Как да сменим лагер в пералня

Лагер за пералняКак да разберете кога трябва да се смени лагер в пералня? Издава шум, скърцане, тропане при пране на дрехи. Тези неприятни звуци могат да се влошат с времето. И ако не смените повредената част навреме, ще бъде по-трудно да го направите по-късно. Освен това тропането в крайна сметка може да се превърне в непоносим шум. Ако изобщо не смените тази резервна част, скоро машината ще се провали напълно. И ремонтът му ще бъде изключително скъп. Най-добрият вариант е незабавно да го смените с нов, ако се открие неизправност на лагера.

Лагерите могат да се повредят, когато използвате пералната машина за дълго време. Те също се чупят поради проникване на вода. Изтичането на вода причинява корозия, която уврежда частта. Течовете възникват поради повреда на уплътнението. Има ограничен срок на годност. И често започва да изпуска течност след 5-7 години работа. Масленото уплътнение се намира до лагерите. И при всяка смяна на лагерите е обичайно да се сменят и те.

Смяната на лагер сами е много трудна и никак бърза задача. Ето защо, преди да го вземете, трябва да решите дали сте готови да извършите цялата необходима работа със собствените си ръце? Ако работата е твърде сложна, тогава е по-добре да се обадите на професионален майстор. Цялата работа, заедно с новата част, ще ви струва около една трета от цената на нова пералня. Разбира се, цените на пазара за домакински уреди и техния ремонт могат да варират. И цената, посочена тук, е приблизителна.

Ако решите да свършите цялата работа сами, тогава тази статия ще ви помогне. А за тези, които възприемат видео по-добре, ви съветваме незабавно да отидете по-ниско и да намерите целия процес на ремонт във видео формат.

Необходими инструменти и части

За тази задача ще трябва да разглобим почти напълно пералнята. И естествено ще ни трябват инструменти.Какво точно ни трябва?

 • Клещи.
 • Отвертки (шлицови и кръстати).
 • Специална отвертка с различни приставки.
 • Клещи с кръгъл нос.
 • Комплект ключове с различни размери.
 • Водоустойчив уплътнител.
 • Длето (тъп).
 • Гумен чук.
 • Голям обикновен чук.

Семеринг и лагери за пералняНуждаем се също от семеринг и лагери. Те могат да бъдат закупени в различни услуги и специализирани магазини. Ако не знаете такава организация, просто въведете в Yandex, Google или друга търсачка: „Купете лагери за пералня“; по-добре е да добавите името на вашия град към тази заявка. Например „купете лагери в Москва“. В резултатите от търсенето можете да намерите фирми, които продават части. Кажете им марката на вашата машина. След което ви информират за цената на резервните части. В краен случай можете първо да премахнете старите части и едва след това да изберете точно същите нови.

Разглобяваме пералнята

Разглобете пералнятаПърво трябва да премахнем горната част на кутията (капака). Закрепва се с два винта отзад. След като ги развиете, трябва да плъзнете капака към задната част на кутията. И го сваляме. След това извадете напълно дозатора на машината. При някои модели, за да премахнете дозатора, трябва да натиснете резето. След това трябва да премахнем контролния панел. За да направите това, развийте фиксиращите винтове. Панелът може да бъде внимателно поставен отстрани на корпуса.

Скоба на маншета на пералнятаСлед това отворете люка и отстранете външната яка на маншета. Скобите са различни. Някои могат да бъдат премахнати с клещи. Други могат да бъдат отстранени с помощта на отвертка. Когато скобата е отстранена, трябва да отделим маншета от предната част на тялото и да го пъхнем вътре в машината. Така тя няма да ни притеснява.

След това развийте ключалката. Закрепва се с два винта. Завъртаме ги и поставяме ръката си вътре между маншета и стената Отстранете и сменете ключалката на пералната машинаОтделяме заключващото устройство от вътрешната страна на стената на машината. Премахваме всички останали крепежни елементи и премахваме предната част на кутията.Предварително ще премахнем и задната част на кутията, за да не се налага да се забъркваме с нея по-късно.

След това отделяме бункера на дозатора с тръбата от резервоара на машината. За да направим това, трябва да премахнем всичко, което ни пречи, и да разхлабим скобата. Прибираме всичко там, където няма да пречи. След това трябва да премахнем противотежестта (ако е отпред). Ако е зад нас, тогава ще стигнем и до него и определено ще го свалим. Обикновено противотежестта е завинтена на място. Ще развием тези болтове с помощта на отвертка.

Отстранете и сменете нагревателния елемент в пералнятаСлед това се приближаваме до нагревателния елемент (нагревателен елемент). При повечето модели се намира отзад. Някои го имат отпред. Преди да го премахнем, ще направим снимка на проводниците, за да можем да свържем всичко в правилния ред по-късно. След това отстранете опорите на нагревателния елемент. По-често е прикрепен към една гайка. Разхлабваме го и натискаме винта. След това използвайте плосък предмет (например отвертка), за да го повдигнете и извадете нагревателния елемент.

След това отстранете тръбата, която е прикрепена към резервоара. Вече се научихме как да разкачаме скобите, така че можем да го направим без проблеми. След това премахваме всички проводници, които може да са прикрепени към резервоара.

Свалете задвижващия ремък на пералната машинаПриближаваме машината отзад и сваляме задвижващия ремък. След това изключете конектора на проводниците, водещи до двигателя на машината. След това завъртаме винтовете, които закрепват двигателя. След това изваждаме двигателя, като го дърпаме в нашата посока.

След това затягаме винтовете, които закрепват амортисьорите. И отделяме долните им части от стената на пералнята. Остава само да премахнете пружините. И резервоара може да се извади. Всичко това трябва да се направи внимателно, за да не изпуснете резервоара.

Разглобяваме резервоара и сменяме лагерите

pct_002Сега можем да поставим отстранения резервоар на масата. Ще бъде по-удобно да продължите разглобяването там. Гумата, от която е направен маншетът, може да се повреди по време на по-нататъшна работа.Затова е по-добре да го премахнете. Но първо си струва да маркирате позицията му с един или повече маркери. След това отстранете останалата скоба и издърпайте маншета.

Поставяме резервоара така, че да ни е удобно да сваляме шайбата. Ролката е закрепена на един болт. Трябва да се развие. След като шайбата бъде отстранена, трябва да вдлъбнем вала вътре в резервоара. Опитайте се да го направите с ръцете си. И ако това не работи, тогава гумен чук ще ни помогне. След това разглобяваме резервоара на две части. Най-често се закрепват с резета и/или винтове.

Корито и барабан на пералняСлед като сме разделили частите на резервоара и сме извадили барабана, трябва да проверим паяка, вала и втулките. Ако машината е работила дълго време със счупени лагери, тогава има вероятност тези части да се повредят трайно.

Например, на напречната част може да се появи пукнатина. Валът може да се повреди, така че новото уплътнение да не задържа вода. Валът може да получи луфт. И в тази ситуация той няма да работи дълго. Ако някоя от тези повреди е забележима, тогава ремонтът ще изисква допълнителни инвестиции.

Но да се надяваме, че не сте отлагали началото на ремонта и че всичко по вашата машина е повече или по-малко непокътнато. Ние ще почистим втулката и вала от котлен камък и различни замърсявания, които може да са се появили там. Те трябва да се обработват много внимателно, за да не оставят никакви остатъци и да ги доведат до абсолютно гладко състояние.

Избийте лагерите на пералнятаСлед това ще премахнем лагерите. За да направим това, се нуждаем от чук и тъп длето. Взимаме частта от резервоара, в която са разположени лагерите, и ги избиваме с помощта на тези инструменти. Те трябва да бъдат избити внимателно, за да не се повреди резервоарът. Един майстор, когото познавах, направи това на колене. Така той предотврати възможността танкът да се счупи отдолу от твърде силен удар.

Обикновено заедно с лагера изпада и уплътнението. Ако не изпадне, извадете го.Ние внимателно обработваме точките на закрепване на лагерите на резервоара, премахваме замърсяванията и всичко останало, което може да има там. След това те трябва да бъдат третирани със смазката „Litol-24“.

Как да задръстя лагерите на пералнятаСлед това инсталираме нови лагери, като ги забиваме със същия чук и длето. Не забравяйте да инсталирате и щедро смажете масленото уплътнение с Letolom-24. След това сглобяваме резервоара. Шевът на резервоара и уплътнението трябва да бъдат обработени с водоустойчив уплътнител.

След това просто трябва да сглобим цялата машина. След сглобяването извършваме пробно измиване, за да се уверим, че новите лагери работят правилно.

Между другото, ако по време на процеса на разглобяване правите снимки на телефона или фотоапарата си, тогава можете да улесните процеса на повторно сглобяване за себе си. Необходимо е да снимате всички онези части, които според вас ще бъдат трудни за сглобяване.

А за тези, които искат да гледат целия процес на разглобяване, сглобяване и подмяна на лагери на видео, сме подготвили специално видео. Направен е на английски, но ако повторите всички стъпки след капитана, тогава не би трябвало да има проблеми. И така, нека погледнем:

   

35 читателски коментара

 1. Граватар Артьом Артем:

  Забавих ремонта на лагера; пералнята е работила при такива условия дълго време. В резултат на това майсторът дойде, разглоби колата, взе барабана и го занесе в работилницата си, като каза, че е разкъсал гърба си, носейки всички инструменти със себе си. Сега се обажда и казва, че втулката е износена (с 2/3), а той не върши такава работа, в града ни никой не сменя втулки, това е водопроводна работа и т.н. Няма причина да не му вярваме, защото...Всъщност шест месеца използвахме пералня със страшно шумен лагер.
  Въпрос: има ли смисъл да ремонтирате втулката или веднага да закупите нов блок?

  • Граватар Владимир Владимир:

   Ако имате добър стругар, има смисъл да ремонтирате

 2. Граватар Вася Вася:

  Като опция можете да закупите частта от резервоара, в която се намира втулката - нова или употребявана.

 3. Граватар Вася Вася:

  Или можете също да намерите струг и да пробиете втулката в резервоара и след това да поставите там вложка, която ще повтори вътрешните диаметри на „оригиналната“ втулка. Целият въпрос опира до пари, ако града е малък, заплатите са малки, закупуването на нова машина ще струва 20 тона, а ремонтът на старата ще отнеме седмица-две суетене, но платете един тон на стругаря и това е всичко.

 4. Граватар Гриша Гриша:

  Браво, жалко е, че резервоарите в модерните перални машини трябва да се режат

 5. Граватар Анна Анна:

  В нашата машина нищо не се е счупило, 10 години оре, дори е странно. Вярно, стараем се да се грижим за него, чистим го, сушим го, добавяме калгон при прането.

 6. Граватар Людмила Людмила:

  Ние също перем с Калгон за омекотяване на водата, но се отразява зле на работата на машината. Въпреки че трябва да се вземат предвид много повече фактори, за да не се повреди машината.

  • Граватар Олег Олег:

   Calgon е измама, никога не съм го използвал, разглобих машината, всичко вътре е наред (с изключение на лагерите).

   • Граватар Андрей Андрей:

    Имаме същата история. Никога не използваме Калгон. много рядко, веднъж или два пъти годишно, използваме лимонена киселина и то само за превенция. но лагерите свършиха...

    • Граватар Василий босилек:

     Лимонената киселина е добра, но замяната на напречната част е още по-добра. Изработен е от алуминиева сплав, която се разгражда много добре от лимонов сок.

 7. Граватар Олга Олга:

  Колко струва смяната на барабанни лагери?

  • Граватар Николай Николай:

   Във Владивосток от 5500 с лагери и семеринг, а ако го смените сами, можете да купите най-евтините вносни лагери и семеринг. Защо най-евтините лагери? Защото ако уплътнението изтече, всеки лагер ще се повреди!

   • Граватар Вадим Вадим:

    Еднаква ли е цената и на разглобяемите и на неразглобяемите резервоари?

    • Граватар Максим Максим:

     Ако не е разглобяема, няма кой официално да сменя лагерите. Само частни занаятчии ще се заемат с това, а не сервизни центрове. И то само без гаранция.

   • Граватар Алексей Алексей:

    2 лагера 6205 и 6206 ми струваха 550 рубли + 280 рубли за масленото уплътнение. Пералня LG f1022ndr с директно задвижване

    • Граватар Денис Денис:

     Някакво специално уплътнение ли е?

 8. Gravatar Lord Господи:

  Когато купувате машина, трябва внимателно да разгледате не само „гаранцията“, „отзивите“ на компанията (тъй като някои от тях са платени и не винаги отговарят на реалността). Но и поддръжка за всеки случай. Не трябва да купувате машина с неотделяем резервоар (тъй като ще трябва да смените целия резервоар или да смените машината), не трябва да купувате машини LG и Westel, защото по оста, където се намира уплътнението на лагера, има пръскане, което се изтрива от използване на прах без калгон, което води до корозия и впоследствие семерингът се протрива и съответно започва да влиза вода в лагерите и хан машината. Може да се лекува само със смяна или на резервоара, или на кръста на резервоара (не зависи от модела на машината).

  Струва си да вземете машини, за които можете да получите части. Които са унифицирани с други модели на същия производител. Също така си струва да вземете машини, които имат вал на резервоара без покритие; тези машини издържат дълго време и без проблеми с лагери и резервоари.

  • Граватар Женя Женя:

   Що за специалисти говорят глупости за пералните LG? Ползвам тази марка от 12 години без калгони, абсолютно нищо не ме притеснява, барабаните в LG са разглобяеми, напречните са на болтове и се сменят лесно... сложете си маркови корейски лагери, оригинални семеринги, напречни и вашите “ски ” ще работи още 20 години!

  • Udoout gravatar Udoout:

   защо говориш Имам LG wd80150s. Тази машина е вече на 14 години. Всичките ми приятели вече смениха две перални. И за първи път от 14 години лагерът ми зашумя. Надявам се да се размина със смяната му. Преди да хвърлите нещо на фена, помислете: хората ви четат.

 9. Граватар Андрей Андрей:

  Кажете ми, машината Candy CSBL 75 има ли сгъваем резервоар?

 10. Граватар Алла Алла:

  Здравейте. Научих много полезни неща.
  Автомобил Zanussi TA833v, изглежда, че лагерът е повреден.
  Заслужава ли си труда? И какъв тип машина препоръчвате или по-скоро марката?

 11. Gravatar ALLA АЛЛА:

  Добър ден . Кой модел препоръчвате?
  Нашият Зануси е на 13 години и изглежда, че лагерът му е повреден. Заслужава ли си ремонт или какво?

  • Граватар Алексей Алексей:

   Zanussi 16 години - лагера отказа (барабана се движеше нагоре-надолу и имаше бръмчене) Трябваше да закарам цялата машина на майстор - реших да я разглобя сам и накрая да сменя само лагерите и маслото уплътнение, всичко останало е наред - така че мисля, че си струва да смените лагерите, само за да проверите всичко останало - маншета на вратата (ако е скъсан 4500 рубли, ако валът е износен или седалката в корпуса - също за това) Първо изчислих на 14 хиляди. Засега струва 1,5 хиляди рубли - 300 х 2 - лагери 280 рубли - маслено уплътнение и около 500 рубли - смазване на маслено уплътнение (30 g) мога да направя по-евтино сам, а също и работата е 3 -3,5 рубли.

 12. Граватар Олга. Олга.:

  Канди 15 години шуми лагера на двигателя. Възможно ли е да управлявате колата? Механикът каза, че не може да смени лагерите на него. Какво да правя, моля за съвет.

 13. Граватар Алексей Алексей:

  Добър ден Благодаря много на автора на статията! Благодарение на вас и хора като вас, които споделят информация онлайн, смених го сам, ремонтът струва 800 рубли. Майсторите отнемат 3500 мин.
  Лагер 6205 и 6206 + семеринг.
  Още веднъж благодаря за статията!!!

 14. Ghoul Gravatar Гуля:

  Барабанът на моята машина спря по време на цикъла на центрофугиране и не иска да върти. Може ли да има проблем с лагера?

 15. Gravatar Glory слава:

  Трябват ми размери на уплътнения и лагери за пералня Indesit iwsc5085

 16. Граватар Василий босилек:

  Какви лагери има Atlant SMA 50С102?

 17. Граватар Виктор Виктор:

  Новата машина на Siemens работи по-малко от година. Резервоарът бръмчи по време на цикъла на центрофугиране. Разглобен. Голям лагер с ръжда. Водата премина през уплътнението, това е качеството на сегашната технология.

 18. Граватар Максим Максим:

  Пералнята ми издаде шум. Купих нови лагери, но не мога да извадя барабана, за да ги монтирам. Какво да правим в тази ситуация?

 19. Граватар майстор майстор:

  Моят съвет към вас е, че ако решите сами да смените лагерите на вашата пералня и не сте имали много работа с ръчни инструменти преди това, не го правете. По-добре е да намерите специалист по препоръка.

  • Граватар Миша Миша:

   И след закупуване на домакински уреди, преди да включа щепсела в контакта, разглобявам и смазвам лагерите. И нямаше нито един случай лагерите да са смазани. Понякога смазаният сепаратор е едва забележим.

 20. Gravatar Koksya Кокся:

  Машината Indesit е в експлоатация от 4,5 години. Сега бръмчи. Направо вие като вдигне обороти. Барабанът трябва да се върти трудно.Какво е това? Лагери? И колко от тях ви трябват? 2? А печатът?

 21. Граватар Александър Александър:

  LG, 18 години. Лагерът издаваше шум. Реших да го ремонтирам сам. Резервоарът е сгъваем. Беше трудно да се измъкна. Сложи го на 2 табуретки. И той го изби с чук през парче дърво. Тогава има друг проблем - лагерът не може да се свали от вала.

  ВД обработен и на път. 2 сервиза за перални свалиха този лагер. Благодаря за безплатния. Но проблемът е, че семерингът е в кошчето; подмяната е разбираема, но валът отдолу е просто ужасен. Crosspiece за смяна 3,5 хиляди.

  Нямаше време за гледане. Шлайфани с шкурка 2 часа и отстранени 0,8 мм. Полиран е (до степен C). Ново стандартно маслено уплътнение е поставено и сглобено. Работи (между другото, нагревателният елемент беше счупен. Измихме го със студена вода и явно се оправи). Мисля, че една година е достатъчна за 2 уплътнения. И след това сменете напречната част. Сега всичко звучи добре. Но си изпуснах нервите нормално и имах около 12 часа неравномерно време.

 22. Уосток граватор Уосток:

  Четеш и о...а.
  Добрата стара Ока работи вече 50 години!
  И работно облекло, и по-"деликатно" бельо, всичко стои идеално! И хемороиди няма, през цялата история са сменени два кожени ремъка, докато не сложиха един от ВАЗ 2108... ремъкът служи вече 25 години.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня