Защо пералнята не центрофугира дрехите? И как мога да го оправя?

Пералнята не центрофугира дрехиЗа много от нас е важно пералнята да работи правилно и да завърши целия цикъл на пране без проблеми. Да, разбира се, ако спре да се върти, но други функции работят, тогава това е по-добре, отколкото ако изобщо не работи. В крайна сметка можете да го изстискате ръчно.

Но от друга страна, не всеки обича да отделя личното си време за това. И не всеки човек ще може да изцежда прането толкова ефективно, колкото автоматичната пералня. А с висококачествено центрофугиране прането ще изсъхне по-бързо. Затова би било по-разумно да ремонтираме домакинските си уреди, за да се радваме на пълната им функционалност в бъдеще.

Искам да зарадвам някои от читателите. Ако пералнята не центрофугира дрехи, това не означава, че е счупена. Има вероятност просто да сте изключили тази функция по време на последното пране и да сте забравили да я включите. Така че нека първо проверим тази възможност.

Функцията центрофуга е деактивирана или се използва нежно пране

Табло за управление на пералня, бутони за центрофугиранеПрограмите на повечето съвременни перални имат специални условия. Например „нежно пране“. Когато използвате този режим, машината работи в специална опция за пране. Тоест въртенето може да не е пълно или изобщо да липсва. И нещата ще останат мокри. Този режим е необходим, за да не се наруши безопасността дори на най-претенциозните тъкани. Затова проверете какъв режим сте задали. И ако се препоръчва опцията за нежно измиване, тогава за всеки случай можете да проучите инструкциите за вашите домакински уреди.

Някои модели не осигуряват центрофугиране в този режим. Обърнете внимание и на бутоните, които деактивират определени функции. Ако не сте настроили нежния режим и бутонът за изключване на центрофугата не е натиснат, но машината все още произвежда пране, което е очевидно мокро, тогава имаме работа с повреда. И дойде време да се установи коя.

Има няколко вида неизправности, които могат да причинят този проблем. Нека ги разгледаме и обсъдим как да ги поправим, без да прибягваме до помощта на специализирани сервизи за ремонт.

Пералнята не източва вода

За да определите тази неизправност, просто погледнете вътре в пералната машина през прозрачната врата на люка. Няма нужда да го отваряте. Просто се наведете и надникнете. Ако видите вода, която не е източена, тогава проблемът не е в цикъла на центрофугиране. В тази ситуация има проблем с дренажния механизъм. Една от най-честите повреди в тази ситуация е неизправност на дренажната помпа (помпа). Филтърът също може да се задръсти и тръбата да се задръсти.

Ако водата не е напуснала резервоара на нашата машина, това означава, че програмата за центрофугиране няма да се включи. Това се предоставя от производителите. За пълно ръководство за отстраняване на този проблем можете да прочетете статията: „Какво да направите, ако Пералнята не източва вода" Тук няма да се задълбочаваме в отстраняването на тази неизправност, а ще преминем към следващата.

Нагревателният елемент е повреден

Нагревателният елемент е нагревателният елемент на пералнята. Той повишава температурата на студената вода, налята в нашата машина, до необходимата температура. Неизправността на този елемент също може да доведе до спиране на центрофугата. Гледайте видеоклипа как да го промените:

Тахогенератора не работи

Въпреки факта, че инструкциите за експлоатация на перални машини показват максималното количество пране, което може да се пере наведнъж, много от нас все още успяват да заредят повече неща в резервоара, отколкото е позволено. И това не е изненадващо, защото не всеки е съгласен да претегля мръсното пране преди пране. За съжаление, боравене с пералнята по този начин може да доведе до повреда на оборотомера.

Това е оборотомерът, който изпълнява функцията да следи броя на необходимите обороти на барабана по време на всички функции на пране. Ако тахометърът се повреди, трябва да се смени. Ако винтът, който го закрепва, е разхлабен, трябва да го затегнете.

Неизправност на двигателя на пералната машина

За да се стигне до двигателя на машината е необходимо да се разглоби тялото на нашите домакински уреди. Преди да премахнете крепежните елементи и проводниците, направете снимка с телефона или фотоапарата си. Снимката ще ви помогне да свържете всички проводници на правилните места, когато върнете двигателя на мястото му.

Когато двигателят е свален, е необходимо да се проверят четките на комутатора. Те могат да се износят, когато се използва пералнята. За да разберете дали проблемът е в четките, трябва да измерите дължината им. Ако е по-малко от половин сантиметър, тогава е време да ги смените. В допълнение към тази неизправност, може да срещнете изтичане на вода в двигателя. След като всички възможни проблеми са решени, можете да инсталирате двигателя на пералната машина на място и, като използвате снимката като ръководство, свържете проводниците. Можете да проверите центрофугирането, без да носите тялото на пералната машина.

Смяната на четките на двигателя на пералната машина е показана тук:

Контролният модул също може да се повреди. Това е рядка и доста неприятна повреда.Не препоръчваме сами да смените модула на пералнята за тези хора, които нямат опит по този въпрос. В случай на такава повреда е по-добре да се обърнете към професионалисти.

   

37 читателски коментара

 1. Knerzer gravatar Кнерцер:

  Благодаря ви много за това видео. Не за самия процес на смяна, а за коментара, че дори дългите четки може да не работят.

 2. Граватар Петър Петър:

  Помощ при ремонт на машини. Машината върти и като се включи за пране дърпа вода, след което щрака релето, машината бръмчи, но барабана не се върти

  • Граватар Артемий Артемий:

   Здравейте) Решихте ли проблема??? Имам този проблем

   • Граватар шайба пералня:

    Беше така: майсторът смени релето, работата струваше 1500 рубли, той го направи за 10 минути.

 3. Граватар Анонимен Анонимен:

  Включвам режим на пране, произволен, и барабанът просто се върти, изключвам го и вратата се отваря.

 4. Граватар Денис Денис:

  Във всеки режим барабанът се върти само в една посока, какво не е наред с него?

  • Gravatar Ayexandr Айександър:

   Модулът излетя

 5. Граватар Сам Сам:

  Това е проблемът: включваш машината в мрежата, тя се включва сама. И помпата работи гладко и показва f11. Каква е причината, помогнете. Модулът беше проверен и казаха че работи.

 6. Граватар Игор Игор:

  Машина Ardo, функцията центрофуга не се включва.

 7. Граватар Елена Елена:

  Здравейте!
  Пералня SIEMENS SIWAMAT XS 1063 не центрофугира и не източва вода.Машината не е нова, но сглобена в Германия.
  Проверих всички дренажни маркучи, почистих филтъра, дори махнах маркучите в самата машина, всичко беше чисто... когато включа центрофуга или режим на източване (без вода), работното колело на дренажната помпа започва да се върти, но барабанът не се върти.
  След действията ми започна да работи и работи около месец. И ето го отново: измих всичко и спрях с вода на режим на изплакване.
  Можете ли да ми дадете съвет?
  Благодаря ти.

  • Gravatar Serg Serg:

   Тънкият маркуч от сензора към резервоара може да не е запечатан (сензор за пресостат). Или може би само четки.

  • Граватар приятел приятел:

   Погледнете колана

 8. Gravatar Tan тен:

  Моля, кажете ми, че има някакъв проблем в програмата. Машината е изпрана и спряна, а цикълът на центрофугиране трябва да се превключи ръчно. Какво би могло да бъде?

 9. Граватар Сергей Сергей:

  Моля, кажете ми, пералня ARDO AED 800X. Когато включите цикъла на центрофугиране, барабанът се върти за около минута, помпата работи и внезапно се изключва. След 2-3 секунди се включва и пак работи около минута и пак се изключва.

 10. Граватар Владимир Владимир:

  Пералнята на LG работи докато пере, но не върти барабана по време на центрофугиране! Веднага щом започне, двигателят просто спира. Помпата работи! Директно задвижване!

 11. Граватар Анастасия Анастасия:

  Здравейте! Имам този проблем.
  Току-що купихме машина Indesit, няколко пранета се оказаха страхотни, но на третото центрофугата спря да работи.
  Какво има и какво трябва да направя в този случай?
  Благодаря ти.

  • Граватар Петрович Петрович:

   Опитайте да изключите машината от контакта. Натиснете бутоните, така че токът да изчезне. След това се свържете. Толкова ни помогна.

 12. Граватар Александър Александър:

  Моля те кажи ми. Машината на LG не работи с бързо центрофугиране, но работи с бавно центрофугиране.

 13. Граватар Татяна Татяна:

  Машината не се върти. Проверихме всички маркучи - чисти. Четките също работят.

  • Граватар Алекс Алекс:

   Татяна, реши ли проблема с въртенето? Ако е така, как?

 14. Граватар Анатолий Анатолий:

  Необходима е помощ! Индикаторът за въртене не свети в нито един режим, но не работи във всички програми. Помпата работи, всички тръби са чисти. Какво би могло да бъде?

 15. Граватар Владимир Владимир:

  Машина Siemens iq500. Понякога се изстисква, понякога не (барабанът не ускорява), маркучите са чисти, помпата се източва, четките са нормални. Какво би могло да бъде?

  • Граватар Ирина Ирина:

   Имам същия проблем.

 16. Граватар Анна Анна:

  Здравейте! Машина Indesit wil83. Върти както намери за добре, напоследък изобщо спря да върти на какъвто и да е режим, на какъвто и да е брой обороти. Дренажът работи добре. След изключване той отваря капака и трябва да изцеди прането на ръка. Кажете ми какво може да е?Благодаря предварително!

 17. Gravatar Rail Релса:

  Здравейте, пералня ARDO A1000 пере, изплаква, източва, но не центрофугира (опитва се да ускори и веднага изключва центрофугирането и помпата едновременно), докато командата на машината продължава да работи.
  Проверих четките (вече остана 1 см, все пак ги смених), помпата източва вода перфектно дори и при налягане, филтърът е чист, пресостатът работи, маркучът не е запушен. Проветрява се добре, оборотомера работи. Всичко изглежда непокътнато по модула.

 18. Граватар Вероника Вероника:

  Автоматична пералня Indesit за 7 кг. Измива и източва водата. На функцията „завъртане“ просто бръмчи. Кажете ми каква може да е причината?

 19. Граватар Алекс Алекс:

  Здравейте! Моля, кажете ми какво може да не е наред с машината. Включва се, но когато изберете който и да е режим на пране, водата се изтегля и веднага се източва. Не реагира на въртене. По принцип барабанът не се върти нито по време на пране, нито по време на центрофуга. Какво би могло да бъде?

  • Граватар Влад Влад:

   Дренажният маркуч е много нисък, вдигнете го на 150 сантиметра и всичко ще работи. Или маркучът е запушен с мръсотия, почистете го.

 20. Граватар Дима Дима:

  Здравейте всички. Това е проблем, машината работи чудесно и източва при пране. Но като се стигне до центрофуга, не центрофугира, просто спира и не източва останалата вода... какъв може да е проблема?

 21. Граватар Алекс Алекс:

  Здравейте! Моля, помогнете със следното.
  Имам ARDO Anna 800.
  Центрофугата е спряла да работи нормално: върти се като при пране, само че първоначалната скорост на въртене на барабана е по-висока. Върти се и спира.
  Какво направих и моите мисли:

  • не се върти еднакво и в двата режима на пране (т.е. вероятно не е контролният блок);
  • проверих двигателя и оборотомера - всичко е наред;
   - помпата помпа.

  Дори не знам какво може да е...

 22. Граватар Анонимен Анонимен:

  Пере се на ръка.

 23. Граватар Маг Магьосник:

  Пера дрехите, водата се оттича и вторият път водата се оттича не в канализацията, а навън. След това бързо го изключвам от контакта и го включвам след няколко минути. Всичко се източва в канализацията, защо е това, може би тръбата е запушена?

 24. Граватар Мария Мария:

  Защо водата тече от машината след пране?

 25. Граватар Руслан Руслан:

  Благодаря за съвета. Машината е на 14 години и е спряла да върти. След гледане реших да сменя нагревателя. Аутопсията показа, че се изкривява. Сега машината продължава да живее и работи.

 26. Граватар Дима Дима:

  Не източва вода, всички тръби са чисти, филтъра също. Каква е причината?

 27. Граватар Антон Антон:

  Здравейте, машината Samsung не се върти и не набира скорост, докато не започнете да духате в маркуча за източване. Какъв може да е проблема?

 28. Граватар Елена Елена:

  Моля, помогнете ми със съвет. Пералня Veko, спукана пластмаса в зоната на захващане на люка. Къде мога да купя нов люк?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня