Мощност на пералня - колко kW консумира?

Мощност на пералня в kWМощността на машината може да варира. А за да определите броя на kW, който използва вашият домакински уред, можете да проверите стикера. Този, който е на тялото му. Стикерът може да съдържа тази информация. Можете също да разберете, като посочите кои енергиен клас на пералните машини важи за вашия модел. Нека обсъдим този въпрос по-подробно.

Класове на потребление на електроенергия

Всички перални машини са разделени на класове според тяхната ефективност при потребление на електроенергия. Тези класове, които са по-икономични, са обозначени под формата на латинската буква „А“. Към него може да се добави и знак(ове) „+“. Тези признаци ще ни кажат за още по-скромно потребление. Най-високото и икономично обозначение е “A++”. Най-малко икономичен е "G".

Обикновено върху стикери се поставят икони, които показват класа на домакинските уреди, независимо дали става дума за хладилник, пералня или други големи единици. Разположените по тялото. Можете също така да ги намерите в подробното описание на вашата машина на уебсайта на производителя.

Количеството kWh на килограм изпрано пране се изчислява в лабораторни условия. След което на различни модели домакински уреди се присвоява един или друг клас на енергопотребление.

Колко kW на час използват различните класове перални машини?

 • Да започнем с най-икономичния вариант. Клас “A++” изисква минимално количество енергия. Такива машини изискват по-малко от 0,15 kWh на килограм пране.
 • Следва "A+". Пералня с тази маркировка ще се нуждае от по-малко от 0,17 kW/h на 1 kg изпрани дрехи.
 • Буквата "А" означава, че консумацията на електроенергия ще бъде в диапазона от 0,17 до 0,19 kW/h на kg пране.
 • За машина с означение "B" ще ви трябва 0,19-0,23 kW/h/kg.
 • За клас „C“ ще са достатъчни 0,23 до 0,27 kW/h на kg пране.
 • Машина, обозначена с „D“, ще изисква от 0,27 до 0,31 kWh на kg артикули.
 • Няма смисъл да изброявате останалите опции в детайли. Тъй като съвременните домакински перални не ги използват. Можем само да споменем, че те ще изискват повече от 0,31 kW/h/kg.

За лабораторни изследвания е прието да се пере на 60 градуса. И памучните предмети се използват като пране. Барабанът е зареден с максимално допустимото количество пране. Всички изчисления, които водят до определяне на класа на енергийна ефективност, се основават на такова измиване.

Както разбирате, различно количество kW може да се използва при истинско пране. Тъй като артикулите може да са изработени от различен материал, температурата и условията на пране също могат да бъдат различни.

Какво друго може да повлияе на броя киловати, консумирани от машината?

Трябва също да се отбележи, че следните фактори също оказват влияние върху действителното количество консумирана енергия. И по-конкретно:

 1. Избраната програма за пране на дрехи. Може да се различава по температура на нагряване, продължителност, интензивност, брой обороти на двигателя по време на центрофугиране, наличие/отсъствие на допълнителни опции (например добавяне на второ изплакване) и др.
 2. Има значение и видът на тъканта, от която са изработени изпраните вещи. Тъй като различните тъкани могат да имат различно тегло, когато са сухи и мокри. Освен това може да изисква различни цикли на пране.
 3. В допълнение към горното, това може да повлияе на броя на kW и колко зареден е барабанът на пералнята.

Колко електроенергия е необходима за други домакински уреди?

По-долу представяме таблица, показваща средните стойности на консумация на енергия на различни домакински електрически уреди, които могат да се използват у дома.

Тип електрически уред Консумация на енергия
Повърхност за готвене От 1 до 2 kW.
Кухненски аспиратор От 0,12 до 0,24 kW.
Бойлер до 150л Приблизително равно на 6 kW.
Битов климатик 0,4 – 0,24 kW.
Микровълнова печка 0,6 – 2 kW.
Миксер Около 0,2 kW.
Домашна прахосмукачка Приблизително 1kW.
Сушилня 2-3kW.
Настолен компютър 0,3-1kW.
Съдомиялна Около 3kW.
Телевизорът е нормален 0,15kW.
Желязо 1kW.
Хладилник 0,2kW.
Електрическа фурна 3-8kW.
Електрическа скара 1-3,6 kW.
Тостер 0,8-1,5 kW.
Тенджера под налягане От 1 до 2 kW.
Фурна за вграждане От 2 до 5 kW.
Кафе машина От 0,5 до 1 kW.
Проточен бойлер Около 3,5 kW.
Фризер Около 0,2 kW.

 

   

3 читателски коментара

 1. Граватар Сергей Сергей:

  Електричеството се измерва не в kWh, а в kWh.

 2. Граватар Артьом Артем:

  Силата от гледна точка на класа не е това, което пише в статията. В този случай е описано колко киловата ще предаде пералнята на електромера, като умножите това по размера на тарифата и ще разберете колко в парично изражение ще похарчите за час пране. Мощността на самата пералня варира средно от 1,5 до 2 kW. Да кажем за нагревателен елемент от 1,2 kW, помпа от 24 до 0,5 kW и двигател, който върти барабана.Сумираме всичко това и получаваме мощността, при която можем да изчислим напречното сечение на проводника и прекъсвача в таблото. А клас A, A++ и т.н. е средният брой kW, изразходвани за пране при 60°.

 3. Граватар Роман Роман:

  Супер! Всичко, което исках да намеря, беше намерено само благодарение на вашия отговор! Иначе навсякъде има вода, никъде няма отговор. Имам нужда от захранване само за да избера секцията на удължителния кабел.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня