Какво е полуавтоматична пералня?

полуавтоматична пералняКогато прочетете кратко описание на различни перални машини, продавани в магазините, ще забележите, че някои модели „домашни помощници“ имат полуавтоматична приставка, докато други имат автоматична. Неизбежно възниква въпросът: как се различава полуавтоматичната машина от автоматичната? Къде е границата, технически и функционално, която разделя тези два вида перални и какво представляват полуавтоматичните перални? Нека да го разберем заедно.

Прилики и разлики

Полуавтоматичната пералня е вид домакински уред, предназначен за грижа за пране, в който прането се извършва с активното участие на човек. Тази кратка и стегната дефиниция съдържа отговорите на много въпроси и за да ги видим, нека сравним автоматичните и полуавтоматични перални машини. Да започнем с разликите.разлика между автоматична и полуавтоматична машина

 • Полуавтоматичната пералня изисква присъствието на човек, който да извършва различни операции (допълване на вода, прехвърляне на пране от резервоара за пране в центрофугата и др.). Машината автоматично извършва целия цикъл на пране без човешка намеса.
 • Полуавтоматичната машина не изисква комуникации, изисква само електричество. В допълнение към захранването, автоматичната машина изисква водоснабдяване и канализация.
 • Полуавтоматичната пералня е лесна за пренасяне и транспортиране, защото тежи средно 20 кг. Има модели с тегло 7-10 кг. Заради тежките противотежести една автоматична пералня тежи много - 80 кг и повече, но за размерите няма какво да се каже.
 • Автоматичната пералня е много по-сложна от полуавтоматичната машина, има порядък повече различни части, което означава, че се поврежда по-често.
 • Полуавтоматичната пералня е много по-евтина от автоматичния аналог.

Разликата в цената е огромна. Полуавтоматичните машини могат да бъдат закупени за 60 долара, докато автоматичните перални струват средно 400 долара.

 • Автоматичната пералня има куп програми за пране и много полезни функции, които ви позволяват не само внимателно да изперете дрехите си, но дори и да ги изсушите. Една полуавтоматична пералня не може да се похвали с това.носейки колата
 • Полуавтоматичната пералня може да се използва практически на полето, в страната или на дълъг поход. Ако имате дизелова или бензинова електроцентрала или стационарна електрическа мрежа, няма проблем, можете да изперете дори планина от пране.
 • Автоматичната пералня има несравнимо по-стилен дизайн от полуавтоматичната пералня. Автоматичната машина може да бъде оставена на видно място, дори в банята или в кухнята. Полуавтоматичният „домашен асистент“ е достоен само за килер.

Както можете да видите, има много разлики както във външния вид, така и във функционалността. Можем да кажем, че това са два напълно различни типа технологии, но има някои прилики. Първо, тези други видове перални машини са предназначени за пране. В по-голямата си част те могат да перат дрехите, да ги изплакват и центрофугират. И второ, както в автоматичните, така и в полуавтоматичните машини прането се извършва с помощта на прахове за пране, дори ако те са различни по състав и свойства.

За ваша информация! Полуавтоматичната пералня е в състояние да пере дрехи дори с най-евтиния и нискокачествен прах за пране, предназначен за ръчно пране. Автоматична машина няма да издържи на това.

Разновидности

Много хора пишат и говорят за видовете автоматични перални машини, така че няма да се спираме на тях отделно, но си струва да говорим за видовете полуавтоматични машини. Какви видове полуавтоматични перални машини има?

 1. Активатор - прането в такива машини се върти поради активатора, монтиран на дъното на резервоара за пране.
 2. Барабан - такива полуавтоматични машини са по-рядко срещани; те, подобно на автоматичните перални машини, имат въртящ се метален барабан, в който трябва да се постави мръсно пране.
 3. С едно отделение - най-простите перални, които нямат отделение за центрофуга и не центрофугират.
 4. С две отделения - тези машини имат отделение за пране и изплакване на дрехи, както и отделение за центрофуга.

полуавтоматичен тип барабан

Полуавтоматичните машини за активиране са изключително разпространени. 93% от всички полуавтоматични машини имат активатори. Защо така? Основната причина е, че механизмът на активатора е най-простият, най-евтиният и надежден; освен това ви позволява да намалите теглото и размерите на оборудването - предимствата са очевидни. Полуавтоматичните барабанни перални са много по-обемисти, по-малко просторни и много по-тежки.

Полуавтоматичните машини с две отделения са по-големи и по-тежки от тези с едно отделение, но могат да центрофугират пране. Освен това те се въртят доста добре, така че домакините често избират машини с две отделения, а тези с едно отделение се вземат главно за дачата.За повече информация относно видовете полуавтоматични перални машини, както и техните отличителни характеристики, прочетете статията Преглед на полуавтоматични перални машини.

машина с едно и две отделения

Преглед

Сега нека направим кратък преглед на моделите полуавтоматични перални машини. Има доста компании, които ги произвеждат, така че ще направим описанието възможно най-кратко.

 • Дъгата на Волтер. Най-простата руска активаторна пералня с капацитет 2 кг. Перфектен за градината, тъй като тежи само 4,5 кг. Има два режима на пране.
 • Фея SM-251. Евтина и лесна за използване пералня с активатор с едно отделение и пране от 2,5 кг. Почти не се различава от предишния модел, с изключение на това, че Fairy има удобна преносима дръжка, така че машината да се носи със себе си като пластмасова кофа.
 • Rolsen WVL-360D. Полуавтоматична активаторна машина с две отделения. Отделението за пране побира 3,6 кг пране, а отделението за центрофуга побира 1,5 кг пране. Трябва да се отбележи, че въртенето в тази машина се извършва със скорост от около 1300 оборота, а остатъчното съдържание на влага в прането е само 51%. Машината е проста, надеждна и работи отлично.

Феята на Волтер Ролсен

 • Renova WS-60PT/PET. Друг представител на семейството на полуавтоматични машини с две отделения. Външно тези машини не са забележителни, но според вас колко пране могат да поберат? Цели 6 кг за пране и 2,5 за центрофугиране, докато центрофугирането се извършва със скорост от 1350 оборота в минута. Тази „чудотворна технология“ работи безпроблемно в продължение на много години, тъй като нейната структура е много проста.
 • Slavda WS-60PET. Тази машина е подобна по характеристики на гореспоменатия модел. Има просторен резервоар с активатор и товароносимост 6 кг.Просторна и удобна центрофуга, която може да центрофугира 2,5 кг пране със скорост 1350 об./мин. Разликата между Slavda е, че има вграден контрол на дисбаланса и филтър за мъх, освен това тази машина принадлежи към клас на енергопотребление А+.
 • Assol XPB35-918S. Сравнително компактна активаторна пералня с две отделения. Това е един от малкото преносими модели полуавтоматични машини, които могат не само да перат, но и да центрофугират дрехи. Зареждане 3,5 кг – пране, 2,5 кг – центрофуга. Има 2 програми за пране, зареждане – вертикално.

Ренова Славда

 • Снежанка B 5500-5LG. Доста функционална активаторна машина с две отделения с капацитет 5,5 кг пране. Моделът се отличава дори не с капацитета на резервоара за пране, а с капацитета на центрофугата - 5 кг пране. Не проверихме колко ефективно е центрофугирането на такова количество пране и също не намерихме данни от тестове. Много е вероятно тази информация да е фалшива.

Асол снежнобяла

За да обобщим, отбелязваме, че полуавтоматичната пералня съдържа основните си характеристики в името. Тъй като е полуавтоматичен, това означава, че може да извършва само част от операциите без човешка намеса, а останалите ще трябва да се извършват от собственика. Но това не винаги е недостатък; в редица ситуации полуавтоматичните перални могат да бъдат много полезни, защото работят там, където автоматичните перални машини дори не могат да стартират.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня