пак, както показва практиката, можете безопасно да зареждате плетени изделия в машината само с плътно плетене или много дебели нишки, съдържащи синтетика.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня