Защо ви е нужен прах за пране?

Защо ви е нужен прах за пране?Със сигурност малко хора са се замисляли за какво служи прахът за пране. Хората са свикнали, че не могат без него при пране на дрехи. Домакините разбират, че това е продуктът, който се бори с петна, избелва нещата и придава на прането приятен аромат, така че те купуват продукта постоянно и в големи количества.

Възможно ли е без прах за пране? От какви компоненти се състои продуктът? Как да изберем висококачествена домакинска химия? На кои производители е по-добре да се съсредоточите? Нека да разгледаме нюансите.

Що за химия е това и какъв е нейният състав?

Най-общо казано, прахът за пране е предназначен да премахва петна от дрехите, да премахва неприятните миризми и да поддържа цвета на нещата. Съставът може да бъде напълно различен, зависи от производителя и формулата, която използват. В продажба има екологично чисти, хипоалергенни, избелващи или, напротив, продукти, които осигуряват яркостта на нещата.

Обикновено праховете се разделят:

 • според вида на употреба (за ръчно или машинно пране);
 • според вида пране, за което са предназначени (цветно, бяло, тъмно).Състав на прах за пране

Праховете могат да съдържат:

 • повърхностно активно вещество;
 • ензими;
 • избелващи компоненти;
 • аромати;
 • ензими;
 • фосфати;
 • свързващи частици и др.

В допълнение към праховете за пране, капсули, гелове и таблетки се използват за грижа за дрехите. Изборът на форма на препарат зависи от предпочитанията на всеки отделен купувач. Висококачествените състави внимателно действат върху тъканните влакна, което позволява на нещата да запазят първоначалния си вид и свойства за дълго време.

Прахове за всичко

Всеки продукт има свой собствен състав. Има няколко основни вида прахове за пране.Най-популярните остават универсални продукти, които могат да се използват за грижа за различни видове тъкани, както при автоматично, така и при ръчно пране.

Универсалните прахове за пране се справят с различни петна, като същевременно запазват структурата на тъканта и я предпазват от избледняване.

Универсалните прахове се характеризират със сравнително ниска цена и ниска консумация. Гранулите работят при температури от 30 до 95 градуса. Сред популярните средства:Myth Aqua пудра Мразовита свежест

 • Досия;
 • Ариел;
 • мит;
 • Persil;
 • Прилив.

Много домакини използват и универсални препарати за почистване на подове и мебели, като разреждат гранулите във вода. Но въпреки видимите предимства: ниска цена, универсалност, възможност за използване за пране на различни тъкани, такива прахове също имат недостатъци. Първо, те могат да причинят алергии, тъй като съдържат доста агресивни компоненти. Второ, поради състава със средна концентрация, те не винаги се справят със стари, упорити петна.

Популярни инструменти за слот машини

За пране в автоматични машини е по-добре да използвате специални прахове. Те са малко по-скъпи от универсалните, но са и доста икономични. Такива продукти имат по-концентрирана формула, така че помагат за елиминирането на различни видове петна и запазват структурата на тъканните влакна. Ще ви кажем продуктите на кои марки са особено популярни.

 • Сарма Актив. Бюджетен продукт, който се справя със замърсяване от всякакъв интензитет. Има антибактериално действие, нежно почиства тъканта, запазвайки структурата на влакната. Подходящ за грижа за бели и цветни предмети. Прахът за пране се предлага в опаковки с различни размери, разходът му е стандартен.Сред недостатъците е наличието на аромати в състава, които могат да причинят алергии. Не се препоръчва за пране на детски дрехи.Сарма Актив
 • Ариел автомат. „Любимец“ на милиони, един от най-популярните прахове на пазара на битова химия. Справя се добре с всякакви замърсявания, лесно премахва петна от козметика, вино, трева, шоколад и др. Гранулите бързо се разтварят дори в студена вода, осигурявайки ефективно почистване. Консумацията на продукта е доста икономична. Предлага се в малки опаковки с тегло 400 грама и в чували от няколко килограма. Недостатъкът е по-високата му цена в сравнение с редица други продукти за автоматично пране.АРИЕЛ ПЛАНИНА ИЗВОР
 • Бимакс 100 петна. Съдържа много активни компоненти, които незабавно се задействат, премахвайки бързо всякакъв вид замърсители. Той е нежен към материята и не оставя петна или ивици по дрехите. Гранулите се разтварят напълно дори в студена вода, така че прахът е идеален за ниски температури, кратки цикли на пране. По-добре е да не се използва за грижа за детски дрехи.bimax-100 петна
 • FroschColor. Прах за пране за ежедневна употреба. Не е достатъчно силен, за да се справи със стари и специфични петна, но премахва свежи петна от дрехите без проблем. Идеален за грижа за различни видове тъкани, от памук и синтетика до „капризна“ вълна. Не оставя ивици и се отмива напълно от влакната. Препаратът има хипоалергенен състав, не съдържа агресивни компоненти, аромати и аромати. Може да се използва за пране на детски дрехи.

Когато използвате прахове за автоматично пране, е важно да спазвате стриктно препоръчаната от производителя дозировка.

Ако поставите по-малко прах в машината от необходимото, няма да можете да постигнете желания резултат от прането. И напротив, ако прекалите с гранулите, в пералнята ще се образува много пяна, което може да доведе до повреда на оборудването. Освен това излишният продукт ще остане във влакната на тъканта, които ще се „върнат“ с бели ивици и петна върху нещата.

Само за ръчна обработка на дрехи

Каква е разликата между праховете, предназначени специално за ръчно пране? Те имат по-нежен състав, тъй като гранулите са в постоянен контакт с човешката кожа. Такива продукти се справят с пресни петна; ако петното е старо и вкоренено, се препоръчва предварително накисване. Ще ви кажем кои домакински химикали в тази категория си струва да обърнете внимание.

 • Мит 2 в 1. Един от най-купуваните прахове в Русия. Отличава се с ниска цена и икономичен разход. Подходяща за пране в хладка вода. Гранулите бързо се разтварят и незабавно проникват във влакната на тъканта, елиминирайки мръсотията. Продуктът е нежен към материята, предпазва от избледняване и не оставя следи по дрехите. Съставът съдържа активни вещества, които предотвратяват появата на сухота върху човешката кожа. Митът 2 в 1 е подходящ за грижа за всякакви предмети, включително спално бельо и бельо.Мит 2 в 1 за ръчно пране
 • Persil ExpertScanSystem. Този прах за пране е разработен с помощта на иновативна формула, която ви позволява да премахнете всякакви замърсявания както в топла, така и в студена вода. Persil запазва цвета на тъканта и предотвратява появата на петна по дрехите. Продуктът не предизвиква зачервяване и изсушаване на кожата на ръцете. Подходящ за грижа за бели, ярки и тъмни дрехи. След изпиране върху прането остава лек, ненатрапчив аромат.Persil ExpertScanSystem
 • Орган на Пемос. Друг бюджетен прах за ръчно пране.Ефективно се бори с пресни петна, запазва структурата на тъканите и предотвратява избледняването. Не оставя следи по дрехите. Препоръчва се за използване при предварително накисване на пране преди зареждането му в автоматична пералня. В състава няма аромати. Съществен недостатък е, че гранулите отнемат много време, за да се разтворят, което означава, че трябва да изплакнете нещата няколко пъти.Орган на Пемос
 • Tide 2 в 1 LenorTouch. Това е може би най-купуваната пудра. Съдържа мощни компоненти с висока почистваща сила. Благодарение на иновативната си формула, продуктът премахва и най-трудните петна. Работи еднакво добре както в студена, така и в топла вода. Подходящ за предварително накисване. Не съдържа аромати. Недостатъкът е, че продуктът е по-скъп от аналозите.Tide 2 в 1 LenorTouch
 • Щъркел. Прах за ръчно пране с хипоалергичен състав. Подходящи както за ежедневни дрехи, така и за деликатни материи. Не нарушава структурата на тъканните влакна, справя се добре с прясна мръсотия. Гранулите се разтварят бързо, така че лесно се отстраняват от прането, в този случай не е необходимо допълнително изплакване. Поради ниската си концентрация, продуктът няма да премахне стари, упорити петна. Затова Stork е идеален за освежаване на леко замърсени неща.

Въпреки по-нежния състав на праховете за ръчно пране, експертите препоръчват използването на гумени ръкавици по време на процедурата.

Ако имате чувствителна кожа на ръцете, тогава използването на защитни ръкавици ще бъде задължително. Препоръчителната доза прах за пране е посочена на опаковката. Консумацията на продукта ще зависи от броя на артикулите и степента на тяхното замърсяване.

Бебешка пудра

Когато в семейството има малки деца, по-добре е да закупите специален прах с хипоалергенен състав. Не трябва да съдържа фосфати, оптични избелители или хлор. Желателно е да няма повърхностно активни вещества или аромати. Днес има голям избор от такива средства. Когато купувате, не забравяйте да прочетете информацията върху опаковката.

 • Garden Eco Kids. Подходящ както за бели, така и за цветни дрехи, може да се пере в пералня и на ръка. Прахът има антибактериално и антистатично действие и помага за премахване на неприятните миризми. Съдържа активен кислород, сода и ензими. Не съдържа вредни, агресивни компоненти (фосфати, хлор, петролни продукти, силикати, аромати и други токсични вещества). Продуктът на растителна основа нежно изпира и освежава детското бельо от всякакъв вид материя. Не предизвиква алергии и раздразнения. Напълно биоразградим и не уврежда околната среда.Garden Eco Kids
 • Мепси на базата на натурален сапун. Тази бебешка пудра може да се използва както за автоматично, така и за ръчно пране. Подходящ за светло и цветно пране. Продуктът е предназначен специално за грижа за дрехите на малки деца и хора с чувствителна кожа. Бързо и ефективно отстранява и най-трудните петна, не разрушава структурата на тъканните влакна и предотвратява образуването на котлен камък в пералните машини. Този продукт е преминал екосертификация и следователно е напълно безопасен.Мепси детски прах за пране
 • Неутрален. Хипоалергенна пудра за чувствителна кожа, без мирис и фосфати. Безопасен за всеки метод на пране. Нежно почиства тъканните влакна, премахвайки и най-упоритите петна. Подходящ за памук, вълна, кашмир, плетиво, микрофибър и други материали. Изплаква се напълно и не предизвиква дразнене. Не съдържа фосфати, хлор, зеолити, аромати.Декларираното от производителя ниво на pH е 10. Гранулите са безопасни за автономни канализационни системи.Неутрален прах за пране за деца

Тези прахове са безопасни и подходящи за ежедневна употреба. Продуктите могат да се използват за пране на дрехи на новородени и по-големи деца. Съставите са хипоалергенни, без аромати, оцветители и други агресивни компоненти.

Съвети за избор на качествена пудра

За да направите прането възможно най-ефективно, важно е да изберете висококачествен прах. Когато купувате, не забравяйте да проучите състава на продукта - вижте какви активни съставки са обявени от производителя. Също така би било добра идея да прочетете отзиви за всеки конкретен продукт. Какво друго е важно при избора на битова химия?

 • По-добре е да имате на склад няколко вида пудри. За светли дрехи - гранули с избелващи частици, за ярки дрехи - за предпазване от избледняване. Можете също така да закупите отделно продукт, насочен към борба с всякакви петна.
 • Винаги четете информацията върху опаковката. По-добре е да се даде предпочитание на хипоалергенни продукти с надпис „ECO“. Пакетът също така съдържа информация за сертифицирането на продукта - това ще помогне да се избегнат фалшификати.вещества в праха
 • Вижте композицията. По-добре е прахът за пране да не съдържа агресивни компоненти като фосфати, хлор и аромати. Те могат да провокират алергични реакции. Производителите на екологични, естествени продукти поставят специални маркировки върху опаковката. Понякога обаче такъв стикер е просто маркетингов трик, така че е по-добре сами да прочетете съставките.
 • Дайте предпочитание на по-известните производители. Не се препоръчва закупуването на неизвестни прахове за пране. Те могат не само да причинят алергична реакция в членовете на семейството, но и да развалят нещата.

Изберете праха отговорно, от това ще зависи не само резултатът от прането и състоянието на дрехите, но и здравето на членовете на семейството.

По-добре не пестете от прах за пране. Висококачествените, хипоалергенни продукти не могат да бъдат евтини. Домакинските химикали с добър състав винаги са по-скъпи от универсалните, но и ефектът им е по-добър.

Особено внимание трябва да се обърне на избора на бебешка пудра. Не трябва да съдържа фосфати, фосфонати, аромати или хлорсъдържащи вещества. По-добре е да закупите продукт, който е по-скъп, но отговаря на всички стандарти за качество.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня