Заземяване на съдомиялната

Заземяване на съдомиялнатаЗа да защитите вашето здраве и имущество, трябва да заземите вашата съдомиялна машина, преди да я използвате за първи път. Тази стъпка ще избегне изтичане на ток към корпуса и ще сведе до минимум риска от токов удар. Необходимо е само да се определи наличието на „земя“ в електрическото окабеляване, да се провери неговата функционалност и да се свърже машината през заземяващия проводник. За да направите това, можете да се обърнете към услугите на професионални електротехници или да извършите цялата електрическа работа сами. Ако решите да действате без помощта на специалисти, тогава нашите инструкции ще ви помогнат.

Има ли "земя"?

Нека веднага да отбележим, че ако нямате увереност във вашите способности и необходимите знания и опит, не трябва да се доближавате до електрическото табло. Никой не може да отмени мерките за безопасност, а инициативата и желанието за експериментиране могат да доведат до сериозни проблеми. Ако се съмнявате, свържете се със сервизния отдел.

Сега проверяваме дали има заземяване в къщата или апартамента. Свързването към вече установена защита е много по-лесно от полагането на нова линия. За опитни електротехници няма да е трудно да забележат наличието на трети проводник, всичко, което трябва да направите, е:заземителен проводник в електрическото табло

 • отворете общия панел на апартамента;
 • изключете електрозахранването на апартамента;
 • отстранете защитния капак на изхода, предназначен за съдомиялната машина;
 • оценете свързаните проводници. Ако няма заземяване, тогава само два проводника, син и кафяв, ще бъдат свързани към винтовите клеми. „Земята“ е маркирана в жълто-зелен цвят и е свързана с болт, разположен между двете основни фази. Това означава, че този изход изобщо не предвижда това.

По-лошо е, когато има джъмпер между „нулата“ и празната „земя“ - това е нула, която е изпълнена с много опасности за жителите на къщата.

Ако всички проводници в гнездото са с един и същи цвят и няма дори буквени маркировки, тогава не можете да правите без външна помощ. Ще трябва да се обадите на електротехник, който ще премаркира всички проводници със специално оборудване и инструменти.

"Земята" работи ли?

работи ли заземяването?Да кажем, че са осигурени и трите проводника, включително земята. След това трябва да проверите дали „масата“ в конкретен контакт работи правилно. Можете да направите това сами с помощта на мултицет, „тестова лампа“ или индикаторна отвертка. В първия случай действаме така.

 1. Включваме захранването през таблото.
 2. Превключваме тестера в режим на измерване на напрежението.
 3. Вмъкваме една мултицетна сонда в очакваната фаза, а втората в нула. Записваме резултата.
 4. Преместваме втората сонда от нула до „земя“ и извършваме подобно измерване.

Ако последното измерване показва цифра, почти идентична с първата, тогава заземяването в апартамента е налице и работи напълно. Празният дисплей показва обратното - заземителният проводник или липсва, или е повреден.

Ако нямате мултицет под ръка, можете да „звъните“ на заземяването с помощта на така наречената тестова лампа. Сглобява се от скрап материали: взема се обикновена крушка „Илич“ и към гнездото й се свързват два проводника с крайни изключватели, които реагират на ток. Не трябва да се фокусирате само върху цвета на изолацията - има голяма вероятност електротехникът да е пренебрегнал маркировките или да е объркал нюансите. След това продължаваме така:

 • докосваме единия край на фазата и насочваме другия към нула;
 • помнете колко силно гори лампата;
 • преместете върха от нула до маса.

Сравняваме получената светлина от лампата с първия случай. Ако и той свети, заземяването работи правилно, ако няма запалване или е много по-слабо, има проблеми със заземителя.

Ако по време на този тест RCD се задейства, тогава всичко е наред със заземяването.

проверете напрежението в контакта

По подобен начин на лампата, "масата" се проверява с помощта на индикаторна отвертка. Нека не забравяме косвените доказателства, че къщата е „заглушена“ или няма заземяване. Например, бойлер или пералня периодично ще генерира електрически ток и когато слушате музика на високоговорители, ще възникне външен шум.

Заземяване на машина в жилищна сграда

Често заземяването не е предвидено в жилищни сгради в стар стил, наречени „сгради на Хрушчов“. Но не трябва да се примирявате с липсата на пълна защита - можете да заземите съдомиялната машина в готов контакт. Основното нещо е да се придържате към следните стъпки.

 1. Намерете подходящ проводник. Подходящ е трижилен меден проводник с достатъчна дължина и напречно сечение най-малко 3 * 1,5 квадратни метра. мм. или алуминиево парче с площ на едно ядро ​​повече от 3 * 4,5 квадратни метра. мм.
 2. Свържете ново окабеляване към общото електрическо табло на апартамента.
 3. Фиксирайте жицата на съответните стени в къщата по цялата й дължина.
 4. Оголете краищата на всяка сърцевина с 2-3 см.
 5. С помощта на болтове и самонарезни винтове прикрепете проводника към рамката на електрическия панел. По-точно към заземяването - мястото, където са свързани повечето от проводниците.
 6. Преместете съдомиялната настрана и намерете място на задния панел за заземяване.

За да свържете правилно земята към машината, трябва да намерите специален знак върху тялото му.Говорим за черно-жълт триъгълник или кръг с изображение на три хоризонтални ивици в долната част и една вертикална ивица, перпендикулярна на тях. До него е разрешено да закачите втория край на заземяващия проводник.

Заземяване на машината в частна къща

Заземяването на съдомиялна машина със собствените си ръце в частен дом е малко по-трудно. Трудността е, че няма общо заземяване на къщата, така че е необходимо да се направи заземяващ контур и правилно да се погребе в земята. Но това може да стане, ако следвате следните инструкции:заземяване в частна къща

 1. Отдръпваме се на поне 1 метър от външната стена на къщата и определяме мястото за бъдещия контур.
 2. С помощта на лопата изкопаваме канавка с дълбочина 0,5-1 m под формата на триъгълник с равни страни от 2 m.
 3. Във всеки връх на получения триъгълник вмъкваме метален щифт - заземителен прът. Всяко парче метал с дължина най-малко 3 м ще свърши работа.
 4. Поставяме защитни уплътнения и стъкла и използваме заваръчна машина, за да свържем всички „върхове“ с метална лента.
 5. Фиксираме клема на един от върховете и закачаме меден проводник с напречно сечение 3 * 1,5 квадратни метра. мм или алуминий 3*4,5 кв. мм.
 6. Протягаме жицата към общия панел.
 7. Ние погребваме конструкцията с пръст и я тъпчем.

Можете да поставите части от контура като правоъгълник или една линия - тяхното местоположение не играе специална роля.

След това процедираме по същия начин със заземяването на апартамента. Взимаме друго подходящо окабеляване и свързваме заедно заземения панел и съдомиялната машина. Обръщаме внимание и на специалния знак, разположен на задния капак на машината.

Няколко полезни съвета

В допълнение към основните инструкции е по-добре да знаете още няколко тайни и правила за организиране на заземяването и работата на самата съдомиялна машина.Ако ги имате предвид, машината ще работи дълго и безпроблемно. Така че трябва да запомните:

 • Не използвайте удължителен кабел за вашата съдомиялна машина.
 • Не свързвайте мед и алуминий заедно.
 • Не изрязвайте заземяващия щифт от трижилен проводник.
 • Машината е свързана само към източник на захранване с подходяща мощност.
 • Ако щепселът на кабела на съдомиялната машина не влиза в жлебовете на контакта, последният трябва да се смени с нов.
 • Използването на междинни проводници и всякакви тройници и преходници е забранено.
 • Веднъж на всеки шест месеца е необходимо да затегнете заземителната клема в таблото, а веднъж годишно - директно върху веригата.

Съдомиялната се захранва от електричество и взаимодейства с вода, така че всеки собственик на съдомиялна машина трябва да я заземи. Всеки сам решава дали да го направи сам или да се обърне към професионалисти, но определено не трябва да пренебрегвате безопасността и защитата от ток. Основното нещо е да не оставяте този въпрос недовършен.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня