Сравнение на технически характеристики на перални машини

технически характеристики на пералнятаПроучването на техническите характеристики на избраната от вас пералня е един от най-важните и същевременно един от най-трудните етапи преди закупуването на „идеалния домашен помощник“. Пренебрегването на сравнението на техническите характеристики на различните перални означава в крайна сметка закупуване на технически изостанал модел или, напротив, модел, натъпкан с ненужни рекламирани функции и струващ „астрономически“ пари. Като част от статията ще направим сравнение и преглед на различни модели машини и техните технически характеристики, за да ви ориентираме и насочим по пътя на правилния избор.

Основни характеристики – отличителни черти

Какви са основните характеристики на съвременните автоматични перални машини?

 1. Тип товар.
 2. Уроци по пране и предене.
 3. Максимално натоварване и скорост на въртене на барабана.
 4. Обем на барабана, диаметър и ъгъл на отваряне на люка.
 5. Програми за пране.
 6. Консумация на енергия.
 7. Показване на информация за потребителя.
 8. Размери и тегло.
 9. Защита и безопасност.

По-разумно е да започнете да преглеждате основните характеристики на автоматичните перални машини с вида на зареждане. Само преди около 5-7 години хората без колебание купуваха машини само с хоризонтално натоварване, тъй като се смяташе, че вертикалното натоварване е многото на старите съветски полуавтоматични машини. В момента делът на закупените автомати с хоризонтално зареждане все още е многократно по-голям, но въпреки това постепенно автоматичните „вертикални“ машини започнаха да завладяват пазара.

Забележка! 90% от всички закупени автоматични перални машини в света са с хоризонтално зареждане.

тип зареждане на машинатаИ така, машините с хоризонтално зареждане имат люк на предната стена, в който се зарежда прането; барабанът на такива машини също е разположен хоризонтално. При машините с горно зареждане люкът за съхранение на пране е разположен отгоре, както и контролният панел. Някои машини с горно зареждане изобщо нямат барабан; такива машини се наричат ​​активиращи машини.

Основните характеристики на пералните машини включват класове на пране и центрофуга. Има 7 класа пране и центрофугиране. Всеки клас има специфична характеристика, която се кодира с буква от латинската азбука; декодирането е представено в таблицата по-долу.центрофугиране и пране

Повечето от най-добрите съвременни перални машини имат клас на пране най-малко B и клас на центрофугиране най-малко C.

Една от най-важните основни характеристики е максималното натоварване и скоростта на въртене на барабана на пералната машина. В момента битовите автоматични машини имат голямо разнообразие от товари от 2,5 до 18 кг. Но тук има проблем: колкото по-голям е товарът, толкова по-голям е обемът на барабана и следователно толкова по-големи са размерите на пералнята. От тук можем да подчертаем:

 • Машини с малки натоварвания от 2,5 до 5 кг включително.
 • Машини със средно натоварване от 5,5 до 7 кг включително.
 • Машини с големи натоварвания от 7,5 до 18 кг.

Не напразно казват, че трябва да търсите „златната среда“ във всичко; автоматичните машини със средно натоварване се считат за най-стабилни, най-надеждни, а също и най-добри в цената. Те са и най-популярни, тъй като за средно модерно семейство от 3-4 души машина с товар от 6 кг се счита за оптимална.

Така се оказва, че машините с малък товар са по-малки по размер, но по-малко стабилни и не можете да перете големи предмети в тях, докато машина с голям товар е твърде скъпа и е предназначена за голямо семейство, каквито няма много.

барабанен люкВажна основна характеристика е обемът на барабана, ъгълът на отваряне и диаметърът на люка. На пръв поглед изглежда, че защо да се занимаваме с обема на барабана, когато вече сме изчислили максималното натоварване?

 • Максималното натоварване може да бъде надценено от производителя, а измерването на обема на барабана дава повече или по-малко пълна картина на действителното количество пране, което може да се изпере наведнъж.
 • Именно по обема на барабана, а не по максималното зареждане, може да се прецени колко голяма дреха може да се пере в пералня.
 • По обема на барабана може да се съди за ефективността на една пералня.

В допълнение към обема на барабана е важно да се вземе предвид диаметърът на люка; колкото по-широк е, толкова по-удобно е да работите с пералнята, въпреки че това, разбира се, е въпрос на вкус. Но ъгълът на отваряне на люка е много важен, ако машината трябва да бъде вградена в мебели или поставена в тясно пространство. Можете предварително да изчислите колко удобно ще бъде да отворите люка на мястото на пералната машина.

Основата на основните технически характеристики с право се формира от списъка с програми за пране, който е включен в конкретен модел на пералнята. Съвременните автоматични машини трябва да имат в арсенала си следните основни програми:

 1. Бързо измиване - тази програма може да има различно име, но същността е същата - да измиете напълно прането за възможно най-кратко време (от 20 минути).
 2. Памук – може да има опции като „бързо пране с памук“, смесено пране и други подобни.
 3. Синтетика – предназначена за пране на синтетични тъкани; може да има вариации в името.
 4. Ръчното пране е механична имитация на ръчно пране.
 5. Деликатно пране - предназначено за пране на деликатни тъкани; може да има вариации в името.
 6. Насипни артикули - предназначени за пране на връхни дрехи, одеяла, възглавници и други неща, може да се наричат ​​по различен начин.
 7. Интензивно пране - предназначено за интензивно въздействие върху прането с цел премахване на силни замърсявания.
 8. Варене - целта е същата, докато прането става при температура 90-95 0СЪС.

Всъщност това са всички програми, които по-голямата част от хората използват постоянно, останалите остават неизползвани, въпреки че производителите се борят да разработят нови програми, само за да предложат повече и да победят конкурентите в този компонент. Що се отнася до такива характеристики като консумация на енергия, можем да кажем недвусмислено, че модерна машина без сушене не трябва да има енергиен клас под “B”, а със сушене не под “D”.енергиен клас

Визуализацията на изпълнението на програмите за пране за потребителя също е от голямо значение, въпреки че от практическа гледна точка това е напълно маловажно. Машина, която изобщо няма дисплей, може да пере също толкова добре, колкото и машина със сензорен панел и голям дисплей. Но ще трябва да платите около ¼ повече за „чудото на технологията“.

Забележка! Пералня, пълна с електроника, е не само скъпа, но и по-малко издръжлива поради сложността си. Дали трябва да закупите такава пералня, решавате сами.

Размерите и теглото на пералнята трябва да се вземат предвид, ако „домашният помощник“ трябва да бъде поставен в тясно пространство или вграден в мебели. В този случай всеки сантиметър е важен, така че тези основни технически параметри са на преден план . Средните размери на пералните машини са 80x60x40, но има модели с размери 90x65x55, 95x75x60 или 70x50x35. Когато избирате размери, трябва да запомните едно нещо - компактна пералня не означава добра кола!

пералняПоследната важна основна характеристика трябва да се счита за безопасността на пералната машина. Съвременните модели имат защита:

 • от детска намеса;
 • защита срещу течове;
 • защита срещу прекомерно разпенване;
 • от претоварване на електрическата мрежа и др.

Според нас, колкото повече е този комплект в избрания от вас модел пералня, толкова по-добре; не бива да пестите от безопасността.

Допълнителни характеристики - отличителни черти

Съвременните автоматични перални машини имат огромен брой допълнителни характеристики. Няма смисъл да ги изброяваме всички, има твърде много от тях, така че нека обърнем внимание на наистина ценните характеристики, които са изразени в списъка с конкретни допълнителни функции.Пералня Siemens WD15H541OE

 1. Предварително автоматично претегляне на прането. Тази функция ви позволява да определите точното тегло на прането преди стартиране на програмата за пране. Какво дава това? Това позволява на бордовия компютър на пералнята да изчисли точното количество вода и прах за определено количество пране, а това от своя страна ви позволява да пестите вода, енергия и прах.
 2. Отложете старта на програмата за пране. Тази функция ви позволява да перете в определено време, когато потребителят има нужда от това.
 3. Добавяне на пране по време на пране. Тази функция ви позволява да спрете процеса на пране по средата и да добавите забравено преди това пране. Това е много по-добре от пускането на второ пране и спестява вода, прах и енергия.
 4. Лесно гладене. Тази функция включва обработка на прането след изпиране по такъв начин, че да стане меко и да има минимален брой гънки и бръчки. Гладенето на такова бельо е наистина много лесно; не е необходимо да полагате допълнителни усилия.
 5. Сушене. Някои съвременни автоматични машини са оборудвани с допълнителни нагревателни елементи, което ви позволява не само да перете, изплаквате и центрофугирате дрехите, но и да ги сушите директно в барабана.

Някои читатели може да попитат защо не разглеждаме такива допълнителни функции на пералните машини като размита логика или еко балон, защото те са познати на всички и осигуряват толкова много предимства при пране на дрехи. Наистина, рекламите „крещят“ за магическите свойства на усъвършенстваните перални машини с размита логика, еко балон и други подобни функции. Казват, че перат дрехите много по-добре благодарение на различни технически „дреболии“.

Всъщност експертите са много скептични към подобни технически иновации.Реални тестове, които проверяват работата на такива машини, така да се каже, на място, а не като част от промоции, показаха, че те перат добре, но не по-добре от обикновена добра автоматична пералня. Веднага възниква въпросът: необходимо ли е да се надплаща за новото измиване с мехурчета, ако наистина не предоставя никакви предимства - само потребителите могат да отговорят.

Преглед на популярни модели перални машини

Описанието и подробният анализ на техническите характеристики на автоматичните перални машини ни дава възможност да класираме най-добрите перални и да направим кратко сравнение между тях. Ние няма да се ограничаваме по марка, модел или каквито и да е марки, за да не даваме впечатлението, че когато съставяме преглед, ние рекламираме конкретни перални машини. Ние не преследваме такива цели, а напротив, опитваме се да бъдем максимално обективни.

След като претеглиха всички основни технически показатели, независими експерти дадоха първото място в нашия рейтинг на автоматична пералня с хоризонтално зареждане Siemens WD15H541О.Е. За яснота нека представим неговите характеристики под формата на таблица.Пералня Siemens

Както можете да видите, тази пералня има всичко необходимо и нищо допълнително. Добавете тук безупречно немско качество и ще получите висококачествена пералня, която ще пере дрехите ви перфектно в продължение на много години, а може би дори десетилетия. Вярно, тази технология има и един голям недостатък - цената. Безупречните технически характеристики са скъпи, но какво да правите, трябва да платите за всичко.

На второ място в нашия рейтинг е автоматичната пералня с хоризонтално зареждане LG F12U2HDM1N. Предлагаме на вашето внимание неговите технически характеристики.Пералня LG

Много приличен модел пералня от известен производител, има и всичко необходимо, но нашите експерти намалиха оценката й и я поставиха едва на второ място, защото...

 • Ако има сушилня, има само интензивна програма за сушене, която всъщност е подходяща само за груби тъкани; сушенето не може да се използва за по-деликатни тъкани.
 • Тази марка е скъп модел пералня, но има учудващо малко защитни функции, дори няма защита от течове, което е ясен недостатък.
 • Качеството на материалите, от които е изработен корпусът, оставя много да се желае, въпреки че вътрешните части са с много високо качество.

На трето място в нашия рейтинг е автоматична перална машина с хоризонтално зареждане от Италия Electrolux EWW1686HDW. Ето и техническите му характеристики.Пералня Electrolux

Пералнята като цяло е много добра, но експертите я поставят на трето място в класацията по следните причини.

 1. Доста лошо качество на автоматичната пералня. Това важи както за външни, така и за вътрешни елементи.
 2. Производителят е декларирал неверни технически спецификации относно максималното натоварване на прането при включен режим на сушене. Натоварването е посочено като 7 кг, реално не повече от 4 кг.
 3. Освен това машината има много ограничен брой програми за сушене. Всъщност има само една програма - интензивно сушене, което не е много добре.

Съвети за закупуване

В заключение бих искал да дам няколко съвета на купувачите, които се опитват да изберат много добра пералня от техническа гледна точка. Пералня, която да служи “вярно” на цялото семейство дълги години. Това са съветите.

Забележка! Един добър преглед от експерти може да отговори на въпроса кой модел перални машини от определен производител е по-малко шумен; проучете информацията по темата.

 • Когато избирате автоматична пералня, не се опитвайте да купите по-скъп модел. Цената не винаги е знак за добра технология.
 • Когато избирате вградено оборудване, обърнете специално внимание на неговите размери.
 • Избраната от вас автоматична машина трябва да бъде повече или по-малко икономична, така че обърнете внимание на класа на консумация на енергия, консумация на вода и способността да пестите прах.
 • Ако решите да дадете предпочитание на конкретен модел автоматични перални машини, проучете рецензията на авторитетни автори, която посочва пълните му характеристики, включително сравнителни характеристики и описание.
 • Обърнете внимание на нивото на шума на конкретен модел пералня, въпреки че тази характеристика рядко се посочва вярно от производителя.

Купете безопасна пералня. Трябва да има поне защита от деца, заключване на люка и защита срещу течове.

 

   

2 читателски коментара

 1. Граватар Даниел Даниел:

  За мен в техническите характеристики е важно машината да консумира малко вода. Моят Indesit може да се справи с това. Специално търсех икономична пералня.

 2. Граватар Ирина Ирина:

  Такива модели вече не могат да бъдат намерени. Наскоро си купих Midea MF100W60/W, много ми хареса на вид, изглежда стилно. Но го купих поради големия обем на натоварване - до 6 кг, наличието на голям брой програми, включително бързо измиване и отложен старт. Е, бюджетът ме устройваше. Също страхотен вариант според мен.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня