Как да предпазите пералнята от течове?

защита на вашата пералня от течовеНамирането на локва вода под вашата пералня е изключително неприятно, защото не само ще трябва да поправите машината, но и да платите за ремонт на съседите, които сте наводнили. Но при изтичане на вода има специална защита и система Aquastop за пералнята. Струва си да разгледаме по-подробно методите за такава защита и да разберем недостатъците на всеки от тях.

Опции за защита

Всички перални машини, в зависимост от наличието на защитна система, могат да бъдат разделени на три групи:

 • перални без защита;
 • перални с частична защита;
 • машини, които са напълно защитени от течове.

Повечето машини от ниската и средната ценова категория не са оборудвани със защита срещу течове. Какво означава това? И фактът, че водата се подава към машината от водопроводна тръба през обикновен гъвкав маркуч със специални гайки в двата края. Дъното на такива машини, като правило, липсва или е покрито с пластмасов панел. И ако входният маркуч се скъса, тогава цялата вода в такава машина ще изтече на пода. В многоетажна сграда подобна ситуация води до наводняване на съседите отдолу.

Следователно в този случай Препоръчително е да затворите крана за подаване на вода след изключване на машината или сами инсталирайте допълнителна защитна система под формата на входни маркучи с клапани, ще говорим за тях по-нататък. Някои перални от висок клас вече имат инсталирана защита. Например пълна защита срещу изтичане на вода се предлага в перални машини под следните марки:

 • Аско;
 • Аристон;
 • AEG
 • Bosch;
 • Сиеминс;
 • Miele;
 • Зануси;
 • Електролукс.

Частична защита от течове

тава за пералняКакво е частична защита, нека да разберем как работи. Машините с такава защита срещу течове са оборудвани със специална тава, например като тази на фигурата.

Вътре в тигана е монтиран поплавък, оборудван с електрически ключ. Тавата е изработена от пластмаса или метал, плувката е от пенополистирол. Когато водата тече вътре в машината, тя пада в съда, с известно количество вода поплавъкът се издига и превключвателят се задейства. По негов сигнал машината преминава в авариен режим, процесът на пране спира, помпата работи и изпомпва водата.

важно! В такава ситуация на дисплея на машината се показва код за грешка; различните модели имат различни символи, например код E1 ще се появи в машина на LG и E9 в машина на Samsung.

Ако водата изтече в тигана, трябва да излеете вода от него и след това да потърсите причината за повредата и да я поправите. Можете да научите за всички възможни причини и отстраняване на течове от статията за това защо пералната машина тече.

Входящи маркучи с вентили

Пералните с частична защита се наричат ​​така, защото защитата се активира само когато водата потече в машината. Но ако маркучът се счупи на някое място отвън, тогава наводнението не може да бъде избегнато. В този случай си струва да помислите за входни маркучи, оборудвани със защита. Предлагат се в три вида:

 1. входен маркуч със защитаПървият тип маркуч е обикновен маркуч, поставен в здрав гофриран корпус. В единия край на маркуча, свързан към водопровода, има вграден предпазен блок с шпионка. Вътре в блока има бутало, държано от пружина. Когато маркучът се скъса, водата навлиза вътре, пружината отслабва и буталото затваря потока на водата. След което окото става червено.

  Да празнуваме! Недостатъкът на такъв маркуч е, че след активиране на защитата срещу изтичане на вода, той ще трябва да бъде напълно заменен.

 2. Принципът на действие на втория тип маркуч като цяло не се различава от първия. Разликата е, че вместо пружина, вътре в защитния блок има двойка магнити, обърнати един към друг с еднакви полюси. Те са тези, които държат буталото, докато водата влезе в защитния блок. Този маркуч също се сменя след теч.входен маркуч със защита
 3. Третият тип маркуч няма механичен клапан, а електромагнитен. Докато машината е изключена от мрежата, буталото спира подаването на вода; щом машината се включи, вентилът се отваря. Контролните проводници в такъв маркуч са скрити под издръжлива обвивка.

За ваша информация! Входящият маркуч Aqua Stop е предназначен за налягане от 70 бара, което е 7 пъти максималното налягане в тръбопровода.

аквастоп маркуч

Пълна защита от течове - Aqua Stop система

Пералните с пълна защита от течове на вода имат не само тава с вграден поплавък, но и маркуч с електромагнитен клапан, който описахме по-горе. С други думи, ако свържете такъв маркуч към частично защитена кола, тогава тя може да се нарече напълно защитена.

Такава защита срещу течове се счита за най-надеждната. Несъмнено пералните машини, оборудвани със системата Aqua Stop, имат предимство пред конвенционалните перални машини. Като надплатите $20 за него, няма да се налага да търсите висококачествен входящ маркуч и да разберете как да го свържете правилно. Цялата система вече е отстранена от производителя.

Трябва да се отбележи, че защитата “Aqua Stop” се задейства при теч от резервоара на пералнята, повреда на тръбите, повишено пенене и отделяне на пяна.

В допълнение, пълната защита срещу течове е придружена от система за аварийно изпомпване на вода. Задейства се, ако по някаква причина главният и предпазният клапан не работят. Главният вентил е вентилът на машината, към който директно е свързан входният маркуч със защита Aqua Stop.Можете да прочетете как работи главният клапан и как да го смените в статията „Всмукателен електромагнитен клапан“.

По този начин защитата на автоматичната машина от течове на вода може да бъде пълна или частична. Как да защитите помещенията си от наводнение зависи от вас. Въпреки това е по-добре да не пестите от безопасността и поне самостоятелно да инсталирате маркуч „Aqua Stop“ с електромагнитен клапан на пералната машина. Повярвайте ми, заслужава си!

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Александър Александър:

  Забавен. Ако входящият маркуч се скъса, водата от пералнята ще скочи ли 80 см нагоре, за да напусне резервоара? Не, стоял ли си някога до пералня?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня