Коя пералня да избера и как?

Как да изберем автоматична пералняАко обмисляте да си купите кола, но все още не сте решили каква, тогава тази статия ще ви помогне. Тук ще обсъдим различните видове перални машини и кои части са важни при избора им.

Видове и видове

Пералните машини могат да се различават по различни начини. Най-популярният вариант за Русия са машини с предно зареждане. А в САЩ и Китай по-търсени са машините с горно зареждане. Нека да разгледаме техните характеристики.

Машини с горно зареждане

Пералня с горно зарежданеВ пералните машини с този дизайн няма люк от предната страна на корпуса, който е познат на мнозина. Заменя се с шарнирен капак, който се намира отгоре. Чрез него мръсното пране се зарежда в барабана. Може да се отвори с помощта на бутона за заключване.

В повечето от тези модели, за да извадите чисти дрехи след пране, трябва да завъртите барабана така, че клапите за отваряне да са отгоре. Освен това при някои модели в края на прането машината автоматично позиционира клапите на барабана, така че да не е необходимо да се въртят. Тази функция се нарича "Drum Up".

Едно от най-важните предимства на пералната машина с горно зареждане е, че спестява място. Използвайки този модел, не е необходимо да вземете предвид наличието на допълнително пространство от предната страна на машината, за да отворите люка. Тъй като няма преден капак, но има капак, който се отваря нагоре. Самите обеми на това устройство са приблизително същите като тези на конвенционалните предни устройства (около 80-95 см височина, около 40-45 см ширина). Дълбочината на вертикалните машини е около шестдесет сантиметра. А за машини с товарене от предната страна може да варира от 40 до 60 cm.

Има мнение, че този тип домакински уреди се характеризират с повишена надеждност. Но експертите не потвърждават това.И твърдят, че няма фундаментални разлики в барабаните между различните видове перални машини.

Качеството на пране, изплакване и центрофугиране не се различава особено между предните и вертикалните машини. Но за тези, които обичат да виждат процеса на измиване, „вертикалът“ не е подходящ поради причината, че няма прозрачна врата или прозорец. Те просто не са включени в дизайна.

Машини с предно зареждане

Пералня с предно зарежданеКакто споменахме по-горе, този тип домакински уреди е много популярен в Русия. И когато повечето руснаци мислят за пералня, те си представят точно този модел. Отличава се с кръгъл люк, разположен отпред с прозрачна стена. За тези, които обичат да наблюдават напредъка на прането на дрехите, тази опция ще бъде най-подходяща. Защото през стъкления прозорец на люка можете да видите всичко, което се случва вътре в машината.

“Frontal” може да пере от 3,5 до 10 кг пране, в зависимост от техническите характеристики на всеки конкретен модел. Един от малките недостатъци е, че когато инсталирате и използвате машината, винаги трябва да имате предвид, че трябва да има свободно място от предната страна на машината, за да може люкът да се отваря свободно.

Височината на повечето машини от този тип е 80 плюс минус 15 см. Има и перални с предно зареждане, подходящи за малки пространства. Например, тесни, които не надвишават четиридесет сантиметра в дълбочина. Или мини модели. Те са значително по-малки от стандартните. И те са лесно подходящи дори за най-малките пространства. Но също така си струва да се има предвид, че тези модели ще имат по-малък капацитет за пране. И вероятно по-малко мощност.

Размери.

 • Стандартен. Височината им е около 90 см. Ширината и дълбочината им са приблизително 60 см. Позволява ви да перете 5-7 кг пране.
 • Компактен. Височината им е около 70 см (плюс-минус 2 см). Ширината е около половин метър. А дълбочината е около 45 см.Зареждане на 3 кг пране.
 • Тесен. Височината и ширината са същите като на стандартните машини. Дълбочина около 40см. Дълбочина 35-40 сантиметра. Можете да перете от три и половина до пет килограма наведнъж.
 • Супер тясна. Височината и ширината са същите като при стандартните модели. Дълбочината е около 35 см, понякога малко по-малко. Натоварване от три и половина до четири кг.

Сравнение на фронтални и вертикални перални машини

Фронтален.

 • Предните машини имат широка гама на руския пазар на домакински уреди.
 • Освен това те често са по-евтини от своите вертикални „колеги“.
 • Използвайки предни перални машини, можете да видите целия процес на пране през прозрачната част на люка.
 • Стандартните модели включват доста голямо количество бельо.

Като малък недостатък можем да отбележим, че трябва да се наведете, за да свалите изпраните дрехи. И това, че е необходимо да има малко свободно пространство, за да може люкът да се отвори нормално.

Вертикална.

 • Повечето модели са тесни и подходящи за малки пространства.
 • Капацитетът е доста висок.
 • Няма нужда да се навеждате силно, когато изваждате и зареждате прането.
 • Възможно е добавяне на артикули дори по време на пране.

Недостатъкът е, че такива машини обикновено са по-скъпи. Освен това повечето домакински уреди от този тип нямат специални разлики в размера. Тоест, ако искате да намерите мини „вертикал“, едва ли ще успеете.

Как да изберем?

Избор на автоматична пералняВече обсъдихме видовете перални машини. И можете да преминете към следващите еднакво важни параметри, които се отнасят и за двата вида машини. Да започнем с капацитета на барабана. Когато купувате нови домакински уреди, струва си да вземете предвид броя на хората, които живеят с вас. Ако с вас живеят трима до пет души, тогава машината трябва да може да изпере поне 5 килограма пране наведнъж.

Трябва също така да имате предвид, че различните видове тъкани може да изискват различно пространство. Така един вълнен пуловер може да замени 5-6 памучни тениски.

Бъди внимателен! Не претоварвайте пералнята. Не поставяйте повече пране в барабана, отколкото инструкциите позволяват. Освен това не слагайте твърде малко пране. Няма нужда да перете само една тениска или потник. Изчакайте да се натрупат поне 1,5-2 кг. Предмети, които се нуждаят от пране.

Как да спестим пари?

От гледна точка на спестяване на разходи е по-изгодно да купувате машини със стандартен размер. Но ако сте ограничени в свободното пространство, тогава вашият избор е тесни или компактни модели. Значителен недостатък на такива опции е малкото количество пране, което може да се пере наведнъж.

Ако искате да спестите вода и електричество, по-добре е да закупите енергийно ефективни домакински уреди. Как да определите кои перални са икономични? Пералните се делят на енергийни класове. Най-високите класове са тези, които консумират по-малко. А най-ниските са повече.

Консумация на енергия по клас:

 1. Клас “А++” е най-икономичният клас в момента. Тази техника консумира по-малко от 0,15 kWh/kg.
 2. Клас “A+” е много икономичен вариант. Консумацията на електроенергия при използване на машина от този тип е под 0,17 kWh/kg.
 3. Клас “А” - такива машини се нуждаят от 0,17-0,19 kWh/kg.
 4. "B" консумира от 0,19 до 0,23.
 5. “C” – 0,23-0,27.
 6. “D” – за този клас ви трябват 0,27-0,31.
 7. Други класове – над 0,31 kWh/kg.

Между другото, наличието на функция за сушене в машината увеличава консумацията както на енергия, така и на вода.

Освен това качеството на измиване се определя и от латински букви. А обозначението за качество на измиване с буквата „А“ ще означава, че пералнята се справя добре със задълженията си.

Завъртете

Центрофугирането става в самия край на прането. А колко мокри ще са нещата зависи от силата на въртене. И колко лесно ще ги изгладите. Броят на оборотите на този етап на измиване може да бъде зададен независимо. Това обикновено се прави при избора на режим за определен тип плат. За предмети, изработени от деликатни тъкани, използвайте леко центрофугиране.За по-груби тъкани можете да използвате силно центрофугиране. Spin също е разделен на класове. Няма да ги разглеждаме подробно.

Сушилна машина

Пералня със сушилняПредимството на пералните с функция за сушене е очевидно - получавате сухо пране веднага след края на цикъла на пране и сушене. Това е много по-бързо, отколкото да чакате да изсъхне сам, след като е бил окачен. Но има и недостатъци. След изсушаване някои тъкани могат да бъдат много трудни за гладене дори с ютия. И в допълнение, когато използвате тази функция, консумацията на енергия се увеличава. От една страна, такава машина е по-удобна. От друга страна е по-скъпо. Трябва ли да пестите пари за пране или е по-добре да получите сухо пране по-бързо? Изборът е твой.

Сушенето се дължи на нагрят въздух, който премахва влагата от нещата и я събира в специален контейнер. Моделите могат да се сушат с помощта на таймер. При тези типове сушенето започва автоматично след измиване. И по отношение на влажността. Тези машини използват специален сензор, който анализира влажността и решава кога и колко време е необходимо за изсушаване на дрехите. Последният тип сушене се счита за по-модерен и се използва в нови перални машини.

контрол

Пералните машини, които се произвеждат днес, имат вградена система за управление. Обикновено е доста просто и интуитивно. Като правило, за да настроите режима и да започнете измиването, не е необходимо да правите никакви сложни неща. Просто трябва да натиснете няколко бутона. Машината ще свърши останалото сама. Разполага с вградени системи за управление и наблюдение на всички процеси на пране. И в точния момент водата се сменя, изплаква, центрофугира, температурата се контролира и т.н.

Най-новите модели все повече са оборудвани с дисплей. На него можете да задавате програми и да следите информацията, която ви казва процесора.

Видове защита

Разработчиците на машините се опитаха да защитят потребителите колкото е възможно повече. Поради това може да забележите различни защитни системи в новите перални машини. Например:

 • От течове. Тази система предпазва машината от вътрешни течове. Ако маркучите са счупени или повредени, достъпът до вода е блокиран. Това ще помогне да се избегне голямо количество течност на пода. И това ще спаси вас и вашите съседи от тази беда.
 • От случайно отваряне на вратата по време на пране. Ключалката, която присъства във всички съвременни машини, е направена така, че да не може да отвори люка на машината по време на пране, изплакване и други процеси. Той фиксира затвореното положение на люка до самия край на работата на машината.
 • От деца. Тази функция за защита не е налична за всички перални машини. Но ако имате малки деца, тогава имате нужда от нея. Целият смисъл на тази функция е, че с помощта на комбинация от определени клавиши може да се зададе и премахне заключване. Има нещо подобно на мобилните телефони, за да не се натискат случайно бутони, когато е в джоба ви.

Режими

Броят на режимите и техните видове се актуализират доста често. Производителите се стремят да направят домакински уреди, които са възможно най-удобни и интересни за купувача. И, разбира се, наличието на нови функции увеличава цената и привлекателността на машината. Най-често срещаните програми, които се намират в почти всички машини, са следните:

 • Деликатен режим
 • Бързо измиване,
 • Пране на памук,
 • Пране на цветно пране.

Това са най-търсените функции, поради което се използват в повечето перални машини. Ако имате нужда от някакво специално отношение, можете да говорите с продавач-консултанти. Добрите магазини за техника обикновено разполагат с квалифициран персонал. Персоналът на тези места ще се радва да отговори на всички ваши въпроси.

Разнообразието от различни режими и програми обикновено е по-голямо при тези машини, които струват по-скъпо. И по-ниски за тези, които са по-евтини. Затова препоръчваме да изберете перални машини, които отговарят на вашите нужди и сумата пари, която искате да похарчите.

   

10 читателски коментара

 1. Граватар Сузанита Сузанита:

  За мен машината с горно зареждане е по-добра - можете да добавите забравени неща към нея и да я поставите дори в най-малката баня.

 2. Граватар Лиза Лиза:

  Имам машина Bosch с предно зареждане - можете да видите какво се случва с прането, а най-якото нещо е да гледате как котката ни следи хода на прането, просто е забавно! Освен това пералнята „луни“ като нощно шкафче за нас, така че е удобно да поставим нещо върху нея. Сега го имаме в банята, но при желание може да се вгради в кухнята, което не може да стане с вертикален.

 3. Граватар Лена Лена:

  Вярвам на немския производител, те правят цялото оборудване с високо качество. В момента си търся, но засега съм се спрял на Siemens iSensoric, умна машина с иновативни технологии.

 4. Граватар Ралиф Ралиф:

  Имаме ardo TL800EX През март ще стане на 11 години! Супер кола! Писта. Аз също бих искал ARDO.

 5. Граватар Ирина Ирина:

  Няма как да не споделя. Вятка - автоматик. „Старицата” работи 27 години. Единственият ремонт беше смяната на маркуча. Има ли Вятки в природата сега?

  • Граватар Руслан Руслан:

   Има, но май се сглобяват в Китай.

 6. Gravatar Ko6ka Ко6ка:

  И аз имам Candy Aqua, компактен. Стои под специална голяма мивка. Банята е малка, но изобщо не ви пречи! Товарът е 4 кг, справя се добре с двоен спален комплект, с хавлиена роба и палто от холофибър е изпрано в него - отлично. Настроих скоростта на центрофугиране само на 400 оборота в минута, както е препоръчано от производителя на палтото.И не скача - майсторът го нивелира добре, освен това стои на специални гумени крачета; Леко се люлее по време на работа, но не удря нито във ваната (разстояние от няколко сантиметра), нито в намотката от другата страна. Аз съм много доволен!

 7. Граватар Анна Анна:

  И на мен вече ми се струват по-интересни вертикалните, въпреки че преди не им обръщах особено внимание. И като цяло ми се сториха странни. Vertical Indesit всъщност ни беше даден от роднините на съпруга ми. Отначало мислех да я заведа в дачата и да купя фронтална за апартамента. Но добре, че го пробвах и бързо промених решението си.

 8. Граватар Анастасия Анастасия:

  Чувал съм, че има няколко добри модела вертикални Hotpoints, но не ги разбирам и не се сещам! Моля те кажи ми!

 9. Граватар Дима Дима:

  Погледнах Yandex Market и избрах Whirlpool заради добрите отзиви и разумната цена. Работи добре, определено не е грешка.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня