Кодове за грешки (неизправности) за перални Indesit и Ariston

Индезит, Аристон, МерлониДнес почти всички автоматични перални машини, които можете да закупите в магазините за домакински уреди, имат специална система за откриване на неизправности. Той идентифицира повреда или повреда и показва код за грешка на дисплея на машината. Това улеснява диагностицирането, намирането и коригирането на възникналия дефект. Тази система се намира в домакински уреди, произведени от INDESIT COMPANY, преди тази организация се наричаше MERLONI. Най-популярните перални машини, произведени от тази компания, се наричат ​​Ariston и Indesit (Ariston и Indesit).

Моделите, произведени под тези марки от доста дълго време и оборудвани с вече остаряла система за управление EVO-I, също имат способността да информират потребителя за възникнали грешки. Само кодовете за грешки се показват не чрез дисплея, а поради мигането на светлинния индикатор. Същността на определянето на кода с помощта на мигане е доста проста. Например, мигането 5 пъти с много кратък интервал от време, след което мигането спира за известно време и след това се повтаря отново, ще ни каже, че е възникнал код за грешка F05.

В пералните машини, които са направени със системата за управление EVO-II, има друг начин за определяне на кода за грешка. Различните модели, които имат тази система, се различават по функционалност. И това прави малко трудно разчитането на грешки.

Евтините перални машини, произведени под марките Indesit и Ariston, нямат дисплей. При такива модели данните за грешка се показват чрез показване на цяла комбинация от светещи индикатори.

По-лесно е за всички да разберат кода на грешката на пералните машини, оборудвани с дисплей. На същия дисплей се показват букви и цифри.

Как да определите кода за грешка на машина EVO-II без дисплей?

В такива перални машини можете да разберете кода за грешка, като използвате светлината, която се появява на различни индикатори. Индикаторите на такива модели са както следва:

 1. KH1 – Таймер,
 2. KN2 – Супер измиване,
 3. KN3 - Бързо. мия,
 4. KN4 – Добавяне. изплакване,
 5. LED 4 - Изстискване на дрехи.

Някои от тези индикатори светват и по това кой от тях прави това, можете да разберете каква грешка е възникнала.

Списък на EVO-II грешки и тяхното тълкуване

 • Свети само KH4 - грешка F01 – Контролният триак на електродвигателя е затворен.
 • Свети само KH3 - грешка F02 – Тахогенераторът не показва, че двигателят на автомобила работи. Това може да се случи, ако задвижващият ремък е заседнал, веригата има късо съединение или веригата е прекъсната.
 • KH3 и KH4 светят - грешка F03 – възникнало е късо съединение или веригата на температурния сензор е прекъсната.
 • KN2 – F4 – едновременна информация за противоположни неща (релето за ниво съобщава, че резервоарът е пълен и празен).
 • KN2 и KN4 – F5 – След подаване на командата за източване на вода от резервоара, превключвателят за ниво не показва, че резервоарът е празен. В този случай са възможни следните неизправности: повреда на превключвателя за налягане (превключвател за ниво), повреда на дренажната помпа (помпа) или запушване на дренажната система.
 • KN2 и KN3 – F6 – Командата не беше разбрана, имаше грешка в бутоните на контролния панел.
 • KN2, KN3 и KN4 – F07 – Нагревателният елемент на пералнята (нагревателният елемент) не загрява. Може да се случи, когато не е във водата.
 • KN1 – F08 – Контактната група на релето на нагревателния елемент е „заседнала“. Нагревателният елемент е счупен или има проблем с проводниците.
 • KN1 и KN4 – F09 – Енергонезависимата памет на машината се е объркала.
 • KN1 и KN3 – F10 – Няма съобщение, че резервоарът на пералната машина е празен или пълен от превключвателя за налягане (превключвател за ниво).
 • KN1, KN3 и KN4 – F11 – Няма електрическо захранване на дренажната помпа. Най-вероятно е имало прекъсване на проводника.
 • KN1 и KN2 – F12 – Няма комуникация между контролера и дисплейния модул.
 • KN1, KN2 и KN4 – F13 – Проводниците са прекъснати или веригата на температурния сензор е късо.
 • KN1, KN2 и KN3 – F14 – Нагревателният елемент за сушене е повреден. Такава повреда е възможна само в машини, които имат функция за сушене на пране.
 • KN1, KN2, KN3 и KN4 – F15 – Нагревателният елемент за сушене е повреден. Тази повреда може да възникне в перални машини с функция за сушене.
 • Всички индикатори са изключени – F16 – Барабанът на пералнята е задръстен (само за модели с вертикално зареждане на прането).
 • LED4 и KN4 – F17 – Няма подадено напрежение към ключалката на вратата на пералната машина. Или е в отворено положение?
 • LED4 и KN3 – F18 – Нарушена комуникация между контролера и процесора, управляващ електродвигателя (асинхронен).

Модели EVO-II таблица с кодове за грешки от нисък клас

Таблица с грешки за перални машини Indesit

Подробен анализ на кодовете за грешки за перални Indesit и Ariston и техните ремонти

След това ще говорим по-подробно за грешките, които възникват при повреда и неизправност на пералните машини и как да ги коригираме.

Начало на таблицата:

Код Диагностика и ремонт Обяснения
F01 Симисторът на електродвигателя е дал на късо. Трябва да направите следното:

 1. Уверете се, че в конектора J9 не попада влага.
 2. Внимателно проверете контактния блок на двигателя. Има вероятност контактите да са повредени или корозирали.
 3. Сменете електронния модул.
В повечето случаи такава повреда е свързана с неизправност на двигателя на пералната машина.
F02 Моторът на пералнята не работи. Късо съединение или смущение във веригата на тахогенератора. Какво да правя?

 1. Уверете се, че двигателят не е блокирал.
 2. Внимателно проверете конектор J9. Уверете се, че е свързан достатъчно здраво и че няма счупени контакти.
 3. Измерете съпротивлението на оборотомера. Уверете се, че е нормално (от 115 до 170 Ohm.)

Съпротивлението се измерва на конектор J9.Между първия и втория контакт. Ако веригата е затворена, проверете окабеляването от тахометъра. Ако машината използва асинхронен двигател, трябва да се уверите, че шестият и седмият контакт на същия конектор са здраво свързани и в добро работно състояние.

Моторът и електронният модул може да се нуждаят от подмяна.

Възможна повреда на контакта в тахометърния блок. Също така е вероятно в него да е проникнала пяна. Ако има късо съединение, тогава на електронния модул ще можете да намерите няколко писти и няколко резистора, които са станали неизползваеми.
F03 Релето на нагревателния елемент е блокирало или има проблем с веригата на температурния сензор NTC.

 1. Уверете се, че конектор J8 е в добро състояние.
 2. Уверете се, че температурният сензор дава нормално съпротивление.
 3. Сменете температурния сензор NTC.
 4. Сменете електронния модул.
Ако всичко, което е посочено в колоната „Диагностика и ремонт“, не помогне, тогава трябва да презаредите енергийната ключалка. EEPROM памет.

Продължение на таблицата:

Грешки в пералните машини Ariston и Indesit - таблица 2

   

73 читателски коментара

 1. Граватар руслан руслан:

  Кажете ми, целият ред бутони и въртящият се лед мигат - какъв проблем е това? Indesid vertical
  Витл 86

  • Граватар Алекс Алекс:

   Сменете кондензатора на контролната платка

   • Граватар Дмитрий Дмитрий:

    Какъв кондензатор?

 2. Граватар Анатолий Анатолий:

  Кажете ми, индикаторът на моя таймер и индикаторът „включен/заключен люк“ мигат. Вертикална машина за индезит.

  • Граватар Владимир Владимир:

   Машина за вертикално зареждане Indesit. Когато се включи, 3 светлини мигат: червено заключване на вратата, премахване на петна и функции против намачкване. Какво да правя?

 3. Граватар Михаил Майкъл:

  Здравейте, моята машина изпомпва вода и веднага я източва, какво не е наред? Дренажният филтър е чист.

  • Граватар Марина Марина:

   Дренажният маркуч не е разположен на височина 65-100 см от пода или краят на дренажния маркуч е потопен във вода, също така е възможно дренажният отвор на стената да не е оборудван с бутало за изпускане на въздух

  • Граватар Татяна Татяна:

   Проблемът може да се дължи на неправилно поставяне на дренажния маркуч. Проверете препоръчителната максимална височина. Обикновено това е посочено в инструкциите за машината.

 4. Граватар Наталия Наталия:

  Машината пълни няколко пъти вода, работи през всеки път, шпинделът не работи винаги, не показва грешка на дисплея, центрофугата работи.

 5. Граватар Лариса Лариса:

  След пране светват 3 зелени лампички на машината (3, 6, 9,) и заключващата лампичка не свети. Вратите са заключени и няма да се отворят, докато не изключите контакта. Какво е счупено, моля кажете ми.

 6. Граватар Джордж Джордж:

  Когато е включен, всички светлини мигат с изключение на 2h 4h 6h, но не постоянно. Ако го изключите от мрежата, той спира да мига така. И когато се зададе някакъв режим, всички светлини започват да мигат. Приблизително около 30 секунди. След това режимът е зададен и Indesit изпълнява програмата безотказно. След това всичко започва отначало! Какъв е проблемът? Ако е възможно, моля, изпратете отговор по имейл.

 7. gravatar roman римски:

  Кажи ми, въртенето не работи. И светлините за скорост и заключване на вратата мигат.

  • Граватар Азад Азад:

   Проверете ключалката.

 8. Граватар Ирина Ирина:

  След скок в тока, моята пералня ARICTON AVSF 129 завърши програмата докрай. И когато го включихте отново за работа, на дисплея се появи надпис dEPO. При писане на програми машината не слуша, а избира какво да прави, може да стартира с центрофуга, изплакване и на случаен принцип изпълнява само на нея известна програма.

 9. Граватарски лапи лапи:

  Просто не се включва, нито един вертикален индикатор Indesit wisl62 не свети. Как да го поправя, какво да променя? Благодаря ти.

 10. Gravatar Den Den:

  Пералната машина Indesit със странично зареждане не се включва и след около пет минути индикаторът за скорост и ключалката започват да мигат

 11. Gravatar надежда надежда:

  Машината изобщо не реагира, когато е включена

  • njkz gravatar njkz:

   Процесорът f 12 е повреден.

 12. Граватар Сергей Сергей:

  По време на работа на машината през касетата за прах периодично се впръсква вода.

 13. Граватар Евгений Юджийн:

  Здравейте! Кажете ми, моля, какво да правя? Включвам машината, водата се напълва, но цикълът на пране не започва. Тоест тя не върти барабана. След това превключвам на режим на въртене - също е безшумен, не се източва, не мига нищо. Опитах да монтирам друг модул и веднага започнаха да мигат червената и зелената лампичка под табелата на часовника. Какво би могло да бъде? Благодаря ви предварително.

  • Граватар Петър Петър:

   Същият проблем, бих искал да знам решението.

  • Граватар Сергей Сергей:

   Четките на двигателя са 90% неизползваеми (изтощени).

 14. Граватар Сергей Сергей:

  Здравейте. Машината се включва, водата се напълва, цикълът на пране започва, но след известно време прането спира. Можете да чуете помпата да изпомпва, но в машината няма вода. Машина WISL105 INDESIN. В същото време бутонът с „будилник“ и ON/OFF мига.
  Благодаря ти.

 15. Граватар Александър Александър:

  Здравейте! Кажете ми, моля, какво да правя? Грешка F07 Ariston avd 129.

 16. Граватар Оксанка Оксанка:

  Кажете ми какво може да не е наред с машината Indesit WITL 106? При включване не се пълни с вода и мигат зелената (допълнително изплакване) и червената (вкл.-изкл.) лампички?

  • Граватар Денис Денис:

   Изключете от контакта, подсушете двигателя със сешоар за 2-3 минути и пуснете прането отново... при мен се получи (съвет на специалист). Отстранете капака отстрани.

 17. Граватар Аня Аня:

  Машината Hotpoint от Ariston дава код 347, какво е това?? И нищо друго не мига, само 347!

 18. Граватар Таша Таша:

  Имам IWDC6105, моля, кажете ми.
  Тракаше известно време, изключваше се по време на работа, всички бутони започнаха да мигат в зелено, светнаха оранжево, заседнаха при повторно включване в контакта, източването можеше да се задейства в рамките на 1-5 секунди. И пак тишина. Четките бяха износени и сменени. Измина един месец, има пукащ звук по време на работа и след това отново същата история с мигане, дренажът не работи, ускорява се по време на цикъла на центрофугиране и изведнъж, без никаква причина , мълчи и отново мига.

 19. Граватар Алексей Алексей:

  Моля те кажи ми. След включване бутонът „допълнително изплакване“ мига често. Натискам старт на прането - бутонът изгасва, но машината не пере. Indesit wisl 103

 20. Граватар Александър Александър:

  Здравейте! Indesit W105TX поема вода и преди да започне да върти барабана, източва водата, индикаторът за мощност изгасва и започва да мига 8 пъти, докато копчето за избор на програма започва да се върти безкрайно. Моля, кажете ми какъв точно е проблемът?
  Благодаря ти!

 21. Граватар Владимир Владимир:

  Indezit witl 86. Машината се включва, измива до степен ИЗПЛАКВАНЕ и спира. Всички светлини мигат. На всяка програма измива преди изплакване. Какво можете да кажете за това? Благодаря ти.

 22. Граватар Юрий Юрий:

  Пералнята започна да издава шум, светна код f 05, измих дренажния маркуч, филтъра, помпата и я пуснах.Като се стигна до източване светна f11. Няма напрежение на помпата, къде да търся нещо или може без техник? И ако някой знае колко струва?

 23. Граватар Миша Миша:

  Добър ден. Вертикално зареждане indesit, в режим на тест се пълни и щом започне да мига мотора, изплакнете, водата се източва. Никой не знае какво да прави.

 24. Граватар Алексей Алексей:

  Машина Indesit с горно зареждане изтрива цикъла. Остава 1 минута, наистина няма изплакване, няма центрофуга. Трябва да го включите ръчно.

 25. Граватар Татяна Татяна:

  Сутрин е и в машината Indesit водата е стояла цяла нощ с отворена врата. Откъде се е появила тя?

 26. Граватар Андрей Андрей:

  H20 се появява на дисплея. И времето не показва, какво не е наред с нея?
  Машина Indesit Wife 87.

  • Граватар Лена Лена:

   Трябва да проверите маркуча за подаване на вода

 27. Граватар Сергей Сергей:

  Witl-106. Нагревателният елемент е постоянно включен и ключалката и таймерът мигат. Кажи ми, какво не е наред с нея?

 28. Граватар Настя Настя:

  Индезит вертикален. Когато натиснете произволен бутон, всички жълти индикатори светват, след това изгасват и индикаторът за захранване (червен) светва. При повторно натискане червеният индикатор също изгасва. При последващи манипулации всичко се повтаря отново.

 29. Граватар Аня Аня:

  Бутонът не работи - 2 секунди в Indesit. Защо мислиш?

 30. Граватар Марина Марина:

  Когато включите машината, лампичката светва и след това иконата „заключване“ светва и там целият процес приключва. Тоест машината не работи.

 31. Граватар Валя Валя:

  Машината Indesit не е вертикална: тя почти изми. Всички индикатори са включени. И прозореца F-08 какво да правя?

 32. Граватар Елвира Елвира:

  Машината с горно зареждане ARISTON AVTF 129 показва грешка F-16.Ако барабанът е задръстен, какво да правя? Живея на село, няма майстор. Помогнете със съвет.

 33. Граватар Вадим Вадим:

  Добър ден. При WIA 101 indesit при преминаване в режим на центрофугиране се задейства релето, помпата се включва и лампичките започват да мигат. Заключване и скорост на центрофугиране 500-1000. Какво е това? Помогне.

 34. Граватар Даниял Даниял:

  Измива се добре. Както започва, но при изстискване на прането светва грешка Н20. Изключих го от контакта, включих новия режим "завъртане", всичко работи както трябва.

 35. Граватар Денис Денис:

  Имам такава повреда. Машината Indesit поема вода (част от нея), на теория трябва да се върти няколко пъти, но лампите светват при деликатно пране, при бърз режим и червено при ключалката. Някакви идеи как да се справя с проблема? Появи се лек кафеникав цвят на 10uF 400v кондензатор в основната платка. Но след като му се обадих, разбрах, че всичко е наред. Не намерих други причини.

 36. Граватар Елена Елена:

  Ariston AML 105 показва грешка F18. Какво да правя?

 37. Граватар Алексей Алексей:

  Модел iWSB5105, всички индикатори мигат.

 38. Граватар Миша Миша:

  Здравейте, Индезит мига и не се източва. Отвивам капачката и няма запушване. Затягам го и става. Правя го няколко пъти при едно пране. Благодаря ти.

 39. Граватар Александър Александър:

  Здравейте. Съдомиялна Ariston STB 6B019 C. След измиване индикаторът на бутона за захранване мига бързо и просто свети в режими 2 и 4 и не мига.

 40. Граватар Азия Азия:

  Какво означава F6?

 41. Граватар Наталия Наталия:

  Машина Hotpoint Ariston ARSL 103. Детето натисна бутоните, сега мие само в един режим - 15 минути. Кажете ми как да отключа?

 42. Граватар Ирина Ирина:

  Всички бутони мигат и се появява грешка F 02. Какво е това?

 43. Граватар Артур Артър:

  Как да коригирам грешката Hotpoint Ariston WMSD600 B cis f:12?

 44. Граватар Сергей Сергей:

  Здравей, Indesit witp827. Грешка F12. Kn1 и kn2 мигат. Няма връзка между дисплейните модули и основния, но всъщност в тази машина и двата модула са обединени в едно. Може ли нещо да се направи или трябва да се смени модула?

 45. Граватар Анонимен Анонимен:

  Пералнята и Indesid WISL 62 започва да пере, след няколко минути водата се оттича и светват три индикатора.

 46. Граватар Виктор Виктор:

  Постоянно поема вода и не пали. Вертикален Indesit WITL 86.

  • Граватар Сергей Сергей:

   Проверете манометъра (сензор за налягане на водата в резервоара). Не издава командата „Пълен резервоар“ и също така проверява маркуча към сензора. Интернет е пълен с информация за тези грешки.

 47. Граватар Алла Алла:

  Здравейте, какво да правя, ако машината Indesit заключи вратата, но нито един индикатор не свети?

 48. Граватар Игор Игор:

  Здравейте. Машина Ariston AVTL 83. Включвам го и ключът мига. Вратата е заключена. Нито един от бутоните не работи. Когато го изключите, вратата се отключва. Какво да правя, моля кажете ми?

 49. Граватар Валери Валери:

  Здравейте. Машина indesit widl106ex, след всеки цикъл помпата се включва, подавайки вода към всички контейнери. Светлините мигат: допълнително пране, скорост на центрофуга и ключ. Какво да правя, моля кажете ми?

 50. Граватар Александър Александър:

  Показва се F9. Кажете ми какъв е проблемът? Машина ARXSF 100.

 51. Граватар Алла Алла:

  Здравейте, какво да правя, ако машината Indesit заключи вратата, но нито един индикатор не свети?

 52. Граватар Татяна Татяна:

  Здравейте, барабанът на машина Indesit Vittle 86 е задръстен. Не може да се обърне, не се отваря. Може би по време на пране барабанът се е отворил и вратите са заседнали. Моля, кажете ми какво да правя? Благодаря ти.

 53. Граватар Елена Елена:

  Здравейте. След изплакване машината Indesit се връща обратно към пране и мига.Какъв е проблемът?

 54. Граватар Вика Вика:

  Здравейте! Помогнете ми моля. Машина Indesit wisl103 бутони 1 и 2 (тениска, ютия) и ключалка мигат. Вероятно това е F12. Изключих го два пъти, все още мига. Бутонът за включване/изключване не работи. Кажи ми какво да правя?!

 55. Граватар Людмила Людмила:

  Пералня Ariston LBE129, горен и долен индикатор мига

 56. Граватар Елена Елена:

  В машината Indesit светлинният бутон за гладене мига и цикълът на центрофугиране не работи.

 57. Граватар Владимир Владимир:

  Индезит. Ред от 5 светодиода мига. Ключалката светва в червено, светлината на центрофугата става зелена.

 58. Gravatar Hope надежда:

  Машина Indesit. По време на пране постоянно излива и източва вода. Какво да правя?

 59. Граватар Валери Валери:

  Hotpoint-Ariston MVTF 601 H C CIS след приключване на прането, люкът се отключва, машината не се изключва, индикаторите светят и показва грешка F 13. Изключвам го ръчно. Самата програма за пране работи безотказно.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня