Водата не тече в пералнята - какво да правя?

Пералнята не се пълни с водаЗапочнали ли сте да миете и сте забелязали, че водата не влиза или влиза, но много бавно? Понякога се случват такива неприятности. По-често това се случва след определен брой години използване на пералнята. Или след проблеми със студена вода. Как да идентифицирате тази неизправност?

Обикновено всичко се вижда с окото. Пускате пералнята, задавате програма и натискате старт. След това водата трябва да започне да се натрупва. Но какво да направите, ако водата не влиза в пералнята или влиза, но много бавно? В тази статия ще анализираме основните причини за тази повреда и независими начини за отстраняването им.

Причини за неуспех

Първата причина ще бъде липсата на студена вода или слабо налягане. Ако цялата точка е ниско налягане, тогава водата ще се излее много бавно. Поради това процесът на пране на дрехи може да продължи с часове. Опитайте да включите напълно студената вода в смесителя и проверете интензивността на потока. Няма вода в чешматаАко е много слаба или изобщо не тече вода, значи сме открили нашия проблем. Разбира се, не можем да го решим директно. В крайна сметка ние не контролираме водоснабдяването на къщата. Има два варианта за излизане от тази ситуация:

 1. Просто изчакайте водата да се появи. Случва се по време на различни ремонтни работи водата да бъде изключена.
 2. Обадете се в жилищния офис и ги попитайте за причините за неизправността и сроковете за тяхното отстраняване. Има също така възможност жилищната служба да не знае, че има проблеми с водоснабдяването във вашата къща. Ето защо, за всеки случай, е по-добре да се обадите. Това ще увеличи шансовете водоснабдяването отново да ви зарадва с нормална работа за кратко време.

Водоснабдяването е затворено или не е напълно отворено

Проверете позицията на крана, който контролира потока вода в пералната машина. Ако е затворен или отворен, но не докрай, тогава всичко, което трябва да направите, е да го поставите в отворено положение. Може би това ще отговори на въпроса защо водата не тече в пералнята? И това действие ще помогне за решаването на проблема. Самият кран също може да е повреден. В този случай той може да не се отвори (заседнал) или вентилът може просто да се върти. В този случай е необходимо да смените дефектния кран с работещ. Такива кранове се продават във водопроводните магазини.

Люкът не е затворен плътно или ключалката е дефектна

Опитайте да отворите и затворите люка, като го натиснете по-силно. Има вероятност цялата работа да е в това, че не е била затворена. Докато пералната машина е отворена, прането не може да започне.

Възможни са и неизправности при заключване или проблеми с фиксирането. Ако вратата на пералната машина не се заключи в затворено положение, водачът, който се намира под заключващия бутон, може да се счупи. Това може да се случи, когато използвате машината продължително време. Поради многократно отваряне и затваряне на вратата, пантите могат да се повредят. В този случай люкът се изкривява.

Можете да гледате инструкции за смяна на ключалката във видео формат:

Вероятна е и друга повреда - езикът (резето), който прилича на кука, може да промени позицията си.

Тоест да се изкриви. В изкривено положение той не се вписва в необходимия отвор и не фиксира затвореното положение на люка. Тази неизправност възниква, когато метален прът изпадне.

Този прът се намира от вътрешната страна на люка на пералната машина. Тя трябва да държи езика в желаната позиция. Съответно, ако падне, езикът вече няма да е в желаната позиция. За да отстраните тези неизправности, е необходимо да разглобите люка и да върнете пръта в правилната позиция.

Неизправност на филтъра или входящия клапан

Филтър на входния клапан на пералната машина

Друга възможна причина за неизправност е, че филтърът може да е толкова запушен, че да не позволява на водата да преминава през него. В този случай спираме подаването на вода и изваждаме маркуча за подаване.На мястото, където нашият маркуч се свързва с пералнята. Филтърът на всмукателния клапан се намира на това място. Прилича на фина мрежа. Ако тази мрежа е запушена, тя трябва да се почисти и измие. И ако всичко е наред с нея, тогава ще продължим да търсим причината за лошото водоснабдяване.

Може би самият ви всмукателен клапан се е повредил. Вентилът може да бъде ремонтиран. Но ще бъде много по-лесно да си купите нов и да замените този, който не работи.

Най-неприятното нещо може би ще бъде повреда на контролния модул. В този случай не можете да правите без специални умения. Самостоятелният ремонт или подмяна на модула не се препоръчва за лица, които нямат специални знания и умения. Ето защо в този случай е необходимо да се свържете със специалисти. Модулът е една от най-скъпите части на пералнята. Повечето сервизи за ремонт на домакински уреди предпочитат не да ремонтират модула, а да го сменят. Такива ремонти могат да бъдат доста скъпи. Но често все още е по-евтино от закупуването на нова пералня.

Нагревателен елемент и сензор за ниво

Друг проблем, който причинява тази повреда, може да бъде повредата на нагревателния елемент, който също се нарича нагревателен елемент. Можете да видите как да го замените в следния видеоклип:

Счупен сензор за ниво също може да е причината. Това устройство е необходимо, за да спре приема на вода, когато се натрупа толкова, колкото е необходимо за работата на машината. Ако сензорът за ниво се повреди, трябва да го смените с нов. По-долу са приложени видео инструкции за целия процес на подмяна:

Успех с ремонта на уреда!

   

30 читателски коментара

 1. Граватар Мила Мила:

  Не успяхме да извадим филтъра.Опитаха се да го изплакнат с малка клизма. Се случи. Излива се като Ниагара.

  • Граватар на светлината Света:

   Как да стане това, с клизма?

  • Граватар Сергей Сергей:

   счупи го!

 2. Граватар Олег Олег:

  След включване на прането започва да изтегля вода за 2-5 секунди. и това е всичко. Спира и нищо не се случва, стигнах до сензора за ниво на водата, ако го изключите от веригата (просто издърпайте конектора), тогава водата се изтегля и работата не спира, може ли това да се счита за неизправност на водата датчик за ниво?

  • Граватар Иван Иван:

   Отломки попаднаха в гофрирането от барабана към дренажната помпа. Не позволява на топката да се затвори в него. Поставете машината настрани и ще видите това гофриране отдолу. Извадете, почистете и поставете обратно.

 3. Граватар Вячеслав Вячеслав:

  Пералня Ariston avsl 105. Когато машината е включена, към клапана за пълнене се подава само кратък (втори) импулс. Тоест водата ще тече само малко и това е. И тишина……

 4. Граватар Лиана Лиана:

  Здравейте! Току-що инсталирахме машината. Свързах всичко, зададох програмата, барабанът се върти, но вода не излиза. Налягането е добро, стига до клапана, но не отваря, каква може да е причината? Помогнете ми моля!

  • Граватар Андрей Андрей:

   Понякога в новите машини клапанът не работи.

 5. Gravatar СЕРГЕЙ СЕРГЕЙ:

  Колко вода трябва да има в пералня Bosch MAXX-4?

 6. Граватар Анонимен Анонимен:

  Здравейте! Пералнята ми е счупена, функцията за пране не работи, но функцията за изплакване работи. Кажи ми какво да правя?

  • Граватар Анонимен Анонимен:

   Мисли за себе си.

 7. Граватар Анонимен Анонимен:

  Функцията за изплакване не работи

 8. Граватар Максим Максим:

  Здравейте. Моята пералня не черпи вода. Грешка F09, какво да правя, моля помогнете?

  • Граватар Владимир Владимир:

   Ако имате Ariston, това е проблем с контролния модул. Или лоши контакти, или проблеми с напрежението в мрежата.

 9. Граватар Анна Анна:

  Здравейте! Кажете ми, машината изтегля вода за няколко секунди и след това показва грешка F08. И всички бутони за процеса на пране светят (пране, изплакване, центрофуга - едновременно).

 10. Граватар Денис Денис:

  Добър ден, когато се включи машината бръмчи, но не тече вода.

  • Граватар Ник Ник:

   Имам същото.

 11. Граватар Анонимен Анонимен:

  Здравейте! Моля, кажете ми какво не е наред с пералнята Bauknecht и как може да се поправи? При включване не тече вода и лампата не свети, което показва, че вратата е херметически затворена. Барабанът на пералнята се върти.

 12. Граватар Рашад Рашад:

  Здравейте. Пералня Gorenje, няма водопровод. Възможно ли е това да е свързано с помпата?

 13. Граватар Александър Александър:

  Машината на Ардо. Пълненето не се случва. Дай причина. Модел 1010

 14. Граватар Анонимен Анонимен:

  Пералня Samsung. Когато резервоарът е зареден, водата тече на пода, а не в пералнята. Какво да правя?

 15. Gravatar Glory слава:

  Самсунг не върти барабана и не тече вода, но лампичките светят.

 16. Граватар Лия Лия:

  Обадих се на техника и ми казаха, че им трябват фотокопия на документите за колата, паспорта и кода, с моя подпис на всеки лист. Това го чувам за първи път. Може би трябва да имат и копие от документите за апартамента? С моя подпис.

 17. Граватар Алекс Алекс:

  Здравейте! При изплакване машината Indesit винаги дава грешка h2o. Не знам какво да правя.

 18. Граватар Натали Натали:

  Здравей, машина Зануси. Водата не тече в отделението за препарат за изплакване, какво да правя?

 19. Граватар Юлия Джулия:

  Пускам машината, но не излиза вода.Започва да се пълни след 5-10 минути.

 20. Gravatar на Нат Ната:

  Здравейте, защо в машината не тече вода? Atlant грешка F8 и веднага F15.

 21. Граватар Лили Лили:

  Здравей, машина Beko. Барабанът се върти без вода и всички бутони светят. Какво да правя?

 22. Граватар Иванка Иванка:

  В режим ежедневно пране не вдига вода, а само бръмчи.
  След това показва код за грешка 4c.

 23. Граватар Олга Олга:

  Машина Ariston Hotpoint на 2 месеца, изпрана добре, вече е включена. измийте, водата започва да се натрупва и запушалката спира. Канализацията работи, но само от време на време. Рестартирах машината, няма отговор. Мозък ли е или нещо друго?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня