Срок на годност на измиващ гел

Срок на годност на измиващ гелПрез 2022 г. много домакини се запасиха с домакински химикали, страхувайки се, че съединенията ще изчезнат от рафтовете. Някои хора успяха да купят гелове за пране на кутия и сега се притесняват за срока им на годност. Нека да разберем дали има причини да се притесняваме колко години могат да издържат такива продукти, без да загубят свойствата си.

Колко дълго може да се съхранява този продукт?

Срокът на годност на геловете за пране варира. Въпреки че са доста сходни по състав, пропорциите на компонентите са различни. Производителят посочва условията за съхранение върху опаковката на продукта. Ето защо, преди да използвате домакински химикали, не забравяйте да прочетете инструкциите за употребата му.

Като пример, нека да разгледаме колко дълго могат да се съхраняват гелове за измиване от различни производители.

  • Синергичен. Много домакини са избрали този екологичен, биоразградим гел. Хипоалергичен е и е подходящ както за ръчно, така и за машинно пране. Безопасен за автономни канализационни системи. Продуктът съдържа естествени съставки и не съдържа вредни за човека и природата фосфати. Посоченият срок на съхранение е 2 години.Domal Jeans и Synergetic
  • Гланц цветен гел. Бюджетен продукт със стандартен състав. Не е екологичен, но също така не съдържа никакви прекалено вредни компоненти. Гелът може да се съхранява 36 месеца.Гланц цветен гел
  • Фортела. Универсална измивна течност, която ефективно се справя с всякакъв вид замърсявания. Характеризира се с повишено разпенване. Гелът се доставя в бутилка от 2,7 литра, цената на продукта е ниска. Посоченият от производителя срок на годност е 18 месеца.Фортела измиващ гел
  • Прилив. Измиващ гел от известен производител. Основните му предимства: достъпност и ефективност.Продуктът може да се съхранява не повече от 18 месеца.

На опаковката на геловете „Срокът на годност“ обикновено посочва една от трите опции: 18, 24 или 36 месеца.

Повечето гелове имат срок на годност 18 месеца. Следователно закупуването на няколко големи бутилки продукт наведнъж не е напълно разумно. Въпреки че, разбира се, много зависи от това колко бързо съставът се консумира във всяко семейство.

Но какво да направите, ако срокът на годност е изтекъл и все още има няколко неотворени бутилки от продукта в килера? Мога ли да се мия с гел с изтекъл срок на годност или ще трябва да го изхвърля? Всъщност не е толкова лошо.

За тези, които обичат да се запасяват за бъдеща употреба, има една утеха. Производителите винаги се застраховат, като подценяват срока на годност на техните формулировки. Освен това разликата може да бъде от 6 месеца. до няколко години. Следователно, при спазване на правилата за съхранение, гел, годен за година и половина, може да се използва 2-2,5 години.

Важно е как да се съхранява

Условията за съхранение на продуктите за перални машини играят огромна роля. Прахът се страхува от влага, гелът има свои собствени „страхове“. Домакинските химикали могат да се влошат след няколко седмици, ако потребителят не следва препоръките на производителя.

Какво може да причини разваляне на измиващия гел? Има няколко причини.

  • Близост на източници на топлина. Не съхранявайте течен перилен препарат близо до радиатор, печка или в баня. Температурните промени са вредни за домакинските химикали. Само за няколко седмици постоянно прегряващият гел ще загуби своите миещи свойства и ще стане токсичен.не съхранявайте гел за пране близо до батерията
  • Отворена бутилка. Обявеният от производителя срок на годност е валиден при непокътната опаковка. Капакът трябва да се завинти плътно. Ако няма запушалка или пропуска въздух, продуктът ще се развали след 1-2 месеца.
  • Стайна температура.Повечето гелове за пране трябва да се съхраняват при температура не по-ниска от +5 и не по-висока от +30 градуса. В противен случай срокът на годност ще бъде по-кратък. Ако продуктът ще стои на постоянно +350C, тогава няма да е добре за дълго.
  • Местоположение близо до източника на светлина. Гелът трябва да се съхранява на тъмно място. Ярката лампа и още повече слънчевите лъчи влияят на компонентите на продукта, като ги унищожават или модифицират. В резултат на това домакинските химикали губят свойствата си.

Ако не се спазват условията за съхранение, действителният срок на годност на геловете за SMA се намалява няколко пъти.

Важно е да запомните, че домакинските химикали не могат да се съхраняват до храна. Такава близост няма да повлияе по никакъв начин на миещите свойства на гела, но ще се отрази негативно на здравето на членовете на семейството. Например, хлябът, който е стоял до препарат за пране за един ден, може да причини интоксикация на тялото.

Така че срокът на годност на геловете е доста дълъг. Средното семейство постоянно харчи 1 бутилка продукт на месец. Следователно, теоретично, можете да закупите 8-10 опаковки наведнъж, ако се чувствате по-удобно. Основното е да съхранявате домакинските химикали правилно.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня