Колко прах трябва да сложа в пералнята?

колко пудра да сипяНа пръв поглед въпросът колко прах трябва да се излее в пералня може да изглежда глупав. Но не бързайте да правите изводи, защото в действителност всичко не е толкова просто. Има редица фактори, които трябва да се вземат предвид по този въпрос. Има и митове, които не влияят на количеството прах за пералня. Нека разгледаме всичко в детайли.

Какво определя количеството прах за цикъл на пране в автоматична машина?

Добрата домакиня знае, че количеството прах влияе не само върху качеството на прането. Ето защо си струва да се вземат предвид всички фактори, от които ще зависи „нормата“ на праха за цикъл на пране в автоматична машина.

 1. Степента на замърсяване на прането и наличието на петна. Един прах не винаги е достатъчен, за да изпере нещата, без значение колко го изсипвате, все пак може да имате нужда от препарати за премахване на петна и други продукти.
 2. Твърдостта на водата, използвана за пране. Всеки знае, че ефективността на измиване е по-висока в мека вода, така че праховете, съдържащи вещества за омекотяване на водата, се използват за омекотяване.

  Омекотителите за вода също ще предпазят частите на вашата машина от котлен камък, особено ако предпочитате да перете на високи температури.

 3. Количеството пране в един цикъл на пране.
 4. Консумация на вода в пералната машина за цикъл на пране.
 5. Режим на пране и тип тъкан. Този фактор косвено влияе върху количеството прах, обемът на консумираната вода зависи от режима. Режимът на пране оказва по-голямо влияние върху качеството на перилния препарат. За деликатни предмети, както и за предмети от коприна и вълна, трябва да използвате специална пудра, Можете да прочетете за това в статията за как да изберем прах за пералня.

Степен на замърсяване на нещата и твърдост на водата

Най-лесният начин да разберете колко прах да поставите в автоматична машина е да прочетете инструкциите на опаковката на праха. Средно за повечето известни прахове, като Tide, Ariel, Myth, Persil, Sorti, Eared Nannies и други, производителят посочва следните стандарти:

 • за леко замърсяване, поръсете 150 g прах;
 • при силно замърсяване - 225 g прах;

Освен това, ако водата е твърде твърда, тогава е необходимо да добавите още 20 g прах във всеки случай.

колко пудра да сипяНе бива обаче да се доверявате толкова много на подобни инструкции. В крайна сметка за производителя е полезно да увеличи стандарта, така че прахът да свърши по-бързо и потребителят да бъде принуден да купи нова опаковка от продукта. Всъщност е установено, че 1 супена лъжица е достатъчна за изпиране на 1 кг сухо мръсно пране. лъжици прах (25 g). Съответно, когато перете 4 кг пране, трябва да добавите само 100 г препарат.

За да премахнете упорити петна, трябва да ги обработите предварително или да ги накиснете; повече прах няма да помогне за премахването на петна. И ако водата за измиване е твърде твърда, тогава можете да добавите няколко супени лъжици сода към праха, което ще омекоти водата и ще позволи на праха да се разтвори по-добре във вода. Просто не използвайте сода за хляб, когато перете коприна и вълна.

Консумация на вода за цикъл на пране

Много е важно да вземете предвид количеството вода, изразходвано от пералната машина за цикъл на пране. Качеството на пране се влияе от концентрацията на перилния препарат. Но това не означава, че повече е по-добре. Излишната пудра може да остане като ивици по нещата. Трябва да намерим „златната среда“.

В различни модели перални машини консумация на вода може да варира. Това зависи от сложността на програмите и обема на резервоара на пералната машина.Средно една стандартна пералня със зареждане от 5-7 кг пране изразходва около 60 литра вода. Информация за консумацията на вода за различните режими на пране можете да намерите в инструкциите на машината. Нека да разгледаме консумацията на вода на примера на пералня Bosch WLK2016EOE, чието максимално натоварване на пране е 6 кг.Разход на вода за пералня Bosch

Тази таблица показва, че при различни режими на измиване количеството консумирана вода варира от 64 до 40 литра. Да приемем, че ще перем спално бельо с тегло около 3 кг в режим "Памук 60".0C", колко прах е необходим? Въз основа на теглото на прането трябва да добавите 3 супени лъжици от продукта, според данните от предходния параграф.

Все пак нека обърнем внимание на количеството консумирана вода. При пране на 3 кг пране или при пране на 6 кг пране машината ще изразходва 64 литра вода. В крайна сметка машината не може да претегли прането и да изтегли вода в зависимост от количеството пране. Това означава, че ако изсипете 3 супени лъжици прах върху това количество вода, прането ви може да не се изпере добре.

Следователно в такива перални машини трябва да добавите прах въз основа на максималното натоварване на прането. В този случай за режим „Памук 60“.0C" ще изисква 6 супени лъжици (150 g) от продукта, а за режим "Синтетика 40"0C" - само 3 супени лъжици. (75 g), независимо от количеството пране в барабана.

важно! Автоматична пералня с функция за претегляне може да се напълни с количеството прах въз основа на действителното тегло на зареденото пране, а не на максималното натоварване на барабана, тъй като водата ще бъде изтеглена в съответствие с теглото на прането.

Технология на пране и разход на перилни препарати

Модерните перални машини са оборудвани с най-модерните технологии, които ви позволяват да спестите от потреблението на вода, електричество и перилен препарат. Такива технологии включват:

 • Eco Bubble;
 • измиване с пара.

Принципът на пране с функцията Eco Bubble е, че прахът се смесва във вода в генератор на пяна под въздействието на доставени мехурчета, преди да влезе в барабана. Така няма нито една неразтворена частица прах, която да остане върху нещата. Под въздействието на мехурчетата добре разпененият прах прониква по-добре във влакната на тъканта и премахва мръсотията.

Потребителите на перални машини с подобна функция отбелязват, че прахът за пране може да се използва почти наполовина по-малко, което няма да повлияе на качеството.

Пералня Samsung с Eco bubbleТехнологията за измиване с пара е процес на измиване, по време на който към продукта се подава пара. Благодарение на парата старите замърсители се разграждат. Парата спомага за по-добро разтваряне на праха във вода и по-ефективно измиване; няма нужда да изсипвате повече прах или предварително накисване на продукта. В същото време водата за пране се загрява до зададената от вас температура. Измиването с пара ви позволява да дезинфекцирате предмети, убивайки повече от 90% от алергените.

Ето няколко примера за перални с подобни функции:

 • Samsung WF1802XEC – предна пералня с Eco Bubble технология, пране до 8 кг. Нагревателният елемент е с керамично покритие, което предпазва от образуване на плака.
 • LG F12U2HCS2 – пералня с функция за пране на пара и товароносимост до 7 кг. Има функция за претегляне на зареденото пране и автоматична настройка на параметрите на пране.
 • Daewoo Electronics DWD-UD2413K е пералня с функция за пране с въздушни мехурчета и зареждане на пране до 10 кг.

Съотношението на насипния и течния препарат

В края на статията бих искал да кажа няколко думи за препарата за пране.Днес се предлага в различни форми, освен на прах, може да бъде гел, таблетки, капсули. Колко прах за пране да излеете е повече или по-малко ясно. Можете да вземете супена лъжица или мерителен съд с маркировки и да изсипете необходимото количество от продукта.количество прах за пране

С таблетките и капсулите всичко също е повече или по-малко ясно, 1 капсула – 1 цикъл на пране. Какво ще кажете за течния продукт? В този случай можете да използвате инструкциите на опаковката и да наливате от 75 ml до 100 ml гел на пране, но по този начин ще работите за производителя, купувайки неговите продукти. Всъщност експерти, включително специалисти по ремонти, казват, че една супена лъжица течен прах е достатъчна за един цикъл на пране в мека вода. За твърда вода трябва да излеете 2 с.л. прах.

Налейте повече от 2 с.л. л. няма нужда, качеството на измиване няма да се увеличи, но потреблението и честотата на закупуване на праха определено ще.

За да обобщим, нека формулираме заключение: преди да работите с пералнята, трябва внимателно да проучите приложените инструкции поне веднъж. Ако няма такъв, не забравяйте да го намерите в интернет. Само така ще разберете точно колко прах трябва да изсипете в машината за един цикъл на пране при определен режим.

   

5 читателски коментара

 1. Граватар Николай Николай:

  Благодаря ти!

 2. Gravatar Love любов:

  Благодаря ви, тази инструкция беше много полезна!

 3. Граватар Светлана Светлана:

  Полезна информация!

 4. Граватар Татяна Татяна:

  Дори 150 грама прах на мерителна чашка е много. Наливам по-малко. За полуавтоматични машини с горно зареждане обикновено се нуждаете от грам прах.

 5. Граватар Анонимен Анонимен:

  И така, колко да налея накрая?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня