Как да перете пухено яке в автоматична машина?

Пране на пухено яке в пералня с топкиПухеното яке е много удобно нещо. Спасява ви от студа и ви предпазва от замръзване през зимата. Много хора носят пухени якета. И когато се носи дълго време, всякакви дрехи се замърсяват. И тогава възниква въпросът: как правилно да перете пухено яке в автоматична машина? Важно е да го измиете правилно. В крайна сметка, при правилно измиване, той ще запази положителните си качества за дълго време. Необходимо е да използвате необходимите програми, да зададете правилните лицеви опори и сушене. След това ще обсъдим тези и други въпроси, свързани с прането на този тип дрехи.

Доста странно е, че когато купувате пухено яке, не всеки обръща внимание на етикета. В крайна сметка съдържа знаци, които ни казват как точно да го перем, дали може да се глади и т.н.

Важно е да проучите етикета, който е прикрепен към артикула, преди да купите. След като го прочетете, може да научите, че някои дрехи не могат да се перат в пералня. И можете да го поставите в ред само чрез ръчно пране или химическо чистене.

Светлите тъкани обикновено се замърсяват доста бързо. И ако купувате бяло пухено яке, не забравяйте да се уверите, че то може да се пере в пералня. В крайна сметка, ако производителите препоръчват да го перете на ръка, тогава ще загубите много време. И ако ви кажат, че може да се почисти само на химическо чистене, тогава рискувате да похарчите доста пари за него.

Пух в дланитеПухеното яке е облекло, което използва пух като изолация. Английската дума “down” на етикета ще ни каже, че това облекло е добре изолирано. Трябва да се работи внимателно. Той предпазва добре от зимния студ и не се предлага често в продажба.Следващият набор от знаци: „50/50“ ни казва, че като изолация се използва смес от пух и пера. Съотношението и на двете е петдесет към петдесет процента.

Този продукт е подходящ за умерено студено време. Наличието на повече пух в пухеното яке ще ви каже, че артикулът е по-топъл. Между другото, пухът се обозначава с първото число. Пухът също е доста лек. Следователно пухените якета с голямо количество такава изолация не са тежки. Често срещани са и пухени якета, които не използват пух. Там се заменя с вълна, вата или полиестер. На етикетите те са обозначени, както следва:

 • Памук (памук) - памучна вата,
 • Вълна - вълна,
 • Полиестер (полиестер) - синтетичен зимник.

Подготовка на пухеното яке преди пране

Течен препарат за пухени якетаЗа пране на пухени якета е препоръчително да използвате течен, а не обикновен прах за пране. Можете също така да използвате перилен препарат, предназначен специално за този тип дрехи. Особено важно е да използвате такъв продукт, ако вашето пухено яке е изработено от лесно замърсен материал. Тъй като в този случай ще го миете често.

Тук няма да рекламираме конкретни марки такива препарати за пране на пухени якета. За да го купите, отидете в магазин за промишлени стоки или в отдела за домакински химикали в хипермаркет.

Преди да започнете да перете, трябва да извадите всички елементи от джобовете на пухеното яке. Също така е препоръчително да видите дали има петна или мръсни места по него. Следните места често са замърсени:

 1. Зона на джоба
 2. Зона на маншета
 3. Зона на яката.

Ако откриете зони със силно замърсяване, препоръчително е допълнително да ги третирате (избършете) със сапун. Сапунът за пране ще бъде оптимален. Тази, която не е тъмна. Още по-добре е да го замените със специален сапун против петна.

Ципът трябва да бъде приведен в затворено положение. Всички други затварящи елементи, като копчета, нитове и закопчалки, също трябва да бъдат закопчани. Експертите казват, че преди измиване е необходимо да обърнете якето наопаки. По-добре е да перете едно пухено яке наведнъж. Ако решите да перете повече от една наведнъж, има вероятност дрехите да не се изперат или изплакването да не премахне перилния препарат от тъканта. Също така не се препоръчва да перете пухено яке с други дрехи.

Дори преди пране е важно да обърнете внимание на шевовете. Ако от тях активно излиза пух, тогава има шанс измиването да развали такова нещо.

Мия

Как да перете пухено яке в пералняПухеното яке трябва да се пере правилно. Това ще му помогне да остане чист, красив и годен за носене дълго време. За да започнем прането, трябва да изберем неговия режим. Този тип дрехи трябва да се перат при специални условия. Не трябва да избирате температура над 30 градуса. Тридесет градуса е най-добрият вариант. След това изберете един от видовете пране за деликатни тъкани. Например за вълна, синтетичен плат или друг подобен вариант. Такива режими осигуряват чисто измиване. Следователно след него не трябва да излиза пух от шевовете на дрехите.

Също така е важно да изберете програма за пране, която включва допълнително изплакване. Или го добавете с помощта на отделна функция. Пухеното яке е много дебело нещо. И тази предпазна мярка ще ви помогне да го почистите старателно от препарата. Прекалено силното въртене може да доведе до заплитане на пуха вътре в якето. Затова не трябва да го използвате.

Освен това е по-добре да използвате специални топки за пране. Те подобряват качеството на пране на пухено яке.Има няколко различни вида от тези топки. Кое да изберете зависи от вас. Обикновено такива продукти не са скъпи. И ако искате да спестите пари и да се въздържате от покупка, можете да използвате няколко топки за тенис (да не се бъркат с топки за пинг-понг). Ако тенис топките се окажат с лошо качество, те могат да избледнеят. Следователно можете да извършите първото пробно пране без пухеното яке, като изперете само топките.

Сушене на пухено яке

Сушене на пухено якеСлед като прането приключи, извадете якето и отворете всички закопчалки. Разархивирайте. След това обърнете внимание на това как е разположен пухът. Обикновено той се скупчва в килиите си. Опитайте се да го върнете към нормалното. Тоест по такъв начин, че да се разпределя равномерно между клетките. След това го поставете да виси на тремпела. Така трябва да изсъхне.

Има мнение, че е по-добре да изсушите пухено яке, като го поставите върху кърпи. Тоест в хоризонтално състояние. За съжаление, такова изсушаване може да развали артикула. Тъй като има вероятност пухът да не изсъхне и да започне да гние. В този случай ще се появи неприятна миризма. И топлоизолационните качества на пуха ще се влошат.

Не сушете пухеното си яке на горещ въздух. Тоест, не трябва да използвате батерия, нагревател или други устройства за извършване на сушене. Това ще съсипе писалката. Най-добрият вариант за сушене е да се създаде свободна циркулация на въздуха и топла температура на мястото, където се намира пухеното яке.

Докато сушите, можете леко да разклатите пухеното яке и да разпределите пуха равномерно по клетките. Ако артикулът е набръчкан, тогава вместо ютия трябва да използвате специални уреди за пара.

Пух се е изгубил!

Ако сте го изпрали неуспешно и целият мъх се е превърнал в бучки.И въпреки всичките ви усилия, не можете да го приведете в нормално положение, което означава, че сте нарушили някои от правилата за пране. Или по някаква причина пералната машина е изпълнила грешна програма. В този случай препоръчваме да перете пухеното яке със специални топки за пране. При необходимост процедурата може да се повтори 2-3 пъти.

   

2 читателски коментара

 1. Граватар Татяна Татяна:

  Искам да споделя радостта си. Любимото ми пухено яке е изпрано и не се е разхлабило! И се страхувах: пухеното яке е марково, скъпо. Всичко се оказа много просто: Пране на 30 градуса с течен препарат за спортни дрехи, който поставих в специален съд директно в резервоара на машината. Режим – спортно облекло. Центрофуга 800 об./мин. Сушете деликатно на ниска температура. Резултат: 40 минути пране и 40 минути сушене. Това е всичко: Пухеното яке е като ново. Можете да го сложите и да тръгнете веднага!

 2. Граватар Татяна Татяна:

  Забравих да добавя важна подробност: изпрах и подсуших с тенис топки (тенис топки 6 бр.)

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня